Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019 (V.29.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések és elismerő címek adományozásáról

Hatályos: 2019. 05. 29

Nyim Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének i) pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


  1. A helyi kitüntetések alapítása


1. §  (1) Nyim Község Önkormányzatának Képviselő-testülete egyes, Nyim településhez kötődő kiemelkedő tevékenységek, teljesítmények megbecsülésére és elismerésére, Nyim község érdekében átlagon felül végzett munkáért az alábbi önkormányzati elismeréseket alapítja:

a) „Nyim Község Díszpolgára” kitüntetést,

b) „Nyimért” kitüntetést,

c) „Nyim Község Barátja” kitüntetést.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott elismerések adományozásával kívánja a településhez kötődő, kiemelkedő érdemeket szerzett személyek és közösségek iránti tiszteletét kifejezni és méltó elismerésként személyüket és munkásságukat példaképül állítani a jelen- és utókor elé.


  1. Az elismerések leírása

                                                                    

2. §   (1) A „Nyim   Község Díszpolgára” kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek

a) életút elismeréseként, akik kimagasló munkásságukkal közvetlenül hozzájárultak a település fejlődéséhez;

b) akik kiemelkedő szakmai tevékenységükkel emelték, illetve elősegítették a település fejlődését, a település lakosságának előrehaladását;

c) akik a település nemzetközi kapcsolatainak vagy az együttműködés más formáinak fejlesztésében végzett tevékenységükkel hozzájárultak a település hírnevének, tekintélyének emeléséhez.

(2) A díszpolgári címmel kitüntetettet egy díszes oklevél és egy a nyimi dombokat formázó 10 cm átmérőjű plakett illeti meg, amely a község címerén kívül az alábbi feliratokat tartalmazza: „Nyim község Díszpolgára”, a kitüntetett neve és a kitüntetés éve.

(3) A díszpolgári oklevélnek tartalmaznia kell:

a) az adományozó megnevezését,

b) az adományozott nevét, foglalkozását

c) az adományozás rövid indokát,

d) az adományozó képviselő-testület határozatának számát és keltét,

e) a polgármester és a jegyző aláírását és az önkormányzat pecsétjét.

(4) „Nyim Község Díszpolgára” a község képviselő-testületének és lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:  

a) Neve bekerül a „Nyim Község Történeti-emlék és Díszkönyvé”-be a kitüntetettekről vezetett fejezetbe.

b) a képviselő-testület külön határozata alapján Nyim községet, vagy a képviselő-testületet képviselő delegációkba beválasztható,

c) az önkormányzat tisztségviselői és az önkormányzati hivatal dolgozói soron kívül kötelesek fogadni, részére segítséget nyújtani,

d) a községi önkormányzat vagy szervei által rendezett ünnepségekre meg kell hívni.

(5) A kitüntetés évente maximum 1 személy részére adományozható. Önkormányzati ciklus zárásának évében, vagy a település életét jelentősen érintő beruházás megvalósulását követően, vagy a képviselő-testület egyedi döntése értelmében az adott évben a kitüntetés több személy részére is adományozható.

                                                                    

3. § (1) A „Nyimért” kitüntetés adható azon személyek, vagy szervezetek részére, akik a község fejlődésében és fejlesztésében, társadalmi, gazdasági és kulturális életében, a tudomány, a művészetek és az irodalom, valamint a községi egészségügy, oktatás, közművelődés és a sport terén eredményes és maradandó munkát végeztek.

(2) A kitüntetés adományozható, társadalmi szervezetnek, egyesületnek és kollektívák részére is.    

(3) A „Nyimért” kitüntetettet egy díszes oklevél és egy a nyimi dombokat formázó 8 cm átmérőjű plakett illeti meg, amely a község címerén kívül az alábbi feliratokat tartalmazza: „Nyimért”, a kitüntetett neve és a kitüntetés éve.

(4) „Nyimért” a község képviselő-testületének és lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért neve bekerül a „Nyim Község Történeti-emlék és Díszkönyvé”-be a kitüntetettekről vezetett fejezetbe.

(5) Az oklevél az 2. § (3) bekezdésében foglaltakat tartalmazza.

(6) Évente két darab „Nyimért” kitüntetés adományozható. Önkormányzati ciklus zárásának évében, vagy a település életét jelentősen érintő beruházás megvalósulását követően, vagy a képviselő-testület egyedi döntése értelmében az adott évben több kitüntetés is adományozható.


4. §    (1) A „Nyim Község Barátja” kitüntetetés azon személynek, vagy szervezetnek adományozható, akik nem nyimi lakosok, vagy székhelyűek de

a) településük és Nyim község közötti kapcsolatok ápolásában jelentős tevékenységet fejtettek ki,

b) Nyim község megismertetéséért itthon, vagy külföldön kiemelkedő tevékenységet végeztek,

c) Nyim község fejlődését jelentős mértékben segítették,

d) Nyim polgárainak, civil szervezeteinek kiemelkedő segítséget nyújtottak.

(2)  „Nyim Község Barátja” kitüntetéssel egy díszes oklevél jár, valamint egy Nyim község címerével ékesített váza. Az oklevél az 2. § (3) bekezdésében foglaltakat tartalmazza.

(3) Évente két darab „Nyim Község Barátja” kitüntetés adományozható. Önkormányzati ciklus zárásának évében, vagy a település életét jelentősen érintő beruházás megvalósulását követően, vagy a képviselő-testület egyedi döntése értelmében az adott évben több darab kitüntetés is adományozható.

(4) „Nyim Község Barátja” a község képviselő-testületének és lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért neve bekerül a „Nyim Község Történeti-emlék és Díszkönyvé”-be a kitüntetettekről vezetett fejezetbe.


3. Az elismerések adományozásának rendje                                                             


6. § (1) A rendeletben meghatározott elismeréseket a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület adományozza.  

(2) Az elismerések adományozására javaslatot tehetnek:

a) a polgármester,

b) az alpolgármester,

c) a jegyző,

d) a képviselő-testület tagjai,

e) a képviselő-testület bizottságai,

f) társadalmi szervezetek, egyesületek, alapítványok,

g) helyi vállalkozások és intézmények vezetői.

(3) A javaslattételre nem jogosult személytől, vagy szervezettől érkezett javaslatokat a képviselő-testület nem veszi figyelembe.

(4) Saját maga, továbbá a Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozója részére elismerés adományozását senki nem indítványozhatja.


7. §  (1) Valamely elismerés ugyanazon személy, vagy szervezet részére egy alkalommal adományozható.

(2) Az elismerések állampolgárságra tekintet nélkül adományozhatók.

(3) Az elismerések az elhalálozást követően posztumusz is adományozhatók. Ebben az esetben az elismeréseket az adományozott özvegye, hiányában örökösei veszik át.


8. §  (1) Az adományozást a képviselő-testület határozatba foglalja. A határozatnak tartalmaznia kell az elismerés megnevezését, az adományozott személy nevét az odaítélés rövid indoklását.

(2) Az oklevelet és az adományozásról szóló okiratot a polgármester és a jegyző írja alá.


9. § (1) A kitüntetések átadására évente egy alkalommal kerülhet sor. Az elismeréseket a Nyimi Falunap rendezvényein vagy egyéb állami vagy helyi ünnepi alkalom keretén belül kell átadni az Adományozottnak, vagy hozzátartozójuknak.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól a képviselő-testület indokolt esetben eltérhet.

(3) A kitüntetéseket a település polgármestere adja át vagy akadályoztatása esetén az általa megbízott hivatalos személy.


10. § (1)  „Nyim Község Történeti-emlék és Díszkönyvé”-nek Nyim község kitüntetettjeiről vezetett fejezete az alábbiakat tartalmazza:

a) sorszám,

b) képviselő-testület határozatának száma,

c) név és lakcím,

d) adományozás időpontja

e) az adományozás indoklása.

(2) A nyilvántartásról és a közzétételről a jegyző gondoskodik.


11. § (1)  Az elismerés visszavonható attól,

a) akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt bíróság jogerősen elítélt, vagy

b) aki az elismerésre az adományozáskor nem ismert okból, vagy utóbb érdemtelenné vált.

(2) Az elismerés visszavonására az elismerés adományozására vonatkozó eljárási szabályokat kell megfelelően alkalmazni. 


12. § Az adományozással és visszavonással kapcsolatos ügykezelési és nyilvántartási feladatokat az önkormányzat hivatala látja el.


13. § (1) A rendelet hatályba lépése előtt adományozott elismerések továbbra is viselhetők.

(2)  Az elismerésben részesülőkre az elismerés odaítélésekor hatályos szabályozás az irányadó.


4. Záró rendelkezések


14. §  (1) Ez a rendelet a kihirdetését követően lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a rendelet hatályba lépésével egyidőben „Nyim Község Díszpolgára” és „Nyimért” kitünető cím adományozására szóló 7/2009. (VI. 25.) önkormányzati rendelet.



                            Pistár Péter                                                             Koltai Bernadett

                           polgármester                                                                    aljegyző


Kihirdetési záradék:


A rendelet a Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019. május 29. napján 16  óra 00 perckor kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.


Ságvár, 2019. május 29.

                                                                                                         Koltai Bernadett

                                                                                                               aljegyző