Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 15/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 15/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 147. §-ában rögzített önkormányzati díjemelési, díjmegállapítási tiltás 2022. június 30. napjával megszűnik.
A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Korm. rendelet hatálybalépését követően, 2020. december 19-től folyamatosan érvényben volt az önkormányzatokat érintő díjstop, vagyis sem a 2021. évben, sem 2022. 1. félévben nem volt lehetséges az önkormányzatok által megállapított díjak megemelése, új díjak bevezetése.
Az alapdíjak tekintetében 2013. óta nem volt változás.
Az Mötv. alapján a köztemető fenntartása és üzemeltetése az önkormányzat feladata, amelyhez az állam költségvetési támogatást biztosít. Az éves támogatási összeg a temető karbantartási feladatainak elvégzésére elegendő, nagyobb mértékű infrastrukturális fejlesztést nem tesz lehetővé. Időszerű lenne a ravatalozó felújítása, esetleges bővítése új urnafal létesítése, új hűtő vásárlása a ravatalozóba, a kerítés felújítása, megerősítése.
A temető jövőbeli infrastrukturális fejlesztése érdekében a fentiekben megállapított díjak tekintetében emelés javasolt.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete, a temetői díjak megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét.
A fentiek alapján az alábbi szerveknek küldtük el véleményeztetésre a fenti módosítási javaslatot:
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete: az előterjesztés kiküldéséig nem jelzett vissza Fogyasztóvédők Országos Egyesülete: az előterjesztés kiküldéséig nem jelzett vissza.
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület: az előterjesztés kiküldéséig nem jelzett vissza.
Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége: az előterjesztés kiküldéséig nem jelzett vissza.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a alapján a fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie, illetve a díjmegállapítást korlátozó jogszabályi rendelkezés hatályvesztése miatt a fenti módosítások 2022. július 1-jén lépnek hatályba.