Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 01

Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
1. A költségvetési rendelet-tervezet benyújtása.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, az Áht. 29/A. §-a szerinti tervszámok alapján előkészítve.
Az önkormányzat 2023. évi költségvetési javaslatának összeállítására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban Ávr.) és Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (továbbiakban Költségvetési tv.) rendelkezéseinek megfelelően került sor.
Az Áht. előírásai szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban kell elkészíteni.
A költségvetés összeállítása során irányadó jogszabályi rendelkezéseket az előterjesztés 1. mellékletében ismertetjük.
1. A költségvetési rendelet összeállítása
A költségvetési rendelet tervezet összeállítása során figyelembe kellett vennünk azokat az alábbi célokat, illetve feladatokat, amelyeket Nyim Község Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározott az önkormányzat 2023. évi költségvetési tervezéséhez.
1. A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése.
2. Működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
3. A végleges költségvetés a várható 2023. évi kiadásokon és bevételeken túl minden előző évről áthúzódó költséget és bevételt is tartalmazzon.
4. A költségvetési előirányzatok tervezésekor a kötelező önkormányzati feladatok prioritását biztosítani kell. Önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető. Az önként vállalt feladat kiadásainak finanszírozása a kötelező önkormányzati feladat ellátását nem veszélyeztetheti.
5. A feladatokhoz kapcsolódó költségek meghatározásakor a takarékos és hatékony gazdálkodás elvét érvényre kell juttatni, de a kiadások szükséges és reális fedezetét biztosítani kell a tervezés során.
6. A szociálisan hátrányos helyzetűek szociális támogatására fordítható kiadások szintjének megtartására kell törekedni.
7. A pályázati lehetőségeket figyelemmel kell kísérni, és törekedni kell a céljainkkal összhangban lévő pályázatok által megnyerhető források kihasználására.
8. Újabb beruházási és felújítási kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, több éves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását.
9. Az adókintlévőségek csökkentése érdekében folytatni kell a következetes végrehajtási és ellenőrzési tevékenységet.
10. Törekedni kell a közfoglalkoztatás estében is a pályázati lehetőségek kihasználására.
12. A költségvetésben a nem várt kiadások finanszírozhatósága érdekében általános
tartalékot kell képezni.
Figyelembe kellett venni továbbá az előző évek kötelezettségvállalásait, a központi jogszabályok változását, az Önkormányzatok adott évi finanszírozási rendszerét, valamint az előző évek gazdálkodási tapasztalatait.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzatok működőképességét az eltérő saját bevételi lehetőségek a feladatalapú finanszírozás mellett is komolyan befolyásolják, így az is nyilvánvalóvá vált, hogy a központi költségvetésnek még erőteljesebben érvényesítenie kell a szolidaritás elvét. Ennek megfelelően az önkormányzatokat megillető egyes költségvetési támogatásokat 2023. évben is csökkenti az ún. „beszámítás” összege, ugyanakkor – a szolidaritás elvének fokozottabb érvényesülésével – az alacsony gazdasági potenciállal rendelkező települések felzárkózása érdekében a rendszer továbbra is számol a pozitív „kiegyenlítés”-sel. Az alacsony helyi adóbevétellel rendelkező települések ilyen módon meghatározott százalékú kiegészítő forrásban részesülnek az alapfeladataik ellátása érdekében; a jelentős iparűzési adóval rendelkező településeket ugyanakkor továbbra is sávosan növekvő mértékben terheli a beszámítás.
A 2023. évre beterjesztett összesített költségvetési javaslat Nyim Község Önkormányzata részére 332 245 573 Ft összegben határozza meg a 2023. évi célok és feladatok megvalósításához szükséges kiadási előirányzatokat.
1.
1. Nyim Község Önkormányzatának 2023. évi tervezett bevételei
A község gazdasági növekedését, az önkormányzat működőképességének megtartását tartottuk legfontosabb célként az önkormányzat költségvetésének tervezésekor.
A kötelező önkormányzati feladatok prioritását helyeztük előtérbe, mivel az önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető.
A beterjesztett költségvetési javaslat 332 245 573 Ft összegű bevétellel és kiadással számol, amely az előző évhez viszonyítva 41,23 % -os növekedést jelent. Ennek oka, hogy az önkormányzat idei évben elnyert egy igen magas pályázati támogatási összeget a VP6-7.2.1.1-21 Külterületi helyi közutak fejlesztése c. pályázat keretein belül. A 2023. évi költségvetés összeállításánál továbbra is a kiadásokat olyan szinten terveztük, amelyre a tárgyévi bevételek fedezetet nyújtanak, azonban a jelenlegi gazdasági helyzet, az infláció mértéke és a közüzemi díjak magas árszintje nagy terhet ró az önkormányzatra a kötelező feladataik ellátása során.
Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulását főbb bevételi csoportonként az önkormányzat költségvetési mérlege és az 1/A, 1/B táblák mutatják be.
A támogatások 2023. évben a következők szerint alakulnak:
A működéshez kapcsolódó általános támogatások 15,27 %-kos emelkedést mutatnak a 2022. évhez képest, így 17 578 365 Ft-al számolhatunk. Ez a szám azonban tartalmazza a polgármesteri illetmény előző évi emelése miatti ellentételezést is, mely tavalyi évben külön soron került kimutatásra, továbbá megjelenik a közvilágítási célú kiegészítő támogatás is, mely idei évben új támogatási sor. Összességében, az utóbbi két finanszírozási sor nélkül 2022. évhez képest 5,33 %-os csökkenést mutat a normatíva, mely összegileg 813 174 Ft kiesést jelent.
Nyim Község Önkormányzatát a közös önkormányzati hivatal működése miatt lakosságarányos részben támogatás illeti, továbbá normatívát állapítanak meg a települési önkormányzatok részére a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan is, a belterület nagysága alapján.
Ezen felül a közvilágítás biztosításához is kapunk forrást, melyet a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján állapítanak meg. Támogatás illeti meg az önkormányzatot a köztemető és a közutak fenntartására, valamint egyéb önkormányzati feladatokra, továbbá a lakott külterületekkel kapcsolatos feladatok ellátására.
A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően az idei évben is az alapellátások biztosítása. Összességében 2023. évben szociális és gyermekjóléti feladatok ellátására 3,03 %-kal alacsonyabb összegű normatívát kap Nyim Község Önkormányzata, mely magában fogalja a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatását (6,39 %-os csökkenés), továbbá a falugondnoki szolgálatra eső normatívát is (tavalyival megegyező mértékű).
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésére 2023. évben nem kap normatívát Nyim Község Önkormányzata. (2022 évben sem részesültünk normatívában, mert nem volt szünidei gyermekétkező, így kiadás sem jelentkezett.)
Kulturális feladatok támogatására az előző évi támogatással azonos összegű, számszerűen 2 270 000 Ft támogatást kap az önkormányzat.
Működési célú kiegészítő támogatások között szerepelt tavalyi évben a polgármesteri illetmény emelkedésének ellentételezésére kapott kiegészítő finanszírozás, mely 2023-ban átkerült a helyi önkormányzatok általános támogatása sorra, így kiegészítő normatívával idei évben nem számolunk.
Az egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről (B16) rovaton a közfoglalkoztatási programban kapott támogatások szerepelnek: a 2022. szeptember 01-től 2023. február 28-ig tartó program idei évre eső támogatási összegei. A támogatás intenzitása 80 %-os, továbbá az összeget csökkentenünk kellett a tavalyi évben megkapott előleggel, melyet 2023-ban helyeznek levonásba.
A 2023-as évre újabb közfoglalkoztatási program még nem került kiírásra, így a költségvetés készítésekor nem terveztünk ezen összegekkel.
Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről bevételi soron szerepelnek Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma által kiírt pályázatban elnyert támogatási összeg, mely 10 % önerő meglétét feltételezi. Az elnyert összegből egy Petőfi szobor elkészíttetése a cél, mellyel a község és az itt élő fiatalok kulturális érdeklődésének felkeltését célozzuk.
Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21 pályázaton az önkormányzat 246 413 835 Ft összeget nyert el, ehhez jön még 20 480 000 Ft önerő, melyet államháztartáson kívüli szereplő támogatásával tud biztosítani az önkormányzat. A pályázat nyújtotta lehetőség segítségével külterületi részen valósulhat meg szilárd útburkolat kialakítása.
Közhatalmi bevételeink, a helyi adóbevételek az előző évi tény bevételeken alapulva kerültek megtervezésre.
A magánszemélyek kommunális adója, telekadó, építményadó, tehát a vagyoni típusú adók esetében az előző évi előirányzathoz képest a bevétel 2,09 %-os emelkedésével számoltunk, alapozva ezt a 2022. évi tény befizetésekre.
Iparűzési adó esetében a 2022. évi tényleges bevétel közel 100 %-val számolunk, tehát 5 600 000 Ft kerül beállításra. Az iparűzési adó bevétel tavalyi évben a tervezettnél magasabb bevételt eredményezett.
Gépjárműadóval a 2023-as költségvetésben nem kalkuláltunk, mert teljes egészében átutalásra kerül a központi költségvetés részére.
Egyéb közhatalmi bevételeknél a 2022. évi ténylegesen befolyt összegekre, valamint a várható közterület használati díjakra alapoztunk.
Áru és készletértékesítés ellenértékének bevételeinél 2 272 500 Ft-tal kalkuláltunk, mely tartalmazza az önkormányzati fóliasátrakban megtermelt zöldségfélék értékesítéséből, valamint az önkormányzati területeken található fasor ritkításából kinyert fa eladásából származó bevételeket is.
A szolgáltatások ellenértékének bevételei között idei évben szerepelnek a terembérleti és temető használati díjak, tekintettel arra, hogy ez rövid idejű használati díj, így az a tulajdonosi bevételek közé nem sorolható. A B402 rovaton megjelenő tételek előrejelzett összege a 2022. évi tényadatokon alapszik.
A közvetített szolgáltatások bevétele a nyimi italbolt bérleti szerződése szerint kiszámlázandó közüzemi díjakat tartalmazza. Tekintettel arra, hogy a helyiség bérbeadása jelenleg bizonytalan, így csak a ténylegesen realizálható bevételekkel számolunk.
A tulajdonosi bevételeink legjelentősebb eleme a szennyvíz-tisztító kisberendezések üzemeltetési díja, mely a tavalyi évi emelésnek köszönhetően növekedést jelez. Ezen a költségvetési soron kerülnek még kimutatásra a sírhely megváltásból, valamint a helyiség bérbeadásból származó bérleti díj bevételek is.
Kamat bevételek az önkormányzati fizetési és elkülönített számlákon időszakonként mutatkozó kisebb kamatozó pozitív egyenlegekből várhatóak.
Egyéb különféle működési bevételek kerekítési különbözetekből, továbbá az állami adóhatóság felé teljesítendő befizetési kötelezettség, adónemenkénti kerekítésekből adódó, bérfinanszírozási listákon szereplő adatoktól való eltérésekből adódik, melyek havonta bérkönyvelésnél kerülnek korrigálásra. Itt tüntetjük fel a dologi kiadások /közüzemi díjak/ előző évek túlfizetéseiből adódó, idei évben realizált bevételeket is, továbbá a lakossági víz és csatornaszoltáltatás támogatásának elszámolásából származó bevételt. Ez a bevétel továbbadási célból érkezik számlánkra, így az a kiadások között is megjelenik.
Az önkormányzat tervei között szerepel a Nyimben található 221. hrsz-ú önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítése 1 000 000 Ft értékben.
Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök között szerepel a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma pályázati önerejének lakossági támogatása, továbbá a fentebb már részletezett Külterületi helyi közutak fejlesztése c. pályázati önerő államháztartáson kívüli szereplőtől történő átvétele. Itt kerül kimutatásra a nyimi köztemetőben felállítandó lélekharanghoz tartozó harangláb elkészítéséhez, a lakosságtól kapott pénzbeli hozzájárulás is.
A pénzmaradvány az előző évi költségvetési, valamint finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként jelentkezik, mely áthúzódó saját forrást biztosít 14 659 053 Ft összegben a 2023. évre tervezett feladatok megvalósítására.
1.
1. Nyim Község Önkormányzatának 2023. évi tervezett kiadásai
A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai között kell megtervezni az önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait, a község fenntartásához, üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat, a választott tisztségviselők juttatásaival kapcsolatos kiadásokat, és a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultság jellegű ellátásokat, és a tartalékot.
Kiadások tervezésekor kiemelten figyeltünk a jogszabályban meghatározott kötelező feladatok ellátásához szükséges és az előző évben megkezdett áthúzódó beruházások befejezését lehetővé tevő forrásokra.
Községüzemeltetési feladatok és azok jellemzői a következők
A községüzemeltetési szakfeladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök tervezésénél figyelembe vettük az előző évi tapasztalatokat és a 2023. évben jelentkező új feladatokat.
Az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök meghatározásakor a legfontosabb feladat ellátással terveztük a költségvetési előirányzatokat. A korábbi év tényadatait alapul véve, közel azonos összegű ráfordítást terveztünk a zöldfelületek, parkfenntartási feladatok ellátására. Figyelembe kellett venni a közüzemi díjak és az üzemanyag árának jelentős emelkedését is, így a közvilágítás, az egyéb községi feladatok, a szennyvíz tisztító kisberendezések üzemeltetési költségeinek és a temető fenntartási, továbbá a lakott külterületekkel kapcsolatos feladatok költséghelyein jelentős emelkedés mutatkozik. Csökkenés a közutak, hidak, járdák parkolók fenntartása, valamint az állategészségügyi feladatoknál jelentkezik.
Zöldfelületek, parkfenntartási feladatok
A parkjaink és zöldterületeink fenntartása soron figyelembe vettük a tavalyi tény-adatokat. Nyim község közigazgatási területén lévő zöldterületek gépi és kézi kaszálásának kiadásai is itt kerültek megtervezésre, az eddigivel azonos mértékben tervezzük bevonni a közmunkaprogramban dolgozókat a költségek optimalizálása érdekében, amennyiben 2023-as évben a program folytatódik.
Közutak, hidak, járdák, pakolók
A 2023. évi költségek tervezésénél az idei évben szükségessé vált munkálatok költség vonzatait, illetve az állami normatívákat vettük alapul. A 2023. évi költségek tervezésénél a kötelezően ellátandó feladatokra koncentrálva alakítottuk ki a költséghelyeinket.
A 2023 évben rendelkezésre álló összeg a közutak tisztántartásához, karbantartásához szükséges gépek üzemanyag szükségletét és üzemeltetési anyagok beszerzését tartalmazza.
Közvilágítás
Tavalyi évben jelentősen emelkedtek a villamosenergia árak, továbbá bevezetésre került a végső menedékes jogállás /ez még 2022-ben meg is szűnt/, emiatt a korábbi szolgáltató díjából kikerült az áram díja. Új szerződéseket volt szükséges megkötni. Jelenleg, 2023-ban az önkormányzat felé 3 szolgáltató számláz közvilágítással kapcsolatos tételeket: villamos energia díjat, hálózat- és rendszerhasználati díjat, valamint villamos-energia hálózat karbantartási díjat. Ezekből a tételekből tevődik össze a teljes közvilágítási célú kiadási sor.
Egyéb községi feladatok
A községüzemeltetési feladatok ellátására, a tavalyi évhez képest 34,95 %-kal magasabb összeget terveztünk, mely részben a minimálbér emelkedése (1 fő foglalkoztatott), részben pedig a dologi kiadások között szereplő üzemanyag költségek emelkedésének tudható be. A PUP 084 forgalmi rendszámú gépjármű fenntartási költségei (kötelező biztosítás, műszaki vizsga, szerviz költség, üzemanyag felhasználás) is itt kerülnek kimutatásra.
Állategészségügyi feladatok
Ezen a költségsoron a gyepmesteri tevékenység kiadásai jelennek meg. Sajnos az utóbbi időben a gazdasági helyzet miatt a külső szolgáltató által nyújtott szolgáltatás ára jelentősen emelkedett.
Vízrendezés, belvízelvezetés, szennyvíz
A szennyvíz feladatok között kerül megtervezésre 1 fő szakdolgozó munkabérének a feladat ellátásával arányos része és ennek járulékai, továbbá a feladat ellátásához szükséges üzemeltetési anyagok beszerzése.
Temető fenntartás
A temetők fenntartására vonatkozóan a temetői vízdíjak, illetve a villamos energia költség, valamint üzemeltetési anyagok vásárlása kerültek megtervezésre. Üzemeltetési anyagok között a legjelentősebb az üzemanyag, ami a temetők tisztántartásához, kaszálásához szükséges. Az üzemanyag árak és a villamos energia díjak emelkedése miatt itt is magasabb kiadással számolunk a tavalyi évhez képest (68,28 %-os emelkedés).
Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok
Elsődleges célunk a külterületi utak karbantartása, gondozása.
Közfoglalkoztatás
Ezen a költséghelyen szerepel a 2022.09.01-2023.02.28-ig tartó program 2023. évet érintő bér- és dologi jellegű kiadásai is. A programban 5 fő közfoglalkozatottat foglalkoztatunk. A közfoglalkoztatási bér, a minimálbér 50 %-a, így a minimálbér emelkedésével a közfoglalkoztatási bér is magasabb lett. Dologi kiadásaink között az előző évről áthúzódó üzemeltetési anyagok beszerzése jelenik meg.
A közfoglalkoztatási kiadások tehát az alábbiak szerint alakulnak:
bérköltség (munkabér + betegszabadság + járulék): 1 818 000 Ft
dologi kiadások: 272 000 Ft
Az önkormányzat kiadásai között tervezett közoktatási, közművelődési kiadások az előző évi eredeti előirányzathoz képest közel azonos szinten vannak, 3,03 %-os emelkedést mutatnak csupán.
A tervezett rendezvények (farsang, nőnapi rendezvény, március 15-i ünnepség, falutakarítás, gyermeknap, férfinap, szépkorúak köszöntése, mikulás ünnepség stb.) esetében minimális kiadásokkal számoltunk. A jelenlegi gazdasági helyzet és az önkormányzatokra nehezedő teher (magas közüzemi díjak, üzemanyag költségek) miatt sajnos 2023 évre nem kerül tervezésre falunap megtartása, hiszen annak jelentős kiadási vonzata lenne.
Az Ösztöndíj Alapot a feltételeknek megfelelő pályázók száma alapján 100 000 Ft-ra állítottuk. Civil szervezetek támogatására az idén a szűk költségvetés miatt nem terveztünk összeget.
A falugondnoki szolgálat kiadásai között a falugondnok bruttó bére és egyéb bérjellegű kifizetései (Cafetéria, bankszámla hozzájárulás) és azok járulékai szerepelnek, illetve dologi kiadások. Itt kerül kimutatásra az NHN 700 forgalmi rendszámú gépjármű fenntartási költsége (szervizdíj, kötelező gépjármű felelősség biztosítás, üzemanyag), továbbá a falugondnoki mobiltelefon kiadásai is.
A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal működési kiadásaihoz a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) szerint működő hivatali struktúrának megfelelően a 2022. évi lakosságszám szerint jár a támogatás, az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével. Közös Önkormányzati Hivatal esetében a támogatásra a székhely önkormányzat jogosult, mi esetünkben tehát Ságvár Község Önkormányzata kapja a támogatást, az ezen felüli költségeket pedig a lakosságszám alapján megosztja Som és Nyim Község Önkormányzatával.
A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Közös Hivatal) fenntartó Ságvár Község Önkormányzata részére 2023-ban fizetendő hozzájárulás éves szinten 5 778 000 Ft, mely havonta egyenlő részekben kerül átutalásra.
A Ságvár és Környéke Önkormányzati Feladatellátó Társulás (a továbbiakban: Társulás) részére fizetendő működési hozzájárulás 12,86 %-os emelkedést mutat, 2023. évben a Társulás fenntartásához fizetendő összeg 939 000 Ft. A Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde (a továbbiakban: Óvoda) részére fizetendő működési hozzájárulás mértéke is emelkedést mutat (az élelmiszerárak jelentős drágulása és a szociális szektorban előírt kötelező béremelés miatt), a fizetendő összeg 1 842 000 Ft éves szinten.
Ságvár Község Önkormányzatának fizetett működési hozzájárulás a Közös Hivatal takarítását ellátó személy munkabérére és annak járulékaira vonatkozik, mely idei évben az előző évihez képest magasabb, 450 000 Ft összegben jelenik meg a költségvetés kiadási oldalán.
A tavalyi évhez hasonlóan Ságvár Község Önkormányzata részére működési hozzájárulást fizetünk a Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde fűtési rendszerének üzemeltetésével /fűtőanyag aprítékolás/ kapcsolatban, hiszen a fűtőanyagot Ságvár Község Önkormányzatának alkalmazottjai aprítják, Ságvár Község Önkormányzatának költségei terhére, mely az óvoda költségvetésében nem jelenik meg, így ezen költségek nem kerültek felosztásra az Óvoda fenntartásához fizetett működési hozzájárulásban. Ez az összeg éves szinten 250 000 Ft.
Som Község Önkormányzatával, közművelődési szakember foglalkoztatására kötött megállapodásnak megfelelően, Nyim Község Önkormányzata viseli a kultúráért, rendezvényért felelős megbízott munkatárssal kapcsolatosan felmerült költségek 1/3 részét. Ezen megállapodás értelmében 2023. január-februárban fizetett összeg került megtervezésre 211 500 Ft értékben. Az ezt követő időszakban ezt a feladatot külső szolgáltató látja el, melyre további 200 000 Ft került megtervezésre éves szinten.
Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás költségsor az italbolt, konyha, Kossuth L u. 5. szám alatti ingatlan, játszótér, hrsz. 225, hrsz. 147 ingatlanok közüzemi /víz, gáz, áram/ díjait tartalmazza.
A felelősségbiztosítás a Biztosítási Társulási megállapodás keretében biztosított, mely ellenértékét Ságvár Község önkormányzata fizeti meg a biztosító részére, a Biztosítási Társulásban tag önkormányzatok pedig átadják ezt a pénzeszközt Ságvár Község Önkormányzata részére. Az aktuális díjakat biztosítási alkusz közli. A vagyonbiztosítás soron pedig a biztosító felé fizetendő éves díj szerepel.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl a települési támogatás bevezetésével az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekben segítséget nyújthatnak az arra rászorulóknak.
A települési támogatásra tervezett összeg az előző évi tervszámhoz viszonyítva csökkent 6,53 %-kal.
Az előirányzat összegének meghatározásakor figyelembevételre került Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2019 (VII.17.) számú önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról, valamint a segélyezés terén szerzett elmúlt évi gyakorlati tapasztalatok. Az előirányzat 2023 évre várhatóan elegendő fedezetet jelent Nyim Község Önkormányzata által biztosított települési támogatásokra. Ezen kiadások között az alábbi juttatási formák kerültek tervezésre: születési támogatás; óvodakezdési, iskolakezdési támogatás; időskorúak támogatása; rendszeres gyógyszertámogatás; fűtési, eseti, temetési támogatás; rendkívüli települési krízis támogatás; köztemetés; étkeztetési támogatás; továbbá az idei évben új, természetbeni juttatásként a baba-mama csomag, amely a gyermek születését megelőzően, a gyermekvárás megsegítésére nyújtott támogatás.
Az önkormányzat kiadásai a korábbi évhez viszonyítva közel azonos összegben kerültek megtervezésre. Ezen a költséghelyen szerepelnek a választott tisztségviselők, polgármester, alpolgármester tiszteletdíja, költségtérítése, az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó. Személyi jellegű kiadások között jelenik meg továbbá a nyimi honlap szerkesztéséért, karbantartásáért, webhoszting szolgáltatásért megbízási szerződéssel foglalkozatott személy megbízási díja és annak járulékai is. Mindösszesen önkormányzat kiadásai között személyi (+járulék) jellegű kiadásokra 7 026 000 Ft az előirányzott keret. Ehhez még hozzáadódnak az önkormányzat dologi kiadásai 2 724 700 Ft értékben, így az önkormányzat kiadásai mindösszesen: 9 750 700 Ft. Dologi jellegű kiadások között az önkormányzati épület közüzemi díjai, telefon és internet költségek, karbantartási szolgáltatások, egyéb üzemeltetési anyagok, főépítészi feladatok, belső ellenőrzés, munka- és tűzvédelmi szolgáltatás, biztosítások, adatvédelmi tisztviselő díja, szakmai szolgáltatások és bankköltség stb. szerepel.
A települési könyvtár kiadásai között az alábbi tételek szerepelnek: könyvtárosi feladatok ellátásáért fizetett munkabér és azok járulékai, közüzemi díjak, internet díj és üzemeltetési anyagok költségei mindösszesen 951 900 Ft értékben.
A háziorvosi alapellátás kiadásai, valamint a faluház és a művelődési ház kiadási között a fizetendő közüzemi díjak szerepelnek.
Központi orvosi ügyelet ellátásához hozzájárulásként fizetett összeg a korábbi évhez viszonyítva jelentősen magasabb összegben került megtervezésre összesen 472 500 Ft összegben, mely a tavalyi összegnél 73,08 %-kal magasabb, ennek oka, hogy a szolgáltató jelentősen magasabb összegért vállalta a feladat ellátását.
A 2023. évi kiadások tervezésekor tekintettel kell lennünk a DBRHÖT felé fennálló fizetési kötelezettségeinkre, mely 2023. évre vonatkozóan 70 000 Ft.
Tavalyi évben Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC törvény 3. melléklet támogatásain belül lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására benyújtott pályázaton az önkormányzat vissza nem térítendő támogatásban részesült 997.600 Ft összegben. A támogatás összegét továbbadási kötelezettséggel kaptuk a DRV Zrt. részére. Ezen támogatás felhasználásának az elszámolása minden tárgyévet követően megtörténik, tehát 2022 évi támogatás felhasználásának elszámolása 2023.-ban, s amennyiben az nem került teljes összegben felhasználásra, úgy vissza kell fizetni az állam részére. A 2022. évi támogatás elszámolása megtörtént, Nyim Község Önkormányzatának 43 700 Ft támogatást és 1 000 Ft kamatot kell visszafizetni a Magyar Államkincstár számlájára. Ez az összeg a szolgáltató részéről is visszautalásra kerül, így a bevételi oldalunkon is megjelenik.
Nyim község csapadékvíz elvezető rendszerének fejlesztése pályázat keretein belül foglalkoztatott projektmenedzser utolsó havi megbízási díja, valamint annak járuléka idei évre 140 000 Ft kiadást jelentenek a költségvetésnek. A pályázat végső elszámolása után várhatóan 2 977 000 Ft-ot kell visszafizetni a fel nem használt támogatási összegből. Ez a pénz az elkülönített alszámlán rendelkezésre áll.
Államháztartáson belüli megelőlegezések között szerepel a tavalyi év végén megkapott, de idei évre vonatkozó megelőlegező állami támogatás visszafizetési kötelezettsége. Ez nem jelent tényleges visszafizetési kötelezettséget, az idei évi normatívából fogják levonni.
Fejlesztési feladatok
Fejlesztési és felújítási célokra 267 314 000 Ft–ot terveztünk, ami az előző évihez viszonyítva 71,82 %-kal magasabb összeg.
Áthúzódott pályázott beruházások
Magyar Falu Program Kommunális Eszköz Beszerzés MFP-KOEB/2021
A Magyar Falu Program keretében beszerzett eszközök adásvétele már 2021 évben megtörtént, a pályázat pénzügyi elszámolása pedig 2022 áprilisában benyújtásra került. A Magyar Államkincstár az elszámolás elfogadásához feltételeket írt elő, melynek pénzügyi kiadási vonzatai 2023 évben realizálódnak, mindösszesen 20 000 Ft értékben.
Ravatalozó felújítás "Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése MFP-ÖTIF/2022"
A pályázat tavalyi évről áthúzódó kiadást jelent. A projekt keretein belül egy új harang került beszerzésre, az ehhez szükséges harangláb kialakítása idei évre tolódik, továbbá a temetői sírhely nyilvántartó program is idei évben kerül átadásra és finanszírozásra. Ezen a költségvetési soron 1 118 000 Ft összegű kiadást tervezünk.
Pályázott beruházások
Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma – Petőfi szobor
A pályázat nyújtotta lehetőség kapcsán egy Petőfi szobor kerül elhelyezésre Nyim községben, ez a projekt mindösszesen 2 232 000 Ft kiadást jelent.
Nyim Patkó Bandi domb koncepcionális tájépítészeti terve
A tájépítészeti terv elkészítése egy későbbi BFT pályázati lehetőséghez szükséges, mely idei évben 350 000 Ft kiadást jelent az önkormányzatnak.
Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21
A projekt keretein belül szilárd burkolatú út valósulhat meg Nyim 077. és 088. helyrajzi számú külterületi, 1900 m hosszú szakaszon.
2022-ben került kifizetésre a pályázati tervdokumentáció ellenértéke, külső támogatásból finanszírozva.
A projekt teljes költségvetése 266 894 000 Ft, mely 20 480 000 Ft önerőt tartalmaz. Az önerő teljes egészében államháztartáson kívüli vállalkozó által kerül finanszírozásra, tehát az bevételi oldalon is megjelenik. A teljes költségből 3 000 000 Ft-ot dologi jellegű kiadásokra terveztünk.
A fejlesztési kiadások részletezését az önkormányzati 3. számú melléklet mutatja be.
A 2023. évi költségvetésünk a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását biztosítja, a költségvetés hiánnyal nem számol. Ezzel eleget teszünk a képviselő-testület vállalt kötelezettségeinek és a törvény által ránk szabott feladatok teljesítésének.
Gazdálkodásunk, működésünk biztonságát jelenti a képzett 299 562 Ft általános tartalék valamint 7 914 024 Ft céltartalék.
1. A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek és kimutatások
Az Áht. 24. § (4) bekezdése alapján a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét,
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
Az Ávr. 28. §-a alapján az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja szerinti közvetett támogatásokat legalább az alábbi részletezettségben kell bemutatni:
a) az ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege,
b) a lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege,
c) a helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként,
d) a helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege, és
e) az egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege.
A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek és kimutatások
NYIM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2023. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK ÖSSZEVONT MÉRLEGE

B E V É T E L E K

1. sz. táblázat

Forintban

A

B

C

D

1.

Bevételi jogcím

2021. évi tény

2022.évi tény

2023. évi előirányzat

2.

Önkormányzat működési támogatásai (3.+…+ 10.)

31 991 857

34 921 763

29 324 665

3.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

16 153 538

15 249 961

17 578 365

4.

Önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

0

0

0

5.

Önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

10 275 468

10 287 218

9 476 300

6.

Önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

0

0

0

7.

Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

2 270 000

2 270 000

8.

Működési célú kvi támogatások és kiegészítő támogatások

3 292 851

5 143 265

0

9.

Elszámolásból származó bevételek

0

1 971 319

0

10

Elvonások és befizetések bevételei

0

0

0

11.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről (12.+…+15)

3 135 821

4 468 377

988 320

12.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

13.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

14.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

15.

Egyéb működési célú támogatások bevételei

3 135 821

4 468 377

988 320

16.

14.-ből EU-s támogatás

0

0

0

17.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről (18.+…+22.)

30 603 938

14 884 956

248 413 835

18.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

12 789 394

0

0

19.

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések

0

0

0

20.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése

0

0

0

21.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele

0

0

0

22.

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

17 814 544

14 884 956

248 413 835

23.

21.-ből EU-s támogatás

0

0

0

24.

Közhatalmi bevételek (25.+...+32.)

8 459 401

9 344 286

10 781 000

25.

Építményadó

791 000

738 600

740 000

26.

Telekadó

2 318 193

381 120

380 000

27.

Magánszemélyek kommunális adója

242 955

2 357 083

2 300 000

28.

Iparűzési adó

4 879 955

5 634 549

5 600 000

29.

Talajterhelési díj

0

0

0

30.

Gépjárműadó

0

0

0

31.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

32.

Egyéb közhatalmi bevételek

227 298

232 934

1 761 000

33.

Működési bevételek (34.+…+ 44.)

3 632 983

4 204 127

5 976 700

34.

Készletértékesítés ellenértéke

516 000

800 000

2 272 500

35.

Szolgáltatások ellenértéke

180 700

183 500

250 000

36.

Közvetített szolgáltatások értéke

200 000

240 000

60 000

37.

Tulajdonosi bevételek

2 717 000

2 760 250

3 050 000

38.

Ellátási díjak

0

0

0

39.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

0

0

0

40.

Általános forgalmi adó visszatérítése

0

0

0

41.

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

676

1 175

1 000

42.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

0

0

0

43.

Biztosító által fizetett kártérítés

0

0

0

44.

Egyéb működési bevételek

18 607

219 202

343 200

45.

Felhalmozási bevételek (46.+…+50)

0

150 000

1 000 000

46.

Immateriális javak értékesítése

0

0

0

47.

Ingatlanok értékesítése

0

0

1 000 000

48.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

150 000

0

49.

Részesedések értékesítése

0

0

0

50.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

0

0

0

51.

Működési célú átvett pénzeszközök (52 … + 54.)

480 000

595 235

0

52.

Működési célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

53.

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

54.

Egyéb működési célú átvett pénzeszköz

480 000

595 235

0

55.

53.-ból EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

56.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök (57.+...+59.)

0

0

21 102 000

57.

Felhalm. célú garancia- és kezességvállalásból megtérülések ÁH-n kívülről

0

0

0

58.

Felhalm. célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatér. ÁH-n kívülről

0

0

0

59.

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

21 102 000

60.

58.-ből EU-s támogatás (közvetlen)

0

0

0

61.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (2+11+17+24+33+45+51+56)

78 304 000

68 568 744

317 586 520

62.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről (63.+…+65.)

0

0

0

63.

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

64.

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

0

0

0

65.

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

66.

Belföldi értékpapírok bevételei (67.+…+70.)

0

0

0

67.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

68.

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

69.

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

70.

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

71.

Maradvány igénybevétele (72. + 73.)

183 313 752

171 883 604

14 659 053

72.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

183 313 752

171 883 604

14 659 053

73.

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

0

0

0

74.

Belföldi finanszírozás bevételei (75+...+77.)

1 024 880

1 172 987

0

75.

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 024 880

1 172 987

0

76.

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

0

0

0

77.

Lekötött betétek megszüntetése

0

0

0

78.

Külföldi finanszírozás bevételei (79.+…+82.)

0

0

0

79.

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

80.

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

0

0

81.

Külföldi értékpapírok kibocsátása

0

0

0

82.

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

0

0

0

83.

Váltóbevételek

0

0

0

84.

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

0

0

0

85.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (62+66+71+74+78+83+84)

184 338 632

173 056 591

14 659 053

86.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (61+85)

262 642 632

241 625 335

332 245 573

K I A D Á S O K

2. sz. táblázat

Forintban

A

B

C

D

1

Kiadási jogcímek

2021. évi tény

2022.évi tény

2023. évi előirányzat

2

Működési költségvetés kiadásai (2.+…+22.)

48 427 313

60 057 245

63 758 586

3

Személyi juttatások

18 681 450

20 577 006

17 194 500

4

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

2 673 682

2 507 269

2 205 000

5

Dologi kiadások

13 056 736

21 287 209

18 827 800

6

Ellátottak pénzbeli juttatásai

5 119 687

4 255 770

4 184 000

7

Egyéb működési célú kiadások

8 895 758

11 429 991

13 133 700

8

- a 7-ből: - Előző évi elszámolásból származó befizetések

12 315

5 700

0

9

- Törvényi előíráson alapuló befizetések

0

0

0

10

- Elvonások és befizetések

0

0

43 700

11

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

12

-Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

13

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

14

- Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre

7 829 843

10 426 691

12 990 000

15

- Garancia és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

0

16

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

0

17

- Árkiegészítések, ártámogatások

0

0

0

18

- Kamattámogatások

0

0

0

19

- Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

1 053 600

997 600

100 000

20

Tartalékok

0

0

8 213 586

21

- a 20-ból: - Általános tartalék

0

0

299 562

22

- Céltartalék

0

0

7 914 024

23

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.3.+2.5.)

41 202 455

165 884 157

267 314 000

24

Beruházások

26 991 777

153 013 750

267 314 000

25

2.1.-ből EU-s forrásból megvalósuló beruházás

0

150 391 923

263 894 000

26

Felújítások

14 210 678

12 870 407

0

27

2.3.-ból EU-s forrásból megvalósuló felújítás

0

0

0

28

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

29

2.5.-ből - Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n belülre

0

0

0

30

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n belülre

0

0

0

31

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése ÁH-n belülre

0

0

0

32

- Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülre

0

0

0

33

- Garancia- és kezességvállalásból kifizetés ÁH-n kívülre

0

0

0

34

- Visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása ÁH-n kívülre

0

0

0

35

- Lakástámogatás

0

0

0

36

- Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

0

0

0

37

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

89 629 768

225 941 402

331 072 586

38

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre (4.1. + … + 4.3.)

0

0

0

39

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

40

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

41

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

0

0

0

42

Belföldi értékpapírok kiadásai (5.1. + … + 5.6.)

0

0

0

43

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

44

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

45

Kincstárjegyek beváltása

0

0

0

46

Éven belüli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

47

Belföldi kötvények beváltása

0

0

0

48

Éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

49

Belföldi finanszírozás kiadásai (6.1. + … + 6.4.)

1 129 260

1 024 880

1 172 987

50

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

0

0

0

51

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

1 129 260

1 024 880

1 172 987

52

Pénzeszközök lekötött betétként elhelyezése

0

0

0

53

Pénzügyi lízing kiadásai

0

0

0

54

Külföldi finanszírozás kiadásai (7.1. + … + 7.5.)

0

0

0

55

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

56

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

0

0

0

57

Külföldi értékpapírok beváltása

0

0

0

58

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi kormányoknak nemz. Szervezeteknek

0

0

0

59

Hitelek, kölcsönök törlesztése külföldi pénzintézeteknek

0

0

0

60

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek

0

0

0

61

Váltókiadások

0

0

0

62

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN: (4.+…+9.)

1 129 260

1 024 880

1 172 987

63

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+10.)

90 759 028

226 966 282

332 245 573

A többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint

A

B

C

D

E

F

G

H

1.

Kötelezettség jogcíme

Köt. váll.
éve

2023 előtti kifizetés

Kiadás vonzata évenként

Összesen

2023.

2024.

2025.

2025. után

2.

Működési célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

0

0

0

0

0

0

3.

............................

0

0

0

0

0

0

4.

Felhalmozási célú finanszírozási kiadások
(hiteltörlesztés, értékpapír vásárlás, stb.)

0

0

0

0

0

0

5.

............................

0

0

0

0

0

0

6.

Beruházási kiadások beruházásonként

3 291 100

267 742 000

0

0

0

271 033 100

7.

Ravatalozó felújítás "Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése MFP-ÖTIF/2022"

2022

2 811 100

848 000

0

0

0

3 659 100

8

VP6-7.2.1.1-21 Külterületi helyi közutak fejlesztése

2023

480 000

266 894 000

0

0

0

267 374 000

9

Felújítási kiadások felújításonként

0

0

0

0

0

0

10

............................

0

0

0

0

0

0

11

Egyéb (Pl.: garancia és kezességvállalás, stb.)

0

0

0

0

0

0

12

............................

0

0

0

0

0

0

13

Összesen (2.+4.+6.+8.+10.)

3 291 100

267 742 000

0

0

0

271 033 100

Az önkormányzat által adott közvetett támogatások
(kedvezmények)

Forintban

A

B

C

Bevételi jogcím

Kedvezmény nélkül elérhető bevétel

Kedvezmények összege

Ellátottak térítési díjának méltányosságból történő elengedése

0

0

Ellátottak kártérítésének méltányosságból történő elengedése

0

0

Lakosság részére lakásépítéshez nyújtott kölcsön elengedése

0

0

Lakosság részére lakásfelújításhoz nyújtott kölcsön elengedése

0

0

Helyi adóból biztosított kedvezmény, mentesség összesen

0

0

-ebből: Építményadó

0

0

Telekadó

0

0

Magánszemélyek kommunális adója

3 676 500

2 008 500

Idegenforgalmi adó tartózkodás után

0

0

Idegenforgalmi adó épület után

0

0

Iparűzési adó állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után

0

0

Gépjárműadóból biztosított kedvezmény, mentesség

0

0

Helyiségek hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

0

0

Eszközök hasznosítása utáni kedvezmény, mentesség

0

0

Egyéb kedvezmény

0

0

Egyéb kölcsön elengedése

0

0

Összesen:

3 676 500

2 008 500

NYIM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
KIMUTATÁS A 2023. ÉVBEN évben céljelleggel juttatott támogatásokról

Forintban

A

B

C

1.

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összge

2.

-

-

0

3.

-

-

0

4

Összesen:

0



Előirányzat felhasználási terv 2023. évre

1. Bevételek

Forintban

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

1.

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

2.

Önkormányzatok működési támogatásai

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 720

2 443 745

29 324 665

3.

Működési célú támogatások ÁH-on belül

329 440

329 440

329 440

0

0

0

0

0

0

0

0

0

988 320

4.

Felhalmozási célú támogatások ÁH-on belül

0

0

248 413 835

0

0

0

0

0

0

0

0

0

248 413 835

5.

Közhatalmi bevételek

0

239 000

4 310 000

500 000

239 000

100 000

100 000

100 000

4 310 000

400 000

139 000

344 000

10 781 000

6.

Működési bevételek

494 333

539 033

494 333

494 333

494 333

494 333

494 333

494 333

494 333

494 333

494 333

494 337

5 976 700

7.

Felhalmozási bevételek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1 000 000

1 000 000

8.

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

9.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

400 000

20 480 000

0

0

222 000

0

0

0

0

0

0

21 102 000

10.

Finanszírozási bevételek

14 659 053

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

14 659 053

11.

Bevételek összesen:

17 926 546

3 951 193

276 471 328

3 438 053

3 177 053

3 260 053

3 038 053

3 038 053

7 248 053

3 338 053

3 077 053

4 282 082

332 245 573

2. Kiadások

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

1.

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

2.

Személyi juttatások

1 399 500

1 399 500

1 599 750

1 399 500

1 399 500

1 399 500

1 399 500

1 599 750

1 399 500

1 399 500

1 399 500

1 399 500

17 194 500

3.

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

181 935

181 935

192 825

181 935

181 935

181 935

181 935

192 825

181 935

181 935

181 935

181 935

2 205 000

4.

Dologi kiadások

1 552 000

1 553 000

1 552 000

1 752 000

1 552 000

1 552 000

1 554 400

1 552 000

1 552 000

1 552 000

1 552 000

1 552 400

18 827 800

5.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

36 000

204 000

1 004 000

204 000

204 000

204 000

204 000

204 000

204 000

1 004 000

412 000

300 000

4 184 000

6.

Egyéb működési célú kiadások

1 190 833

1 134 533

1 100 833

1 100 833

1 100 833

1 100 833

1 100 833

1 100 833

1 100 833

1 100 833

1 100 833

900 837

13 133 700

7.

Tartalék

8 213 586

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

8 213 586

8.

Beruházások

350 000

0

848 000

0

0

0

0

0

2 222 000

0

0

263 894 000

267 314 000

9.

Felújítások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

11.

Finanszírozási kiadások

1 172 987

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1 172 987

12.

Kiadások összesen:

14 096 841

4 472 968

6 297 408

4 638 268

4 438 268

4 438 268

4 440 668

4 649 408

6 660 268

5 238 268

4 646 268

268 228 672

332 245 573

3. Egyenleg

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

1.

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Auguszt.

Szept.

Okt.

Nov.

Dec.

Összesen:

2.

Egyenleg

3 829 705

-521 775

270 173 920

-1 200 215

-1 261 215

-1 178 215

-1 402 615

-1 611 355

587 785

-1 900 215

-1 569 215

-263 946 590

0

A 2023. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ÉVET KÖVETŐ 3 ÉV TERVEZETT BEVÉTELEI, KIADÁSAI

1. B E V É T E L E K

A

B

C

D

1.

Bevételi jogcím

2024. évi

2025. évi

2026. évi

2.

Önkormányzat működési támogatásai

30 000 000

30 500 000

31 000 000

3.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

2 500 000

2 500 000

2 500 000

4.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

15 000 000

15 000 000

15 000 000

5.

Közhatalmi bevételek (4.1.+4.2.+4.3.+4.4.)

11 050 000

11 255 000

11 460 000

6.

Vagyoni típusú adó

4 000 000

4 100 000

4 200 000

7.

Idegenforgalmi adó

0

0

0

8.

Iparűzési adó

6 650 000

6 750 000

6 850 000

9.

Talajterhelési díj

0

0

0

10.

Gépjárműadó

0

0

0

11.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

0

0

0

12.

Egyéb közhatalmi bevételek

400 000

405 000

410 000

13.

Működési bevételek

6 000 000

6 000 000

6 100 000

14.

Felhalmozási bevételek

0

0

0

15.

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

16.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

0

17.

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (1+…+8)

64 550 000

65 255 000

66 060 000

18.

FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

150 000 000

50 000 000

50 000 000

19.

KÖLTSÉGVETÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN: (9+10)

214 550 000

115 255 000

116 060 000

2. K I A D Á S O K

A

B

C

D

1.

Kiadási jogcímek

2024. évi

2025. évi

2026. évi

2.

Működési költségvetés kiadásai

64 550 000

65 255 000

66 060 000

3.

Felhalmozási költségvetés kiadásai (2.1.+2.2.+2.3.)

150 000 000

50 000 000

50 000 000

4.

Beruházások

150 000 000

50 000 000

50 000 000

5.

Felújítások

0

0

0

6.

Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

7.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN (1+2)

214 550 000

115 255 000

116 060 000

8.

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

9.

KIADÁSOK ÖSSZESEN: (3.+4.)

214 550 000

115 255 000

116 060 000