Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 28

Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.28.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
1. A költségvetési rendelet-tervezet benyújtása.
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által elkészített költségvetési rendelettervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, az Áht. 29/A. §-a szerinti tervszámok alapján előkészítve.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetési javaslatának összeállítására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban Ávr.) és Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (továbbiakban Költségvetési tv.) rendelkezéseinek megfelelően került sor.
Az Áht. előírásai szerint a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban kell elkészíteni.
A költségvetés összeállítása során irányadó jogszabályi rendelkezéseket az előterjesztés 1. mellékletében ismertetjük.
1. A költségvetési rendelet összeállítása
A költségvetési rendelet tervezet összeállítása során figyelembe kellett vennünk azokat az alábbi célokat, illetve feladatokat, amelyeket Nyim Község Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározott az önkormányzat 2024. évi költségvetési tervezéséhez.
1. A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése.
2. Működési célú költségvetési hiány nem tervezhető.
3. A végleges költségvetés a várható 2024. évi kiadásokon és bevételeken túl minden előző évről áthúzódó költséget és bevételt is tartalmazzon.
4. A költségvetési előirányzatok tervezésekor a kötelező önkormányzati feladatok prioritását biztosítani kell. Önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető. Az önként vállalt feladat kiadásainak finanszírozása a kötelező önkormányzati feladat ellátását nem veszélyeztetheti.
5. A feladatokhoz kapcsolódó költségek meghatározásakor a takarékos és hatékony gazdálkodás elvét érvényre kell juttatni, de a kiadások szükséges és reális fedezetét biztosítani kell a tervezés során.
6. A szociálisan hátrányos helyzetűek szociális támogatására fordítható kiadások szintjének megtartására kell törekedni.
7. A pályázati lehetőségeket figyelemmel kell kísérni, és törekedni kell a céljainkkal összhangban lévő pályázatok által megnyerhető források kihasználására.
8. Újabb beruházási és felújítási kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, több éves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását.
9. Az adókintlévőségek csökkentése érdekében folytatni kell a következetes végrehajtási és ellenőrzési tevékenységet.
10. Törekedni kell a közfoglalkoztatás estében is a pályázati lehetőségek kihasználására.
12. A költségvetésben a nem várt kiadások finanszírozhatósága érdekében általános
tartalékot kell képezni.
Figyelembe kellett venni továbbá az előző évek kötelezettségvállalásait, a központi jogszabályok változását, az Önkormányzatok adott évi finanszírozási rendszerét, valamint az előző évek gazdálkodási tapasztalatait.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az önkormányzatok működőképességét az eltérő saját bevételi lehetőségek a feladatalapú finanszírozás mellett is komolyan befolyásolják, így az is nyilvánvalóvá vált, hogy a központi költségvetésnek még erőteljesebben érvényesítenie kell a szolidaritás elvét. Ennek megfelelően az önkormányzatokat megillető egyes költségvetési támogatásokat 2024. évben is csökkenti az ún. „beszámítás” összege, ugyanakkor – a szolidaritás elvének fokozottabb érvényesülésével – az alacsony gazdasági potenciállal rendelkező települések felzárkózása érdekében a rendszer továbbra is számol a pozitív „kiegyenlítés”-sel. Az alacsony helyi adóbevétellel rendelkező települések ilyen módon meghatározott százalékú kiegészítő forrásban részesülnek az alapfeladataik ellátása érdekében; a jelentős iparűzési adóval rendelkező településeket ugyanakkor továbbra is sávosan növekvő mértékben terheli a beszámítás.
A 2024. évre beterjesztett összesített költségvetési javaslat Nyim Község Önkormányzata részére 332 232 428 Ft összegben határozza meg a 2024. évi célok és feladatok megvalósításához szükséges kiadási előirányzatokat.
1.
1. Nyim Község Önkormányzatának 2024. évi tervezett bevételei
A község gazdasági növekedését, az önkormányzat működőképességének megtartását tartottuk legfontosabb célként az önkormányzat költségvetésének tervezésekor.
A kötelező önkormányzati feladatok prioritását helyeztük előtérbe, mivel az önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető.
A beterjesztett költségvetési javaslat 332 232 248 Ft összegű bevétellel és kiadással számol, amely az előző évhez viszonyítva közel azonos összeget jelent. Ennek oka, hogy az önkormányzat tavalyi évben elnyert egy igen magas pályázati támogatási összeget a VP6-7.2.1.1-21 Külterületi helyi közutak fejlesztése c. pályázat keretein belül. A pályázat kivitelezése és annak jelentős kiadásai idei évben fognak realizálódni.
A 2024. évi költségvetés összeállításánál a kiadásokat továbbra is olyan szinten terveztük, amelyre a tárgyévi bevételek fedezetet nyújtanak, azonban a jelenlegi gazdasági helyzet, az infláció mértéke és a közüzemi díjak magas árszintje nagy terhet ró az önkormányzatra a kötelező feladataik ellátása során.
Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak alakulását főbb bevételi csoportonként az önkormányzat költségvetési mérlege és az 1/A, 1/B táblák mutatják be.
A támogatások 2024. évben a következők szerint alakulnak:
A működéshez kapcsolódó általános támogatások 5,23 %-os csökkenést mutatnak a 2023. évhez képest, így 16 659 045 Ft-al számolhatunk. Ez a szám már tartalmazza a polgármesteri illetmény 2022. évi emelése miatti ellentételezést is.
Nyim Község Önkormányzatát a közös önkormányzati hivatal működése miatt lakosságarányos részben támogatás illeti, továbbá normatívát állapítanak meg a települési önkormányzatok részére a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan is, a belterület nagysága alapján.
Ezen felül a közvilágítás biztosításához is kapunk forrást, melyet a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján állapítanak meg. A közvilágítási célú támogatás alap és üzemeltetési támogatásra oszlik meg, a kettő együtt 4 502 000 Ft normatívát jelent az önkormányzat részére Támogatás illeti meg az önkormányzatot a köztemető és a közutak fenntartására, valamint egyéb önkormányzati feladatokra, továbbá a lakott külterületekkel kapcsolatos feladatok ellátására. Összességében tehát, 2023. évhez képest 5,23 %-os csökkenést mutat a normatíva, mely összegileg 919 320 Ft kiesést jelent.
A szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően az idei évben is az alapellátások biztosítása. Összességében 2024. évben szociális és gyermekjóléti feladatok ellátására 22,64 %-kal magasabb összegű normatívát kap Nyim Község Önkormányzata, mely magában fogalja a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatását (28,63 %-os növekedés), továbbá a falugondnoki szolgálatra eső normatívát is (17,60 %-os növekedés).
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésére 2024. évben nem kap normatívát Nyim Község Önkormányzata. (2023 évben sem részesültünk normatívában, mert nem volt szünidei gyermekétkező, így kiadás sem jelentkezett.)
Kulturális feladatok támogatására az előző évi támogatással azonos összegű, számszerűen 2 270 000 Ft támogatást kap az önkormányzat.
Működési célú kiegészítő támogatással idei évben nem számolunk.
Az egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről (B16) rovaton a közfoglalkoztatási programban kapott támogatások szerepelnek: a 2023. december 01-től 2024. február 29-ig tartó program idei évre eső támogatási összegei. A támogatás intenzitása 100 %-os, azonban az összeget csökkentenünk kell a tavalyi évben megkapott előleggel, melyet 2024-ban helyeznek levonásba.
A 2024-es évre újabb közfoglalkoztatási program még nem került kiírásra, azonban előzetes információk és várakozásaink szerint 2023. március 01-től 2023 augusztus 31-ig további 5 fő foglalkoztatásával számolunk, ahol a támogatási intenzitás szintén 100 %. Mindösszesen 5 497 400 Ft összegű bevétellel kalkulálunk, mely az előző évhez képest jelentős összegű emelkedés. Ennek oka, hogy tavalyi évben csak a ténylegesen publikált programokkal terveztünk.
Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről bevételi soron szerepel a Magyar Falu Program keretében meghirdetett, művelődési ház fejlesztésére benyújtott pályázati összeg, mely 100 %-os támogatási intenzitású. Az elnyert összegből a művelődési ház állagmegőrzés céljából történő felújítását, valamint jelenlegi fűtési rendszer korszerűsítését célozzuk meg.
Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21 pályázaton az önkormányzat 246 413 835 Ft összeget nyert el, melyből tavalyi évben már megérkezett 123 206 917 Ft. A pályázathoz szükséges önerőt államháztartáson kívüli szereplő támogatásával tudja biztosítani az önkormányzat. A pályázat nyújtotta lehetőség segítségével külterületi részen valósulhat meg szilárd útburkolat kialakítása.
Közhatalmi bevételeink, a helyi adóbevételek az előző évi tény bevételeken alapulva kerültek megtervezésre.
A magánszemélyek kommunális adója, telekadó, építményadó, tehát a vagyoni típusú adók esetében az előző évi előirányzathoz képest a bevétel 2,17 %-os csökkenésével számoltunk, alapozva ezt a 2023. évi tény befizetésekre.
Iparűzési adó esetében a 2023. évi tényleges bevétel közel 100 %-val számolunk, tehát 8 600 000 Ft kerül beállításra. Az iparűzési adó bevétel tavalyi évben a tervezettnél magasabb bevételt eredményezett.
Gépjárműadóval a 2024-es költségvetésben nem kalkuláltunk, mert az már teljes egészében központi költségvetés része. Az esetlegesen a bankszámlára érkező befizetések is továbbutalásra kerülnek a Magyar Államkincstár részére.
Egyéb közhatalmi bevételeknél a 2023. évi ténylegesen befolyt összegekre, valamint a várható közterület használati díjakra alapoztunk.
Áru és készletértékesítés ellenértékének bevételeinél 500 000 Ft-tal kalkuláltunk, mely az önkormányzati fóliasátrakban megtermelt zöldségfélék értékesítéséből származó bevételeket tartalmazza.
A szolgáltatások ellenértékének bevételei között idei évben szerepelnek a terembérleti és temető használati díjak, tekintettel arra, hogy ez rövid idejű használati díj, így az a tulajdonosi bevételek közé nem sorolható. A B402 rovaton megjelenő tételek előrejelzett összege a 2023. évi tényadatokon alapszik.
A közvetített szolgáltatások bevétele előző évben a nyimi italbolt bérleti szerződése szerint kiszámlázandó közüzemi díjakat tartalmazta. Tekintettel arra, hogy a helyiség jelenleg nincs kiadva és egyelőre bérbevételi szándékát sem jelezte senki az önkormányzat részére, ezen a soron nem terveztünk bevételt.
A tulajdonosi bevételeink legjelentősebb eleme a szennyvíz-tisztító kisberendezések üzemeltetési díja 2 900 000 Ft tervezett bevétellel. Ezen a költségvetési soron kerülnek még kimutatásra a sírhely megváltásból származó bevételek is.
Kamat bevételek az önkormányzati fizetési és elkülönített számlákon időszakonként mutatkozó kisebb kamatozó pozitív egyenlegekből várhatóak.
Egyéb különféle működési bevételek között a kerekítési különbözetekből, továbbá az állami adóhatóság felé teljesítendő befizetési kötelezettség, adónemenkénti kerekítésekből adódó, bérfinanszírozási listákon szereplő adatoktól való eltérésekből adódik, melyek havonta bérkönyvelésnél kerülnek korrigálásra.
Az önkormányzat tervei között szerepel a tulajdonában álló, mezőgazdasági jellegű, már nem használt tárgyi eszközök értékesítése mindösszesen 1 000 000 Ft értékben.
Az egyéb működési célú átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről rovaton tüntetjük fel a lakossági víz és csatornaszoltáltatás támogatásának elszámolásából származó bevételt. Ez a bevétel továbbadási célból érkezik számlánkra, így az a kiadások között is megjelenik.
Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök között szerepel a fentebb már részletezett Külterületi helyi közutak fejlesztése c. pályázati önerő államháztartáson kívüli szereplőtől történő átvétele vissza nem térítendő formában.
A pénzmaradvány az előző évi költségvetési, valamint finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegeként jelentkezik, mely áthúzódó saját forrást biztosít 143 077 693 Ft összegben a 2024. évre tervezett feladatok megvalósítására.
1.
1. Nyim Község Önkormányzatának 2024. évi tervezett kiadásai
A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai között kell megtervezni az önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait, a község fenntartásához, üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat, a választott tisztségviselők juttatásaival kapcsolatos kiadásokat, és a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultság jellegű ellátásokat, és a tartalékot.
Kiadások tervezésekor kiemelten figyeltünk a jogszabályban meghatározott kötelező feladatok ellátásához szükséges és az előző évben megkezdett áthúzódó beruházások befejezését lehetővé tevő forrásokra.
Községüzemeltetési feladatok és azok jellemzői a következők
A községüzemeltetési szakfeladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök tervezésénél figyelembe vettük az előző évi tapasztalatokat és a 2024. évben jelentkező új feladatokat.
Az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges pénzeszközök meghatározásakor a legfontosabb feladat ellátással terveztük a költségvetési előirányzatokat. A korábbi év tényadatait alapul véve, némileg alacsonyabb összegű ráfordítást terveztünk a zöldfelületek, parkfenntartási feladatok ellátására. Figyelembe kellett venni a közüzemi díjak és az üzemanyag árának emelkedését is, így a közvilágítás, az egyéb községi feladatok költséghelyeken emelkedés mutatkozik.
Csökkenés a temető fenntartási, továbbá a lakott külterületekkel kapcsolatos feladatok költséghelyeken jelentkezik.
Zöldfelületek, parkfenntartási feladatok
A parkjaink és zöldterületeink fenntartása soron figyelembe vettük a tavalyi tény-adatokat. Nyim község közigazgatási területén lévő zöldterületek gépi és kézi kaszálásának kiadásai is itt kerültek megtervezésre, az eddigivel azonos mértékben tervezzük bevonni a közmunkaprogramban dolgozókat a költségek optimalizálása érdekében, amennyiben 2024-es évben a program folytatódik. Ezen a költséghelyen üzemanyag, vegyszer, védőruha jellegű kiadásokkal, valamint az YNC323 forgalmi rendszámú ARBOS traktor ráfordításaival számoltunk.
Közutak, hidak, járdák, pakolók
A 2024. évi költségek tervezésénél az idei évben szükségessé vált munkálatok költség vonzatait, illetve az állami normatívákat vettük alapul. A 2024. évi költségek tervezésénél a kötelezően ellátandó feladatokra koncentrálva alakítottuk ki a költséghelyeinket.
A 2024 évben rendelkezésre álló összeg a közutak tisztántartásához, karbantartásához szükséges gépek üzemanyag szükségletét, továbbá ágaprítási szolgáltatások ellenértékét tartalmazza.
Közvilágítás
Az elmúlt években jelentősen emelkedtek a villamosenergia árak, továbbá átszervezések következtében a korábbi szolgáltató díjából kikerült az áram díja /2022-ben/. Új szerződéseket volt szükséges megkötni. Jelenleg, 2024-ban az önkormányzat felé 3 szolgáltató számláz közvilágítással kapcsolatos tételeket: villamos energia díjat, hálózat- és rendszerhasználati díjat, valamint villamos-energia hálózat karbantartási díjat. Ezekből a tételekből tevődik össze a teljes közvilágítási célú kiadási sor.
Egyéb községi feladatok
A községüzemeltetési feladatok ellátására, a tavalyi évhez képest 10,78 %-kal magasabb összeget terveztünk, mely részben a minimálbér emelkedése (1 fő foglalkoztatott), részben pedig a dologi kiadások között szereplő üzemanyag költségek emelkedésének tudható be. A PUP 084 forgalmi rendszámú gépjármű fenntartási költségei (kötelező biztosítás, műszaki vizsga, szerviz költség, üzemanyag felhasználás) itt kerülnek kimutatásra.
Állategészségügyi feladatok
Ezen a költségsoron a gyepmesteri tevékenység kiadásai jelennek meg. Az üzemanyag árak emelkedése miatt a szolgáltatás drágulása várható.
Vízrendezés, belvízelvezetés, szennyvíz
A szennyvíz feladatok között kerül megtervezésre 1 fő szakdolgozó munkabérének a feladat ellátásával arányos része és ennek járulékai, továbbá a feladat ellátásához szükséges üzemeltetési anyagok beszerzése összesen 1 924 000 Ft összegben.
Temető fenntartás
A temetők fenntartására vonatkozóan a temetői vízdíjak, illetve a villamos energia költség, valamint üzemeltetési anyagok vásárlása kerültek megtervezésre. Üzemeltetési anyagok között a legjelentősebb az üzemanyag, ami a temetők tisztántartásához, kaszálásához szükséges.
Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok
Elsődleges célunk a külterületi utak karbantartása, gondozása. Ehhez az önkormányzat tulajdonában álló munkagépeket használjuk. A költségvetési soron ezen gépek üzemanyag igénye került megtervezésre.
Közfoglalkoztatás
Ezen a költséghelyen szerepel a 2023.12.01-2024.02.29-ig tartó program 2024. évet érintő bérjellegű kiadásai. A programban 5 fő közfoglalkozatottat foglalkoztatunk. A közfoglalkoztatási bér, a minimálbér 50 %-a, így a minimálbér emelkedésével a közfoglalkoztatási bér is magasabb lett. A 2023.12.01-2024.02.29. közfoglalkoztatási program kiadásai tehát az alábbiak szerint alakulnak:
bérköltség (munkabér + betegszabadság + járulék): 1 987 000 Ft
Itt kerül kimutatásra egy várakozásaink szerinti közfoglalkoztatási program kiadása is, melyben szintén 5 fő foglalkoztatására kerülhetne sor 2024.03.01. és 2024.08.31. között.
Az önkormányzat kiadásai között tervezett közoktatási, közművelődési kiadások az előző évi eredeti előirányzathoz képest jelentősen magasabb szinten vannak, 140,81 %-os emelkedést mutatnak. Ez a jelentős különbség annak köszönhető, hogy idei évben magasabb összegekkel terveztük az önkormányzati rendezvényeket.
Az Ösztöndíj Alapot a feltételeknek megfelelő pályázók száma alapján 100 000 Ft-ra állítottuk. Civil szervezetek támogatására az idén a szűk költségvetés miatt nem terveztünk összeget.
A falugondnoki szolgálat kiadásai között a falugondnok bruttó bére és egyéb bérjellegű kifizetései (Cafetéria, bankszámla hozzájárulás) és azok járulékai szerepelnek, illetve dologi kiadások. Itt kerül kimutatásra az NHN 700 forgalmi rendszámú gépjármű fenntartási költsége (szervizdíj, kötelező gépjármű felelősség biztosítás, üzemanyag), továbbá a falugondnoki mobiltelefon kiadásai is.
A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatal működési kiadásaihoz a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) szerint működő hivatali struktúrának megfelelően a 2023. évi lakosságszám szerint jár a támogatás, az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével. Közös Önkormányzati Hivatal esetében a támogatásra a székhely önkormányzat jogosult, mi esetünkben tehát Ságvár Község Önkormányzata kapja a támogatást, az ezen felüli költségeket pedig a lakosságszám alapján megosztja Som és Nyim Község Önkormányzatával.
A Ságvári Közös Önkormányzati Hivatalt (a továbbiakban: Közös Hivatal) fenntartó Ságvár Község Önkormányzata részére 2024-ben fizetendő hozzájárulás éves szinten 5 231 000 Ft, mely havonta egyenlő részekben kerül átutalásra, mely az előző évhez képest alacsonyabb.
A Ságvár és Környéke Önkormányzati Feladatellátó Társulás (a továbbiakban: Társulás) részére fizetendő működési hozzájárulás 23,22 %-os emelkedést mutat, 2024. évben a Társulás fenntartásához fizetendő összeg 1 157 000 Ft. A Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde (a továbbiakban: Óvoda) részére fizetendő működési hozzájárulás mértéke csökkenést mutat, az élelmiszerárak jelentős drágulása és szektorban előírt kötelező béremelés ellenére is, hiszen több állami normatívát is kap, így a fizetendő összeg 366 000 Ft éves szinten.
Ságvár Község Önkormányzatának fizetett működési hozzájárulás a Közös Hivatal takarítását ellátó személy munkabérére és annak járulékaira vonatkozik, mely idei évben az előző évihez képest magasabb, 529 000 Ft összegben jelenik meg a költségvetés kiadási oldalán.
A tavalyi évhez hasonlóan Ságvár Község Önkormányzata részére működési hozzájárulást fizetünk a Ságvári Bóbita Óvoda és Bölcsőde fűtési rendszerének üzemeltetésével /fűtőanyag aprítékolás/ kapcsolatban, hiszen a fűtőanyagot Ságvár Község Önkormányzatának alkalmazottjai aprítják, Ságvár Község Önkormányzatának költségei terhére, mely az óvoda költségvetésében nem jelenik meg, így ezen költségek nem kerültek felosztásra az Óvoda fenntartásához fizetett működési hozzájárulásban. Ez az összeg éves szinten 250 000 Ft.
Som Község Önkormányzatával, közművelődési szakember foglalkoztatására kötött megállapodásnak megfelelően, Nyim Község Önkormányzata hozzájárulást fizet a kultúráért, rendezvényért felelős megbízott munkatárssal kapcsolatban felmerült költségek fedezetére. Ez az összeg éves szinten 240 000 Ft.
Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás költségsor az italbolt, konyha, Kossuth L u. 5. szám alatti ingatlan, játszótér, hrsz. 225, hrsz. 147 ingatlanok közüzemi /víz, gáz, áram/ díjait tartalmazza.
A felelősségbiztosítás a Biztosítási Társulási megállapodás keretében biztosított, mely ellenértékét Ságvár Község önkormányzata fizeti meg a biztosító részére, a Biztosítási Társulásban tag önkormányzatok pedig átadják ezt a pénzeszközt Ságvár Község Önkormányzata részére. Az aktuális díjakat biztosítási alkusz közli. A vagyonbiztosítás soron pedig a biztosító felé fizetendő éves díj szerepel.
Az állam által biztosított támogatási formákon túl a települési támogatás bevezetésével az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekben segítséget nyújthatnak az arra rászorulóknak.
A települési támogatásra tervezett összeg az előző évi tervszámhoz viszonyítva növekedett 31,67 %-kal.
Az előirányzat összegének meghatározásakor figyelembevételre került Nyim Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2019 (VII.17.) számú önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról, valamint a segélyezés terén szerzett elmúlt évi gyakorlati tapasztalatok. Az előirányzat 2024 évre várhatóan elegendő fedezetet jelent Nyim Község Önkormányzata által biztosított települési támogatásokra. Ezen kiadások között az alábbi juttatási formák kerültek tervezésre: születési támogatás; óvodakezdési, iskolakezdési támogatás; időskorúak támogatása; rendszeres gyógyszertámogatás, rendszeres lakásfenntartási támogatás; fűtési, eseti, temetési támogatás; rendkívüli települési krízis támogatás; köztemetés; étkeztetési támogatás; továbbá természetbeni juttatásként a baba-mama csomag, amely a gyermek születését megelőzően, a gyermekvárás megsegítésére nyújtott támogatás.
Az önkormányzat kiadásai a korábbi évhez viszonyítva magasabb összegben kerültek megtervezésre. Ezen a költséghelyen szerepelnek a választott tisztségviselők, polgármester, alpolgármester tiszteletdíja, költségtérítése, az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó. Személyi jellegű kiadások között jelenik meg a nyimi honlap szerkesztéséért, karbantartásáért, webhoszting szolgáltatásért megbízási szerződéssel foglalkozatott személy megbízási díja és annak járulékai is, továbbá a térfigyelő kamerák figyelemmel kísérésére megbízott személy megbízási díja és annak járuléka is. Mindösszesen önkormányzat kiadásai között személyi (+járulék) jellegű kiadásokra 7 730 000 Ft az előirányzott keret. Ehhez még hozzáadódnak az önkormányzat dologi kiadásai 4 088 500 Ft értékben, így az önkormányzat kiadásai mindösszesen: 11 818 500 Ft. Dologi jellegű kiadások között az önkormányzati épület közüzemi díjai, telefon és internet költségek, karbantartási szolgáltatások, egyéb üzemeltetési anyagok, főépítészi feladatok, belső ellenőrzés, munka- és tűzvédelmi szolgáltatás, biztosítások, adatvédelmi tisztviselő díja, szakmai szolgáltatások és bankköltség, tagdíjak stb. szerepelnek.
A települési könyvtár kiadásai között az alábbi tételek szerepelnek: könyvtárosi feladatok ellátásáért fizetett munkabér és azok járulékai, közüzemi díjak és internet díj költségei mindösszesen 1 065 000 Ft értékben.
A háziorvosi alapellátás kiadásai, valamint a faluház és a művelődési ház kiadási között a fizetendő közüzemi díjak szerepelnek.
Központi orvosi ügyelet ellátásához idei évben már nem kell hozzájárulást fizetnünk, azonban a központi fogorvosi ügyelet feladatellátáshoz 2024-ben megállapodás szerint lakosságszám szerint kell hozzájárulást fizetnünk, mely Nyim Község Önkormányzata részére 244 000 Ft kiadást jelent.
A 2024. évi kiadások tervezésekor tekintettel kell lennünk a DBRHÖT felé fennálló fizetési kötelezettségeinkre, mely 2024. évre vonatkozóan 107 000 Ft.
Tavalyi évben Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV törvény 3. melléklet támogatásain belül lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására benyújtott pályázaton az önkormányzat vissza nem térítendő támogatásban részesült 878 600 Ft összegben. A támogatás összegét a DRV Zrt. részére történő továbbadási kötelezettséggel kaptuk. Ezen támogatás felhasználásának az elszámolása minden tárgyévet követően megtörténik, tehát 2023 évi támogatás felhasználásának elszámolása 2024.-ben, s amennyiben az nem került teljes összegben felhasználásra, úgy vissza kell fizetni az állam részére. A 2023. évi támogatás elszámolása megtörtént, a visszafizetendő összeg támogatás és kamat részre osztható. Ez a kiadás a bevételi oldalon is megjelenik.
Államháztartáson belüli megelőlegezések között szerepel a tavalyi év végén megkapott, de idei évre vonatkozó megelőlegező állami támogatás visszafizetési kötelezettsége. Ez nem jelent tényleges visszafizetési kötelezettséget, az idei évi normatívából fogják levonni.
Fejlesztési feladatok
Fejlesztési és felújítási célokra 261 363 770 Ft–ot terveztünk, ami az előző évihez viszonyítva 2,23 %-kal alacsonyabb összeg.
Áthúzódott pályázott beruházások
Külterületi helyi közutak fejlesztése VP6-7.2.1.1-21
A projekt keretein belül szilárd burkolatú út valósulhat meg Nyim 077. és 088. helyrajzi számú külterületi, 1900 m hosszú szakaszon.
Előző években már kifizetésre kerültek a következő tételek: pályázati tervdokumentáció, kiviteli terv dokumentáció, közbeszerzés, projektmenedzsment, hatósági díjak, földmérés stb.
A projekt teljes költségvetése 266 893 862 Ft, mely 20 480 000 Ft önerőt tartalmaz. Az önerő teljes egészében államháztartáson kívüli fél részéről kerül finanszírozásra, tehát az bevételi oldalon is megjelenik. Idei évre vonatkozóan 254 575 770 Ft beruházási és 133 100 Ft dologi kiadást tervezünk. A projekt fizikai befejezése idei évben várató.
Egyéb beruházások
Egyéb beruházások között kis értékű tárgyi eszközök (szennyvíz szivattyú, gépkocsi ajtó) beszerzését terveztük 130 000 Ft összegben.
Pályázott felújítások
A pályázott felújítások soron a Magyar Falu Program keretében kiírt pályázati lehetőséggel élve, a művelődési ház állagmegóvását és fűtési rendszerének korszerűsítését tervezzük.
A munka keretein belül a következő munkafeladatok kiadásainak fedezetére lenne lehetőségünk: nagyterem, raktár és mellékhelyiségek vízszigetelése, vakolása, glettelése, festése, továbbá konvektoros gázfűtés kiváltása egy korszerű, új gázkazán beszerelésével.
A fejlesztési kiadások részletezését az önkormányzati 3. számú melléklet mutatja be.
A 2024. évi költségvetésünk a kötelező és önként vállalt feladatok ellátását biztosítja, a költségvetés hiánnyal nem számol. Ezzel eleget teszünk a képviselő-testület vállalt kötelezettségeinek és a törvény által ránk szabott feladatok teljesítésének.
Gazdálkodásunk, működésünk biztonságát jelenti a képzett 470 684 Ft általános tartalék valamint 7 914 024 Ft céltartalék.
1. A költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul bemutatandó mérlegek és kimutatások
Az Áht. 24. § (4) bekezdése alapján a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell - szöveges indokolással együtt - bemutatni:
a) a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét,
b) a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve,
c) a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást, és
d) a 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban, és a 29/A. § szerinti tervszámoktól történő esetleges eltérés indokait.
Az Ávr. 28. §-a alapján az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja szerinti közvetett támogatásokat legalább az alábbi részletezettségben kell bemutatni:
a) az ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege,
b) a lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege,
c) a helyi adónál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként,
d) a helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege, és
e) az egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege.
A fenti kimutatásokat az előterjesztés tartalmazza.