Gadány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények és helyiségeik eseti bérbeadásának rendjéről és bérleti díjáról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 07. 01

Gadány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VI. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények és helyiségeik eseti bérbeadásának rendjéről és bérleti díjáról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
Az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények és helyiségeik eseti bérbeadásának rendjéről és bérleti díjáról szóló önkormányzati rendeletet hatályon kívül kell helyezni tekintettel arra, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 36. § (2) bekezdésében és a 38. § (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel a rendeleti szabályozásra nincs felhatalmazás, lehetőség, ezért a rendelet törvénysértő.
Az Ltv. vonatkozó rendelkezései az alábbiakat tartalmazzák:
36. § (2) Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiség (a továbbiakban: önkormányzati helyiség) bérbeadásának és a bérbeadó hozzájárulásnak a feltételeit – az önkormányzati lakásokra vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával – önkormányzati rendelet határozza meg; a helyiségbér mértékét az önkormányzati rendelet nem szabályozhatja.
37. § A helyiség átadásával, rendeltetésszerű használatával, karbantartásával, felújításával, a bérleti jog szünetelésével, továbbá a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával kapcsolatban a bérbeadó és a bérlő jogaira és kötelezettségeire a felek megállapodása az irányadó.
38. § (1) A felek a helyiségbér összegében szabadon állapodnak meg.
A fentiekre tekintettel elkészítésre került az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények és helyiségei eseti bérbeadásának rendjéről és bérleti díjáról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló önkormányzati rendelet tervezete, mely az előterjesztés mellékletét képezi.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: a rendelet tervezetnek társadalmi hatása nincs.
- gazdasági, költségvetési hatása: a rendelet tervezetnek gazdasági, költségvetési hatása nincs.
- környezeti, egészségi következménye: a rendelet tervezetnek környezeti, egészségi követelménye nincs.
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: a rendelet-tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása minimális.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: az önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére azért van szükség, hogy megszüntetésre kerüljön a jelenleg fennálló törvénysértő állapot.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a jogszabály megalkotása nem jár a feltételek módosításával, a meglévő szervezetrendszer és tárgyi, pénzügyi feltételek biztosítása elegendő.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezést tartalmaz.
A 2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.