Kelevíz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a Kelevíz helyi építési szabályzatáról szóló 9/2004. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 25- 2023. 10. 26

Kelevíz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a Kelevíz helyi építési szabályzatáról szóló 9/2004. (XII. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.25.

Kelevíz Község Önkormányzat Képviselő-testületének az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Kormányrendelet VIII. fejezetének eljárási szabályai szerint a következőket rendeli el:

1. § (1) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, telket alakítani, építési és bontási tevékenységet folytatni, épület, építmény rendeltetését megváltoztatni, valamint ilyen célra hatósági engedélyt adni - az általános érvényű jogszabályok mellett - e rendelet előírásainak és a 4. melléklet szerinti külterület szabályozási tervnek és az 5. melléklet szerinti belterület szabályozási tervnek megfelelően szabad.”

(2) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 1. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A telekalakítások és építések engedélyezése során meg kell őrizni a meglévő településstruktúrát, a beépítési módot, a jellegzetes épülettömegeket és tetőformát. Nyeles telek kialakítása nem engedélyezhető. A már beépült telek nem osztható meg, ha az osztás eredményeként a keletkező telkek nagysága, beépítettsége és egyéb építési paraméterei az adott területen érvényes szabályozási előírásoknak nem felelnek meg.”

(3) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (18)–(20) bekezdéssel egészül ki:

„(18) Közút, magánút, közműterület és közműlétesítmény céljára szolgáló telek kialakításakor az építési övezet, övezet minimális teleknagyságára vonatkozó előírásokat nem kell figyelembe venni.

(19) Tervezett szabályozási vonallal érintett közlekedési és közműterület céljára szolgáló telek abban az esetben is kialakítható, ha a visszamaradó telek területnagysága, egyéb mérete és beépítettsége nem felel meg az adott övezetre vagy építési övezetre vonatkozó előírásoknak.

(20) Az építési övezetben előírt legkisebb kialakítható telekméretet el nem érő, de az építési telekre vonatkozó egyéb előírásoknak megfelelő telek az övezeti előírások figyelembevételével beépíthető, ha az épület elhelyezésére vonatkozó egyéb szabályok betarthatók.

2. § A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A település területén különleges területek a temető (Kü-T), valamint a meglévő és tervezett idegenforgalmi fogadóhelyek (Kü-I).

(2) A temető területén csak sírhelyek, a temető üzemeltetéséhez szükséges építmények, egyházi építmények és parkolóhelyek létesíthetők. A lezárt temetők területe kegyeleti parkká alakítandó és akként kezelendő.

(3) Urnás temetés elsődlegesen urnasírba történjen, urnafal csak a ravatalozóhoz csatlakoztatva alakítható ki.

(4) A temető kerítése csak faszerkezetű pallókerítésként vagy élő sövényként alakítható ki.

(5) A különleges területek övezeti előírásait a szabályozási tervek és a 6. melléklet tartalmazza.

(6) A területen:

a) legalább a részleges közműellátás, és

b) a burkolt út

biztosítandó.

(7) A parkolószükségletet elsősorban telken belül kell kielégíteni. Amennyiben a szükséges parkolóhelyet telken belül nem lehet biztosítani, akkor - a közterület tulajdonosának hozzájárulásával - lehet a gépjárműveket közterületen elhelyezni. A területen csak fásított parkoló alakítható ki.

(8) A különleges területek lehatárolását a szabályozási tervek tartalmazzák.”

3. § A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) Amennyiben egy telket az ökológiai hálózat által érintett terület övezete érinti, a vonatkozó magasabb rendű jogszabályi előírások mellett az alábbi előírásokat is alkalmazni kell:

a) a közlekedési és energetikai infrastruktúra-hálózatok elemeinek nyomvonalának kijelölése továbbá új építmények elhelyezése és művelési ág megváltoztatása csak a természetes élőhelyek fennmaradását biztosító módon, az azok közötti ökológiai kapcsolatok működését nem akadályozó műszaki megoldások alkalmazásával és térbeli kiterjedésben jelölhetők ki, helyezhetők el.

b) fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető, energetikai célú növénytelepítés nem végezhető

c) környezetszennyező tevékenység nem folytatható, csak természetes és környezetkímélő módszerek, gazdálkodás alkalmazható.

(2) A településen – az e rendelettel védetté nyilvánított – helyi jelentőségű természetvédelmi területeket a külterület szabályozási terv és e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A helyi jelentőségű védett természeti érték csak balesetveszély-elhárítás okából vágható ki az elsőfokú természetvédelmi hatóság által kiadott fakivágási engedély alapján, amennyiben azt a természeti érték egészségi állapota szükségessé teszi. A kivágást követő egy éven belül a helyi jelentőségű védett természeti érték helyén a természeti emlék azonos fafajjal és fajtával pótlandó.

(4) Táj és településkép-védelmi okokból:

a) a belterület szabályozási terven jelölt helyeken védősávot kell kialakítani tájba illő őshonos fafajokkal és a hagyományos faluképhez illeszkedő cserjékkel;

b) útsorfásítást kell végezni a meglévő és tervezett új utak mentén;

c) nem létesíthető közmű és energia, táv- és hírközlési vezeték a területen meglévő és településszerkezeti tervben javasolt fasorok nyomvonalában.”

4. § (1) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 1. melléklet lép.

(2) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 4. melléklet lép.

(5) A „Kelevíz helyi építési szabályzatá”-ról szóló 9/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

5. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 4. § (2) és (4) bekezdése, a 2. melléklet és a 4. melléklet az e rendelet kihirdetését követő második napon lép hatályba.

1. melléklet a 10/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 10/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 10/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 10/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet a 10/2023. (X. 24.) önkormányzati rendelethez

A beépítésre szánt területekre vonatkozó előírások

1. A különleges területre vonatkozó előírások

A

B

C

D

E

F

1

Jel

Beépítési mód

Beépítési % maximum

Építménymagasság
maximum (m)

Telekterületi minimum (m2)

Zölddel való fedettség (%)

2

Kü-T

SZ

10

5,5

K

50

3

Kü-I

SZ

15

7,5

K

55

4

Kü-I2

SZ

15

7,5

2500

55