Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2023.07.01.

Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 12–13. § tekintetében a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdéseben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed:

a) Szólád Község Önkormányzata ( a továbbiakban: önkormányzat ) tulajdonában lévő és az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földterületekre,

b) az önkormányzat tulajdonában lévő földterületnek és építménynek közhasználatra átadott részére,

c) magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tulajdonában álló földterület közhasználatra átadott részére.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a közutak nem közlekedési célra történő igénybevételére,

b) a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényekre.

(3) E rendelet alkalmazása tekintetében az önkormányzatot, a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulást és intézményeit, valamint a Balatonszárszói Óvodafenntartó Társulást és intézményeit alanyi mentesség illeti meg.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában, az ott felsorolt jogi személy, a szervezeti és működési szabályzata szerinti tevékenységével összefüggésben, mentesül a közterület-használati engedély iránti eljárás és a közterület-használati díj megfizetése alól.

2. § (1) Szólád község közigazgatási területén a közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit, állaguk sérelme nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával, rendeltetésének megfelelően, mindenki ingyenesen használhatja.

(2) A közterület rendeltetésére az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény 54. § (4) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(3) E rendelet alkalmazásában közterület: a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pont szerinti közterület.

(4) Az e rendeletben meghatározott engedélyezési eljárás során az általános közigazgatási eljárásról szóló törvényt az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

3. § (1) A közterületet rendeltetésétől eltérő célra, mások közterület-használatát korlátozó vagy kizáró módon használni, kizárólag e rendeletben szabályozott esetekben és módon, a (3) bekezdésében foglalt kivétellel, közterület-használati engedély alapján, közterület-használati díj ellenében lehet.

(2) Közterület-használati engedély szükséges:

a) közterületbe benyúló üzlethomlokzat, portál, kirakatszekrény, ernyőszerkezet, mobil és rögzített hirdetőberendezés, fényreklám, cégtábla elhelyezéséhez a (3) bekezdés d) pontjában foglalt kivétellel,

b) mozgó elárusító fülke, pavilon elhelyezéséhez,

c) önálló hirdető-, tájékoztató eszköz elhelyezéséhez,

d) építési állvány, építőanyag, építési törmelék, tüzelőanyag elhelyezéséhez,

e) mutatványos szolgáltatás, cirkusz, állatbemutató tartásához,

f) eseti jellegű árusítás, szolgáltatás nyújtás, mozgóbolti árusítás céljára,

g) gyermek játszóeszköz elhelyezése céljára,

h) üzleti előkert, üzleti kitelepülés céljára, üzleti szállítás alkalmával rakódás céljára,

i) teher- és áruszállításra szolgálaló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, díj ellenében személyszállításra szolgáló gépjármű tárolása céljára.

(3) Közterület-használati engedély nélkül használható a közterület:

a) a közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásakor,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezésekor,

c) a közterületen és az alatta vagy felette elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

d) a közterületbe a járdaszinttől mért 3,0 m magasságig legfeljebb 10 cm-re, 3,0 m magasság felett legfeljebb 50 cm-re benyúló üzlethomlokzat, portál, kirakatszekrény, ernyőszerkezet, mobil és rögzített hirdetőberendezés, fényreklám, cégtábla elhelyezéséhez.

4. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata ideiglenes jellegű, közterület-használati engedély határozott időtartamra, legfeljebb két évre adható.

(2) Az egy évet meg nem haladó közterület-használat esetén, a közterület-használati engedély és a közterület-használati engedély meghosszabbítása iránti kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.

(3) A közterület-használati engedély iránti eljárás kérelemre indul. A kérelmet annak kell benyújtania, aki a közterületet használni kívánja.

(4) A kérelmet, a szükséges szakhatósági engedélyekkel együtt, a közterület tervezett igénybevétele előtt legalább 60 nappal, a (2) bekezdés szerinti esetben legalább 15 nappal kell benyújtani.

(5) Építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése céljára a kérelmet az építtetőnek a kivitelező vállalkozó megjelölésével, vagy a kivitelezőnek kell benyújtania. A közterület igénybevételének befejezése után az eredeti állapot helyreállításáért az építtető és a kivitelező vállalkozó egyetemlegesen felelős.

(6) Kereskedelmi tevékenység folytatása céljára közterület-használati engedély a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet figyelembevételével adható.

5. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelemnek tartalmazni kell:

a) a kérelmező nevét, lakóhelyét vagy székhelyét, képviselőjének nevét, adószámát, elérhetőségét – telefonszám, e-mail cím,

b) a kérelmező vállalkozói igazolvány számát vagy cégjegyzékszámát, ezek hiányában személyi igazolvány számát,

c) a közterület-használat 3. § (2) bekezdés szerinti célját és időtartamát,

d) a használni kívánt közterület helyét, nagyságát, a használat módjának meghatározását, a forgalmazni kívánt termék megnevezését és a napi árusítás időtartamát.

(2) A közterület-használati engedély iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a mezőgazdasági kistermelők és őstermelők esetében az őstermelői igazolvány másolatát, vállalkozó esetén a vállalkozói engedély vagy a cégbírósági végzés másolatát, egyéb esetben a folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát,

b) a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges hatósági engedélyek másolatát,

c) üzleti előkert létesítése esetén az előkertet, annak berendezéseit és környezetét ábrázoló nézetrajzokat 1:50 vagy 1:100 méretarányban, vagy távlati képet, fotómontázst.

(3) A közterület-használati engedély iránti kérelem az 1. melléklet szerinti nyomtatványon, vagy a tartalmi elemeit tartalmazó beadványként írásban nyújtható be a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

6. § (1) A közterület-használati engedélyben ki kell kötni, hogy

a) a közterületet csak úgy szabad igénybe venni, hogy a szükséges gyalogos közlekedési sáv mindenkor biztosítva legyen,

b) a jogosultnak a közterületet úgy kell használnia, hogy az ne zavarja a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát,

c) a közterületen elhelyezett tárgyakat, valamint a használt közterületet a jogosult köteles rendben és tisztán tartani,

d) a keletkezett hulladék elszállítása a jogosult kötelessége,

e) a jogosult a közterület-használati engedély eredeti példányát köteles a közterület-használat helyén tartani, és azt az ellenőrzésre jogosult személynek bemutatni,

f) a jogosultnak a közterület-használat megszűnésével a közterületet eredeti állapotba kell visszaállítania.

(2) Nem adható közterület-használati engedély:

a) közúti közlekedésben való részvételre jogosító engedéllyel, jelzéssel nem rendelkező jármű, üzemképtelen jármű, roncsjármű, jármű-karosszéria tárolására,

b) utánfutó, büfékocsi tárolására,

c) sátorgarázsok felállítására, elhelyezésére,

d) lakó-és szállítókonténer elhelyezésére,

e) szállás-, üdülés céljára szolgáló eszköz, tárgy felállítására, elhelyezésére.

(3) A közterület-használati engedély nem mentesíti a jogosultat a közterület-használathoz kapcsolódó egyéb hatósági engedélyek és hozzájárulások beszerzése alól.

7. § A közterület-használati engedély, a határozott időtartam lejárta előtt legalább 60 nappal, az 4. § (2) bekezdése szerinti esetben legalább 15 nappal benyújtott kérelemre meghosszabbítható, amennyiben a közterület-használat feltételei továbbra is fennállnak, és a jogosult a meghosszabbítandó közterület-használati engedélyben foglalt feltételeket maradéktalanul teljesítette.

8. § (1) A közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára és a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(2) A közterület-használati díj a közterület-használat céljának, mértékének és időtartamának alapulvételével kerül meghatározásra.

(3) A 3. § (2) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott közterület-használati cél esetén a közterület-használati díj mértékének megállapításánál az eszköz tényleges felületét kell figyelemebe venni.

(4) A közterület-használati díj mértékét, a közterület-használat célja szerinti bontásban, a 2. melléklet tartalmazza.

9. § (1) A közterület-használati díj megfizetése a közterület-használati engedély véglegessé válásával egyidejűleg esedékes.

(2) Hat hónapnál hosszabb időtartamú közterület-használati engedély esetén, kérelemre, a közterület-használati díj részletekben történő megfizetése is engedélyezhető oly módon, hogy

a) az egy évet meg nem haladó időtartamú közterület-használat esetén havonta egyenlő részletekben, a tárgyhónap 5. napjáig,

b) az egy évet meghaladó időtartamú közterület-használat esetén negyedévente egyenlő részletekben, a negyedév első hónapjának 5. napjáig kell a közterület-használati díjat megfizetni.

(3) A közterület-használati díj meghatározásakor minden megkezdett négyzetméter, és a közterület-használat minden megkezdett napja és hónapja egésznek számít.

(4) A közterület-használati díj mértékének változása esetén az egy évet meghaladó időtartamú közterület-használati engedélyt a közterület-használati díj tekintetében a díjat megállapító rendelet hatálybalépésének napjától módosítani kell.

10. § (1) A közterület-használati engedély a benne szereplő időtartamra jogosít a közterület használatára.

(2) A közterület-használati engedélyt a határozott időtartam lejárta előtt vissza kell vonni, ha a jogosult

a) a közterületet, felhívás ellenére, nem a közterület-használati engedélyben foglalt célra, mértékben és feltételek szerint használja,

b) az esedékessé váló közterület-használati díjat felhívás ellenére 8 napon belül nem fizeti meg,

c) a közterület-használati engedély visszavonását kérelmezi, mert az érdekkörében felmerülő okból a közterület-használati engedélyben szereplő időtartam lejárta előtt megszünteti a tevékenységét,

d) az önkormányzatnak felróható okból a közterületet a közterület-használati engedélyben foglalt célra, mértékben és feltételek szerint nem tudja igénybe venni.

(3) A (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben a korábban megfizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(4) A (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti esetben a közterület-használati díjat a ténylegesen megvalósult közterület-használat időtartama tekintetében meg kell fizetni.

(5) A (2) bekezdés c) pontja szerinti esetben a korábban megfizetett közterület-használati díjat az önkormányzat a ténylegesen megvalósult közterület-használat kétszeresét meghaladó időtartam tekintetében fizeti vissza.

(6) A (2) bekezdés d) pontja szerinti esetben a korábban megfizetett közterület-használati díjat az önkormányzat a ténylegesen megvalósult közterület-használatot meghaladó időtartam tekintetében visszafizeti,

11. § (1) A közterület-használati engedély nélküli, valamint a közterület-használati engedélyben meghatározott időtartam lejárta utáni közterület-használat esetén a jogosulatlan használó köteles:

a) a használatot azonnal megszüntetni, a közterületet saját költségén, a megadott határidőn belül az eredeti állapotába helyreállítani és

b) a 2. mellékletben foglaltak szerint megállapított közterület-használati díjat megfizetni.

(2) A közterületen közterület-használati engedély nélkül elhelyezett tárgyakat az önkormányzat a tulajdonos veszélyére, kárára és költségére elszállíttathatja.

(3) A tulajdonos az elszállított tárgyat, az eltávolítástól számított 90 napon belül, a megállapított költségek megfizetése után, visszakaphatja. E határidő letelte után csak a tárgy értékesítéséből befolyt, és a megállapított költségekkel csökkentett összegre tarthat igényt.

(4) Az (1)–(3) bekezdésben foglaltak nem mentesítik a közterület jogcím nélküli használóját a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben és más jogszabályokban foglalt szankciók viselése alól.

12. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mgtv-ben meghatározott hatáskört a polgármester gyakorolja.

(3) Az Mgtv. 3. mellékletében meghatározott díjak alóli mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(4) Turisztikailag kiemelt közterület Szólád községben nem kerül meghatározásra.

13. § (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá, ha az az önkormányzat által szervezett rendezvényt akadályozza.

(3) A filmforgatást akadályozó, de a közterület-használónak fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és a helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

14. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

15. § Hatályát veszti a közterületek használatáról szóló 10/2011. (VI.28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

1. A kérelmező adatai:

1.1. Név / Megnevezés:………………………………………………………………………….

1.2. Lakcím / Székhely:………………………………………………………………………….

1.3. Képviselő neve:……………………………………………………………………………..

1.4. Vállalkozói igazolvány száma/cégjegyzékszám:…………………………………………...

1.5. Személyi igazolvány száma:………………………………………………………………..

(amennyiben vállalkozói igazolvány vagy cégjegyzékszám nincs)

1.6. Adószám:…………………………………………………………………………………...

1.7. Telefonszám/e-mail cím: …………………………………………………………………..

2. A használni kívánt közterület:

2.1. Szólád ………………………………………………………………………………………

2.2. A közterület-használat célja:………………………………………………………………..

2.3. A közterület-használat módja, a forgalmazni kívánt termék megnevezése, napi árusítás időtartama:………………………………...

2.4. A közterület-használat időtartama: ………………………..-tól………..………………..-ig

3. A fenti adatok alapján kérem, hogy részemre közterület-használati engedélyt adni szíveskedjenek.

4. Vállalom, hogy a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet szerinti közterület-használati díjat megfizetem és a rendeletben, valamint a közterület-használati engedélyben meghatározott feltételeket betartom.

5. Tudomásul veszem, hogy a közterület-használat jogszabályi és a közterület-használati engedélyben foglalt feltételeinek megtartását az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi.

6. Kelt:...................................................................

7. Aláírás: .............................................................

8. A személyes adatok kezelése tekintetében az önkormányzat honlapján közzétett adatkezelési tájékoztató az irányadó.

2. melléklet a 6/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

A közterület-használati díjak mértéke

A

B

1

A közterület-használat célja

Közterület-használati díj mértéke

2

Közterületbe benyúló üzlethomlokzat, portál, kirakatszekrény, ernyőszerkezet, mobil és rögzített hirdetőberendezés, fényreklám, cégtábla elhelyezése

100 Ft /m2/hó

3

Mozgó elárusító fülke, pavilon elhelyezése

500 Ft/m2/nap

4

Önálló hirdető-, tájékoztató eszköz elhelyezése

100 Ft/m2/nap

5

Építési állvány, építőanyag, építési törmelék, tüzelőanyag elhelyezése

100 Ft/m2/nap

6

Mutatványos szolgáltatás, cirkusz, állatbemutató tartása

2500 Ft/nap

7

Eseti jellegű árusítás, szolgáltatás nyújtás, mozgóbolti árusítás

2000 Ft/nap

8

Gyermek játszóeszköz elhelyezése

2000 Ft/nap

9

Üzleti előkert, üzleti kitelepülés céljára, üzleti szállítás alkalmával rakódás céljára

500 Ft/m2/hó

10

Teher- és áruszállításra szolgálaló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, díj ellenében személyszállításra szolgáló gépjármű tárolása céljára

1000 Ft/hó/db