Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (IV. 17.) önkormányzati rendelete

kitüntetések, díjak alapításáról, adományozásáról

Hatályos: 2001. 04. 17- 2024. 05. 28

Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2001. (IV. 17.) önkormányzati rendelete

kitüntetések, díjak alapításáról, adományozásáról

2001.04.17.

Kiskorpád Önkormányzat Képviselő-testülete a településért végzett kiemelkedő munka és a kiemelkedő életpályával rendelkező Kiskorpád községben született neves szakemberek jutalmazására, a munkájuk elismerésére település hírnevének jutalmazására a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított - 1990. évi LVX. tv 1. § (6) bekezdésének a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján - ágazatonként kitüntetéseket alapít.

1. § (1) A rendelet hatálya Kiskorpádban született de más településen tevékenykedőkre, továbbá nem Kiskorpádon született, de Kiskorpádban a település fejlődéséért, jó hírnevéért tevékenykedőkre is vonatkozik.

(2) A díjak posztumusz is adományozhatók.

2. § (1) A képviselő-testület azok szamara, akik munkájukkal hozzájárulnak Gige lakosságának ellátásához, illetve kimagasló tevékenységükkel növelték a település tekintélyét Kiskorpád Önkormányzatának Képviselő-testülete díjakat alapít, melyeket évente adományozhat.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt címekkel emléklap és pénzjutalom vagy emléktárgy járhat melynek értéke maximum 20000 Ft, amely esetleg a mindenkori általános szabályok szerint adóköteles lehet az értékétől függően.

(3) Az (1) bekezdésben alapított címek:

a) ,,Kiskorpád község Díszpolgára"

b) ,,Kiskorpád Egészség Ügyéért"

c) ,,Kiskorpád Szociális Ügyéért"

d) ,,Kiskorpádi gyermekek Oktatásáért"

e) ,,Kiskorpád Kulturális és Közművelődésért Ügyéért".)

f) ,,Kiskorpád Sportjáért Ügyéért "

g) ,,Kiskorpád Környezetvédelmi Ügyéért"

h) ,,Kiskorpád Közigazgatásáért és a település fejlődéséért"

Kiskorpád község Díszpolgára

3. § (1) ,,Kiskorpád község Díszpolgára" cím és annak adományozása: Kiskorpád község attól a céltól vezérelve, hogy a település szülöttéi , vagy a településért tevékenykedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésbe részesítse és személyüket és cselekedetüket és az általuk elért eredményeket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, díszpolgári címet alapít.

(2) A község „díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkával, vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyéb köztiszteletben áll.

(3) Az első díszpolgári cím átadásának időpontja: 2001.Június 4.

Egyéb címek és elismerések

3. § (1) ,,Kiskorpád Egészség Ügyéért" cím az egészségügyi ágazatban tevékenykedő 1 személy számára, aki a fenti területen kiemelkedő tevékenységet folytat legalább 10 éve.

(2) ,,Kiskorpád Szociális Ügyéért" cím a szociális ágazatban a Kiskorpád település lakosságáért tevékenykedő személy számára, aki legalább 5 éve e területen kimagasló tevékenységet folytat.

(3) ,,Kiskorpádi gyermekek Oktatásáért " cím az oktatási ágazatban legalább 10 évet tevékenykedő személy számára.

(4) ,,Kiskorpád Kulturális és Közművelődésért Ügyéért " cím a kulturális ágazatban a Kiskorpád település lakosságáért tevékenykedő személy számára, aki legalább 5 éve e területen kimagasló tevékenységet folytat.

(5) ,,Kiskorpád Sportjáért Ügyéért " cím a sport ágazatban a Kiskorpád település lakosságáért tevékenykedő személy számára, aki legalább 5 éve e területen kimagasló tevékenységet folytat.

(6) ,,Kiskorpád Környezetvédelmi Ügyéért " cím a környezetvédelmi ágazatban a Kiskorpád település lakosságáért tevékenykedő személy számára, aki legalább 5 éve e területen kimagasló tevékenységet folytat.

(7) ,,Kiskorpád Közigazgatásáért és Kiskorpád település fejlődéséért " cím Kiskorpád település lakosságáért, a település fejlődéséért tevékenykedő személy számára adható, aki legalább 2 éve e területen kimagasló tevékenységet folytat. Ezt a címet közigazgatás területén tevékenykedő polgármester, képviselő, közigazgatási szakember is kaphatja, aki a címátadás évében egy havi többletjuttattatásra válik jogosulttá, a többletjuttatás összegét a költségvetésben tervezni kell .

Az elismerésben részesítetteket megillető juttatások

5. § (1) A díszpolgári cím és e rendeletben alapított címekkel külön erre a célra készített díszoklevél, (esetleg emlékplakett) vagy tárgyjutalom, esetleg pénzbeni juttatás jár.

(2) A tárgyjutalom összegét a képviselőtestület az adományozással egy időben állapítja meg.

(3) A kitüntető címet az adományozástól kezdve viselheti az elismerésben részesített, valamint élvezheti azokat a kiváltságokat, amelyek a rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.

(4) A község kitüntetettje: az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos és a lehetőségek szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg; díjtalanul látogathatja az önkormányzat rendezvényeit; elhalálozása esetén - családja beleegyezésével - az önkormányzat saját halottjának tekinti és ingyenes sírhelyet biztosít számára.

Az elismerések, címek adományozásának rendje

6. § (1) A díjakra jelöltet állíthatnak a településen működő területileg illetékes intézmények vezető, közalkalmazottak tanácsai, a bejegyzett egyesületek, alapítványok, szervezet szakmai kamarák .

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy vagy személyek nevét születési idejét, lakcímet, munkahelyet és beosztását, valamint a javaslat alapos indokát.

(3) A javaslatokat a díjátadásra kijelölt napok előtt 30 nappal a polgármesternek a képviselő-testülethez címezve kell beküldeni.

(4) A javaslatokat legkésőbb 20 nappal az átadás tervezett időpontja előtt a képviselő-testület elé kell terjesztenie.

(5) A kitüntetés adományozását - indoklással - a helyben szokásos módon és a megyei sajtóban közzé kell tenni.

(6) E rendeletben alapított elismeréseket és címeket évente a képviselőtestület által választott ünnepség keretében lehet átadni.

(7) Az elismerés odaítélése a képviselőtestület hatáskörélbe tartozik.

(8) A cím adományozásáról szóló oklevelet a polgármester adja át. Az adományozást határozat formájában a jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.

Az elismerő díszoklevél tartalma

7. § A díszoklevél tartalma: az adományozó megjelölését; a címek adományozásáról szóló határozat számát és keltét; az adományozott nevét, lakcímét, foglalkozását; az adományozás keltét; a polgármester és a jegyző aláírását; a képviselőtestület pecsétjét.

Az elismerés visszavonása

8. § (1) Az adományozott cím visszavonható, ha az elismerésbe részesített személy arra érdemtelenné válik, ellene büntetőeljárást kezdeményeztek.

(2) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az estben az elismerést azonnal vissza kell vonni.

(3) Az elismerésben részesített személyekről a hivatal nyilvántartást vezet és gondoskodik az elismerteket megillető az 5. §-ban rögzített külön juttatások érvényesüléséről.

(4) az elismerések és juttatások költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetésében biztosítani, tervezni kell .

9. § (1) E rendelet a kihirdetése napján, 2001.április 17. lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.