Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (V. 28.) önkormányzati rendelete

Kiskorpád község helyi építési szabályozásáról szóló, 20/2004.(XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 06. 12- 2015. 06. 12

Kiskorpád Képviselő-testületeaz épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában és az Étv. 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ 



A R 1.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Egyes objektumok helyi védelem alá helyezése vagy törlése jelen rendelet módosításával történhet a helyi védelemre vonatkozó egyéb előírások betartása mellett.”


2.§


(1)  A R 3.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Új létesítmények építésekor, vagy meglévők átalakításakor, bővítésekor, rendeltetésük megváltoztatásakor az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban OTSZ) rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2)   A R 3.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A község közigazgatási területén megvalósuló létesítmények parkoló igényét az OTÉK előírásai alapján elsősorban saját telken belül kell kielégíteni.”


(3)A R 3.§ (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) A kialakult 14-m-nél keskenyebb, oldalhatáros beépítésű telkeken az építmények közötti legkisebb távolsági méretek,- maximum 4,5 méter építménymagasság mellett,- legfeljebb 4 méterig történő csökkentése lehetséges, amennyiben a szemben álló homlokzatok egyikén sincs 0,36 m2-nél nagyobb felületű nyílászáró kialakítva. Nem kell tűztávolságot tartani olyan két épület között, amelyek közül a magasabb átfedő homlokzata nyílásnélküli tűzfalként kerül kialakításra.


3.§


(1)  A R. 4.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Lakó-, vegyes-, különleges és kertes mezőgazdasági területen minden épületet jellemzően 35-45o hajlású magas tetővel kell kialakítani. Az épületeken alkalmazható tető-héjazati anyag: a natúr égetett cserép színárnyalataival megegyező színű égetett cserép, betoncserép, pikkelyfedés-jellegű fémlemez- vagy bitumenes zsindely-héjazat lehet, mely megfelel a tűzvédelmi előírásoknak.”


(2)  A R. 4.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) ) Az övezeti előírásokban megengedettnél nagyobb építménymagasságú meglévő épület – a benapozási és tűzvédelmi előírások teljesülése esetén - korszerűsíthető és bővíthető, a bővítmény építménymagassága azonban ez esetben sem haladhatja meg az övezetben megengedett mértéket.”




4.§


A R. 6.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(3) A szennyvízcsatornázással nem rendelkező területen keletkező szennyvizeket egyedi szennyvízkezelő berendezésbe, vagy tisztítóművel ellátott oltómedencés műtárgyba kell vezetni és kezelni, a szennyvíz időszakos tárolása egyedi zárt tárolóban is megengedett.”


5.§


A R. 7.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ökológiai hálózat övezetének területéncsak olyan tevékenység folytatható, mely az ökológiai hálózat természetes és természetközeli élőhelyeit és azok kapcsolatait nem veszélyezteti.”

6.§


A R. 9.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Megengedett legnagyobb építménymagasság új építés vagy bővítés esetén: 4,5 m. Technológiai jellegű építményeknél, (szárító, terménytároló) legfeljebb 8 méter építménymagasságú gazdasági építmény is elhelyezhető.


7.§


(1)  A R. 11.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kereskedelmi, szolgáltató terület építési övezetében az OTÉK-ban megengedett létesítmények helyezhetők el. Ezen övezetben továbbhasznosító hulladék- és fémgyűjtő telep nem létesíthető.”


(2)  A R. 11.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m. Technológiai jellegű építményeknél (szárító, terménytároló) legfeljebb 15 méter- építménymagasság is engedélyezhető.”


8.§


A R. 12.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m. Technológiai jellegű építményeknél (szárító, terménytároló) legfeljebb 15 méter- építménymagasság is engedélyezhető.”


9. § 


A R. 13.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m. Technológiai jellegű építményeknél,- legfeljebb 10 méter építménymagasság is engedélyezhető.”

10. §        


A R. 14.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Megengedett legnagyobb beépítettség: 5%.”


11. §        


A R. 18.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az övezet területén csak a vasúti közlekedési pályák, a vasúti közlekedés kiszolgáló épületei és létesítményei helyezhetők el.”

12. §        


(1)A R. 24.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Telekalakítás esetén legalább 3000 m2 területű földrészlet alakítandó ki.


(2)A R. 24.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Megengedett építménymagasság: legfeljebb 4,5 m. Technológiai jellegű építmények (szárító, siló, gabonatároló) építménymagassága legfeljebb 25 méter lehet.”


13. §        


(1)   R. 30.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Műemléki védettségű ingatlan területén (1. számú függelék) a hatósági jogosítványokat az örökségvédelmi hatóság gyakorolja.”


(2)  A R. 30.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Nyilvántartott régészeti lelőhely területén (1. számú függelék) minden építési, közműépítési, tereprendezési vagy meliorációs munka engedélyezési eljárásába az örökségvédelmi hatóságot be kell vonni. Régészeti érdekű területet érintő tervezés esetén ki kell kérni az örökségvédelmi hatóság véleményét.”


(3)  A R. 30.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A település közigazgatási területén bárhol építkezés vagy művelés kapcsán régészeti leletek előkerülése esetén a munkálatokat fel kell függeszteni, és értesíteni kell az örökségvédelmi hatóságot, és az illetékes múzeumot.”


14. §        


R. 31.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A helyi értékek védelmével kapcsolatos döntések és feladatok előkészítése és végrehajtásának szervezése a t jegyző feladata.”


R. 31.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A védettség törlésére a tulajdonos kérelmére, épület esetében építészmérnök, szobor esetében szobrászművész, növényállomány esetében kertészmérnök által készített szakvélemény alapján akkor kerülhet sor, ha a védett érték megtartása aránytalanul nagy terhet jelentene a tulajdonos számára, és a területen tervezett fejlesztés más módon nem valósítható meg. A törléshez ki kell kérni a Megyei Főépítész véleményét is.”


R. 31.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A község helyi védelemben részesülő objektumait az 1. melléklet tartalmazza.”


15. §        


A R. 35.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kiszolgáló és lakóút létesítése, bővítése, vagy szabályozása érdekében a megyei kormányhivatal a telek kiszolgáló út céljára szükséges részét az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény előírásai figyelembevételével az önkormányzat javára igénybe veheti, lejegyeztetheti.”

16. §        


A R 36.§ (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Belvízveszély miatt a Vörösmarty utcában a 712, 714, és 715 hrsz-ú ingatlanokon építési tevékenység csak az ingatlanok belvízelvezetésének megoldása után folytatható.”


17. §        


A R 37.§ (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Beültetési kötelezettségű területen épület nem helyezhető el, a kötelezettséget az építési engedélyben kell előírni és a használatbavételi engedély megadásáig kell teljesíteni.” 


18. §        

A R. a következő VII/A. fejezettel, 38/A. §-al és az azt megelőző fejezet- és alcímmel egészül ki:

"VII/A. FEJEZET

                                               A rendelet szabályozási terv mellékletei

38/A.§


3. számú melléklet: Külterületi Szabályozási Terv 1 jelű tervlapja;

4. számú melléklet: Belterületi Szabályozási Tervek 2.1, 2.2, 2.3, 2.4) jelű tervlapjai.

5. számú melléklete: Pörösi Szőlőhegy Szabályozási Terv 2.5 jelű tervlapja."


Záró és vegyes rendelkezések

19. §        

A R 20.§ (1) bekezdésében a „Műszaki Biztonsági Felügyelet” szövegrész helyébe a „műszaki, biztonsági hatóság” szöveg lép.


20. § 


(1)  A R. e rendelet 1. melléklete szerinti 2. függelékkel egészül ki.

(2)  A R. függeléke helyébe e rendelet 2. melléklete lép.


21. §        


(1)  Ez a rendelet az elfogadást követően, az állami főépítész, illetve az érintett államigazgatási szervek értesítését követő 15. napon lép hatályba.



(2)  Hatályát veszti a R. 1.§ (1), (3)bekezdése, 4.§ (5) bekezdése, 5.§. (1), (2), (3), (6) bekezdése, 9.§ (6), (bekezdése, 10.§ (6) bekezdése, 12.§ (1) bekezdése, 23.§ (1) bekezdése, 24.§ (5)) bekezdése, 25.§ (3), (4) bekezdése, 29.§ (6), bekezdése, 30.§ (2)bekezdése, 31.§ (6) bekezdése, 34.§ (1),(3) bekezdése és a 38.§, valamint a R. 1. és 3. melléklete.




Kiskorpád, 2015. május 28. napján



Epstein Ferenc sk.

Dr Schütz Nikolett sk.

polgármester

jegyző




Kihirdetve 2015. május 29. napján



                                                                                                 Dr Schütz Nikolett sk.

jegyző






Hatályos 2015. június 12. napjától




Dr Schütz Nikolett sk.

jegyző