Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2016 .(II.8.) önkormányzati rendelete

a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól

Hatályos: 2016. 03. 01

Kiskorpád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések
  2. §

A rendelet célja településképi, közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi, kereskedelmi, közbiztonsági és közegészségügyi szempontok figyelembevételével meghatározni a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának szabályait.

  1. §

(1) A rendelet tárgyi hatálya Kiskorpád Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában található önkormányzati tulajdonú közterületként nyilvántartott területre kiterjed.

(2) A rendelet személyi hatálya minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező társaságra kiterjed, aki a település közigazgatási területén az önkormányzati tulajdonában lévő közterületet a rendeltetésétől eltérő célra használ.

(3)  Nem terjed ki a rendelet hatálya a közterület filmforgatás célú igénybevételére.

3. §

A képviselő-testület az e rendeletben foglalt közterületet használattal kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza.

2.  Értelmező rendelkezések

  1. §

E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Közterületnek minősül továbbá e rendelet alkalmazásában az önkormányzati tulajdonú belterületi földrészletek, és építmények közhasználatra átadott része.

2. Közterület-használat: az 1. pontban meghatározott földterületek használata.

3. Közúti jármű: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 47. § c) pontjának megfelelően: közúti szállító-vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.

4. Üzemképtelen jármű: Hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező, de nyilvánvalóan mozgásképtelen, közúti közlekedésre alkalmatlan jármű. (pl.: futómű-hiányos, motorhiányos stb.) Ilyen járműnek minősül a baleset folytán megsérült és elhagyott jármű is.

5. Pavilon: tartós elárusítóhely

6. Mobil tájékoztató, megállító tábla: 150 cm magasságot és 80 cm szélességet meg nem haladó méretű, a talajra nem rögzített reklámhordozó.

7.   Alkalmi árusítás: ünnepekhez kötődő rendezvények és társadalmi események idején 20 napot meg nem haladó ideig tartó közterületi árusítás (pl. karácsonyi, szilveszteri termékek, fenyőfa értékesítése, illetve halottak napjához kapcsolódó virág-és kegytárgy értékesítés).

8. Kitelepült árusítás: a közterülettel határos üzletek közterületen történő árusítása, mely árusító hely az üzlet homlokzati síkjától mért 2 méter széles területnagyságot nem haladhatja meg.

9.  Idényjellegű árusítás: az időszakonként megismétlődő szezonális termékek közterületi árusítása (pl. zöldség, gyümölcs, virág).

10.   Közterületi árusítás:  a jogszabály szerint forgalmazható termékek árusítása a közterületen

11.   Közút: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület.

12.    Közút része: a járda, az útpadka és a járdasziget.

13.   Mozgóbolt: önjáró, vagy gépjárművel vontatott, az üzlet feltételeinek megfelelő árusítóhely.

14.  Mozgó árusítás: mozgással járó, de mozgóboltnak (kosár, tricikli, fagylaltos-kocsi) nem minősülő közterületen folytatott kereskedelmi tevékenység.

 15. Reklám, hirdetmény: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, tevékenység, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére vagy ennek fokozására irányul vagy valamely tevékenységet népszerűsít.

16. Önkormányzati hirdetőtábla: az önkormányzat által készített helyhez kötött hirdetőállvány.

17. Építési munkaterület: építési, felújítási munkálatokkal kapcsolatos állvány, konténer, építőanyag, törmelék, felvonulási épület elhelyezése.

   18. Alkalmi rendezvény: nem rendszeres közterület-használattal járó olyan kulturális, szabadidős, sport, továbbá karitatív, vagy egyéb társadalmi rendezvény, amelyen a résztvevők száma – az adott terület adottságaira is figyelemmel – várhatóan nem haladja meg az 1000 főt

3.  A közterület használata

  1. §

(1) A  közterületet rendeltetésének megfelelő  célra  –  a jogszabályok keretei  között  és  az általánosan elvárható magatartási szabályok betartásával – bárki igénybe veheti és szabadon használhatja.

(2) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

6. §

(1) E rendelet által szabályozott közterület-használatok esetében az igénybevevő által közterületet használni a polgármesterrel kötött megállapodás (továbbiakban: megállapodás), vagy e rendeletben foglalt esetekben előzetes bejelentés alapján lehet.

(2) Építési engedélyhez kötött közterület-használat esetében a polgármester közterület-használati megállapodást csak az első fokú építési hatóság jogerős engedélyező határozata alapján, az abban meghatározott feltételekkel köthet.

 4.  A közterület rendeltetésétől eltérő célú használata

  1. §


Közterület-használati megállapodást kell kötni:

  1. építési munkával kapcsolatos állvány,  a munkavégzéshez szükséges munkaeszközök, építőanyag és építési hulladék, valamint hulladék gyűjtésére szolgáló nyitott konténer 72 órán túli elhelyezésére;
  2. b)     közterületbe 10 cm-en túl benyúló védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető berendezés, cég- és címtábla, elhelyezéséhez, fennmaradásához;
  3.     tüzelőanyag 72 órán túli tárolására;
  4.    pavilon elhelyezésére, alkalmi árusításra, idényjellegű árusításra, közterületi árusításra, valamint kitelepült árusításra;
  5.     mozgóbolti és mozgó árusításra;  
  6.  tűzijátékhoz, kiállításhoz, vásárhoz, politikai-, sport-, és kulturális rendezvényekre, kivéve a 8. § (1) bekezdés a)  és c)   pontjában foglaltakat;
  7.   önálló hirdető-berendezés, reklámtábla elhelyezéséhez,
  8.    az országgyűlési képviselő és az önkormányzati képviselő, valamint az egyéb képviseleti szervekbe való választással, továbbá népszavazással kapcsolatos hirdető-berendezések meghatározott ideig történő elhelyezésére;
  9. vendéglátó-ipari előkert, terasz kialakítására;
  10.  közterület burkolási munkálatához (betonnal vagy térburkoló kővel);
  11.      üzemképtelen jármű 72 órán túli ideiglenes tárolására.
  12.     teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vonatató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz 24 órát meghaladó közterületen való tárolására
  13. 8.§

(1) Előzetes bejelentés alapján létrejön a közterület-használat:

a)   a lakosság közművelődését, kulturális értékeinek gyarapítását szolgáló, valamint sport-, egészségmegőrző- és családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényekre, kiállítások megtartásához;

b)    adománygyűjtéshez szükséges létesítmények elhelyezéséhez;

c)    Kiskorpádi székhelyű civil és egyéb szervezetek kulturális, karitatív és szociális célú közterület használatához;

d)   önkormányzati tulajdonú hirdetőtáblákon történő hirdetések elhelyezéséhez, beleértve a választási kampány idején az induló szervezetek, személyek választási hirdetményeinek elhelyezéséhez;

e)   köztárgyak (például: pad, kerékpártároló, virágláda) elhelyezéséhez,  

f)  a közút, a járda és a zöldterület építésével, javításával és fenntartásával kapcsolatos     munkák elvégzéséhez;

g)  az úttartozékok és a közúti közlekedés szervezésének és irányításának céljait szolgáló berendezések elhelyezéséhez;

h) a közterületen, az alatt vagy felett elhelyezett közművek azonnali hibaelhárítása érdekben végzett munkához;

  i)  előtető, védőtető, ernyőszerkezet elhelyezéséhez, ha az a közterületbe az épület azon  falának síkjától, amelyre rögzítették, 10 cm-en túl nem nyúlik be;

j) az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez;

k) politikai rendezvényekhez, kivéve a kereskedelmi, vendéglátó és reklámtevékenység végzéséhez;

l)  választási rendezvények megtartásához;

 m)  közparkban tartott rendezvények kapcsán a résztvevők által használt zöldterületekre,  

        kivéve az elkerített területek igénybevételéhez;

 n) közterületen, illetve közúti járműre szerelt hangosító berendezés alkalmazásával történő reklámozáshoz,

 o)  külön jogszabályban foglalt esetekben;

(2)  Az (1) bekezdés szerinti közterület-használat esetén köteles a használó a használattal kapcsolatosan felmerülő – így különösen a közműfogyasztás díjaira, a terület helyreállítására, a takarításra, az irányító táblák elhelyezésére vonatkozó – költségeket valamint a rendezvény helyszínén és közvetlen környezetében a rendezvény kapcsán bekövetkezett károkat megtéríteni.

9. §


Nem köthető közterület-használati megállapodás:

a)      olyan tevékenység gyakorlásához, amely a lakókörnyezet nyugalmát veszélyezteti és a közerkölcsöt sérti;

b)     üzemképtelen jármű 30 napot meghaladó tárolására;

c)      olyan járdaszakaszra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná;

d)     zöldterületekre, ha a tervezett használat az ott levő növényállományt károsítja és a helyreállítása nem lehetséges, kivéve, ha az igénybevétel a területen húzódó közművek javításához, létesítéséhez, fenntartásához nélkülözhetetlen munkálatok miatt szükséges;

e)      a közút és a járda felületén reklám (ideértve a politikai reklámot is) elhelyezése céljából;

f.)a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló jogszabályok szerint   a közterületi értékesítés keretében forgalmazható termék kivételével minden más termék  árusítására;

g.szeszesital forgalmazására, kivéve az alkalmi rendezvényeken a jogszabályi feltételek szerinti árusítást;

h)     olyan tevékenység gyakorlására, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné;

i)       olyan létesítmények és berendezések létesítésére, amelyek működtetéséhez a szükséges energia- és vízellátás, csatorna vagy a szabványoknak megfelelő zárt rendszerű szennyvízelvezetés és hulladéktárolás nem biztosítható, vagy a felhasználás mértéke nem állapítható meg;

j)       tűz és robbanásveszélyes tevékenységre;

k)     veszélyes hulladéknak számító anyagok, tárgyak elhelyezésére;

l)       parkolóhely kizárólagos használatára

5. A közterület-használat engedélyezése

10. §


(1) Közterület-használati kérelmet, bejelentést annak kell előterjesztenie, aki a közterületet a rendeltetéstől eltérő módon kívánja használni. Építési engedélyhez kötött építmény esetében és az építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőnek vagy az általa meghatalmazott személynek kell a közterület-használati hozzájárulást beszereznie.  

(2) A kérelmet, bejelentést a Nagybajomi Közös Önkormányzati Hivatal Kiskorpádi kirendeltségéhez, a polgármesternek címezve az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani

   a) a 7. §-ban foglalt esetekben a használat megkezdését megelőzően úgy, hogy a kérelem elbírálására legalább 15 nap álljon rendelkezésre, indokolt esetben a polgármester rövidebb határidőt is megállapíthat.

 b) a 8. § (1) bekezdésben foglalt esetekben a használat megkezdését megelőző 15 nappal. 

(3) A megállapodás megkötéséről, vagy a közterület használatának megtagadásáról a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül kell dönteni.

(4) A közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama 5 év lehet.

(5) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet jogszabály valamely hatóság, vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati megállapodás csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.


11. §


(1) A közterület-használat iránti kérelemnek tartalmaznia kell különösen:

a) a kérelmező nevét és lakóhelyének ( székhelyének és telephelyének ) címét, elérhetőségét

b)  a közterület-használat célját   és időtartamát,

c) a közterület-használat helyének helyrajzi szám szerinti, pontos területnagyságának, módjának meghatározását és helyszínrajzon történő megjelölését, rendezvények esetén a tervezett résztvevői létszámot.  

d) Árusítás esetén az árusító személy megnevezését és címét.

e) A közterület-használati díj megfizetésének módját

 (2)  A bejelentéshez, kérelemhez csatolni kell:

a) a közterületen folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát,

b) építési engedélyhez kötött építmény esetében vagy építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőtől kapott meghatalmazást és a jogszabályban előírt esetekben a jogerős építésügyi hatósági engedélyt,

c) a zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozatot,

d) forgalmat befolyásoló közterület-használat esetén egy forgalomszabályozási tervet, a rendőrség hozzájárulását, valamint az érintett útvonalon tömegközlekedést lebonyolító szervezet hozzájárulását,

e) közterületen történő felépítmény elhelyezése esetén a felépítmény konkrét helyének megállapítására alkalmas, lehetőleg szakember által készített   helyszínrajzot, illetve a megjelenést ábrázoló tervet vagy fényképet,

f) kulturális rendezvény, vásár, mutatványos tevékenység, vagy egyéb, több ember részvételével járó hasonló rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó nyilatkozatot,

g)   a rendezvények esetén annak programját,

h) Az engedélyhez kötött termék árusítására, vagy más ilyen tevékenység folytatására vonatkozó kérelemhez ezen engedélyek, bizonyítványok meglétéről szóló nyilatkozatot, igazolást.


(3) Települési szilárd hulladék képződésével járó közterület-használathoz közterület-használati hozzájárulás akkor adható, ha a kérelmező igazolja, hogy a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást – ennek teljesítésére jogosult szolgáltató útján – igénybe veszi.

  

12. §


A közterület-használati megállapodásnak tartalmaznia kell különösen:

a) a jogosult nevét és lakóhelyének, illetve székhelyének, telephelyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes,

c) építési engedély köteles közterület-használat esetében a jogerős építési engedély kibocsátójának megnevezését, az engedély keltét és ügyiratszámát,

 d) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek pontos meghatározását,

e) a megállapodás megszűnése esetére az eredeti állapot kártalanítási igény nélküli helyreállításának kötelezettségét,

f ) közterület-használati díjfizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját,  

g) a közterület-használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a településképi követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka- és balesetvédelmi előírásokra történő utalást,

h) a közterület-használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírását,

i) a megállapodástól eltérő használat következményeire való utalást.

  

13. §


A közterület-használati megállapodás eredeti példányát, illetve annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személyek felhívására felmutatni.

6. A közterület-használati díj

14 §

(1) A közterület használatáért közterület-használati díjat kell fizetni.  A használó a közterület-használati díjat a tényleges üzemeltetésre tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt a hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni.

(2) A közterület-használati díjakat tevékenységenkénti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.


(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény négyzetméterekben számított területét kell figyelembe venni. A számítás szempontjából minden töredék négyzetméter, folyóméter egész négyzetméternek, folyóméternek számít.


(4) A díjat a megállapodásban megállapított fizetési határidőig, de legkésőbb  a közterület-használatot megelőzően  a Kiskorpád Község Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára, illetve az önkormányzat házi pénztárába kell megfizetni.


(5) A közterület-használati díjak havi, napi vagy éves  díjak.


(6) Az 1 évet meg nem haladó közterület-használat esetén a közterület-használati megállapodás kézhezvételét követően, a közterület használatának megkezdése előtt egy összegben kell megfizetni a (4) bekezdésben foglaltak szerint ;

(7)Az egy évet meghaladó közterület-használat esetén részletekben – a tárgyévi részletet a közterület-használati engedély kézhezvételét követően, a közterület használatának megkezdése előtt, azt követően pedig az éves díjat január 31-ig teljesítve – kell megfizetni átutalással a Kiskorpád Község Önkormányzatának költségvetési elszámolási számlájára.

7. Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

15.  §

Nem kell közterület-használati díjat fizetni 

a) a  8. § (1) bekezdésében foglalt bejelentés alapján történő használat esetén, amennyiben a bejelentési kötelezettségének a használó a 10. § (2) bekezdése b) pontja szerint eleget tesz,

b) fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a katasztrófavédelem közterületi létesítményeiért,

c)  a közműszolgáltatók (elektromos-, gáz-, víz- és csatornázási művek), valamint a köztisztasági szervek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítmények, műtárgyak, berendezések elhelyezése során,

  d) szervezett hulladékszállítás céljából elhelyezett gyűjtő-edények kihelyezéséért, és a szervezett lomtalanítási akcióban a közterületre kihelyezett tárgyak tárolásához a lomtalanítás időtartamára, valamint az azt megelőző napra;

e) Kiskorpád Község Önkormányzata, annak szervei és intézményei által történő igénybevétele, valamint önkormányzati vagy állami szervezésű kulturális, sport vagy szórakoztató rendezvény, ünnepség tartása esetén.

8.  A közterület-használat megszűnése és a jogellenes használat következményei

16. §

(1) A közterület-használat megszűnik:

a) a megállapodásban meghatározott idő lejártával, vagy feltétel bekövetkezésével,

b) a megállapodásnak a használó által történő azonnali hatályú, illetve legfeljebb 8 nap felmondási idővel történő felmondásával vagy

c) a megállapodásnak a használatba adó részéről történő azonnali hatályú illetve 15 napra szóló felmondási idővel történő felmondásával,

(2) A használatba adó a megállapodást azonnali hatállyal felmondhatja, ha:

a) a használó a közterületet nem a megállapodásban meghatározott célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének kétszeri felszólításra nem tesz eleget,

b) a használónak a közterületen folytatott tevékenységére jogosító okirat érvényessége megszűnt,

c) a közterület-használatot közérdekből kell megszüntetni.

(3) Nem köthető megállapodás azzal, akinek a használatba adóval szemben lejárt tartozása áll fenn.

17. §

(1) Aki a közterületet megállapodás nélkül, a megállapodásban foglaltaktól eltérően használja, vagy bejelentési kötelezettségét elmulasztotta, az önkormányzat felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén helyreállítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti használat esetén – a tényleges használat időtartamára – az egyébként irányadó közterület-használati díj és annak egyszeres pótdíja állapítandó meg.

9. A közterület-használat ellenőrzése

18.  §

(1) A özterület használatát az Önkormányzat megbízott képviselője jogosult és köteles ellenőrizni.   

(2) A közterület használója köteles az ellenőrzésre jogosultak kérésére a használatra jogosító okiratokat (megállapodás, befizetést igazoló pénzügyi bizonylat) bemutatni.

10. Különös rendelkezések

19. §

(1) A közút területének közlekedésre szolgáló részén – a járda kivételével – kereskedelmi és egyéb nem közlekedési célú tevékenység nem folytatható. A közút területének egyéb részén, és a közút mellett a közút forgalombiztonságát érintő kereskedelmi tevékenység csak a közút kezelőjének hozzájárulása esetén végezhető.

(2) Az üzlettel nem rendelkező vállalkozóval (kereskedővel) üzletportál előtti közterületen – 5 m-en belül - az érintett (szomszédos) üzlettulajdonosoktól azonos profilban csak akkor köthető megállapodás, ha ahhoz az érintett üzlettulajdonosok hozzájárultak.

20.§

(1) A mobil tájékoztató és megállító tábláknak meg kell felelniük a községképi követelményeknek. A rajtuk elhelyezett információ közízlést, más kereskedelmi érdeket és jogszabályt nem sérthet.

(2) A mobil tájékoztató és megállító tábla a gyalogos közlekedést nem akadályozhatja.

21. §

Gyepfelületre, parkosított területre gépjárművel behajtani, beállni tilos.

22. §

Önálló hirdető-berendezések maximális táblafelülete 2 m2 lehet. Az utca fölé kifeszített molinó (reklámfelirat) csak kivételes jelentőségű közérdekűnek minősíthető országos területi és községi rendezvényekre történő figyelemfelhívás céljából helyezhető el.

23. §

A tömegrendezvény megtartására vonatkozó közterület-használati megállapodást a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló jogszabályokban meghatározottak szerint kell megkötni.

24. §

A közút nem közlekedési célú igénybevételének részletes szabályait a közúti közlekedésről szóló törvény és végrehajtási rendeletei határozzák meg.

11. Záró rendelkezések

25. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő hónap  első napján lép hatályba.                                                               

(2) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.


26. §


Hatályát veszti a Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek rendeletetéstől eltérő célú használatának általános szabályairól szóló 8/2005.(V.24.) önkormányzati rendelete.


27. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.




Epstein Ferenc                                                                      Dr. Fehér József

    polgármester                                                                     aljegyző




A rendelet kihirdetve:


Kiskorpád, 2016.

                                                                                              Dr. Fehér József

                                                                                              aljegyző


1. melléklet az 1/2016. (II.08.) önkormányzati rendelethez

Közterület használatára vonatkozó bejelentés/megállapodás iránti kérelem­[1]

Kiskorpád Község Polgármestere részére


  1. Kérelmező / Bejelentő (gazdasági társaság esetén cégneve  és képviselője, adószáma):


2. Kérelmező / Bejelentő címe (lakóhelye/tartózkodási helye/székhelye/telephelye),


3. Közterület-használat célja:


4. Közterület-használat időtartama:

    Közterület-használat helye (igénybe venni kívánt közterület pontos meghatározása, egyértelmű leírással vagy helyszínrajz csatolásával):

  1. Árusítás esetén az árusító személy megnevezése és címe:
  2. A közterület-használati díj megfizetésének módja: házipénztárban vagy átutalással
  3. Előzetes bejelentéshez kötött közterület-használat jogcíme: 8. § (1) bekezdés ….) pontja

A kérelemhez mellékelni kell:

a) a kérelmező/bejelentő által folytatni kívánt tevékenység gyakorlására való jogosultság hitelt érdemlő igazolását,

b) zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozatot,

c) forgalmat befolyásoló közterület-használat esetén forgalomszabályozási tervet, a rendőrség hozzájárulását valamint az érintett útvonalon tömegközlekedést lebonyolító szervezet hozzájárulását.

d) közterületen történő felépítmény elhelyezése esetén a felépítmény konkrét helyének megállapítására alkalmas, lehetőleg szakember által készített helyszínrajzot, illetve a megjelenést ábrázoló tervet vagy fényképet,

e) kulturális rendezvény, vásár, mutatványos tevékenység, vagy egyéb, több ember részvételével járó hasonló rendezvény esetében a terület takarítására vonatkozó nyilatkozatot,

f)  rendezvény esetén annak programját,

g) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló hatályos jogszabályokban engedélyhez kötött termék árusítására, vagy más ilyen tevékenység folytatására vonatkozó kérelemhez, az ezen engedélyek, bizonyítványok, stb. meglétéről szóló nyilatkozatot.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Kiskorpád, 201………………………………

                                                                                                        kérelmező / bejelentő aláírása

2. melléklet az 1/2016. (II.08.) önkormányzati rendelethez

Közterület-használati díjak


A közterület használat módja


Megállapított díj

 Idény jellegű,  alkalmi,   közterületi és mozgó árusítás


2000 Ft/nap

  Mozgóboltból történő árusítás

4000 Ft/hó


Vendéglátó-ipari előkert, terasz


100 Ft/m2/hó


Üzemképtelen jármű ideiglenes tárolása

tehergépjármű, munkagép, busz stb. tárolása 72 órát meghaladó időtartamon túl


2000  Ft/nap

  Építési munkaterület, tüzelőanyag tárolás céljára történő  igénybevétel 72 órát  meghaladó igénybevétel esetén

30  Ft/m2/nap


Pavilon és egyéb fülke

100 Ft/m2/nap


Önálló hirdető berendezések, reklámtáblák


1000 Ft/m2/év

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló előtető, hirdető berendezés, cég- és címtábla

500 Ft/m2/év

Közterület-bontás közlekedési és zöld területen 

50 Ft/m2/nap

Kiállítás, vásár, politikai rendezvények, tűzijáték, reklámtevékenység

250 Ft/m2/nap

Sport és kulturális rendezvények

25 Ft/m2/nap


az 1/2016.(II.03.) önkormányzati rendelet  7. §-ában felsorolt esetekben közterület-használati megállapodást kell kötni, a 8. § (1) bekezdésében foglalt esetekben bejelentés alapján létrejön a közterület-használat.