Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 8.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 02. 08

Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (IV. 8.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.02.08.

Kiskorpád Község Önkormányzatának Polgármestere Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény 77. §-a alapján a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet, hatálya, célja, alapelvei

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi területén a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. § (1) Kiskorpád Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti a közművelődési feltételek biztosítását. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges háttér megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér fejlesztéséről.

3. § (1) A rendelet megalkotásával az önkormányzat célja, hogy a helyi társadalmi, művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési feladatait az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátásának módját és feltételeit.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színtérre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

4. § (1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, valamint – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatban ismereteket szerezzen,

b) b )igénybe vegye az önkormányzat fenntartásában lévő közösségi színterek által nyújtott szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési színtereitől, intézményeitől segítséget kapjon.

(2) Az önkormányzat fenntartásában lévő közösségi színterek egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek közreműködését is igénybe veszi.

(4) Az önkormányzat intézményei útján is tájékoztathatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy a közművelődési programok a helyi hirdetőtáblákon, valamint az önkormányzat honlapján elhelyezésre kerüljenek.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai, szervezeti keretei

5. § (1) Az önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, az intézmények, civil szervezetek és a polgárok tevékenységére alapozva a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. §-ban foglaltak figyelembe vételével látja el. Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti: a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

(3) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

b) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

c) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

e) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(4) Az önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá

a) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,

b) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,

c) a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét,

d) a helyi kulturális értékek védelmét.

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátására közösségi színteret működtet, közművelődési megállapodást köthet a feladat ellátására alkalmas jogi vagy természetes személlyel.

(2)1 Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezését és folyamatos hozzáférhetőségét a fenntartásában álló Kultúrotthon Közösségi Színtér (Kiskorpád, Petőfi S. u. 20.) valamint a Közösségi Ház Közösségi Színtér (Kiskorpád, Petőfi S. u. 8.) keretében valósítja meg.

(3)2 Az önkormányzat által létrehozott közművelődési közösségi szintér: hétköznapokon és nagyobb rendezvények alkalmával az önkormányzat tulajdonában lévő és fenntartásában működő Kiskorpád, Petőfi S. u. 20. szám alatti kulturális célokra alkalmas épület (Kultúrotthon) amely községi rendezvények valamint informális és nem formális tanulás jegyében zajló programok megvalósításához igénybe vehető közösségi színtér. Hétvégén és kisebb rendezvények alakalmával Közösségi színtér még az önkormányzat tulajdonában lévő és fenntartásában működő Kiskorpád, Petőfi S. u. 8. szám alatti kulturális célokra alkalmas épület (Közösségi ház) amely községi rendezvények valamint informális és nem formális tanulás jegyében zajló programok megvalósításához igénybe vehető közösségi színtér.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni

a) köznevelési-közoktatási intézményekkel,

b) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) az egyházzal,

d) közművelődési feladatellátást vállaló magánszemélyekkel,

e) hasonló feladatokat ellátó járási, megyei, országos intézményekkel, civil szervezetekkel.

(5) A feladatellátó az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez éves szolgáltatási tervet készít a tárgyév március 1-jéig.

7. § Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátás érdekében a következő partnerekkel működik együtt: Kiskorpád Könyvtári, Információs és Közösségi Hely, 7524 Kiskorpád, Petőfi S. u. 20.

8. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és az e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

3. A közművelődési feladatok finanszírozása

9. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása lehet:

a) központi költségvetési támogatás,

b) pályázati úton elnyerhető támogatás,

c) intézményi finanszírozás önkormányzati költségvetésből,

d) saját bevétel

e) a költségvetésen kívüli egyéb forrás.

(2) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott feladatra egyedi támogatást biztosíthat, amely nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok megvalósítását.

(3) Az önkormányzat az éves önkormányzati támogatás mértékét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

(4) A község kulturális életét gazdagító közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a közösségi színtéren kívül működő szervezetekkel, egyesületekkel, csoportokkal az önkormányzat egyedi közművelődési megállapodást köthet, illetve azokat anyagilag támogathatja.

(5) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez szükséges önerőt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

4. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § (1) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő közművelődési feladatok ellátására, megvalósítására, továbbá a rendelet rendelkezéseivel összhangban álló benyújtott de még el nem bírált, valamint elnyert és megvalósítandó pályázatok vonatkozásában is alkalmazni kell.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidőben hatályát veszti minden korábbi közművelődési tárgyú rendelet.

(3) A közművelődési rendeletet az önkormányzat a közösségi színtérben vagy a közművelődési intézményben közzéteszi.

1

A 6. § (2) bekezdése a Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (3) bekezdése a Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.