Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X.14.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás elosztásáról

Hatályos: 2021. 10. 15

Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatás elosztásáról

Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásról szóló minisztériumi pályázati kiírás (a továbbiakban: pályázati kiírás) előírása alapján az alábbiakta rendeli el.

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. tv. 3. melléklet 8.2.2.1. pontja szerinti jogcímen kiírt pályázat alapján a központi költségvetés szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Kiskorpád Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) számára.

(2) E rendelet célja, hogy a szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a kiskorpádi lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. §. (1) – (3) bekezdésében és a 7. §.-ban meghatározott személyekre.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosíthat:

  • a) annak a személynek, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti
    • aa) aktív korúak ellátására,
    • ab) időskorúak járadékára,
    • ac) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 5/2021. (V.18.) önkormányzati rendelete 18. §-a szerinti lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult, továbbá
    • ad) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család részére is.
  • b) annak a személynek, akinek a családjában mozgáskorlátozott él és ezt hiteles dokumentummal igazolja, valamint
  • c) azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 150 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj összegének 300 %-át.

(2) Az 1) bekezdés aa)-ad) pontban lévő jogosultak előnyben részesülnek a tűzifa osztás során.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(4) Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.

(5) Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. A támogatás igénylésének menete

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. sz. melléklete szerint kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2021. november 2. napjáig lehet a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal Kiskorpádi Kirendeltségén benyújtani.

(3) A képviselő-testület első fokon a polgármester hatáskörébe utalja a tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálását.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. sz. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

4. § A támogatás kizárólagos forrása az e rendelet 1. § (1) bekezdése szerint megállapított támogatás, valamint Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselőtestületének külön határozatában foglaltak szerinti 1.000 FT+ÁFA/erdei m3 önerő. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket -- függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 3. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e - el kell utasítani.

5. § Ez a rendelet 2021. október 15-én lép hatályba, és 2022. április 15-én hatályát veszti.

1. melléklet

1. sz. melléklet a 8/2021. (X.14.) önkormányzati rendelethez

A kérelem benyújtható: 2021. november 2--ig.

Kérelem

.................................................... (név) (szül. hely és idő: ……………………. Kiskorpád, ……….............................… u. ….... sz . alatti lakos kérem, hogy részemre Kiskorpád Község Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 8/2021. (X.14.) önkormányzati rendelete alapján szíveskedjenek természetbeni juttatásként tűzifát biztosítani.

A tűzifa támogatásra jogosult vagyok a rendelet alapján, mert az alábbi szociális ellátásban részesülök:*

lakhatáshoz kapcsolódótelepülési támogatás/települési támogatás, a megállapító határozat száma: ……………………

aktív korúak ellátása, a megállapító határozat száma: ………...…………………………

időskorúak járadéka: ……………………………………………………………………...

Halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család, a megállapító határozat száma: ....................................................................................................................................................

A fenti ellátásokban nem részesülök, de szociálisan rászoruló vagyok az alábbi indokok alapján:

Mozgáskorlátozott vagyok, igazolvány számom: …………………………….

családomban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 150 %-át (42.750.- Ft), egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj összegének 300 %-át (85.500.-Ft),

*(A megfelelő aláhúzandó és kitöltendő.)

Nyilatkozatok: (kérem a megfelelőt X-el jelölje):

A család egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj összegének 150 %-át (42.750.- Ft) egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj összegének 300 %-át (85.500.-Ft),

Fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezem.

Kijelentem, hogy életvitelszerűen a jelen kérelemben feltüntetett lakcímen élek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerint a szociális hatáskört gyakorló szerv ellenőrizheti. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

A kérelem benyújtásának időpontjában a szociális célú tűzifa támogatást kérővel közös háztartásban élő hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:

Rokonsági fok

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Jövedelme

1. Kérelmező


2.Kérelmező házastársa/élettársa

3.


4.


5.


6.


Aláírásommal kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Kijelentem, hogy a szociális célú tűzifa támogatás megállapítása iránti kérelmemnek helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén a szövegrészt át kell húzni !)

Kijelentem, tudomásul veszem, hogy egy háztartásban egy személy részesülhet támogatásban

Aláírásommal tudomásul veszem, hogy a kérelemről a képviselőtestület a Belügyminisztérium által a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásról szóló pályázati kiírás, valamint Kiskorpád Község Önkormányzat Képviselőtestületének 8/2021. (X.14.) számú rendelete által meghatározott keretek között mérlegeléssel, egyedileg dönt.

Kijelentem, hozzájárulok adataim kezeléséhez a szociális célú tűzifa igényem teljes eljárása során.

Kiskorpád, 2021. ...........................................................

kérelmező

A kérelemhez minden esetben mellékelni kell:

- családban élők jövedelem igazolását, (a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó keresete – kérelem melléklete) ha alkalmi munkát végeznek, abból származó 12 havi jövedelmükről nyilatkozatot (kérelem melléklete)

2. melléklet

2 sz. melléklet a 8/2021. (X.14.) önkormányzati rendelethez

Átvételi elismervény

…………………...…………….(név) Kiskorpád , …………………….u. ………..sz. alatti lakos aláírásommal elismerem, hogy a mai napon Kiskorpád Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól szóló 8/2021. ( önkormányzati rendelete alapján természetbeni juttatásként megállapított ……..…m3 mennyiségű tűzifát átvettem.

Kiskorpád, 2021 ........................................ hó ...... nap

……………………………………... ………………………………………

átadó átvevő