Ecseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2000. (X.4.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 10. 04

Ecseny Község

Önkormányzati Képviselőtestületének

7/2000./X. 4./számú rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról


Ecseny Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995.évi LXXXVIIL törvény 21.§. /2/ bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormány­zatokról szóló - többször módosított - 199O.évi LXV. törvény 16.§. /1/ bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:


l.§.


/1/ A rendelet hatálya ECSENY község közigazgatási területén kiter­jed minden középületre és közterületre.


       /2/ Valamennyi középületet és közterületet fel kell lobogózni:

     - március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének napján,

     - augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén,

     - október 23-án, az 1956.évi forradalom és szabadságharc kezdeté­nek, valamint a Magyar Köztársaság 1989.évi                      kikiáltásának napján.


/3/ Állandó jelleggel fel kell lobogózni minden, a község tulajdonában lévő középületet, illetve minden közterületet a magyar nemzeti lobogóval és ECSENY község zászlajával.


       /4/ A /2/ bekezdésben felsorolt napokon középületekre a magyar nemzeti lobogót, önkormányzati tulajdonban lévő                 középületek esetében, valamint közterületeken a magyar nemzeti lobogót és ECSENY község zászlaját kell kitűzni.


2.§.


  /1/ A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében ECSENY        Község Polgár­mesteri Hivatala gondoskodik.


/2/ ECSENY község zászlajának beszerzése és megfelelő tárolása a Polgármesteri Hivatal feladata.


/3/ A lobogó és zászló, valamint a hozzájuk tartozó árboc és zászlórúd méretét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


   /4/ A nemzeti ünnepekről történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő                    zászlókat kell használni.


/5/ Ha a zászló /lobogó/ elhasználódása /kopása, rojtosodása, fakulása/ szemmel is észlelhető, annak lecseréléséről haladéktalanul gondos­kodni kell.


3.§.


/1/ A fellobogózást az ünnepeket megelőző napon du. 14 óráig, a zász­lók leszedését az ünnep elteltét követő 8 órán belül kell elvégezni.


4.§.


/1/ ECSENY Község Polgármestere az l.§. /2/-/3Z bekezdésében felso­rolt ünnepeken kívül is elrendelheti ECSENY közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.


/2/ A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.


/3/ Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős események alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobo­gózás elrendelését.


/4/A magyar nemzethez, valamint ECSENY polgárainak közösségé­hez való tartozás jelképeként magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is fellobogózhatják ingat­lanukat


5.§.


      Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszte­letben álló közjogi méltóságai, az országgyűlési               választó kerület ország­gyűlésiképviselői, a Somogy Megyei Közgyűlés tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség              esetén a polgármester elrendelheti az önkor­mányzati tulajdonban lévő középületek gyászlobogóval való fellobo­gózását


6.§.


Aki az e rendeletben foglalt kötelezettségeket megszegi, szabálysértést követ el és 100.000-Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható.


7.§.


/1/ Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2000. augusztus 20-tól kell alkalmazni.


/2/ Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Ecseny, 2000. október 4.




Máj Péter                                           Vogíonics Istvánné

polgármester                                         mb. körjegyző


Kihirdetve:

Ecseny, 2000. október 4.

Vogronics Istvánné

                                                                                      mb. körjegyző




1.sz. melléklet


  1. ./ A zászló - és a hozzá tartozó zászlórúd mérete:



zászló 100x200 cm                            zászlórúd 2,5 méter



  1. ./ Lobogó és - a hozzá tartozó árbocméretek:



lobogó 100x200 cm                           árbóc 6 méter