Ecseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2005. (IV.18.) önkormányzati rendelete

az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól

Hatályos: 2005. 04. 18

Ecseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének
3/2005.(IV.14.) számú rendelete
az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól


Ecseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 8,§ (1) bekezdése, valamint 16.§ (1) bekezdése alapján, figyelemmel az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIIL törvény (továbbiakban: Étv.) 57.§, továbbá az építészeti Örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999.(VIII.13.) FVM rendelet 4.§-a alapján az alábbiak szerint szabályozza az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályait:


Általános rendelkezések


(1.)

A rendelet hatálya az építészeti örökség mindazon elemére kiterjed, amely külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt, és amelyet ezen önkormányzati rendelet helyi építészeti, néprajzi, ipartörténeti értékként védetté nyilvánít (a továbbiakban: helyi védelem).

(2.)

E rendelet célja az (1) bekezdésben meghatározott értékek fokozott megőrzése a jövő nemzedékek számára, a település történeti folytonosságát biztosító helyi építészeti értékek megtartása, fenntartása, méltó bemutatása, a településkép javítása, ezáltal az itt élők önbecsülésének, kötődésének erősítése.

A rendelet hatálya

2.§


A rendelet hatálya Ecseny község közigazgatási területén lévő l.§-ban meghatározott és e rendelet alapján védetté nyilvánított helyi értékre terjed ki.


3.§


A Képviselő-testület az építészeti örökség helyi védelmének általános szabályai keretén belül - az Étv. 29.§-val, valamint 55.§-nak (2) bekezdésével összhangban - szabályozza különösen:

  1. a helyi területi és egyedi védelem alá helyezés, illetve a védelem megszüntetésének általános rendjét és feltételeit,
  2. a fenntartás és állagmegóvás tulajdonosi kötelezettségét,
  3. a reklám, hirdető-berendezés, vagy más, a építményen, vagy attól különállóan megjelenő berendezés, vagy tárgy elhelyezésére, valamint a védett területekre és a védett építményekre vonatkozó tiltást, korlátozást, feltételeket.


4.§

E rendelet alkalmazásában:

  1. Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak közterületi létesítmények, amelyek történelmi, művészeti, tudományos, társadalmi, vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból a hagyományos falukép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó, kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.
  2. Védett épület, építmény közvetlen környezete: a védett épülethez, építményhez tartozó ingatlanra (park, udvar, telek, terület) terjed ki.
  3. Védett épület, építmény tágabb környezete: a védett épülettel szomszédos ingatlanokra, közterületekre, az építészeti érték zavartalan érvényesülését biztosító épített és táji környezetre (parkok, kertek, fasorok, kerti épületek, tereplépcsők stb.) terjed ki.
  4. Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes, vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges, vagy teljes megsemmisülését, előnytelen megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.
  5. Önálló reklámhordozó: a kizárólag reklám céljára létesített építmény, berendezés, szerkezet.

I.

A helyi védettség keletkezése és megszűnése


5.§


(1.)

A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről a Képviselő­testület rendelettel dönt.

(2.)

A helyi védettség alá tartozó épületek listája e rendelet 1. számú mellékletét képezi.

6.§

(1.)

A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki (természetes és jogi személy egyaránt) írásban kezdeményezheti:

  1. a helyi jegyzőnél (a továbbiakban: jegyző),
  2. Kaposvár Megyei Jogú Város Jegyzőjénél, mint elsőfokú építésügyi hatóságnál (a továbbiakban: építésügyi hatóság),
  3. a helyi képviselő-testületnél.

(2.)

A kezdeményezés joga az érintetteket, a Képviselő-testület bármely tagját, a jegyzőt és az építési hatóságot is megilleti.

(3.)

A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

  • a létesítmény megnevezését, szükség esetén körülhatározását,
  • a pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épületrész),
  • a létesítmény rövid ismertetését, leírását,
  • a kezdeményezés indokolását.

7.§


(1.)

A kezdeményezések Képviselő-testületi döntésre történő előkészítéséről a jegyző gondoskodik.


(2.)

A helyi védettség alá helyezés, illetve annak megszüntetése iránti eljárás megindításáról az érdekelteket értesíteni kell. Az értesítésről a jegyző gondoskodik.


(3.)


Érdekeltnek kell tekinteni a következő szerveket, illetve személyeket:

  • a javaslattal érintett ingatlan tulajdonosa, illetve képviselője, a tulajdonosi jogok gyakorlója és az ingatlan használója,
  • ajegyző,
  • a kezdeményező. 


(4.)

A tulajdonos értesítése minden esetben írásban történik.


(5.)

A használók értesítése a tulajdonos útján is történhet.


(6.)

Az értesítést a helyi önkormányzat hirdetőtábláján 30 napra közszemlére kell tenni.


(7.)

A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek. A Képviselő-testület erről soron következő ülésén, az érintett meghallgatása mellett dönt.


(8.)

A helyi védettség kimondását (megszüntetését) kezdeményező előterjesztéseket úgy kell készíteni, hogy azokról a Kép viselő-testület - lehetőség szerint - évente általában két alkalommal, dönteni tudjon. Az érdekeltek - 30 napon belül benyújtott - észre vételiről - azokat minősítve - a Képviselő-testületet az előterjesztésben tájékoztatni kell.


8.§


(1.)

A helyi védettség kimondásáról (megszüntetéséről) az érdekelteket értesíteni kell, illetve az erről szóló Képviselő-testületi rendeletet a helyben szokásos módon (hirdetőtáblán történő kifüggesztés) közzé kell tenni. Az értesítésről a jegyző gondoskodik.


(2.)

Az (1) bekezdés szerinti értesítést a 7.§ (3) bekezdésében felsoroltakon túlmenően a Kaposvári Körzeti Földhivatalnak is meg kell küldeni, annak ingatlan-nyilvántartáson történő átvezetését kérve.

(3.)

A helyi védettség, illetve annak megszüntetése az azt elrendelő Képviselő­testületi rendelet hatálybalépésének napjától érvényes.


(4.)

A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás alapja az értékvédelmi hatástanulmány.


(5.)

A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.


(6.)

A nyilvántartás tartalmának meghatározásáról és naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.


9.§


(1.)

A helyi védettség fennállásának tényét a hivatalos helyszínrajzon fel kell tüntetni az alábbiak szerint:

„............... Községi Önkormányzat Képviselő-testületének ............................ számú

rendelete alapján védett helyi építészeti érték.”


Az ingatlan-nyilvántartási, illetve a helyszínrajzi bejegyzésről a jegyző gondoskodik. A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.


10.§


(1.)

Amennyiben helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség alá helyeznék, a Képviselő-testület a helyi védettséget megszünteti, a műemléki védettségről szóló döntés hatálybalépésével egyidejűleg.


(2.)

A helyi védettség megszüntetésének előkészítéséről - a műemléki hatóság értesítésével a jegyző gondoskodik.


(3.)

A (2) bekezdésben meghatározott esetben az érdekeltek véleményét nem kell kikérni.


Előírások, eljárási szabályok


11.§


(1.)

A helyi védelem alatt álló értékek használata és fenntartása során biztosítani kell azok megőrzését, a használat (vagy annak hiánya) azokat nem veszélyeztetheti.


(2.)

A védelem alatt álló értékek megőrzése érdekében - a hatályos építési jogszabályok keretei között - az elsőfokú építésügyi hatóság kötelezheti a védelem alatt álló épületek, illetve építmények tulajdonosát(-ait), illetve használóját(-it):

  • a jó karbantartási, fenntartási kötelezettsége teljesítésére,
  • az épületeket zavaró, idegen részek eltávolítására,
  • a védett értékek kiemelésére, vagy hatásosabb érvényesülésére irányuló munkálatok elvégzésére.


(3.)

A (2) bekezdésben jelzett munkálatok elvégeztetését a jegyző is javasolhatja.


(4.)

A (2) bekezdésben jelzett munkálatok költségei, - az Étv. 55.§ (3) bekezdésében foglalt esetek kivételével - a tulajdonost (használót) terhelik.


12.§


A helyi védelem alatt álló épület, illetve építmény bontására engedély csak a védelem feloldása után adható ki. A védelem feloldásának feltételeként az egyes épületrészek, vagy tartozékok megőrzése, illetve az új épületbe történő beépítésének kötelezettsége is előírható.


13.§


(1.)

Az építésügyi hatóság a védett értékekkel kapcsolatos intézkedéseinek végrehajtását az építési hatóság a rá vonatkozó ellenőrzés szabályai szerint - köteles figyelemmel kísérni.


(2.)

A kötelezett (megbízottja) az ellenőrzést tűrni köteles.


14.§


(1.)

A jegyzőt az építési hatóság eljárásába szakértőként be kell vonni:

  1. a helyi védelem alatt álló épületeket és építményeket érintő bármely építési, (felújítási, átalakítási, bővítési stb.) vagy bontási munkával,
  2. a védett épületek, illetve építmények tágabb környezetében bármely faluképi megjelenést érintő beavatkozással, építési, bontási és felújítási munkával,
  3. a helyi védettség alatt álló területeket érintő építésügyi hatósági eljárásokba.


(2.)

A jegyző 30 napon belül köteles szakértői véleményét megadni.


II.

Rendelkezések a falukép szempontjából kiemelt területekre


15.§


(1.)

A falukép szempontjából kiemelt- és a műemléki ill. helyi védettségű területeken, az ilyen védettség alatt álló építmények környezetében a falukép előnyösebb kialakítása, illetve megóvása érdekében különös gondot kell fordítani:

  1. az építmények és az építési telkek, építési területek közterületről látható részének (homlokzat és tetőforma, nyílászárók, üzletek, portálok, reklámok, árubemutató-szekrények, kerítések és támfalak kialakítása, növényzet stb.), faluképi megjelenésére,
  2. a közterületek burkolatának, műtárgyainak, köztárgyainak, növényzetének, továbbá a díszvilágító és hirdető-berendezések kialakítására, elhelyezésére, folyamatos jó karbantartására és megfelelő állapotára.



Az épületek közterületről látható homlokzataira vonatkozó általános
rendelkezések.


16.§


(1.)

A falukép szempontjából kiemelt területeken lévő és az értékvédelem alatt álló épületek homlokzatainak felújítása, átszínezése és nyílászáróinak cseréje építési engedélyhez kötött. Az csak a homlokzat egészére vonatkozó terv, színezési terv alapján valósítható meg.


(2.)

Új épület elhelyezésénél, meglévő épület átalakításánál, funkcióváltásánál, homlokzati felújításánál az intézmények cégereinek, hirdetőtábláinak méretét és elhelyezését a homlokzattal együtt kell kialakítani, utólagosan cégér, vagy hirdetőtábla a már kialakított homlokzat architektúráját figyelembe véve helyezhető csak el.


(3.)

A 15.§-ban említett területeken és a főútvonalak mentén a 0,6 m2 meghaladó felületű hirdetési és reklámcélú építmény, reklámszerkezet továbbá reklám-, cég-, vagy címtábla az épületek közterületről látható homlokzatain, kerítésein, vagy az előkertben, valamint közterületen: fásított köztéren, közkertben, közparkban, parkban csak az építési hatóság engedélyével helyezhető el.


(4.)

Épületek homlokzatán, tetőzetén a hirdetési berendezések, reklámhordozók csak hagyományos formában és természetes anyagok használatával (fa, üveg, fém) létesíthetők. Éjszakai megvilágításuk a faluképet nem zavarhatja.


(5.)

Az értékvédelem alatt álló épületek közterületi homlokzati vonala előtt a köztárgyak közül önálló reklámhordozókat elhelyezni - a hirdetőoszlopok kivételével - nem lehet.


Vegyes rendelkezések


17.§


Aki a helyi védettség alá helyezett értéket megsemmisíti, megrongálja, továbbá e rendelet 11.§ (1) - (2) bekezdésében és a 13, 15, 16 §-ban foglaltakat megsérti, - amennyiben cselekménye súlyosabb elbírálás alá nem esik -- szabálysértést követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


18.§


(1.)

E rendelet a kihirdetése napján lép hatályába.


Rendelkezéseit a hatálybalépéskor folyama an lévő, elsőfokú határozattal még el nem bírált ügyekben alkalmazni kell.


                        Máj Péter                                                       Dr. Bók Anikó

                        polgármester                                                 körjegyző


Kihirdetve: 2005. április 18.


Dr. Bók Anikó
körjegyző





  1. számú melléklet a 3/2005.(IV. 14.) számú rendelethez



1. ECSENY 31 hrsz-ú, természetben Ecseny, Petőfi u. 114. szám, Svábház






Felsőmocsolád, Ecseny és Polány Községek Körjegyzősége

7456.Felsőmocsolád, Rákóczi u. 35.

Tel.: 82/704-679


Kivonat



Ecseny Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2005. április 14.-én megtartott képviselő-testületi ülésének jegyzőkönyvéből.

A képviselő-testület - 6 igen szavazattal - egybehangzóan a következő határozatot hozza:


28/2005.(IV.14.) számú Önkormányzati határozat:


Ecseny Község Önkormányzat tulajdonát képező 31 hrsz-ú, természetben Ecseny, Petőfi u. 114. szám alatti, svábház megnevezésű épületét Ecseny Község Önkormányzati Képviselő-testületének az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 3/2005.(IV. 14.) számú rendelete alapján helyi védelem alá helyezem.


A határozat az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§ (2) bekezdésén, az épített környezet helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999.(VIII. 13.) számú FVM rendelet l.§-án, az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLL törvény 8.§-án, Ecseny Község Önkormányzati Képviselő-testületének 3/2005.(IV.14.) számú rendelet 8.§ (2) bekezdésén, valamint az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény 43.§ (2) bekezdésén alapul.


Felelős: Máj Péter polgármester

Határidő: értelem szerint



Máj Péter                                                       Dr. Bók Anikó

polgármester                                                  körjegyző



Kivonat hiteléül:


Felsőmocsolád, 2005. április 20.


                                                                                              Dr. Bók Anikó

                                                                                              körjegyző