Ecseny község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2008. (XII.10.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2008. 12. 10- 2023. 04. 05

Ecseny község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2008. (XII.10.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésekről

2008.12.10.

Ecseny község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §.(1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. §. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.01.)Korm. Rendeletében foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:

1. § [ A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya kiterjed Ecseny község Önkormányzatának tulajdonában álló ….. hrsz-ú köztemetőre, az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára.

2. § [ A köztemető fenntartása és üzemeltetése]

(1) Ecseny község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő köztemető fenntartásáról.

(2) Az önkormányzat által fenntartott köztemetőben az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, lelkiismereti meggyőződésére, faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházat hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(4) Ecseny község Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában álló köztemető fenntartásáról saját maga gondoskodik.

(5) A köztemető infrastruktúrális létesítményei: ravatalozó, ivóvíz közkifolyó.

3. § [ A temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra-használatbavétele]

(1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartások lebonyolítására, és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra-használatbavételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

4. § [ Temetési helyyek]

(1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az önkormányzat mint üzemeltető jelöli ki, a sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni észak-déli irányban.

(2) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

(3) A temetési helyek nyilvántartását üzemeltető a Ttv. 18. §‑a alapján vezeti.

(4) A temetőben lévő sírhelyek méretei egy személyes kettő személyes

a) Felnőtt sírhely: 2,50 m hosszú 2,50 m hosszú,2,00 m mély 2,00 m mély,1,50 m széles 2,50 m széles.

b) Gyermek sírhely 1,30 m hosszú, 2,00 m mély,1,00 m széles.

c) Urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles.

d) Sírbolt: méretük egyező a sírhelyek méreteivel

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát (sírhely-használati idő) és a rendelkezési jog ellenértékét (sírhely-használati díj) jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmaza.

(6) A rendelkezési jog gyakorlása – a Ttv. 22. § (2) bekezdése szerint – a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(7) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie.

(8) Mélyített felnőtt sírhelybe ( 220 cm ) tisztiorvosi engedély alapján – az 1. mellékletben foglalt táblázat „urnafülke és urnasírhely” sorében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely feletti rendelkezési jog meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.

(9) Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül – a mellékletben meghatározott pótdíj fizetése ellenében – a sírban még 2 urna helyezhető el. Urnás rátemetésnél a koporsós temetési hely használati ideje nem hosszabbodik meg.

(10) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenniük.

(11) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

5. § [ A temetési hely feletti rendelkezési jog]

(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 99 év, illetve a rendelet 2. számú melléklete szerinti adásvételi szerződés 6.) pontja alapján

b) sírbolt esetén 99 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 99 év;

d) urnasírbolt esetén 99 év.

(2) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában -újabb ciklusra megválthatók.

6. § [ Temető fenntartása]

Ecseny Község Önkormányzata a temetői fenntartói jogosítványa kertében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról szükség szerinti felújításáról saját maga gondoskodik.

7. § [ Temető infrastruktúrális létesítményei]

Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételekkel az alábbiak szerint biztosítja: Parkosítást, fásítást végez, helyben vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót működtet. Ravatalozó tartozékai: hűtőkamra, drapéria, gyertyatartók, szükséges villanyvételi lehetőség.

8. § [ Temető üzemeltetése]

(1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységét be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének a munka megkezdése előtt legalább 5 nappal: /pad elhelyezése, fa ültetése…/

(2) A sírásás időpontját – a temetkezési szándék bejelentésekor kell megjelölni.

(3) A temetőben munkáját végző vállalkozó /kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató/ tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

9. § [ A köztemető rendje és a síremlékekkel kapcsolatos építési munkák szabályai]

(1) Ecseny község köztemetőjében a nyitva tartás nem korlátozott.

(2) A köztemetőben annak minden látogatója a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temető területére kutyát illetve egyéb állatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(4) A köztemetőben az avart, elszáradt koszorúkat illetve virágmaradványokat elégetni tilos. A sírhelyek gondozása közben keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni.

(5) A temetőben gépjárművel, motorkerékpárral a kijelölt parkolóban lehet megállni. A sírok között gépjárművel, motorkerékpárral közlekedni tilos.

10. § [ ]

(1) A köztemetőben végzendő munkák időpontját illetve azok várható időtartamát – a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve – a temetőgondnoknak be kell jelenteni.

(2) Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával (Karácsony, Újév, március 15., Húsvét, Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1.) a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.

(3) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát ott megkezdeni csak bejelentés után szabad. Az építési hulladékot annak keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(4) Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni illetve felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen vagy keverőgépben).

(5) A temetőben az avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem szabad.

(6) A temetőben a sírhelyek, sírbolt helyek, urnatemető helyek bekerítése tilos.

11. § [ Értelmező rendelkezések]

E rendelet alkalmazásában:

a) Temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt.

b) Kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

12. § [ Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2008. december 10-én lép hatályba.

1. melléklet a 16/2008. (XII. 10.) önkormányzati rendelethez

Temetési mód megnevezése

Sírhely-használati díj ecsenyi lakosok részére

Sírhely-használati díj nem ecsenyi lakosok részére

koporsós betemetés/rátemetés

egyszemélyes
temetési hely: 20.000 Ft.
kétszemélyes
temetési hely: 30.000 Ft.

egyszemélyes
temetési hely: 100.000 Ft.
kétszemélyes
temetési hely: 100.000 Ft.



sírbolt


egy elhuny esetén:
20.000 Ft
két elhunyt esetén:
30.000 Ft
minden további elhunyt
esetén: 10.000 Ft

egy elhuny esetén:
100.000 Ft
két elhunyt esetén:
100.000 Ft
minden további elhunyt
esetén: 10.000 Ft

urnafülke és urnasírhely

egyszemélyes
temetési hely: 20.000 Ft .
kétszemélyes
temetési hely: 30.000 Ft .

egyszemélyes
temetési hely: 100.000 Ft.
kétszemélyes
temetési hely: 100.000 Ft.



urnasírbolt

egy elhunyt esetén:
20.000 Ft
két elhunyt esetén:
10.000 Ft,
minden további elhunyt
esetén: 10.000 Ft

egy elhunyt esetén:
100.000 Ft
két elhunyt esetén:
100.000 Ft,
minden további elhunyt
esetén: 10.000 Ft