Felsőmocsolád Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2000. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 12. 20

Felsőmocsolád Község

Önkormányzati Képviselőtestületének


11/2000./XII.20/számú

 rendelete

 a középületeknek és közterületeknek nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról


Felsőmocsolád Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló 1995. évi LXXXVIII. törvény 21.§. /2/ bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a helyi önkormányzatokról szóló – többször módosított – 1990. évi LXV. törvény 16. §. /1/ bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1.§.

/1/ A rendelet hatálya FELSŐMOCSOLÁD község közigazgatási területén kiterjed inden középületre és közterületre.

/2/ Valamennyi középületet és közterületet fel kell lobogózni:

  • március 15-én, az 1848-1849- es forradalom és szabadságharc kezdetének napján,
  • augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén,
  • október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdeté-nek, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján.


/3/ Állandó jelleggel fel kell lobogózni minden, a község tulajdonában lévő középületet, illetve minden közterületet a magyar nemzeti lobogóval és FELSŐMOCSOLÁD község zászlajával.


/4/ A /2/ bekezdésben felsorolt napokon középületekre a magyar nemzeti lobogót, önkormányzati tulajdonban lévő középületek esetében, valamint közterületeken a magyar nemzeti lobogót és FELSŐMOCSOLÁD község zászlaját kell kitűzni.

2.§.


/1/ A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében FELSŐMOCSOLÁD Község Polgármesteri Hivatala gondoskodik.

/2/ FELSŐMOCSOLÁD község zászlajának beszerzése és megfelelő tárolása a Polgármesteri Hivatal feladata.

/3/ A lobogó és zászló, valamint a hozzájuk tartozó árbóc és zászlórúd méretét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

/4/ A nemzeti ünnepekről történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.

/5/ Ha a zászló /lobogó/ elhasználódása /kopása, rojtosodása, fakulása/ szemmel is észlelhető, annak lecseréléséről haladéktalanúl gondoskodni kell.


3.§.



/1/ A fellobogózást az ünnepeket megelőző napon du. 14 óráig, a zászlók leszedését az ünnep elteltét követő 8 órán belül kell elvégezni.


4.§.


/1/ FELSŐMOCSOLÁD Község Polgármestere az 1.§. /2/-/3/ bekezdé-sében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti FELSŐMOCSOLÁD közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.

/2/ A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.

/3/ Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős események alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését.


/4/ A magyar nemzethez, valamint FELSŐMOCSOLÁD polgárainak közösségéhez való jelképeként magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is fellobogózhatják ingat-lanukat.

5.§.

Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint kötiszte-letben álló közjogi méltóságai, az országgyűlési választókerület ország-gyűlési képviselői, a Somogy Megyei Közgyűlés tagjai, a helyi képviselő-testület tagjai valamint Felsőmocsolád község polgárai elhunyta, tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkor-mányzati tulajdonban lévő középületek gyászlobogóval való fellobo-gózását.

6.§.

Aki az e rendeletben foglalt kötelezettségeket megszegi, szabálysértést követ el és 100.000-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


7.§.

/1/ Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2000. augusztus 20-tól kell alkalmazni.

/2/ Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Felsőmocsolád, 2000. december 20.


          Csernyák Lajos                                                    Vogronics Istvánné

          polgármester                                                         mb. körjegyző


Kihirdetve:

Felsőmocsolád, 2000.december 20.

                                                                                      Vogronics Istvánné

mb. körjegyző