település neve Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2008. (XII.15.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és temetkezésekről

Hatályos: 2008. 12. 15

Polány község Önkormányzat

Képviselő-testületének


16/2008. (XII. 15.)


 r e n d e l e t e


A temetőkről és a temetkezésekről


(technikai egységes)


Polány község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§.(1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a temetőkről és a temetkezések rendjéről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41.§. (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.01.)Korm. Rendeletében foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:


I. Általános rendelkezések


1. §.


A rendelet hatálya kiterjed


  1. Polány község Önkormányzatának tulajdonában álló ….. hrsz-ú köztemetőre, az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységekre, valamint a köztemető összes látogatójára.


II. A köztemető fenntartása és üzemeltetése


2.§.


/1/ Polány község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő köztemető fenntartásáról.


/2/ Az önkormányzat által fenntartott köztemetőben az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.


/3/ A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházat hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.


/4/ Polány község Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában álló köztemető fenntartásáról saját maga gondoskodik.


/5/ A köztemető infrastruktúrális létesítményei: ravatalozó, ivóvíz közkifolyó, WC.



Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra-használatbavétele


3. §.


/1/ A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartások lebonyolítására, és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.


/2/ A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra-használatbavételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók.



Temetési helyek


4. §.


/1/ A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az önkormányzat mint üzemeltető jelöli ki, a sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni észak-déli irányban.


/2/ A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.


/3/ A temetési helyek nyilvántartását üzemeltető a Ttv. 18.§‑a alapján vezeti.


/4/ A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát (sírhely-használati idő) és a rendelkezési jog ellenértékét (sírhely-használati díj) jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


/5/ A rendelkezési jog gyakorlása – a Ttv. 22.§ (2) bekezdése szerint – a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.


/6/ A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie.


/7/ Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) tisztiorvosi engedély alapján – e rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – még egy koporsó temethető. A pótdíj a következő sírhely feletti rendelkezési jog meghosszabbításnál időarányosan beszámításra kerül.


/8/ Felnőtt sírhelybe koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül – e rendelet mellékletében meghatározott pótdíj fizetése ellenében – a sírban még 2 urna helyezhető el. Urnás rátemetésnél a koporsós temetési hely használati ideje nem hosszabbodik meg.


/9/ Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenniük.


/10/ A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.


A temetési hely feletti rendelkezési jog


5.§.



/1/ A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 99 év

b) sírbolt esetén 99 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 99 év;

d) urnasírbolt esetén 99 év.


/2/ A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában -újabb ciklusra megválthatók.


A temető fenntartása


6. §.


Polány Község Önkormányzata a temetői fenntartói jogosítványa kertében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról szükség szerinti felújításáról saját maga gondoskodik.


A temető infrastrukturális létesítményei


7. §.


Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételekkel az alábbiak szerint biztosítja:

Parkosítást, fásítást végez, helyben vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót működtet. Ravatalozó tartozékai: hűtőkamra, drapéria, gyertyatartók, szükséges villanyvételi lehetőség.




A temető üzemeltetése


8. §.


/1/ Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységét be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének a munka megkezdése előtt legalább 5 nappal: /pad elhelyezése, fa ültetése…/


/2/ A sírásás időpontját – a temetkezési szándék bejelentésekor kell megjelölni.


/3/ A temetőben munkáját végző vállalkozó /kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató/ tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.




A köztemető rendje és a síremlékekkel kapcsolatos építési munkák szabályai


9. §.


/1/ Polány község köztemetőjében a nyitva tartás nem korlátozott.


/2/ A köztemetőben annak minden látogatója a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.


/3/ A temető területére kutyát illetve egyéb állatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.


/4/ A köztemetőben az avart, elszáradt koszorúkat illetve virágmaradványokat elégetni tilos. A sírhelyek gondozása közben keletkező hulladékot az üzemeltető által kijelölt hulladéklerakó helyen kell elhelyezni.


/5/ A temetőben gépjárművel, motorkerékpárral a kijelölt parkolóban lehet megállni. A sírok között gépjárművel, motorkerékpárral közlekedni tilos!



10.§.


/1/ A köztemetőben végzendő munkák időpontját illetve azok várható időtartamát – a sírgondozás és a sírok virággal történő beültetését kivéve – a temetőgondnoknak be kell jelenteni.


/2/ Az építési munkákat végző vállalkozók vasárnap és ünnepnapok alkalmával (Karácsony, Újév, március 15., Húsvét, Pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1.) a temetőben nem dolgozhatnak, továbbá munkájukkal semmilyen más esetben nem zavarhatják a búcsúztatási és temetési szertartásokat.


/3/ Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát ott megkezdeni csak bejelentés után szabad. Az építési hulladékot annak keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

/4/ Az építésnél felhasznált ömlesztett anyagot (pl. beton) úgy kell elhelyezni illetve felhasználni, hogy az a földdel közvetlenül ne érintkezhessen (pl. vaslemezen vagy keverőgépben).


/5/ A temetőben az avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem szabad.


/6/ A temetőben a sírhelyek, sírbolt helyek, urnatemető helyek bekerítése tilos.





Értelmező rendelkezések


10. §.


E rendelet alkalmazásában:

a) Temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt.

b) Kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.



Záró rendelkezések


11. §.


/1/ A temető használatával kapcsolatos bejelentéseket a fenntartóhoz kell benyújtani, aki szabálytalanság észlelése esetén arra a bejelentő figyelmét felhívja, és a szükséges intézkedést megteszi. /Eljárást indít az építési hatóságnál, ill. szabálysértési feljelentést tesz a jegyzőnél./


/2/ Ezen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a tv. és Korm. r. az irányadó.


/3/[1] E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelel.


/4/[2] A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Polány, 2008. december 12


                     Ellenberger Tamás                                                                Göndöcs Edina

                        Polgármester                                                                             Aljegyző








1. számú melléklet

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (sírhely-használati idő) és a rendelkezési jog ellenértéke (sírhely-használati díj)


Temetési mód megnevezése

Sírhely-használati díj

koporsós betemetés/rátemetés

Polányi lakosok esetében

egyszemélyes

temetési hely:    0 Ft.

kétszemélyes

temetési hely:    0 Ft.

koporsós betemetés/rátemetés

egyszemélyes

temetési hely:    20.000  Ft.

kétszemélyes

temetési hely:    40.000  Ft.

Sírbolt

Polányi lakosok esetében

egy elhunyt esetén:

                          0   Ft,

két elhunyt esetén:

                          0  Ft,

sírbolt

egy elhunyt esetén:

                          20.000   Ft,

két elhunyt esetén:

                          40.000  Ft,









[1]

Beépítette a Képviselő-testület a 9/2009.(X.01.) rendeletével. Hatályos: 2009. október 1. napjától

[2]

Módosította a Képviselő-testület a 9/2009.(X.01.) rendeletével. Hatályos: 2009. október 1. napjától