Polány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2010. (V.10.) önkormányzati rendelete

a helyi környezetvédelemről, a közterületek és az ingatlanok rendjáről és a település tisztaságáról egységes szerkezetbe foglalással

Hatályos: 2016. 07. 05

POLÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

  KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


11/2010. (V.10.)


r e n d e l e t e


a helyi környezetvédelemről, a közterületek és az ingatlanok

rendjéről és a település tisztaságáról egységes szerkezetbe foglalással


Polány község Önkormányzat Képviselő-testülete A helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi  LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontja a 48. § (1)  bekezdése,  valamint Az épített környezet alakításáról szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésében foglaltakra Polány község tiszta, esztétikus képének, a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében a helyi sajátosságok figyelembevétele mellett a következő rendeletet alkotja:


I.  Fejezet


Általános rendelkezések  


1. §


A rendelet célja, hogy

  1. meghatározza a közterületek és ingatlanok használatára és a település tisztaságára vonatkozó szabályokat, figyelemmel a helyi adottságokra, a lakossági igényekre, a műemlékvédelmi, a községrendezési, közlekedésbiztonsági szempontokra, 
  2. megállapítsa a közterület-használati díj mértékét és fizetésének módját, 
  3. szabályozza az engedély nélkül tárolt, üzemképtelen járművekkel kapcsolatos eljárást       


2. §    


  1. A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.   
  2. E rendeletet kell alkalmazni:
  1. a települési szilárd hulladékokkal, a háztartási hulladékokkal, azok kezelésével és ártalmatlanításával, a közterületek tisztántartásával, köztisztasági szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységre
  2. a közterület rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz elvezetése, zöldterület gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása,
  3. a környezetgazdálkodás csökkentésének településre vonatkozó feladataira. 




II. Fejezet


Köztisztasági feladatok


Az ingatlanok és közterületek tisztántartása 


3. §     


  1. Az egyes ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, az ingatlan használója (haszonélvező, használó, bérlő) – ha erre más jogszabály, vagy a tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi – köteles gondoskodni.
  2. Az ingatlan tulajdonosának kötelessége a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról való gondoskodás.
  3. Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:
  1. a ház, vagy a telek körüli járdaszakasz és a zöldsáv teljes területének tisztántartásáról,
  2. a belterületi útszakasznak, az út tengelyéig történő tisztántartásáról, kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról (csapadékvíz elvezetés),
  3. a szilárd burkolatú járdák alatti kifolyók, járműráhajtók átereszeinek jó karbantartása és tisztántartása,
  4. a járdára áthajló, ráhajló ágak 2 méter magasságban felnyesése, függetlenül attól, hogy a fa a tulajdonos telkén vagy a járda és a vízelvezető árok közti közterületen van.
  5. az ónos esőtől, jégtől vagy hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponta többször is megtisztítani, a síkosság ellen felhinteni. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (fűrészpor, homok, hamu, kis szemcséjű salak) kell használni.
  1. Az úttest és a járda közötti vízelvezető árok kiásását, vagy újbóli kiásását az önkormányzat elrendelheti a tulajdonos részére. Megállapíthatja az árokásás sorrendjét és időpontját. A tulajdonos szociális rászorultsága esetén az önkormányzat e munkákat nála elvégezteti
  2. Intézmény, szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség és más elárusítóhely előtt járdaszakasz tisztántartása, a hó- és síkosságmentesítés mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.
  3. A gondozatlan járdaszakasz, vagy nyílt árok tisztántartását, kaszálását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa terhére és költségére elvégeztetheti.


4. §    


A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében a várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füvesített területtel, vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat köteles a rendszeres tisztántartásáról, továbbá az ott keletkezett hulladékok eltávolításáról gondoskodni.





5. §


  1. Az üzlet, vendéglátó-ipari egység, elárusítóhely előtt a hulladékgyűjtő tartályok elhelyezése és tisztántartása az egység üzemeltetőjének a feladata.
  2. Közterületen szemetet, hulladékot csak erre a célra rendszeresített és felállított hulladékgyűjtőkbe (kukákba) szabad elhelyezni.
  3. A szemétgyűjtők (kukák) közterületre történő kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata.


Az ingatlantulajdonosok feladata az ingatlanokkal kapcsolatban


6. §


  1. A község területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek ingatlanukat rendben tartani, gyomtól, gaztól, hulladéktól, vadon élő bokroktól szükség szerint, de legalább évente kettő alkalommal (május 15-ig és augusztus 20-ig) megtisztítani, a szabad területet megművelni. A tisztítási kötelezettség vonatkozik a közút és az ingatlan közti területre is.
  2. Az ingatlan tulajdonosa, ahol lehetőség van rá, köteles gondoskodni az ingatlana előtti közterület füvesítéséről, parkosításáról. 
  3. A község területén működő kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső környezetrendezését az üzemeltetők kötelesek minden év május 15-ig elvégezni, rendben tartásukról pedig folyamatosan gondoskodni. Kötelesek továbbá a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (elterelő, portál, cégtábla, stb.) karbantartásáról gondoskodni.
  4. A kereskedelmi, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények üzemeltetői a kirakatokat kötelesek tisztántartani és az üzlet profiljának, jellegének megfelelő áru bemutatására használni.


7. §


  1. Azon személyek számára, akik idős koruk, betegségük, vagy tartós távollétük miatt nem tudják ingatlanukat gyomtól, gaztól megtisztítani az önkormányzat térítés ellenében a fűkaszával végezhető kaszálási munkálatokat elvégzi.
  2. [1]A térítés mértékét a képviselő-testület egyedi határozatban állapítja meg.
  3. A térítést az önkormányzat pénztárába kell befizetni.
  4. A polgármester szociális rászorultság esetén (helyi szociális rendeletben foglaltak szerint) határozattal dönt a térítés elengedéséről.


8. §[2]


9. §[3]


10. §[4]


11. §


  1. A röplapok utcai terjesztői kötelesek – a terjesztést követően – a röplapok szétszóródásával keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.
  2. Hirdetményt, plakátot kizárólag a község hirdetőtábláin lehet elhelyezni.
  3. Hirdetmények, plakátok eltávolítása annak a feladata, aki azt a hirdetőtáblákon elhelyezte, illetve elhelyeztette.

Amennyiben ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, költségére az önkormányzat végezteti el a plakátok eltávolítását.



12. §


Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan tisztántartása a kivitelező feladata.



III. Fejezet


A közterület rendje


13. §


  1. A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

  1. a közterületbe 10 cm-en túl benyúló hirdető berendezés, cég- és cégtábla elhelyezésére,
  2. mobil elárusító fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,
  3. köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére,
  4. szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,
  5. önálló hirdető berendezések, figyelmeztető- és tájékoztató táblák elhelyezésére,
  6. építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
  7. alkalmi és mozgóárusításra,
  8. kiállítás, alkalmi vásár céljára,
  9. vendéglátó-ipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, illetve rakodás alkalmával, göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,
  10. üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,
  11. teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolására vonatkozóan.


14. § 


Nem kell közterület-használati engedély:

  1. a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,
  2. az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezés elhelyezéséhez,
  3. a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza. 



15. §


  1. A közterület-használati engedély iránti kérelmet – a 14. § (1) bekezdésében foglalt kivétellel – a körjegyzőségen, az 1. számú melléklet szerint kell benyújtani. Az engedély megadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A döntés meghozatalára az önkormányzati hatósági ügyekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
  2.  Az engedély
  • ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,
  • a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg
  • a visszavonásig adható meg.

     Az engedély az írásban benyújtott kérelem adatai (1. sz. melléklet) alapján kerül kiadásra.

(4) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt csak idényjelleggel, meghatározott idő elteltéig lehet kiadni.

(5) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, kérelemre többször meghosszabbítható.

(6) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


16. §


  1. A közterület tartós – 6 hónapon túli használatához – feltéve, hogy a használat módja nem esik a 12. §-ban foglaltak hatálya alá – képviselő-testületi hozzájárulás szükséges.
  2.  A képviselő-testületi hozzájárulást tartalmazó határozatban rendelkezni kell a közterület használatának időtartamáról, a bérleti díjról valamint a használattal kapcsolatban felmerülő további kikötésekről.
  3. A közterület állandó jellegű használatát építmény létesítése céljára a funkció megkötésével hagyja jóvá a képviselő-testület.


17. §


Nem adható közterület-használati engedély illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás


  1. közlekedési területre, csak a közlekedési szakhatóság illetve kezelő-tulajdonos előzetes hozzájárulásával, műemlékileg vagy egyéb szempontból védett területre, csak a műemléki, illetve egyéb szakhatóság előzetes hozzájárulásával,
  2. tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlása, az eseti rendezvények kivételével szeszes ital árusítására, szexuális áruk forgalmazására,
  3. teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, vontató munkagép, pótkocsi, 12 főnél nagyobb befogadóképességű autóbusz közúton, közterületen való tárolására, kivéve a táblával kijelölt közterületeket,
  4. a lakosság nyugalmát vagy a közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére.


18. §


  1. Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető-berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély illetőleg képviselő-testületi hozzájárulás csak az engedély, hozzájárulás – melynek beszerzésére az engedélyes köteles - megléte esetén adható ki.
  2. Az engedélyes köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán taratani, gondozni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a jegyző köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja-e.


A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja


19. § 


  1. Az engedélyes a közterület használatáért díjat (bérleti díjat) köteles fizetni. A díj mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat (bérleti díjat) és megfizetésének határidejét, módját a közterület használati engedélyben, illetve a hozzájárulást tartalmazó határozatban kell közölni.


  1. Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles fizetni.


  1. A létesítményekkel elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és használatához szükséges csatlakozó terület mértékét az OTÉK szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.


  1. A díj befizetésének tényét a körjegyzőségen a befizetésre megszabott határidő lejártát követő 15 napon belül igazolni kell.


Mentesség a közterület-használati díj fizetésre


20. §


A polgármester a következő esetekben a közterület-használati díj fizetésének kötelezettsége alól – kérelemre – részben, egészben felmentést adhat:

  • ha az engedélyes jövedelmi, vagyoni, szociális helyzete indokolja,
  • jótékony és közcélú rendezvény, illetve
  • a választásokkal kapcsolatos hirdetések engedélyezésére történő igénybevétel esetén.


A közterület-használati engedély visszavonása


21. §


Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes a közterületet az eltérő célra vagy módon használja, vagy a díjfizetés tényét az esedékesség időpontját követő 15 napon belül nem tudja biztosítani. Ezekre az engedélyest az engedélyben figyelmeztetni kell.


Ellenőrzés, az engedély, hozzájárulás nélküli használat következményei


22. §


(1) A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzéséről a polgármester gondoskodik.

(2) A közterület engedélyhez, hozzájáruláshoz kötött, de engedély, hozzájárulás nélküli vagy attól eltérő használat esetén a használót a polgármester határidő kitűzésével felhívja a használat megszüntetésére és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.



Üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása


23. §


Közterületen üzemképtelen jármű közterület-használati engedély nélkül nem tárolható, az üzembentartó vagy tulajdonos (a továbbiakban: üzembentartó) az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles a közterületről 30 napon belül eltávolítani.



24. §


  1. Üzemképtelen jármű közterület-használati engedélyét az üzembentartónak kell megkérni.
  2. Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ-ben meghatározottakon túl, legfeljebb 30 napra adható.


IV. Fejezet


Zöldterületek fenntartása és kezelése


25. §


  1. A község területén lévő zöldterületek, valamint növényzet ápolását és az időszerű növényvédelmi munkálatokat a tulajdonosok kötelesek elvégezni.
  2. A község területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, gondozásáról és ápolásáról az önkormányzat gondoskodik.



26. §


  1. A közhasználatú és egyéb zöldterületeken tilos:
  • a hasznos állatok, védett madarak bármely eszközzel való zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és a fiókák kiszedése és irtása,
  • a közkifolyóknál járművet és egyebet mosni, állatot itatni,
  • szemetet, hulladékot vagy papírt eldobni, továbbá szennyvizet, vagy bármilyen folyadékot – a csapadékvíz kivételével – kiengedni, kiönteni, valamint jószágot (állatot) legeltetni,
  • égő gyufát, cigarettát eldobni, tüzet rakni,
  • az élő növényzetet csonkítani, leszakítani vagy beszennyezni, a fákra plakátot ragasztani, vagy kiszegezni,
  • gépjárművel, fogatos járművel, kerékpárral közlekedni, illetve parkolni, útrövidítés vagy más célból átjárni.


  1. A fásított, parkosított területen, továbbá játszótéren és sportpályán jószágot (állatot) áthajtani, legeltetni, gépjárművel áthaladni tilos.


  1. A belvízelvezető csatornába vagy a vízelvezető árokba szennyvizet beleengedni, dugulás és rongálás okozására alkalmas anyagot helyezni tilos.


  1. Az olyan anyagot, amely az egészséget veszélyezteti, élősdiek számára tápot nyújt, bűzös és a levegőt szennyezi, köz-, és magánterületen elhelyezni vagy elhagyni tilos.


  1. Tilos minden olyan magatartás, amely a környezetet szennyezi, vagy arra káros hatással van.


V. Fejezet


Szabálysértési rendelkezések


27. §


  1. Amennyiben a cselekmény más súlyosabb büntető rendelkezés hatálya alá nem esik, szabálysértésnek minősül és 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható:
  1. aki az ingatlan tisztántartásáról, rendszeres takarításáról, rovar- és rágcsálómentesítéséről nem gondoskodik,
  2. aki az ingatlan körüli járdaszakasz tisztán tartásáról, hó és síkosságmentesítéséről, fák felnyeséséről, valamint a kifolyók, átereszek, vízelvezető árkok tisztán tartásáról nem gondoskodik, az ebből eredő kárt is köteles megtéríteni,
  3. az üzemeltető, aki a kereskedelmi egységek, vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső nagytakarítását, valamint a kirakatok tisztántartását nem végzi,
  4. aki közterületen tartott rendezvényt követően a takarítási kötelezettségének nem tesz eleget,
  5. aki gyomtalanítási kötelezettségének az ingatlanán és az azt körülvevő közterületen nem tesz eleget,
  6. aki építésnél, bontásnál, tatarozásnál a közterületet az engedélytől eltérő módon használja, vagy a közterület-használati engedélyben foglalt kötelezettségnek nem tesz eleget,
  7. aki közterületet engedély nélkül, vagy a rendeltetésétől eltérő célra vesz igénybe, vagy az engedélytől eltérően használ,
  8. aki közhasználatú vagy zöldterületen járművet mos,
  9. az a tulajdonos vagy használó aki a lakóháza körüli közterületen lévő zöldterületek gondozását elmulasztja,
  10. aki a közhasználatú zöldterületet és az építményeinek, berendezéseinek, felszereléseinek állagát szándékosan megrongálja,
  11. aki zöldterületen a védett madár fészkét megrongálja, tojásokat, fiókákat kiszedi, kiírtja,
  12. aki utcán, közterületen szemetet, bármilyen hulladékot, házi szemetet nem az erre a célra kijelölt helyen helyez el,
  13. aki a közterületen hirdetményt, plakátot, szórólapot, szabálytalanul helyez el,
  14. aki közterületet beszennyez, hulladékot, szemetet, szennyező vagy egészségre ártalmas anyagot kiönt, kiszór, kienged, eldob, elhint,
  15. aki közpark területére gépjárművel, fogattal kerékpárral behajt, áthalad,
  16. aki közterületen, parkban lévő fákról, cserjékről engedély nélkül virágot, levelet, termést leszed, megcsonkít, hasznos állatot, védett madarat megzavar,
  17. aki a közhasználati zöldterületet és azok építményeit, berendezéseit, felszerelését, rendeltetéstől eltérő módon használja vagy gondatlanul megrongálja,
  18. aki közterületen szeszes italt  fogyaszt,
  19. aki közterületen engedély nélkül üzemképtelen járművet tárol
  20. aki az avar, a kerti, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetését Polány község belterületén nem hétfőn 17-20 óra között végzi, vagy a tüzelést úgy fejezi be, hogy a tűznek még parazsa, vagy füstje van.


Záró rendelkezések


28.§


(1)  E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.       

  1. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.


Polány, 2010. május 07.



                     Ellenberger Tamás                                                       Szekérné dr. Bók Anikó

                          polgármester                                                                         körjegyző


Egységes szerkezetbe foglalva.

Mernye, 2016. július 5.                                                                    Göndöcs Edina

                                                                                                                 jegyző




  1. sz. melléklet


Polány község Önkormányzat Képviselő-testületének

…/2010. számú,

a helyi környezetvédelemről, a közterületek

és az ingatlanok

rendjéről és a település tisztaságáról

szóló rendeletéhez



KÉRELEM



  1. Kérelmező neve:  ………………………………………………………………………….


  1. személyi ig.sz./adószám: :…………………………………………………………………..


  1. Állandó lakhely, székhely címe:………………………………………………………………


  1. Közterület-használat:


-     célja: ………………………………………………….………………………………….


  • időtartama:…………..…………….……………………………………………………..


  • helye (telepítési helyszínrajz):…………………………………………………………….


  • módja, mértéke (m2-ben):………………………………………………………………...


  • az engedélyhez használt utca-berendezési tárgy műszaki leírása(anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, megengedett legnagyobb összsúly stb.):……………………...


…………………………………………………………………………………………...


  1. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma:……………..



Dátum: ………………………………..



                                                                ………………………………………………..

                                                                                     kérelmező aláírása






  1. sz. melléklet


(Ezen díjak lehetőségek, a konkrét összegek meghatározása a képviselő-testület feladata)



A közterületek használati díja Polány közigazgatási területén



  1. Közterületbe 10 cm-en túl benyúló hirdető berendezés,

(fényreklám) cég- és cégtábla elhelyezés (a m2-enkénti

díj a tényleges felületre vonatkozik)                                                          500 Ft/m2/év


  1. Árusítófülke, pavilon                                                                              1000 Ft/m2/hó


  1. Pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató                                         1.000 Ft/hó


  1. Személygépkocsi                                                                                     1.000 Ft/hó


  1. Teher- és különleges gépjárművek, valamint ezek

vontatmányainak elhelyezése                                                                     100 Ft/m2/év


  1. Önálló hirdető berendezések, táblák                                                          500 Ft/m2/hó


  1. Transzparensek (felülete m2-ben)                                                              500 Ft/m2/hó


  1. Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás

állványelhelyezés                                                                                       100 Ft/m2/hó


  1. Önerős magánlakás-építésnél (sávonkénti időszakosan

emelkedő mértékű)

-  30 napon belül                                                                                         10 Ft/m2/hó

-  6 hónapig                                                                                                 15 Ft/m2/hó

-  6 hónapon túl                                                                                           20 Ft/m2/hó

  • egyéb esetekben                                                                                     20 Ft/m2/hó


  1. Vendéglátó-ipari előkert                                                                               400 Ft/m2/hó


  1. Kiállítás                                                                                                        200 Ft/m2/nap


  1. Alkalmi vásár                                                                                               500 Ft/m2/nap


  1. Egyéb esetekben a díj mértékét – a fentiek figyelembevételével – esetenként kell megállapítani.


[1]

Hatályon kívül helyezte a képviselő-testület 3/2016.(VI.01.)önkormányzat rendezet 2016. j únius 1. napjától

[4]

Hatályon kívül helyezte a képviselő-testület 3/2016.(VI.01.)önkormányzat rendezet 2016. j únius 1. napjától

[5]

Hatályon kívül helyezte a képviselő-testület 5/2015.(IV.01.) önkormányzati rendelete 2015. április 1. napjától