Polány község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019. (V.1.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2019. 05. 01

Polány Község Önkormányzat

Képviselő-testületének


4/2019. (V.01.)

önkormányzati rendelete


a díszpolgári cím alapításáról és adományozásának rendjéről



Polány Község Önkormányzat Képviselő-testülete, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetésekről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. Bevezető rész


1. „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" és „POLÁNY KÖZSÉGÉRT” elismerő cím alapítása


1. §


  1. Polány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a község közéletében, gazdasági, kulturális és egyéb téren, illetve a község érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, vagy maradandót nyújtó személyek munkájának elismerésére „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" megnevezésű címet alapít.
  2. A Képviselő-testület azoknak az állampolgároknak, közösségeknek, akik/amelyek a község érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, kimagasló eredményt értek el, munkájuk elismerésére „POLÁNY KÖZSÉGÉRT" megnevezésű kitüntetést alapít.



II. Általános rész

2. „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím adományozása


2. §


  1. Az 1.§. (1) bekezdésben meghatározott „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett és pénzjutalom adományozásával történik.
  2. A díszoklevél 42 x 29,5 cm méretű, három-színnyomással, arany feliratozással készült, díszes nyomat, üvegezett képkeretben. A díszoklevél arany színű szegéllyel, könyvkötészeti úton történő nyomással készül. Középütt helyezkedik el a „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" felirat, alatta a kitüntetett személy neve, az adományozás ideje, végül az adományozás rövid, tömören megfogalmazott indokolása olvasható. A díszoklevél közepén a község címere helyezkedik el. Az okiratot a polgármester és a jegyző írják alá.
  3. Az emlékplakett 100 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas bronzérme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA”, alatta az adományozás éve található. Az emlékplakettet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 80 x 30 mm-es lapon a díszpolgár neve szerepel.
  4. A pénzjutalom mértékéről a képviselő-testület dönt.  



3. A „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím adományozásának rendje


3. §


„POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím adományozható mindazon élő vagy elhunyt, magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedő jelentős munkájával vagy egész életművével mind a községen belül, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban a község fejlődése, gyarapodása, hírnevének öregbítése érdekében kifejtett tevékenységével kimagasló érdemeket szerezett.



4. §


  1. A „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím adományozására ajánlásokat tehet:

a) a Képviselő-testület bármely tagja,

b) az Önkormányzat és intézményeinek tisztségviselői,

c) a községben működő társadalmi szervezetek, egyesületek, közösségek, gazdasági szervezetek.


  1. Az ajánlásokat a Képviselő-testület címére, Polány Község Polgármesteréhez (a továbbiakban: polgármester) kell eljuttatni, írásban indokolással együtt.
  2. A beérkezett ajánlások elbírálását a Képviselő-testület végzi.
  3. Az adományozásról a Képviselő-testület zárt ülésen és minősített többséggel dönt. Az adományozás a Képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvben foglalt határozattal történik.
  4. A díszoklevelet és az emlékplakettet ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.
  5. Az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén, a posztumusz elismerést a legközelebbi hozzátartozó veheti át.
  6. A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezheti az őt megillető, alábbi kiváltságokat:
  1. az önkormányzat által rendezett minden ünnepségre hivatalos, lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,
  2. tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein,
  3. díjtalanul látogathatja az önkormányzat és intézményei által szervezett községi rendezvényeket.

(8)A díszpolgárok névsorát, adatait és az adományozás okát az Önkormányzat Hivatala tartja nyilván





4. „POLÁNY KÖZSÉGÉRT" kitüntetés adományozása


5. §


  1. Az 1.§. (2) bekezdés szerinti „POLÁNY KÖZSÉGÉRT" kitüntetés adományozásával külön erre a célra készített díszoklevél és pénzjutalom jár.
  2. A díszoklevél 42 x 29,5 cm méretű, három-színnyomással, arany feliratozással készült, díszes nyomat, üvegezett képkeretben. A díszoklevél arany színű szegéllyel, könyvkötészeti úton történő nyomással készül. Középütt helyezkedik el a „POLÁNY KÖZSÉGÉRT" felirat, alatta a kitüntetett személy neve, az adományozás ideje, végül az adományozás rövid, tömören megfogalmazott indokolása olvasható. A díszoklevél közepén a község címere helyezkedik el. Az okiratot a polgármester és a jegyző írják alá.
  3. A pénzjutalom mértékéről a képviselő-testület dönt.  


6. §


A kitüntetés adományozására vonatkozó ajánlások, valamint az adományozás rendje jelen rendelet 4. § (1) – (6) bekezdéseinek alkalmazásával történik.



5. „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím és „POLÁNY KÖZSÉGÉRT" címmel kapcsolatos eljárási rendelkezések


7. §


E rendeletben meghatározott cím és kitüntetés adományozásával járó költségek fedezetét az Önkormányzat éves költségvetésében kell tervezni és biztosítani.



6. „POLÁNY KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA" cím és „POLÁNY KÖZSÉGÉRT" cím visszavonásának rendje


8. §


  1. A díszpolgári címet a Képviselő-testület visszavonja, ha a kitüntetettet az adományozást követő, vagy az adományozáskor nem ismeretes tevékenysége miatt a bíróság szándékos bűncselekmény miatt, jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítélte, és/vagy a közügyektől eltiltotta.
  2. A cím visszavonására bárki írásban, indokolt javaslatot tehet. A (1) bekezdésnek megfelelő javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.
  3. A beérkezett javaslatról, illetve a visszavonásáról a díszpolgárt a polgármester tájékoztatja.
  4. A visszavont díszpolgári címmel kapott emlékplakettet és díszoklevelet a kitüntetett köteles visszaadni.
  5. A címtől megfosztott díszpolgár nevét a kitüntetettek nyilvántartásából törölni kell.





III. Záró rész

7. Záró rendelkezések


9. §


A rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba.



Polány, 2019. április 24.




Ellenberger Tamás                              Göndöcs Edina

                                                            polgármester                                         jegyző




Mellékletek