Polány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 07

Polány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.07.

Polány község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [ A rendelet hatálya]

(1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok) terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. § [ ]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését 101 596 704 Ft bevétellel, 101 596 704 Ft kiadással állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésből az önkormányzat

a) tárgyévi költségvetési bevételét: 101 596 704 Ft-ban

aa) működési költségvetési bevételét: 55 901 167 Ft-ban

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 45 695 537 Ft-ban

b) tárgyévi költségvetési kiadását: 101 596 704 Ft-ban, ezen belül

ba) működési költségvetési kiadását 55 901 167 Ft-ban, ezen belül

bb) személyi jellegű kiadások 9 440 400 Ft -ban

bc) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 1 227 252 Ft -ban

bd) dologi jellegű kiadások 14 823 364 Ft -ban

be) ellátottak pénzbeli jutatásai 4 185 000 Ft -ban

bf) egyéb működési célú kiadások 8 413 931 Ft -ban

bg) működési célú általános tartalék 16 689 459 Ft-ban

bh) Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése 1 121 761 Ft-ban

bi) felhalmozási költségvetési kiadását: 45 695 537 Ft-ban, ezen belül

bj) beruházások előirányzata 45 453 300 Ft-ban

bk) felújítások előirányzata 242 237 Ft -ban

bl) egyéb felhalmozási kiadás 0 Ft-ban

bm) fejlesztési célú céltartalék 0 Ft-ban

c) előző év felhasználható tervezett pénzmaradványát 62 543 891 Ft-ban, ezen belül

ca) működési hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradvány 18 048 354 Ft-ban

cb) felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradvány 44 495 537 Ft-ban

d) finanszírozási célú műveletek bevételét 0 Ft-ban, ezen belül

da) működést szolgáló finanszírozási célú műveletek bevétele 0 Ft-ban

db) felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek bevétele 0 Ft-ban

e) finanszírozási célú műveletek kiadását 0 Ft-ban,ezen belül

ea) működési finanszírozását szolgáló műveletek kiadása 0 Ft-ban

eb) felhalmozás finanszírozását szolgáló műveletek kiadását 0 Ft-ban

f) költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét 0 Ft-ban

állapítja meg.

(3) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, – beleértve az Áht. 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban az 1. melléklet alapján hagyja jóvá.

3. § [Az önkormányzat bevételei és kiadásai]

(1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit – és kiadásait , ezen belül működési és felhalmozási célú bevételeit és kiadásait a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és költségvetési szervek bevételeit forrásonként 3. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat és költségvetési szervek működési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatonként és szakfeladatonként, a személyi és dologi kiadási előirányzatai részletezését szakfeladatonként a 4. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat és költségvetési szervek összevont költségvetési mérlegét az 5. melléklet tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként a 6. melléklet szerint hagyja jóvá. A jóváhagyott új induló célok a keretösszegen belül az elfogadott rangsornak megfelelően valósíthatók meg.

(6) A képviselő-testület a felhalmozási kiadásokat feladatonként a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát összesen a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat 9. melléklet szerint állapítja meg.

(9) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát a 10. melléklet tartalmazza.

4. § [A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök]

A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 62 543 891 Ft pénzmaradvány felhasználásáról dönt.

5. § [A bevételi többlet kezelése]

(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 2.000 e Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

6. § [Általános és céltartalék]

(1) A képzett tartalék összegét a 11. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

7. § [Több éves kihatással járó feladatok]

A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait a 12. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

8. § [Előirányzat-felhasználási ütemterv]

A 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 13. melléklet tartalmazza.

9. § [Közvetetett támogatások]

A képviselő-testület a speciális célú támogatásokat a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § [A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

(7) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról, a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(8) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal.

(9) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(10) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

11. § [A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai]

A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

12. § [Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások]

(1) A polgármester önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

13. § [Vegyes rendelkezés]

A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester -az Áht. 25. § (3) bekezdése szerint– a 2022. évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások az Áht, 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépültek.

14. § [ Záró rendelkezés]

Ez a rendelet 2023. március 7-én lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradvány

Ft-ban

Megnevezés

előirányzat

1. Előző évi pénzmaradány igénybevétele

62543891

Összesen:

62543891

A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló

finanszírozási műveletek bevételei működésre és felhalmozásra

Megnevezés

előirányzat

1. Működési célú hitel felvétele

0

2. Felhalmozási célú hitel felvétele

0

3. Előző felhalmozási év költségvetési maradványának igénybevétele

0

Összesen:

0

2. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai ezen belül működési és felhalmozási bevételei és kiadásai

Ft-ban

Megnevezés

2023

eredeti ei.

Működési bevételek

Működési bevételek

487 040

Közhatalmi bevételek

8 200 000

Önkormányzatok működési támogatásai

28 044 012

Támogatási kölcsönök visszatérülése

0

Előző évi pénzmaradvány

18 048 354

Értékpapírok értékesítésének bevétele

0

Hitel felvétel

0

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 121 761

PÉNZMARADVÁNY ÖSSZESEN

Működési bevételek összesen:

55 901 167

Felhalmozási bevételek

Megnevezés

Közhatalmi bevételek

1 200 000 Ft

Felhalmozási és tőke jellegű bevételek

Felhalmozási pénzmaradvány

44 495 537 Ft

Felhalmozási bevételek összesen:

45 695 537 Ft

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

101 596 704 Ft

Ft-ban

Megnevezés

2023

eredeti ei.

Működési kiadások

Személyi jellegű kiadások

9 440 400 Ft

Munkaadói jellegű kiadások

1 227 252 Ft

Dologi,folyó kiadások

14 823 364 Ft

Ellátottak pénzbeli juttatásai

4 185 000 Ft

Működési célú kiadások - ÁH-n belül

5 293 931 Ft

Működési célú kiadások - ÁH-n kívül

3 120 000 Ft

Tartalék

16 689 459 Ft

Finanszírozási kiadások

1 121 761 Ft

Működési kiadások összesen:

55 901 167 Ft

Felhalmozási kiadások

Felújítások

190 738 Ft

Felújítások áfája

51 499 Ft

Beruházások

35 790 000 Ft

Beruházás áfája

9 663 300 Ft

Felhalmozási célu támogatás áht-on belülre

Felhalmozási célú tartalék

Felhalmozási kiadások összesen:

45 695 537 Ft

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

101 596 704 Ft

Működési bevételek

55 901 167 Ft

Működési kiadások

55 901 167 Ft

Hiány/Többlet

- Ft

Felhalmozási bevételek

45 695 537 Ft

Felhalmozási kiadások

45 695 537 Ft

Hiány/Többlet

- Ft

Bevételek főösszesen

101 596 704 Ft

Kiadások főösszesen

101 596 704 Ft

Hiány főösszesen

- Ft

3. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Bevételek forrásonként

Ft-ban

Sorszám

Megnevezés

2023

eredeti ei.

I.

Működési bevételek

487 040 Ft

I.1.

Áru-, és készletértékesítés

- Ft

I.2.

Szolgáltatások díja

332 040 Ft

I.3.

Bérleti díjak és egyéb bevételek

150 000 Ft

I.4.

Kamatbevétel

5 000 Ft

II.

Közhatalmi bevételek

8 200 000 Ft

Igazgatási szolgáltatás díja

- Ft

Helyi adók

- iparűzési adó

6 300 000 Ft

- építményadó

900 000 Ft

- idegenforgalmi adó

800 000 Ft

Központi adók (gjműadó)

- Ft

Bírságok, és egyéb sajátos folyó bevételek

200 000 Ft

III.

Önkormányzatok működési támogatásai

28 044 012 Ft

Helyi önkormányzatok működésének ált.tám

16 342 648 Ft

Települési önkormányzatok szociális fel. támogatása

9 431 364 Ft

Települési önkormányzatokgyermekjóléti és gyermekétkeztetési fel. támogatása

Települési önkormányzatok kulturális felada
tainak támogatása

2 270 000 Ft

Intézményi gyermekétkeztetés

- Ft

Egyéb működési célú támogatás

V.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

- Ft

VI.

Előző évek pénzmaradványa

18 048 354 Ft

VII.

Értékpapírtok értékesítésének bevétele

VIII.

Hitelek - működési célú

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 121 761 Ft

Működési bevételek összesen:

55 901 167 Ft

B.

Felhalmozási bevételek

I.

Közhatalmi bevétel

1 200 000 Ft

magánszemélyek komm adója

1 200 000 Ft

II.

Felhalmozási és tőke jellegű bevételek

- Ft

1.

Tárgyi eszközök , imm. javak értékesítése

2.

Üzemeltetésből, koncesszióból szárm bev

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

III.

Támogatás államháztartáson belülről

IV.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

V.

Felhalmozási pénzmaradvány

44 495 537 Ft

VI.

Értékpapírok értékesítésének bevétele

VII.

Hitelek - felhalmozási célú

Felhalmozási bevételek összesen:

45 695 537 Ft

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

101 596 704 Ft

4. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Működési, fenntartási előirányzatok kiemelt előirányzatonként

1. 4/A. melléklet

Személyi

Munkaad.

Dologi

Ellátottak

Tám.,kölcs.

Össz.

Kötelező

1.

011130 - Önkormányzatok igazgatási tev.

4 438 000 Ft

576 940 Ft

1 778 000 Ft

21 803 390 Ft

28 596 330 Ft

28 596 330 Ft

2.

013320 - Köztemető fenntartás és működtetés

1 012 190 Ft

1 012 190 Ft

1 012 190 Ft

3.

013350 - Vagyongazdálkodás

- Ft

- Ft

4.

041237 - Közfoglalkoztatás

- Ft

- Ft

5.

045160 - Utak, hidak üzemeltetése

127 000 Ft

127 000 Ft

127 000 Ft

6.

051030- Települési hulladék kezelés

- Ft

- Ft

7.

063020 - Víztermelés, vízellátás

- Ft

- Ft

8.

064010 - Közvilágítás

4 721 860 Ft

4 721 860 Ft

4 721 860 Ft

9.

066010 - Zöldterületkezelés

1 206 500 Ft

1 206 500 Ft

1 206 500 Ft

10.

066020 - Város- és községgazd

300 000 Ft

39 000 Ft

1 117 600 Ft

1 456 600 Ft

1 456 600 Ft

11.

072111-Háziorvosi szolgálat

- Ft

- Ft

12.

082044 - Könyvtári szolgáltatások

950 000 Ft

123 500 Ft

355 600 Ft

1 429 100 Ft

1 429 100 Ft

13.

051030 - nem veszélyes hull. Kezelése

- Ft

- Ft

14.

082092-Közművelődés

200 000 Ft

26 000 Ft

2 184 400 Ft

300 000 Ft

2 710 400 Ft

2 710 400 Ft

15.

084031 - Civil szervezetek működési tám

3 000 000 Ft

3 000 000 Ft

3 000 000 Ft

16.

104037 - Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

104 064 Ft

104 064 Ft

104 064 Ft

17.

107055 - Falugondnoki szolgáltatás

3 552 400 Ft

461 812 Ft

2 216 150 Ft

6 230 362 Ft

6 230 362 Ft

18.

107060 -Egyéb szoc és természetbeni tám

4 185 000 Ft

4 185 000 Ft

4 185 000 Ft

19.

018030 - Támogatási célú finanszírozási műveletek

- Ft

- Ft

20.

018010 - államháztartáson belüli megelőlegezés

1 121 761 Ft

1 121 761 Ft

1 121 761 Ft

Összesen: működési kiadások:

9 440 400 Ft

1 227 252 Ft

14 823 364 Ft

4 185 000 Ft

26 225 151 Ft

55 901 167 Ft

55 901 167 Ft

2. 4/B. melléket

Szakfeladatok

Rendsz

Nem rend

Külső

Repr.

Össz

Járulék

Igazgatási tevékenys.

4 438 000 Ft

4 438 000 Ft

576 940 Ft

Város- és községgazd

300 000 Ft

300 000 Ft

39 000 Ft

Falugondnoki szolg.

3 520 400 Ft

32 000 Ft

3 552 400 Ft

461 812 Ft

Hosszú közfogl.

- Ft

Könyvtár

950 000 Ft

950 000 Ft

123 500 Ft

Közművelődés

200 000 Ft

200 000 Ft

26 000 Ft

Közművelődés - EFOP - 1.4.3

- Ft

Működési kiadások:

3 520 400 Ft

32 000 Ft

5 888 000 Ft

- Ft

9 440 400 Ft

1 227 252 Ft

Szakfeladatok

Szakmai anyag

Üzemeltetési anyag

Inf. Szolg igénybevétele

Egyéb komm.szolg

Közüzemi díjak

Vásárolt élelmezés

Karbantartás

Közvetített szolg.

Szakmai tev szolg.

Egyéb szolg

Reklámkiadás

Fizetendő ÁFA

Egyéb dologi

Működési Áfa

Össz.

011130 - Önkormányzatok igazgatási tev.

100 000 Ft

200 000 Ft

120 000 Ft

150 000 Ft

100 000 Ft

180 000 Ft

300 000 Ft

100 000 Ft

100 000 Ft

50 000 Ft

378 000 Ft

1 778 000 Ft

013320 - Köztemető fenntartás és működtetés

50 000 Ft

447 000 Ft

300 000 Ft

215 190 Ft

1 012 190 Ft

013350 - Vagyongazdálkodás

- Ft

041237 - Közfoglalkoztatás

- Ft

045160 - Utak, hidak üzemeltetése

100 000 Ft

27 000 Ft

127 000 Ft

051030- Települési hulladék kezelés

- Ft

063020 - Víztermelés, vízellátás

- Ft

064010 - Közvilágítás

2 548 000 Ft

1 170 000 Ft

1 003 860 Ft

4 721 860 Ft

066010 - Zöldterületkezelés

700 000 Ft

250 000 Ft

256 500 Ft

1 206 500 Ft

066020 - Város- és községgazd

200 000 Ft

100 000 Ft

100 000 Ft

480 000 Ft

237 600 Ft

1 117 600 Ft

072111-Háziorvosi szolgálat

- Ft

082044 - Könyvtári szolgáltatások

10 000 Ft

120 000 Ft

140 000 Ft

10 000 Ft

75 600 Ft

355 600 Ft

- Ft

082092 - Közművelődés

200 000 Ft

1 000 000 Ft

100 000 Ft

100 000 Ft

300 000 Ft

20 000 Ft

464 400 Ft

2 184 400 Ft

084031 - Civil szervezetek működési tám

- Ft

104037 - Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

81 940 Ft

22 124 Ft

104 064 Ft

107055 - Falugondnoki szolgáltatás

1 100 000 Ft

45 000 Ft

400 000 Ft

200 000 Ft

471 150 Ft

2 216 150 Ft

900020 - Önkormányzatok funkcióra nem sorolható tételei

- Ft

2 310 000 Ft

320 000 Ft

165 000 Ft

3 988 000 Ft

81 940 Ft

2 577 000 Ft

180 000 Ft

400 000 Ft

1 480 000 Ft

100 000 Ft

- Ft

70 000 Ft

3 151 424 Ft

14 823 364 Ft

5. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Összevont költségvetési mérleg

Ft-ban

Ssz.

Megnevezés

Eredeti

I.

Bevételek

1.

Működési bevételek

487 040 Ft

2.

Közhatalmi bevételek

9 400 000 Ft

3.

Önkormányzatok működési támogatásai

28 044 012 Ft

4.

Műk.tám.-ok áht-on belülről

5.

Kölcsönök visszatérülése

6.

Pénzmaradvány

62 543 891 Ft

7.

Felh.célu önkormányzati tám.-ok

- Ft

8.

Felhalmozási és tőkejellegű bev.-ek

9.

Felh.célu tám.-ok áht-on belülről

10.

Hitel felvétel

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 121 761 Ft

Összesen:

101 596 704 Ft

II:

Kiadások

1.

Személyi juttatások

9 440 400 Ft

2.

Munkaadói juttatások

1 227 252 Ft

3.

Dologi kiadások

14 823 364 Ft

4.

Ellátottak juttatásai

4 185 000 Ft

5.

Támogatás értékű kiadások

8 413 931 Ft

6.

Véglegesen átadott pénzeszközök

- Ft

7.

Kölcsönnyújtás

8.

Tartalék

16 689 459 Ft

9.

Likvid hitel törlesztés

10.

Finanszírozási kiadás

1 121 761 Ft

11.

Felújítás

242 237 Ft

12.

Beruházás

45 453 300 Ft

13.

Felhalm.célu támogatások

Kiadások össz:

101 596 704 Ft

6. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Felújítási előirányzatok célonként

e Ft-ban

Ssz.

Felújítási cél megnevezése

Előirányzat

-

Felújítás víztermelés

190 738

Felújítás ÁFA

51 499

242 237

-

ÖSSZESEN

242 237

7. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Beruházási kiadások feladatonként

Ft-ban

Ssz.

Fejlesztési cél megnevezése

Előirányzat összege

1.

TOP PLUSZ buszforduló

45 453 300 Ft

Összesen:

45 453 300 Ft

8. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Létszám előirányzat

Ssz.

Megnevezés

Létszám

1.

Igazgatás

5

ebből:

1 fő polgármester

4 fő képviselő

2.

Községgazdálkodás

1

1 fő fizikai alkalmazott

4.

Falugondnoki szolgálat

1

1 fő közalkalmazott

5.

Könyvtár, közművelődés

1 fő közalkalmazott részmunkaidős

Összesen:

6

S.sz.

Megnevezés

Létszám

1.

Hosszabb időtartamú közfogl

2.

Startmunka programok

Összesen:

0

9. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Uniós támogatásokkal megvalósuló programok bevételei, kiadásai

Ft-ban

Sz:

Megnevezés

támogatás

tervezett

összesen

Bevételek

45453300

1.

TOP PLUSZ buszforduló

45453300

Összesen:

Kiadások

45 453 300 Ft

1.

Szennyvízberuházás

45 453 300 Ft

Összesen

0

10. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

Saját bevételek

2023

2024

2025

2026

2027

a helyi adóból származó bevétel,

9200000

11040000

13248000

15897600

19077120

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,

0

0

0

0

0

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,

0

0

0

0

0

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,

0

0

0

0

0

bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint

200000

240000

288000

345600

414720

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

0

0

0

0

0

Összesen:

9400000

11280000

13536000

16243200

19491840

Adósságot keletkeztető ügyletek

2023

2024

2025

2026

2027

hitel,( kölcsön) felvétele - működési

0

0

0

0

0

hitel,( kölcsön) felvétele - fejlesztési

0

0

0

0

0

értékpapír

0

0

0

0

0

váltó

0

0

0

0

0

pénzügyi lízing

0

0

0

0

0

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

0

0

0

0

0

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

0

0

0

0

0

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

0

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

0

11. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Általános és céltartalék felosztása

e Ft-ban

Általános tartalék

összeg

16689459

Cél megnevezése

összeg

0

terven felüli működési kiadások

finanszírozása

Általános és céltartalék összesen

összeg

16689459

12. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Több éves kihatással járó feladatok előirányzatai éves bontásban

Ft-ban

Feladatok

Évek

2023

2023

2025

2026

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

0

0

0

0

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

beruházási és fejlesztési hitelek

0

0

0

0

működési célú hosszú lejáratú hitelek

0

0

0

0

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

13. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Előirányzatfelhasználási terv

Megnevezés

Összesen

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Bevételek

Működési bevételek

487 040 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

40 587 Ft

Közhatalmi bevételek

9 400 000 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

783 333 Ft

Önkormányzatok működési támogatásai

28 044 012 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

2 337 001 Ft

Műk.tám.-ok áht-on belülről

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kölcsönök visszatérülése

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Pénzmaradvány

62 543 891 Ft

62 543 891 Ft

Felh.célu önkormányzati tám.-ok

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Felhalmozási és tőkejellegű bev.-ek

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Felh.célu tám.-ok áht-on belülről

- Ft

Hitel felvétel

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 121 761 Ft

373 920 Ft

373 920 Ft

373 920 Ft

Összesen:

101 596 704 Ft

66 078 732 Ft

3 534 841 Ft

3 534 841 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

3 160 921 Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kiadások

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Személyi juttatások

9 440 400 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

786 700 Ft

Munkaadói juttatások

1 227 252 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

102 271 Ft

Dologi kiadások

14 823 364 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

1 235 280 Ft

Ellátottak juttatásai

4 185 000 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

348 750 Ft

Támogatás értékű kiadások

8 413 931 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

701 161 Ft

Véglegesen átadott pénzeszközök

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kölcsönnyújtás

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Tartalék

16 689 459 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

1 390 788 Ft

Likvid hitel törlesztés

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Finanszírozási kiadás

1 121 761 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

93 480 Ft

Felújítás

242 237 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

20 186 Ft

Beruházás

45 453 300 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

3 787 775 Ft

Felhalm.célu támogatások

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kiadások össz:

101 596 704 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

8 466 392 Ft

14. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Speciális célú támogatások - átadott pénzeszközök

Sorszám

Megnevezés

2023

eredeti ei.

Támogatás, támogatásértékű kiadások

1.

Belső ellenőrzési társulás

- Ft

2.

Munka-és tűzvédelem

- Ft

3.

LEADER

- Ft

4.

Hivatali támogatás

827 814 Ft

5.

Szoc. Társ működési tám

58 528 Ft

6.

Hulladékgazd.Társ. Működési tám

- Ft

7.

Óvoda Mernye

1 620 035 Ft

8.

Fogorvosi szolgálat Mernye

88 536 Ft

9.

Családsegítés Mernyei Szociális Társulás

- Ft

10.

Házi segítségnyújtás Mernyei Szociális Társulás

770 839 Ft

11.

Szociális étkeztetés Mernyei Szociális Társulás

912 596 Ft

12.

Védőnői szolgálat Mernye

61 850 Ft

13.

Iskolai étkezés Mernye

157 614 Ft

14.

Óvodai étkezés Mernye

432 653 Ft

15.

Óvodai társulás működési költség

63 462 Ft

Összesen:

4 993 927 Ft

Átadott pénzeszközök ÁH-n kívülre

1.

Működési támogatás vállalkozásnak (érd.hj.)

2.

Háztartások (kamera)

3.

Civil szervezetek áht-n kívülre

3 120 000 Ft

Összesen:

3 120 000 Ft