Somogygeszti Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2000. (IX.27.) önkormányzati rendelete

A középületek és közterületeknek a nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2000. 10. 28

Somogygeszti Község Önkormányzat

Képvielő-testülete

14/2000(X.02.)sz.

RENDELETE

A középületek és közterületeknek a nemzeti ünnepeken történő fellobogózásáról


Somogygeszti Község Önkormányzata Képziselő-testülete a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésének használatáról szóló 1995. évi LXXXIII.t. 21.§.(2). bekezdése alapján a következő rendeletet alkotja

1.§.

  1. A rendelet hatálya Somogygeszti község közigazgítási területén kiterjed minden középületre és közterületre.


  1. Valamennyi középületet és közterületet a kijelölt zászlóhelyeket fel kell lobogózni:


  1. Március 15-én az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napján,
  2. Augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén,
  3. Október 23-án az 1956 évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989.évi kikiáltásának napján,
  4. Május01-én a munka ünnepén.


  1. A /2/. bekezdésben felsorolt napokonközépületekre (Polgármesteri Hivatal, Általános Iskola és Óvoda) a magyar nemzeti lobogót, valamint a köztéri árbocokra a magyar nemzeti lobogót és Somogygeszti község lobogóját kell kitűzni.

2.§.

  1. A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.


  1. A község zászlajának beszerzése és tárolása a Polgármesteri Hivatal feladata.


  1. A nemzeti ünnepekről történő máltó megemlékezés érdekében a fellobogózáshoz tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.

3.§.

  1. A község fellobogózását az ünnepet megelőző napon délután 17 óráig, a zászlók beszedését az ünnepnap elteltét követő de.10 óráig kell elvégezni.


  1. Közterületeken álló létesítményekre, különösen lámpatartó oszlopokra zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadálíozza, balesetet ne okozzon.

4.§.

  1. A község polgármestere az 1.§.-ban felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti a község közterületeinek teljes, vagy részleges fellobogózását.


  1. A közterületek közül azokat, amelyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a pogármester határozza meg.


  1.  Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős eseméányek alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.


  1. A nemzethez, valamint a község polgárainak közösségéhez való tartozás jelképeként magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek is fellobogózhatják ingatlanukat.

5.§.

Aki e rendeletben foglalt kötelezettségeket megszegit, szabálysértést követ el és 30.000-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

6.§.

  1. Ez a rendelet a kihírdetéstől számított 30 napon lép hatályba.


  1. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Somogygeszti, 2000. szeptember 27.



Dr. Buzinkay Gyula                                                                          Marton Rudolf

         Jegyző                                                                                        Polgármester