Somogygeszti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 08

Somogygeszti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.08.

Somogygeszti község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [ A rendelet hatálya]

(1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok) terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. § [ ]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetését 121 243 716 Ft bevétellel, 121 243 716 Ft kiadással állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésből az önkormányzat

a) tárgyévi költségvetési bevételét: 121 243 716 Ft-ban

aa) működési költségvetési bevételét: 74 399 816 Ft-ban

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 46 843 900 Ft-ban

b) tárgyévi költségvetési kiadását: 121 243 716 Ft-ban, ezen belül

ba) működési költségvetési kiadását 74 399 816 Ft-ban, ezen belül

bb) személyi jellegű kiadások 20 866 700 Ft -ban

bc) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2 335 671 Ft -ban

bd) dologi jellegű kiadások 26 632 713 Ft -ban

be) ellátottak pénzbeli jutatásai 10 276 000 Ft -ban

bf) egyéb működési célú kiadások 12 664 404 Ft -ban

bg) működési célú általános tartalék 0 Ft-ban

bh) Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése 1 624 328 Ft-ban

bi) felhalmozási költségvetési kiadását: 121 243 716 Ft-ban, ezen belül

bj) beruházások előirányzata 0 Ft-ban

bk) felújítások előirányzata 46 843 900 Ft -ban

bl) egyéb felhalmozási kiadás 0 Ft-ban

bm) fejlesztési célú céltartalék 0 Ft-ban

c) előző év felhasználható tervezett pénzmaradványát 52 272 677 Ft-ban, ezen belül

ca) működési hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradvány 15 628 777 Ft-ban

cb) felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradvány 36 643 900 Ft-ban

d) finanszírozási célú műveletek bevételét 0 Ft-ban, ezen belül

da) működést szolgáló finanszírozási célú műveletek bevétele 0 Ft-ban

db) felhalmozást szolgáló finanszírozási célú műveletek bevétele 0 Ft-ban

e) finanszírozási célú műveletek kiadását 0 Ft-ban,ezen belül

ea) működési finanszírozását szolgáló műveletek kiadása 0 Ft-ban

eb) felhalmozás finanszírozását szolgáló műveletek kiadását 0 Ft-ban

f) költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét 0 Ft-ban

állapítja meg.

(3) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, – beleértve az Áht. 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban az 1. melléklet alapján hagyja jóvá.

3. § [Az önkormányzat bevételei és kiadásai]

(1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit – és kiadásait , ezen belül működési és felhalmozási célú bevételeit és kiadásait a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és költségvetési szervek bevételeit forrásonként 3. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat és költségvetési szervek működési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatonként és szakfeladatonként, a személyi és dologi kiadási előirányzatai részletezését szakfeladatonként a 4. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat és költségvetési szervek összevont költségvetési mérlegét az 5. melléklet tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként a 6. melléklet szerint hagyja jóvá. A jóváhagyott új induló célok a keretösszegen belül az elfogadott rangsornak megfelelően valósíthatók meg.

(6) A képviselő-testület a felhalmozási kiadásokat feladatonként a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát összesen a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat 9. melléklet szerint állapítja meg.

(9) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát a 10. melléklet tartalmazza.

4. § [A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök]

A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 52 272 677 Ft pénzmaradvány felhasználásáról dönt.

5. § [A bevételi többlet kezelése]

(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 2.000 e Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

6. § [Általános és céltartalék]

(1) A képzett tartalék összegét a 11. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

7. § [Több éves kihatással járó feladatok]

A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait a 12. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

8. § [Előirányzat-felhasználási ütemterv]

A 2023. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 13. melléklet tartalmazza.

9. § [Közvetetett támogatások]

A képviselő-testület a speciális célú támogatásokat a 14. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § [A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

(7) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról, a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(8) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal.

(9) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(10) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

11. § [A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai]

A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

12. § [Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások]

(1) A polgármester önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

13. § [Vegyes rendelkezés]

A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester -az Áht. 25. § (3) bekezdése szerint– a 2022. évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások az Áht, 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépültek.

14. § [ Záró rendelkezés]

Ez a rendelet 2023. március 8-án lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradvány

Ft-ban

Megnevezés

előirányzat

1. Előző évi pénzmaradány igénybevétele

52272677

Összesen:

52272677

A költségvetési hiány külső finanszírozására szolgáló

finanszírozási műveletek bevételei működésre és felhalmozásra

Megnevezés

előirányzat

1. Működési célú hitel felvétele

0

2. Felhalmozási célú hitel felvétele

0

3. Előző felhalmozási év költségvetési maradványának igénybevétele

0

Összesen:

0

2. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai ezen belül működési és felhalmozási bevételei és kiadásai

Ft-ban

Megnevezés

2023

eredeti ei.

Működési bevételek

Működési bevételek

6 186 000

Közhatalmi bevételek

2 600 000

Önkormányzatok működési támogatásai

48 360 711

Támogatási kölcsönök visszatérülése

0

Előző évi pénzmaradvány

15 628 777

Értékpapírok értékesítésének bevétele

0

Hitel felvétel

0

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 624 328

PÉNZMARADVÁNY ÖSSZESEN

Működési bevételek összesen:

74 399 816

Felhalmozási bevételek

Megnevezés

Közhatalmi bevételek

1 200 000 Ft

Felhalmozási és tőke jellegű bevételek

9 000 000 Ft

Felhalmozási pénzmaradvány

36 643 900 Ft

Felhalmozási bevételek összesen:

46 843 900 Ft

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

121 243 716 Ft

Ft-ban

Megnevezés

2023

eredeti ei.

Működési kiadások

Személyi jellegű kiadások

20 866 700 Ft

Munkaadói jellegű kiadások

2 335 671 Ft

Dologi,folyó kiadások

26 632 713 Ft

Ellátottak pénzbeli juttatásai

10 276 000 Ft

Működési célú kiadások - ÁH-n belül

12 364 404 Ft

Működési célú kiadások - ÁH-n kívül

300 000 Ft

Tartalék

Finanszírozási kiadások

1 624 328 Ft

Működési kiadások összesen:

74 399 816 Ft

Felhalmozási kiadások

Felújítások

36 884 961 Ft

Felújítások áfája

9 958 939 Ft

Beruházások

- Ft

Beruházás áfája

- Ft

Felhalmozási célu támogatás áht-on belülre

Felhalmozási célú tartalék

Felhalmozási kiadások összesen:

46 843 900 Ft

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

121 243 716 Ft

Működési bevételek

74 399 816 Ft

Működési kiadások

74 399 816 Ft

Hiány/Többlet

- Ft

Felhalmozási bevételek

46 843 900 Ft

Felhalmozási kiadások

46 843 900 Ft

Hiány/Többlet

- Ft

Bevételek főösszesen

121 243 716 Ft

Kiadások főösszesen

121 243 716 Ft

Hiány főösszesen

- Ft

3. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Bevételek forrásonként

Ft-ban

Sorszám

Megnevezés

2023

eredeti ei.

I.

Működési bevételek

6 186 000 Ft

I.1.

Áru-, és készletértékesítés

800 000 Ft

I.2.

Szolgáltatások díja

654 000 Ft

I.3.

Bérleti díjak és egyéb bevételek

4 730 000 Ft

I.4.

Kamatbevétel

2 000 Ft

II.

Közhatalmi bevételek

2 600 000 Ft

Igazgatási szolgáltatás díja

- Ft

Helyi adók

- iparűzési adó

2 400 000 Ft

- építményadó

- Ft

- idegenforgalmi adó

- Ft

Központi adók (gjműadó)

- Ft

Bírságok, és egyéb sajátos folyó bevételek

200 000 Ft

III.

Önkormányzatok működési támogatásai

48 360 711 Ft

Helyi önkormányzatok működésének ált.tám

21 976 549 Ft

Települési önkormányzatok szociális fel. támogatása

16 361 650 Ft

Települési önkormányzatokgyermekjóléti és gyermekétkeztetési fel. támogatása

Települési önkormányzatok kulturális felada
tainak támogatása

2 270 000 Ft

Intézményi gyermekétkeztetés

- Ft

Egyéb működési célú támogatás

7 752 512 Ft

V.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

- Ft

VI.

Előző évek pénzmaradványa

15 628 777 Ft

VII.

Értékpapírtok értékesítésének bevétele

VIII.

Hitelek - működési célú

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 624 328 Ft

Működési bevételek összesen:

74 399 816 Ft

B.

Felhalmozási bevételek

I.

Közhatalmi bevétel

1 200 000 Ft

magánszemélyek komm adója

1 200 000 Ft

II.

Felhalmozási és tőke jellegű bevételek

9 000 000 Ft

1.

Tárgyi eszközök , imm. javak értékesítése

9 000 000 Ft

2.

Üzemeltetésből, koncesszióból szárm bev

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

III.

Támogatás államháztartáson belülről

IV.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

V.

Felhalmozási pénzmaradvány

36 643 900 Ft

VI.

Értékpapírok értékesítésének bevétele

VII.

Hitelek - felhalmozási célú

Felhalmozási bevételek összesen:

46 843 900 Ft

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

121 243 716 Ft

4. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Működési, fenntartási előirányzatok kiemelt előirányzatonként

1. 4/A. melléklet

Személyi

Munkaad.

Dologi

Ellátottak

Tám.,kölcs.

Össz.

Kötelező

1.

011130 - Önkormányzatok igazgatási tev.

5 058 000 Ft

657 540 Ft

2 209 800 Ft

12 564 404 Ft

20 489 744 Ft

20 489 744 Ft

2.

013320 - Köztemető fenntartás és működtetés

889 000 Ft

889 000 Ft

889 000 Ft

3.

013350 - Vagyongazdálkodás

1 346 200 Ft

1 346 200 Ft

1 346 200 Ft

4.

041237 - Közfoglalkoztatás

5 800 000 Ft

377 000 Ft

1 575 512 Ft

7 752 512 Ft

7 752 512 Ft

5.

045160 - Utak, hidak üzemeltetése

1 836 268 Ft

1 836 268 Ft

1 836 268 Ft

6.

051030- Települési hulladék kezelés

- Ft

- Ft

7.

063020 - Víztermelés, vízellátás

165 100 Ft

165 100 Ft

165 100 Ft

8.

064010 - Közvilágítás

3 654 610 Ft

3 654 610 Ft

3 654 610 Ft

9.

066010 - Zöldterületkezelés

1 358 900 Ft

1 358 900 Ft

1 358 900 Ft

10.

066020 - Város- és községgazd

2 752 000 Ft

357 760 Ft

1 612 900 Ft

4 722 660 Ft

4 722 660 Ft

11.

072111-Háziorvosi szolgálat

190 500 Ft

190 500 Ft

190 500 Ft

12.

082044 - Könyvtári szolgáltatások

96 000 Ft

12 480 Ft

25 400 Ft

133 880 Ft

133 880 Ft

13.

051030 - nem veszélyes hull. Kezelése

508 000 Ft

508 000 Ft

508 000 Ft

14.

082092-Közművelődés

3 040 300 Ft

395 239 Ft

5 986 473 Ft

9 422 012 Ft

9 422 012 Ft

15.

084031 - Civil szervezetek működési tám

100 000 Ft

100 000 Ft

100 000 Ft

16.

104037 - Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

943 350 Ft

943 350 Ft

943 350 Ft

17.

107055 - Falugondnoki szolgáltatás

4 120 400 Ft

535 652 Ft

2 730 500 Ft

7 386 552 Ft

7 386 552 Ft

18.

107060 -Egyéb szoc és természetbeni tám

10 276 000 Ft

10 276 000 Ft

10 276 000 Ft

19.

018030 - Támogatási célú finanszírozási műveletek

- Ft

- Ft

20.

018010 - államháztartáson belüli megelőlegezés

1 600 200 Ft

1 624 328 Ft

3 224 528 Ft

3 224 528 Ft

Összesen: működési kiadások:

20 866 700 Ft

2 335 671 Ft

26 632 713 Ft

10 276 000 Ft

14 288 732 Ft

74 399 816 Ft

74 399 816 Ft

2. 4/B. melléklet

Szakfeladatok

Rendsz

Nem rend

Külső

Repr.

Össz

Járulék

Igazgatási tevékenys.

5 058 000 Ft

5 058 000 Ft

657 540 Ft

Város- és községgazd

2 752 000 Ft

2 752 000 Ft

357 760 Ft

Falugondnoki szolg.

3 870 400 Ft

250 000 Ft

4 120 400 Ft

535 652 Ft

Közfoglalkoztatás

5 800 000 Ft

5 800 000 Ft

377 000 Ft

Könyvtár

96 000 Ft

96 000 Ft

12 480 Ft

Közművelődés

2 640 300 Ft

400 000 Ft

3 040 300 Ft

395 239 Ft

Közművelődés - EFOP - 1.4.3

- Ft

Működési kiadások:

15 062 700 Ft

250 000 Ft

5 554 000 Ft

- Ft

20 866 700 Ft

2 335 671 Ft

Szakfeladatok

Szakmai anyag

Üzemeltetési anyag

Inf. Szolg igénybevétele

Egyéb komm.szolg

Közüzemi díjak

Vásárolt élelmezés

Bérleti és lízingdíjak

Karbantartás

Közvetített szolgáltatása

Szakmai tev szolg.

Egyéb szolg

Reklámkiadás

Egyéb dologi

Működési Áfa

Össz.

011130 - Önkormányzatok igazgatási tev.

400 000 Ft

120 000 Ft

110 000 Ft

400 000 Ft

200 000 Ft

360 000 Ft

100 000 Ft

50 000 Ft

469 800 Ft

2 209 800 Ft

013320 - Köztemető fenntartás és működtetés

650 000 Ft

50 000 Ft

189 000 Ft

889 000 Ft

013350 - Vagyongazdálkodás

1 000 000 Ft

20 000 Ft

40 000 Ft

286 200 Ft

1 346 200 Ft

041237 - Közfoglalkoztatás

99 847 Ft

1 140 714 Ft

334 951 Ft

1 575 512 Ft

045160 - Utak, hidak üzemeltetése

1 000 000 Ft

445 880 Ft

390 388 Ft

1 836 268 Ft

051030- Települési hulladék kezelés

400 000 Ft

108 000 Ft

508 000 Ft

063020 - Víztermelés, vízellátás

10 000 Ft

20 000 Ft

100 000 Ft

35 100 Ft

165 100 Ft

064010 - Közvilágítás

2 000 000 Ft

877 646 Ft

776 964 Ft

3 654 610 Ft

066010 - Zöldterületkezelés

1 000 000 Ft

50 000 Ft

20 000 Ft

288 900 Ft

1 358 900 Ft

066020 - Város- és községgazd

200 000 Ft

260 000 Ft

100 000 Ft

700 000 Ft

10 000 Ft

342 900 Ft

1 612 900 Ft

072111-Háziorvosi szolgálat

50 000 Ft

50 000 Ft

50 000 Ft

40 500 Ft

190 500 Ft

082044 - Könyvtári szolgáltatások

20 000 Ft

5 400 Ft

25 400 Ft

018010 - Önk. Elszámolásai

1 100 000 Ft

160 000 Ft

340 200 Ft

1 600 200 Ft

082092 - Közművelődés

300 000 Ft

10 000 Ft

20 000 Ft

1 000 000 Ft

100 000 Ft

200 000 Ft

3 063 758 Ft

20 000 Ft

1 272 715 Ft

5 986 473 Ft

084031 - Civil szervezetek működési tám

- Ft

104037 - Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

742 795 Ft

200 555 Ft

943 350 Ft

107055 - Falugondnoki szolgáltatás

1 100 000 Ft

10 000 Ft

20 000 Ft

800 000 Ft

200 000 Ft

20 000 Ft

580 500 Ft

2 730 500 Ft

900020 - Önkormányzatok funkcióra nem sorolható tételei

99 847 Ft

4 210 714 Ft

140 000 Ft

150 000 Ft

6 470 000 Ft

742 795 Ft

- Ft

3 247 646 Ft

20 000 Ft

560 000 Ft

5 109 638 Ft

50 000 Ft

170 000 Ft

5 662 073 Ft

26 632 713 Ft

5. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Összevont költségvetési mérleg

Ft-ban

Ssz.

Megnevezés

Eredeti

I.

Bevételek

1.

Működési bevételek

6 186 000 Ft

2.

Közhatalmi bevételek

3 800 000 Ft

3.

Önkormányzatok működési támogatásai

48 360 711 Ft

4.

Műk.tám.-ok áht-on belülről

5.

Kölcsönök visszatérülése

6.

Pénzmaradvány

52 272 677 Ft

7.

Felh.célu önkormányzati tám.-ok

- Ft

8.

Felhalmozási és tőkejellegű bev.-ek

9 000 000 Ft

9.

Felh.célu tám.-ok áht-on belülről

10.

Hitel felvétel

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 624 328 Ft

Összesen:

121 243 716 Ft

II:

Kiadások

1.

Személyi juttatások

20 866 700 Ft

2.

Munkaadói juttatások

2 335 671 Ft

3.

Dologi kiadások

26 632 713 Ft

4.

Ellátottak juttatásai

10 276 000 Ft

5.

Támogatás értékű kiadások

12 664 404 Ft

6.

Véglegesen átadott pénzeszközök

- Ft

7.

Kölcsönnyújtás

8.

Tartalék

- Ft

9.

Likvid hitel törlesztés

10.

Finanszírozási kiadás

1 624 328 Ft

11.

Felújítás

46 843 900 Ft

12.

Beruházás

- Ft

13.

Felhalm.célu támogatások

Kiadások össz:

121 243 716 Ft

6. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Felújítási előirányzatok célonként

e Ft-ban

Ssz.

Felújítási cél megnevezése

Előirányzat

TOP PLUSZ önkormányzati
hivatal energetikai felújítás

36 884 961

ÁFA

9 958 939

46 843 900

-

-

-

-

ÖSSZESEN

46 843 900

7. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Beruházási kiadások feladatonként

Ft-ban

Ssz.

Fejlesztési cél megnevezése

Előirányzat összege

1.

- Ft

- Ft

Összesen:

- Ft

8. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Létszám előirányzat

Ssz.

Megnevezés

Létszám

1.

Igazgatás

5

ebből:

1 fő polgármester

4 fő képviselő

2.

Községgazdálkodás

3

1 fő fizikai alkalmazott

1

4.

Falugondnoki szolgálat

1

1 fő közalkalmazott

5.

Könyvtár, közművelődés

1

1 fő közalkalmazott

Összesen:

8

S.sz.

Megnevezés

Létszám

1.

Hosszabb időtartamú közfogl

2.

Startmunka programok

Összesen:

0

9. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Uniós támogatásokkal megvalósuló programok bevételei, kiadásai

Ft-ban

Sz:

Megnevezés

támogatás

tervezett

összesen

Bevételek

46843900

1.

TOP PLUSZ önkormányzati épület felújítás

46843900

Összesen:

Kiadások

46 843 900 Ft

1.

Szennyvízberuházás

46 843 900 Ft

Összesen

0

10. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

Saját bevételek

2023

2024

2025

2026

2027

a helyi adóból származó bevétel,

3600000

4320000

5184000

6220800

7464960

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,

0

0

0

0

0

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,

0

0

0

0

0

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,

0

0

0

0

0

bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint

200000

240000

288000

345600

414720

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

0

0

0

0

0

Összesen:

3800000

4560000

5472000

6566400

7879680

Adósságot keletkeztető ügyletek

2023

2024

2025

2026

2027

hitel,( kölcsön) felvétele - működési

0

0

0

0

0

hitel,( kölcsön) felvétele - fejlesztési

0

0

0

0

0

értékpapír

0

0

0

0

0

váltó

0

0

0

0

0

pénzügyi lízing

0

0

0

0

0

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

0

0

0

0

0

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

0

0

0

0

0

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

0

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

0

11. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Általános és céltartalék felosztása

e Ft-ban

Általános tartalék

összeg

0

Cél megnevezése

összeg

0

terven felüli működési kiadások

finanszírozása

Általános és céltartalék összesen

összeg

0

12. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Több éves kihatással járó feladatok előirányzatai éves bontásban

Ft-ban

Feladatok

Évek

2023

2023

2025

2026

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

0

0

0

0

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

beruházási és fejlesztési hitelek

0

0

0

0

működési célú hosszú lejáratú hitelek

0

0

0

0

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

13. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat felhasználási terv

Megnevezés

Összesen

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Bevételek

Működési bevételek

6 186 000 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

515 500 Ft

Közhatalmi bevételek

3 800 000 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

316 667 Ft

Önkormányzatok működési támogatásai

48 360 711 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

4 030 059 Ft

Műk.tám.-ok áht-on belülről

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kölcsönök visszatérülése

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Pénzmaradvány

52 272 677 Ft

52 272 677 Ft

Felh.célu önkormányzati tám.-ok

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Felhalmozási és tőkejellegű bev.-ek

9 000 000 Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

9 000 000 Ft

Felh.célu tám.-ok áht-on belülről

- Ft

Hitel felvétel

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Államháztartáson belüli megelőlegezések

1 624 328 Ft

541 443 Ft

541 443 Ft

541 443 Ft

Összesen:

121 243 716 Ft

57 676 346 Ft

5 403 669 Ft

5 403 669 Ft

4 862 226 Ft

4 862 226 Ft

4 862 226 Ft

13 862 226 Ft

4 862 226 Ft

4 862 226 Ft

4 862 226 Ft

4 862 226 Ft

4 862 226 Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kiadások

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Személyi juttatások

20 866 700 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

1 738 892 Ft

Munkaadói juttatások

2 335 671 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

194 639 Ft

Dologi kiadások

26 632 713 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

2 219 393 Ft

Ellátottak juttatásai

10 276 000 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

856 333 Ft

Támogatás értékű kiadások

12 664 404 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

1 055 367 Ft

Véglegesen átadott pénzeszközök

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kölcsönnyújtás

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Tartalék

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Likvid hitel törlesztés

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Finanszírozási kiadás

1 624 328 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

135 361 Ft

Felújítás

46 843 900 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

3 903 658 Ft

Beruházás

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Felhalm.célu támogatások

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Kiadások össz:

121 243 716 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

10 103 643 Ft

14. melléklet az 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelethez

Speciális célú támogatások - átadott pénzeszközök

Sorszám

Megnevezés

2023

eredeti ei.

Támogatás, támogatásértékű kiadások

1.

Belső ellenőrzési társulás

- Ft

2.

Munka-és tűzvédelem

- Ft

3.

LEADER

- Ft

4.

Hivatali támogatás

1 361 695 Ft

5.

Szoc. Társ működési tám

96 275 Ft

6.

Hulladékgazd.Társ. Működési tám

- Ft

7.

Óvoda Mernye

3 510 076 Ft

8.

Fogorvosi szolgálat Mernye

154 938 Ft

9.

Családsegítés Mernyei Szociális Társulás

- Ft

10.

Házi segítségnyújtás Mernyei Szociális Társulás

795 839 Ft

11.

Szociális étkeztetés Mernyei Szociális Társulás

2 250 668 Ft

12.

Védőnői szolgálat Mernye

- Ft

13.

Iskolai étkezés Mernye

341 496 Ft

14.

Óvodai étkezés Mernye

865 305 Ft

15.

Óvodai társulás működési költség

137 500 Ft

16.

2022. évi költségek Somogyjád óvoda

3 050 612 Ft

Összesen:

12 564 404 Ft

Átadott pénzeszközök ÁH-n kívülre

1.

Működési támogatás vállalkozásnak (érd.hj.)

2.

Háztartások (kamera)

3.

Civil szervezetek áht-n kívülre

300 000 Ft

Összesen:

300 000 Ft