Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
a 2022. évi zárszámadásról szóló rendelethez
Lulla Község képviselő testülete az 2/2022. (II. 25.) számú rendeletével jóváhagyta a 2022.évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások pénzügyi kihatása következtében.
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
A bevételek összességében 82 %-ra teljesültek 145603 e Ft értékben (1. melléklet) a módosított előirányzathoz viszonyítva, ezen belül a működési célú bevételek 98 %-ra (3. melléklet) realizálódtak.
A működési bevétel, amely az összes bevétel 0,2 %-át teszi ki, sírhely felújításból, sírhelymegváltásból, urnafülke megváltásból, temető fenntartási hozzájárulásból, kamatbevételekből, bérkerekítési bevételből, előző évi közüzemi díjak túlfizetésének visszatérítéséből és koncessziós díj bevételéből tevődik össze.
A működési bevételek 90%-ban teljesültek, 394 e Ft összegben.
A helyi adók bevétele 3417 e Ft, mely 114 %-os teljesülést eredményezett.
A kommunális adóból 980 eFt, a helyi iparűzési adóból pedig 2437 eFt bevétel folyt be.
Az átengedett központi adókból (gépjárműadó) 0 e Ft folyt be.
Az egyéb közhatalmi bevételek (késedelmi pótlék) 123 %-ban teljesültek 37 e Ft összegben.
Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek 30052 e Ft értékben, a következő csoportosítás szerint:
Helyi önkormányzatok működésének ált. támogatása 14148 e Ft
Települési önk. szociális feladatainak támogatása 9989 e Ft
Települési önkormányzatok gyermek étkeztetési feladatainak támogatása 138 e Ft
Települési önk. kulturális feladatainak támogatása 2270 e Ft
Kiegészítő támogatás 2903 e Ft
Elszámolásból származó bevétel 604 eFt
Egyéb működési célú támogatás összességében 59 % teljesült 3739 e Ft értékben, melyből 2078 e Ft a közfoglalkoztatási programhoz nyújtott támogatás, 1035 e Ft az EFOP-1.5.3-16-2017-00006 kódszámú pályázati támogatás összege, 626 e Ft pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott, a kulturális ágazatban közfeladatot ellátók 20%-os béremelésére kapott támogatás összege.

A felhalmozási célú bevételek 74 %-ra realizálódtak 89040 e Ft összegben, melyből 9979 e Ft a Magyar Falu Program keretein belül meghirdetett, MFP-ÖTIK/2022 kódszámú, "Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése-2022" elnevezésű támogatás, 31221 eFt a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú, „Külterületi helyi közutak fejlesztése” elnevezésű pályázati támogatás I. részlete, 47840 eFt pedig a TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SO1 kódszámú „Élhető települések” elnevezésű pályázati támogatás.
A működési célú átvett pénzeszközök 100%-ban, 126 eFt-ban teljesült, ami a 2021. évi lakossági víz-, és csatornaszolgáltatás támogatás fel nem használt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által az önkormányzat részére visszautalt összege.
A finanszírozási bevételek (1. melléklet) 18798 e Ft-ra teljesültek, ebből 17710 e Ft az előző évi működési célú maradvány, 1088 e Ft pedig az államháztartáson belüli megelőlegezés összege.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások a módosított előirányzathoz viszonyítva 33 %-ra realizálódtak 58351 e Ft értékben az 1. melléklet alapján.
A működési célú kiadások 65 %-ban teljesültek 36735 e Ft értékben. (3. melléklet).
A működési kiadások, amelyek az összes kiadás 63 %-át teszik ki, a személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, szociális juttatásokból, működési célú támogatásértékű kiadásból, átadott pénzeszközből, államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetéséből, valamint a dologi kiadásokból tevődik össze.
A személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok a hivatalsegéd bérét és járulékait, utazási költségtérítését, a polgármester, alpolgármester és a képviselő testületi tagok juttatását, a közfoglalkoztatottak bérét, közlekedési költségtérítését és járulékait, a közterületek karbantartásával kapcsolatos megbízási díjakat, a könyvtáros megbízási díját, a kulturális szakember bérét és járulékait, a falugondnok bérét, jutalmát, ruházati költségtérítését és járulékait, illetve április hónapig az EFOP pályázat keretében foglalkoztatott mentor bérét és járulékait tartalmazza. A személyi juttatások 85%-ban 14960 e Ft összegben, míg a járulékok 61%-ban 1330 e Ft összegben teljesültek.
Dologi kiadások összességében 71%-ban teljesültek 14057 e Ft értékben. Ezek közé tartozik a polgármesteri hivatal, a sportpálya, a játszótér, a kultúrház, a könyvtár, a múzeum, a köztemető, a zöld területek, az utak, földutak karbantartása, a falugondnoki szolgálat működéséhez szükséges kiadások, a szociális célú tüzelőanyag szállítási költsége, készletbeszerzések, szennyvíz szippantás, informatikai- és kommunikációs szolgáltatások, közüzemi díjak, közvilágítás díja és karbantartása, vásárolt élelmezés költsége, kiküldetés költsége, posta- és bankköltség, karbantartási költségek, egyéb szolgáltatások költségei, a pályázatokhoz szükséges pályázatírás, projektmenedzser és nyilvánosság költsége, illetve biztosítási díjak és ezek ÁFA-ja.
A működési célú pénzeszköz átadások 89 %-ban teljesültek (5. melléklet).
Államháztartáson belülre
Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer részére 80 e Ft,
a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulásnak 213 e Ft került átadásra.
Államháztartáson kívülre
a Koppány Völgye KEK Nonprofit Kft. részére háziorvosi alapellátásra 192 e Ft, háziorvosi ügyeleti ellátásra 1263 eFt, a tabi Utolsó Vacsora Plébánia részére 40 e Ft és a Kaposvári Egyházmegyei Karitász részére 30 e Ft került átadásra. A Koppány-völgye KEK Kft. részére pedig 10 eFt-ot adtunk anyatejes világnapi támogatás céljából.
Az egyéb működési célú kiadásokon belül, előző évi elszámolásból származó kiadásként a 2021. évi lakossági víz és csatornaszolgáltatás támogatás fel nem használt és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által visszautalt összegét és kamatát, 126 eFt-ot tovább utaltuk a Magyar Államkincstár részére.

A beruházások 3%-os teljesülést mutatnak 1321 e Ft összegben. Az alacsony teljesülési százalék oka a TOP PLUSZ pályázat csak következő évben való megvalósulásából adódik.
A zöldterület kezeléshez kapcsolódóan 3 db lombos fa és egy AL-KO 468 P-A Bio Silver típusú benzinmotoros fűnyíró került beszerzésre 222 eFt értékben.
Közterület gazdálkodáshoz kapcsolódóan 3db öntött vas pad 262 eFt értékben, a könyvtári beruházáshoz kapcsolódóan festőállvány, étkező székek, polcok és egy Samsung Galaxy A22 telefon került beszerzésre 337 eFt értékben.
A TOP_PLUSZ pályázathoz kapcsolódóan 500 e Ft összegben építészeti terv készült.

A felújítás 27%-os teljesülést mutat 20295 e Ft értékben.
A Magyar Falu Program keretein belül a MFP-ÖTIK/2022 kódszámú, „Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése-2022” elnevezésű pályázatból a közösségi tér épületének felújítására került sor 9618 e Ft összegben.
A VP6-7.1.1-21 kódszámú „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című pályázati támogatáshoz kapcsolódóan 10677 e Ft összegben megvalósíthatósági tanulmány és a kivitelezés I. résszámlája került kifizetésre.
A finanszírozási kiadások 100%-ban 976 e Ft összegben teljesült, ami az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése.
Szociális kiadások alakulása
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
2013. január hó 1. napjától - több lépcsőben - számos addig jegyzői hatáskörben lévő szociális ellátás való jogosultság elbírálása a járási hivatal hatáskörébe került.
A 2015. március hó 1. napjától megszűnő ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást, illetve más pénzbeli ellátást. Lulla Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
2021. márciusában a Somogy Megyei Kormányhivatal megkereste valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét és kérte, azon önkormányzatokat, amelyek eddig jövedelemre való tekintet nélkül nyújtottak szociális rendeletük alapján támogatásokat, hogy 2021. április 30. napjáig módosítsák a helyi szociális rendeletüket, és csak a szociálisan rászorult személyek részére, meghatározott jövedelemhatár alatt folyósítsák a támogatásokat. A fenti kérésnek eleget téve, a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás, a nyugdíjasok részére nyújtott támogatás, az elemi kárt szenvedettek támogatása, az étkezési térítési díjban részesülők támogatása, az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekek részére iskolakezdéskor, karácsony előtt nyújtható támogatás, a tanulói támogatás és az újszülöttek részére nyújtható támogatás esetén került hatályon kívül helyezésre az a rendelkezés, mely értelmében jövedelemre való tekintet nélkül nyújtható volt a támogatás. A fenti ellátások esetén az ellátásra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelemhatár családos személyek esetén egységesen 130.000 forintban, míg egyedülállók esetén egységesen 150.000 forintban került meghatározásra. Az infláció miatt 2022. 09. hó 15-étől jövedelemhatárok tovább emelése vált szükségessé, így ettől az időponttól az ellátásra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelemhatár családos személyek esetén egységesen 150.000 forintra, míg egyedülállók esetén egységesen 180.000 forintra került emelésre.
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A településen 2022. szeptember 15-étől azt a személyt lehetett települési támogatásban részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot. Az így megállapított támogatás összege, rászorultsághoz igazodva, maximum 60.000,- Ft lehet.
2022. évben 83 esetben került megállapításra a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás, valamennyi esetben pénzbeli támogatást nyújtott az önkormányzat. Lulla Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) 50 esetben a településen élő nyugellátásban részesülő személyeket részesítette személyenként 25.000 forint összegű támogatásban. 33 esetben nehéz anyagi körülmények között élő személyek részére nyújtott támogatást. A vizsgált időszakban települési támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Az előző év azonos időszakában 81 fő részesült települési támogatásban.
A költségvetés tervezésekor 102 fő támogatásával számoltunk.
Szociális célú tűzifa formában nyújtott települési támogatás:
Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban az Szt. szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban) részesülő, illetve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult.
2022. évben 31 m3 szociális célú tűzifa került kiosztásra, 13 - a fenti feltételeknek megfelelő -család számára. 2022. évben 12 család támogatásával számoltunk.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtandó települési támogatás összege az eltemettető családja jövedelmének a függvényében 20.000.- és 25.000.- forint között változik.
A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2022. évében nem került megállapításra a fenti támogatás. A vizsgált időszakban ezen támogatás elutasítására sem került sor.
2022. évre 3 hozzátartozó segélyezésével számoltunk. Előző év azonos időszakában 1 esetben került megállapításra eltemettetés költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtott települési támogatás
Lulla Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-ának megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 100 %-át eléri, de annak kétszeresét nem haladja meg.
A vizsgált időszakban senki nem igényelt kamatmentes kölcsönt, de egy még előző évben benyújtott kérelem elutasítására 2022. évben került sor. A költségvetés tervezésekor 2 fő támogatásával, és 100 e Ft előirányzattal számoltunk.
Lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás
2022. december 31-én lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak volt nyújtható települési támogatás, akinek nem volt az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelme az 100.000,- forintot nem haladta meg. A támogatás összege jövedelemtől függően 5.000,- forint, illetve 7.000,- forint volt.
2022. december hó 31. napján 4 személy részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. A vizsgált időszakban ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
A költségvetés tervezésekor 6 háztartás támogatásával és 360 e Ft előirányzattal számoltunk. Előző év azonos időpontjában szintén 4 fő részesült a fenti támogatásban.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Lulla község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.
2022. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránt nem érkezett kérelem.
A költségvetés tervezésekor 1 fő támogatásával, és 180 e Ft előirányzattal számoltunk.
Elemi kár következményeinek elhárítása céljából nyújtható települési támogatás:
A helyi képviselő-testület az elemi kárt szenvedett, a településen állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személyt rendkívüli települési támogatásban részesítheti, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot.
A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege - a rászorultságtól és a kár mértékétől függően – maximum 200.000,- Ft lehet.
2022. évre 1 támogatásra jogosulttal számoltunk, a tervezett összeg 100 e Ft volt. 2022. évben fenti ellátás iránti kérelem nem érkezett.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2022. évre 1 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 200 e Ft volt. 2022. évben köztemetés elrendelésére nem került sor.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások
Az oktatási, nevelési intézmények tanulói, akiknek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatának befejezéséig a következő támogatásokban részesülhetnek:
Étkezési térítési díjkedvezmény
A helyi rendelet értelmében a kettő, vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30 Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek(ek) más térítési díjkedvezményben nem részesül(nek).
2022. évben étkezési térítési díjkedvezmény iránti igény nem érkezett. 2022. évre 2 gyermek támogatásával számoltunk, 20 e Ft összegben.
Gyermekek iskolakezdés és karácsony előtti támogatása:
A képviselő-testület a nappali tagozaton oktatási és nevelési intézménybe járó, valamint az intézményi jogviszonnyal még nem rendelkező, életvitelszerűen a településen élő gyermekeket évente egy alkalommal támogatásban részesítheti.
A képviselő-testület 2022. év augusztus 11-i, illetve szeptember hó 6-i ülésén döntött (14 gyermek esetében) támogatások odaítéléséről. Ezen ellátásra való jogosultság megállapítása a helyi rendelet 2022. szeptember hó 15-i módosításával a polgármester hatáskörébe került, aki 2022. szeptemberében további 5 gyermek részére állapította meg a fenti támogatást. A gyermekeket személyenként 15 e Ft, illetve 30 e Ft támogatásban részesítette a képviselő-testület, illetve a polgármester. Az odaítélt támogatás mértéke összesen 540 e Ft volt. A költségvetés készítése során 2022. évre 25 gyermek támogatásával számoltunk, 600 e Ft összegben.
Tanulói támogatás:
A helyi rendelet értelmében a legalább egy éve állandó lullai lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, nappali tagozaton tanulmányokat folytató diákok 5.000,- Ft tanulói támogatásban részesülhetnek, amennyiben az év végi bizonyítványuknak a másolatával igazolják, hogy tanulmányi átlaguk legalább a 4,3-as átlageredményt eléri, továbbá amennyiben a családjukban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülállók esetén a 180.000.- forintot
2022. évben senki nem részesült tanulói támogatásban.
2022. évre 4 tanulói támogatás megállapításával számoltunk, a tervezett összeg 20 e Ft volt. Előző évben 1 fő részesült a fenti támogatásban.
Újszülöttek támogatása:
A helyi rendelet értelmében a képviselő-testület a területén lakóhellyel rendelkező és a lakóhelyén életvitelszerűen élő újszülött gyermek szülőjét egyszeri 30.000,- Ft összegű támogatásban részesítheti, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot.
2022. évben újszülöttek támogatása iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.
A költségvetés tervezésekor 4 újszülött támogatásával számoltunk.
Előző évben szintén nem részesült egy gyermek sem a fenti támogatásban.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást. A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
2022. december hó 31-én 3 gyermek részesült ebben az ellátásban, akik egy családban nevelkedtek. Mind a 3 rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült gyermek hátrányos helyzetű volt, részükre alkalmanként 6.500.- forint/fő összegű támogatás került kifizetésre. A vizsgált időszakban ezen ellátás iránti kérelem elutasításra 1 esetben, 3 gyermeket érintően került sor. 2022. évre 12 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 157 e Ft.
Előző év azonos időpontjában 9 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A nagymértékű csökkenés oka, hogy a 2021. 01. 29-én kihirdetett, majd többször hosszabbított veszélyhelyzet 2022. 08. 31-ig meghosszabbította a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultságát azoknak a gyermekeknek, ill. fiatal felnőtteknek is, akiknek a jogosultsága 2020. november hó 4. napját követően került megállapításra. Majd a lejárat után ezek a személyek már nem kérelmezték a kedvezményre való jogosultságuk megállapítását.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.
2022. évben a településről ezen ellátást igénybe vevők száma az alábbiak szerint alakult: a tavaszi szünetben 5 fő; a nyári szünetben 5; a téli szünetben 0 fő vette igénybe a szünidei gyermekétkeztetést. Az őszi szünet nem került megtartásra. A költségvetés tervezésekor 7 igénylővel és 200 e Ft előirányzattal számoltunk.
Szociális étkezésben részesülők támogatása:
2022. évben a szociális étkezést igénybe vevők közül 3 fő részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben.
Közfoglalkozatás:
Lulla Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont hatósági szerződést kötött a 2022. évi közfoglalkoztatás támogatására.
Az Önkormányzatnál 2022-ben az alábbi hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok keretében történt a közfoglalkoztatás:


Program elnevezése

Foglalkoztatottak száma

Támogatás


Program időtartama

Hosszabb időtartamú program –
közterület takarító

2 fő

90%

2021. március 10. -2022. február 28.

Hosszabb időtartamú program –
közterület takarító

2 fő

80%

2022. március 1. –
2022. július 31. –
2022. augusztus 1. –
2022. augusztus 31.

Hosszabb időtartamú program –
közterület takarító

2 fő

80%

2022. október 1. -2023. február 28.

A 2021. március 10-től 2022. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temető karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, járdaszegély rendbetétele, lomb eltakarítása, őszi kerti munkák az önkormányzati épületeknél, hóeltakarítás és síkosság-mentesítés.
A 2022. március 1-től indult és 2022. augusztus 31-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temető karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, járdaszegély rendbetétele, lomb eltakarítás.
A program először 2022. március 1-től 2022. július 31-ig tartott, majd meghosszabbításra került 2022. augusztus 1-től 2022. augusztus 31-ig.
A 2022. október 1-jétől 2023. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temető karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, járdaszegély rendbetétele, lomb eltakarítása, őszi kerti munkák az önkormányzati épületeknél, hóeltakarítás és síkosság-mentesítés.
Támogatások
Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II. 25.) számú rendeletében foglaltak alapján az Utolsó Vacsora Plébánia Tab részére 40.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a lullai egyházközség működéséhez (virág-, fűtés-, villany költségeihez).
Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2022. évi költségvetéséről szóló 48/2022. (V.17.) számú határozatában foglaltak alapján a Kaposvári Egyházmegyei Karitászon keresztül 30.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitászcsoport részére tartós élelmiszercsomagok és tisztálkodószerek vásárlásának céljára.
Lulla Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján a „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. részére 10.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Anyatejes táplálás Világnapi ünnepség megrendezésének céljára.
Adóbeszámoló:
Gépjárműadó: 2021. január 1. napjától az önkormányzati adóhatóság helyett a NAV vette át belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos adóztatási feladatokat. A 2022. év előtti tartozásokat és túlfizetéseket az önkormányzatnak kell intéznie. Sok esetben érkezett még 2022-ben az adózóktól az önkormányzati számlára utalás, ezeket is még rendezni kellett.
Magánszemélyek kommunális adója adónemben a népesség-nyilvántartás adatai, az ingatlan-nyilvántartás adatai, a Földhivataltól igényelt adózási földkönyv, az adóívek kiküldése utáni adategyeztetés alapján, valamint önbevallással új kivetés összesen 12 adózónál 125.000 Ft összegben történt.
Helyi iparűzési adóban nem történt felderítés. 34 állandó helyi iparűzési adó bevallás érkezett a 2021.évről 2022. évben, 6 KATA-s adózót tartottunk nyilván.
Hatósági bizonyítványok, adóigazolás:
Az ügyfél kérelmére különböző eljárásokhoz (pl. pályázat, közbeszerzési eljárás stb.) kell kiállítani az önkormányzati adóhatóságnak. Kiállítása abban az esetben történhet, amennyiben az adózó folyószámlája tartozást nem mutat. Amennyiben valamilyen hátralék áll fenn, az adózónak be kell fizetnie, ahhoz, hogy kiállítsuk az igazolást részére.
2 adózónak állítottunk ki adóigazolást.
Adó-és értékbizonyítvány
Az adó- és értékbizonyítványok kiállítása hagyatéki eljáráshoz, gyámügyi eljáráshoz, végrehajtási eljáráshoz és egyéb közigazgatási eljáráshoz történik, az önkormányzat illetékességi területén található ingatlanokra vonatkozóan.
2022. évben 4 db adó- és értékbizonyítvány került kiállításra.
Adóhátralékok alakulása 2022. évben
Az adóalanyok számára 2022. évben mindkét félévben küldtünk értesítőt a fizetendő összegekről az adózók részére. (Az első félévit februárban, a második félévit augusztusban.)
Adóalanyok száma adónemenként 2021-2022. évben (fő):

Adónem

2021

2022

Magánszemélyek komm. adója

147

156

Helyi iparűzési adó

44

53

Összesen

191

209

Az adóív adónemenként tartalmazza az adókötelezettséget, a befizetést és a számlaegyenleget.
A második félévi adóbefizetés után november hónapban 30 hátralékkal rendelkező adózót szólítottunk fel hátralékának befizetésére.
Az intézkedések (felszólítás) hatására csökkent a hátralék összege.
A fennálló összes adóhátralék összegei adónemenként 2018.12.31.-2022.12.31. az alábbiak szerint alakultak (e Ft-ban):

Adónem

2018.12.31.

2019.12.31.

2020.12.31.

2021.12.31.

2022.12.31.

Magánsz.komm.adója

136

114

167

212

141

Helyi iparűzési adó

95

63

161

294

68

Gépjárműadó

196

205

154

93

61

Pótlék

58

43

40

51

54

Összesen

485

425

522

650

324

Hátralék: a kamatmentes fizetési határidő lejártával esedékessé vált és meg nem fizetett adóösszeg.
A 2021-2022. évre vonatkozóan az adókövetelések (előírás, kivetés) összegei:

Összes követelés (e Ft)

Fennálló hátralék (e Ft)

Hátralék a követelés arányában (%)

2021

2022

2021

2022

2021

2022

Önkorm. sajátos bevételei

3.285

3.942

557

263

17%

6,67%

Ebből
-helyi adók

3.211

3.844

506

209

15,8%

5,44%

-egyéb bevétel (pótlék)

74

98

51

54

68,9%

55,1%

A táblázat az év végén fennálló hátralékot, valamint a hátralék arányát a követeléshez képest mutatja.
Benyújtott pályázatok:
VP6-Külterületi helyi közutak fejlesztése:
62.442.764 Ft támogatásban részesült az Önkormányzat 2021. év decemberében a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázatot illetően. A Kővágó-Ép Kft. benyújtotta az előleg számláját 2022. májusában 25.245.466 Ft összegű kivitelezői munkálatról, amely kifizetésre került. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére Taubert Balázs egyéni vállalkozó benyújtotta az 1.643.231 Ft összegű végszámláját. 75.000 Ft összegű számla kifizetésre került Horváth Tamás e.v. részére a kötelező nyilvánosság és tájékoztatás feladatainak ellátásáról.
2023.évre fennmaradó kiadások (szerződések szerint): műszaki ellenőr: 570.000 Ft+ ÁFA, kivitelezés: 54.079.250 Ft. A műszaki átadás-átvételi eljárást követően szükség lesz az új létesítményt forgalomba helyezni, aminek a díja körülbelül 300.000 Ft-ra tehető.
MFP-Lullai közösségi tér épületének felújítása
A pályázatot Boros Istvánné készítette elő 100.000 Ft értékben. A beadott pályázat pozitív elbírálásban részesült. Az Önkormányzat 9.999.178 Ft támogatásban részesült 2022. év áprilisában. A projektmenedzseri feladatokat Boros Istvánné látta el 261.000 Ft összegért, amely tartalmazta a tájékoztatási és nyilvánosság biztosítása feladatokat is. A pályázati terveket Kadlicskó Krisztián egyéni vállalkozó készítette el 195.000 Ft-ért. A kivitelezési munkálatokat a Lenhoffer Kft végezte el, akik benyújtották a 9.302.679 Ft összegű számlájukat. A munkálatok ellenőrzésével Incze Domokos műszaki ellenőrt bízta meg az Önkormányzat, melyet 120.000 Ft-ért vállalt. A műszaki átadás-ávétel megtörtént 2022. szeptemberében. Az elszámolás benyújtásra került.
Pályázat:
2022. évi TOP_Plusz-1.2.1-21-SO1-2022-00086 A pályázatot Lulla Község Önkormányzata nyújtja be a Somogy Megyei Önkormányzattal konzorciumi formában 2022. január 14-én. Önkormányzatot 100 %-os 50.653.800 Ft támogatásban részesítették 2022. szeptember 12-én. A pályázat Lulla Község Önkormányzat udvarán történő közösségi épület megépítésére szól. Projekt fizikai befejezésesnek várható időpontja 2024. 06.30. Önkormányzat felkérte Kadlicskó Krisztián építészt, a közösségi épület terveinek elkészítésére. Építész 500.000 Ft összegért elkészítette a terveket. Önkormányzat Generál tervezőnek a Witzl építésziroda Kft. bízta meg a generál tervek elkészítésére. A tervek készítés alatt vannak. Keszeg Béla elkészítette a kitűzési vázrajzot.
Egyéb költségek:
Vízkárelhárítási védelmi terv felülvizsgálatát a VitalWeter Kft. készítette nettó 150.876,- Ft értékben.
Közvetett támogatás indoklása:
Az önkormányzat 2022. évben közvetett támogatást nem nyújtott.
Többéves kihatással járó kötelezettségek:
Az önkormányzatnak többéves kihatással járó kötelezettségei nincsenek.
Az önkormányzat maradványa:
Az önkormányzat 2022. évi maradványa 87252 e Ft. (6. melléklet), a kötelezettségvállalással csökkentett szabad maradványa 17355 e Ft.
Az önkormányzat hitelállománya:
Az Önkormányzatnak 2022.12.31-én hitelállománya nincs.
Lulla, 2023. május 23.
Kleiber Jenőné
polgármester