Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 27

Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Az Országgyűlés a 2023. évi LV. törvénnyel elfogadta a 2024. évi költségvetés alapját képező Magyarország 2024. évi központi költségvetését.
A 2024 évi költségvetés célja az előző évhez hasonlóan a rezsivédelem és a biztonság megerősítése.
A településüzemeltetési feladatok támogatása
Zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg, melynek mértéke 26000 Ft/ha.
Közvilágítás fenntartásának támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás meghatározása a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, település kategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével.
Köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatok támogatása
A támogatás a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, település kategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével.
Közutak fenntartásának támogatására
A támogatás a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, település kategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével.
Egyéb önkormányzati feladatok
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára a Mötv. 13. §-ában meghatározott egyes kötelező feladatok ellátásához és a polgármesteri illetmény, tiszteletdíj kifizetéséhez.
Külterületen élő lakosok A központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzatoknak a 2020. január 1-jei külterületi lakosok száma alapján, melynek összege 2550.-ft/fő.
Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása: Az összegyűjtött és a hatóságilag kijelölt lerakóhelyeken igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után igényelhető 100 Ft/m3 támogatás, amely összeg a fajlagos lakossági ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá.
Szociális feladatok támogatása
A támogatás a 35 000 forint egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességet meg nem haladó önkormányzatok egyes szociális jellegű feladataihoz járul hozzá.
Szünidei étkeztetés támogatása A támogatás a rászoruló gyermekek Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő gyermekek szünidei étkeztetését biztosító önkormányzatokat illeti meg, az étkezési adagok száma alapján.A támogatás összege az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességtől függő fajlagos összegek figyelembevételével kerül meghatározásra
Kulturális feladatok támogatása
A települési önkormányzatokat a kulturális alapellátás biztosításához, a muzeális intézmények fenntartásához, a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatok és közművelődési alapszolgáltatások biztosításához illeti meg.
A települési önkormányzatok könyvtári és közművelődési feladataihoz az önkormányzat 2213, -Ft/fő, de legalább 2 270 000 Ft támogatást kap.
A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai:
A támogatás három részből tevődik össze:
Helyi önkormányzatok működési célú költségvetési támogatása (pl: itt van többek között a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatása, a könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatás, rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatás)
Helyi önkormányzatok felhalmozási célú költségvetési támogatása: pl. önkormányzati feladat ellátást szolgáló fejlesztések támogatása
Vis maior támogatás
Ezen támogatások egy részét Kormányrendeletek határozzák meg, a támogatások másik részére pedig év közben külön lehet pályázni.
Részletes indokolás
BEVÉTELEK:
Működési bevételek:
Az előző évekhez hasonlóan a működési bevételeknél a tervezhető lehetőségek közt vettük számba a sírhely és urnahely megváltásból, temetőfenntartási hozzájárulási díjból, bérleti díjjakból, használati díjból, koncessziós díj bevételéből, illetve kamatbevételből befolyó bevételeket 470 eFt összegben.
Helyi Adók:
Helyi adókból 3.100 eFt bevétellel számolunk, mely 2.300 eFt iparűzési adóból és 800 eFt magánszemélyek kommunális adójából származik.
Egyéb közhatalmi bevételek:
Az egyéb közhatalmi bevételek közt terveztük a késedelmi pótlék díjat 10 eFt összegben.
Egyéb működési célú támogatások:
A közfoglalkoztatás támogatásához kapcsolódóan 5.481 eFt került tervezésre.
Állami támogatások:
Az önkormányzatnak állami támogatásból 2024. évben 28.877 eFt bevétele várható.
Helyi önkormányzatok működésére 15.469 eFt
Egyéb szociális feladatok támogatására 4.435 eFt
Falugondnoki feladatok ellátására 6.047 eFt
Könyvtári és közművelődési feladatokra 2.270 eFt
Kulturális feladatok bérjellegű támogatása 626 e Ft
Szünidei gyermekétkeztetés támogatására 30 eFt
Maradvány:
Az önkormányzatnak 41.624 eFt előző évi maradványa keletkezett, melyből 21.602 eFt felhalmozási, 20.022 eFt pedig működési célú maradvány.
Hitelfelvételt 2024. évben nem terveztünk.
KIADÁSOK:
A személyi juttatások és járulékok között a polgármester, és az alpolgármester tiszteletdíját, jutalmát és költségtérítését, a képviselők tiszteletdíját, a hivatalsegéd bérét, jutalmát, ruházati költségtérítését, fűnyírásra és egyéb karbantartási feladatokra megbízási díjat, a falugondnok bérét, jutalmát, helyettesítési díját, ruházati költségtérítését, valamint a 4 fő közfoglalkoztatott munkabérét, közlekedési költségtérítését és mindezek járulékaikat vettük figyelembe. Emellett terveztük a kulturális foglalkoztatott bérét, közlekedési költségtérítését, valamint a falunap lebonyolítására 1 fő megbízási díjját és járulékait.
A dologi kiadások között terveztük az önkormányzati épületek működési, karbantartási kiadásait, a számlavezető pénzintézet által felszámított bankköltség összegét, a postaköltséget, informatikai és kommunikációs szolgáltatások díját, közüzemi díjakat, közkutak vízdíját, a köztemető fenntartásához kapcsolódó kiadásokat, az utak, hidak karbantartásához szükségek kiadásokat. Továbbá terveztünk szennyvízszippantást, a közfoglalkoztatottak munkaruháját, a pályázatokhoz kapcsolódó szakmai és egyéb szolgáltatások költségét, a közvilágítást és karbantartását és a zöldterület kezeléshez kapcsolódó kiadásokat. Emellett számoltunk a könyvtárhoz és közművelődéshez kapcsolódó kiadásokkal, az intézményen kívüli szünidei gyermekétkeztetés költségével, a szociális tűzifa szállítási költségével és a falugondnoki szolgáltatáshoz kapcsolódó kiadásokkal. Terveztük továbbá az NHSZ Zöldfok Zrt.-nek fizetendő, a Kaposvári Törvényszék ítéletében megállapított kártérítés, perköltség és késedelmi kamat összegét.
2024. évi elszámolási kötelezettséggel működési célra átadott pénzeszközök
Államháztartáson belüli átadások között tervezzük:
1. Bursa Hungarica ösztöndíj 80 eFt
2. Koppány-Völgye Többcélú Kistérségi Társulás (működésre) 221 eFt
3. Tab Város Önkormányzatának átadás óvodaműködésre 200 eFt
Államháztartáson kívüli átadások között tervezzük:
1. „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft (Háziorvosi alapellátás) 350 eFt
2. Tabi Fúvószenekar Egyesület részére támogatás 20 eFt
3. „Koppány-Völgye KEK” Nonprofit Kft. részére anyatejes világnap támogatására 20 eFt
4. A Kaposvári Egyházmegyei Karitasz- Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitaszcsoport részére támogatás 40 eFt.
A fenti támogatások összegét az 5. melléklet tartalmazza.
Felhalmozási kiadások:
Beruházásra 24.614 eFt-ot terveztünk. Ebből 23.264 eFt-ért a TOP-PLUSZ-1.2.1-21-SO1-2022-00086 kódszámú „Élhető települések” elnevezésű pályázati támogatásból egy új közösségi, kulturális épület kialakítását, 350 e Ft-ért pedig a kötelező könyvtári beruházáshoz kapcsolódó eszközbeszerzést terveztünk. Terveztük továbbá a temetőben villamosenergia hálózat kialakítását 1.000 eFt összegben.
Felhalmozási célú támogatásként 300 eFt lakástámogatás, és 200 eFt védett építmények felújítására nyújtható támogatás lett betervezve.
Finanszírozási kiadásként 1.113 eFt-ot terveztünk, ami az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetésének összege.
Tartalékok:
2024. évre 3.804 eFt tartalékot képeztünk, melyből 3.754 eFt általános tartalék és 50 eFt pedig céltartalék.
Közfoglalkoztatás
Lulla Község Önkormányzata 2024. évben hosszabb időtartamú program keretében 4 fő foglalkoztatásával biztosítaná a település karbantartási (kommunális feladatok ellátása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, járdaszegély rendbetétele, lomb eltakarítása, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, temető karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés) feladatait. A program támogatottsága várhatóan 80%-os lesz.
Áthúzódó programként jelenleg 1 programban folyik a közfoglalkoztatás 100%-os támogatottsággal:
Hosszabb időtartamú programban 2023. december 1-től 2024. február 29-ig, 3 fő közterület takarító látja el feladatát.
2024. évben a következő program várható 80%-os támogatottsággal:
2024.03.01.-2024.11.30.-ig 4 fő közterület takarítót terveztünk.
A fenti áthúzódó programmal együtt éves szinten átlagosan 4 fő foglalkoztatását tervezzük közfoglalkoztatási jogviszony keretében a 2024. évi költségvetésben.
Szociális kiadások alakulása:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: szociális törvény) értelmében a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
Az elmúlt években bekövetkezett hatásköri változások miatt mára már csak két ellátás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a szünidei gyermekétkeztetés maradt, amelynek a költségét az állam normatív alapon finanszírozza.
A képviselő-testület a szociális törvényben és az önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást, valamint más pénzbeli támogatásokat állapíthat meg.
Lulla Község Önkormányzata - 2015. március hó 1. napjától - a Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket. A helyi rendelet által nyújtható ellátások a következők:
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A helyi rendelet 2022. szeptember 14-i módosítása óta települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló esetén a 180.000,-Ft-ot.
A települési támogatás egyszeri összege, rászorultsághoz igazodva maximum 60.000,- Ft lehet.
A 2024. évi szociális kiadások fedezésére használható állami támogatás figyelembe vételével 2024. évre a 2023. évinél 15%-al alacsonyabb összegben került megtervezésre a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatásra fordítandó előirányzat, ugyanakkor 2023. évi támogatásban részesítendők számát figyelembe véve a 2024. évre a 2023. évinél 12,5%-al kevesebb igénylővel számoltunk.
Szociális célú tűzifa szállítási költsége:
Települési támogatásként nyújtott, szociális célú tűzifára elsősorban a szociális törvény szerinti aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, vagy lakáscélú települési támogatásban részesülő, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család jogosult, aki a fenti ellátások valamelyikére a kérelem benyújtását megelőző hat hónapból legalább egy hónapig jogosult. Másodsorban azok részesülnek e támogatási formában, akiknek a jövedelme a létfenntartási gondok enyhítése céljából nyújtott települési támogatásra való jogosultságnál figyelembe veendő jövedelemhatárt nem haladja meg.
A tűzifa szállítási költségének jelentős emelkedése miatt 2024. évre a 2023. évinél háromszor magasabb előirányzattal számoltunk. A támogatásban részesítendők számát az előző évivel megegyező igénylővel számoltunk.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtandó települési támogatás összege az eltemettető családja jövedelmének a függvényében 20.000.- forint és 25.000 forint között változik.
A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2024. évre a 2023. évivel megegyező igénylővel és előirányzattal számoltunk az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás tervezése során.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtott települési támogatás
Lulla Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-ának megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 100 %-át eléri, de annak kétszeresét nem haladja meg.
Mivel a 2023.évben nem érkezett kamatmentes kölcsön céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem, ezért a 2024. évre a 2023. évivel azonos, azaz 2 igénylő támogatásával számoltunk.
Lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs a szociális törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem a 100.000,- Ft-ot nem haladja meg. A támogatás összege jövedelemtől függően 5.000,- Ft, illetve 7.000,- Ft.
A lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás tervezése során 2024. évre, a 2023. évre tervezettel megegyező számú igénylővel és előirányzattal számoltunk.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Lulla Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és a szociális törvény 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult a szociális törvény 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.
2023. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett, ezért a 2023. évivel megegyezően, 1 fő támogatásával és változatlan előirányzattal számoltunk 2024. évre.
Elemi kár következményeinek elhárítása céljából nyújtott települési támogatás:
Lulla Község Képviselő-testülete az elemi kárt szenvedett, a településen állandó lakóhellyel, vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő személyt rendkívüli települési támogatásban részesítheti, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló személy esetén a 180.000,-Ft-ot.
A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege - a rászorultságtól és a kár mértékétől függően – maximum 200.000,- Ft lehet.
2023. évben a fenti támogatás iránti kérelem nem érkezett, ezért a 2023. évivel megegyezően, 1 fő támogatásával, 100.000.- Ft előirányzattal számoltunk 2024. évre.
Köztemetés:
A köztemetés megállapításának feltételeit a szociális törvény szabályozza. Köztemetés elrendelésére 2023. évben nem került sor, ezért 2024. évre is 1 fő támogatásával, azonban magasabb előirányzattal számoltunk, a folyamatosan emelkedő költségek figyelembe vétele miatt.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások
Étkezési térítési díjkedvezmény
A helyi rendelet értelmében a kettő, vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30,- Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,-Ft-ot. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek(ek) más térítési díjkedvezményben nem részesül(nek).
2023. évi tervvel megegyezően 2024. évre is 2 gyermek támogatásával számoltunk.
Gyermekek iskola kezdés és karácsony előtti támogatása:
A képviselő-testület az életvitelszerűen a településen élő gyermekeket iskolakezdés és karácsony előtt egy-egy alkalommal támogatásban részesítheti, abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,-Ft-ot.
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével, 2024. évre a 2023. évivel megegyező előirányzatot és létszámot terveztünk a fenti támogatás tervezése során.
Tanulói támogatás:
A legalább egy éve állandó lullai lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, nappali tagozaton tanulmányokat folytató diák 5.000,- Ft tanulói támogatásban részesülhet, amennyiben tárgyév augusztus 15. napjáig év végi bizonyítványának másolatával igazolja, hogy tanulmányi átlaga legalább a 4,3-as átlageredményt eléri, és a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,-Ft-ot.
2023. évi tervvel megegyezően 2024. évre is 2 gyermek támogatásával számoltunk.
Bursa Hungarica Ösztöndíj:
A képviselő-testület e támogatásra 2024. évben felhasználható előirányzatot 80.000,- forintban határozta meg a 75/2023. (IX. 12.) számú képviselő-testületi határozatával. Az ösztöndíj odaítélésére 2023. novemberében került sor, 1 „A” típusúra pályázó részére került megállapításra 10 hónapon keresztül, a havi 8.000,- forint támogatás.
Újszülöttek támogatása:
A helyi rendelet értelmében a képviselő-testület az újszülött gyermeket egyszeri 30.000,- Ft összegű támogatásban részesítheti, amennyiben a kérelmező családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,-Ft-ot, egyedülálló szülő esetén a 180.000,-Ft-ot.
2023. évben ezen ellátás iránt nem jelentkezett igény, ezért 2024. évre az előző évivel megegyezően, 2 fő támogatásával számoltunk.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- Ft, vagy 6.500,- Ft összegű pénzbeli támogatást.
A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- Ft, míg a többi gyermek esetében 6.000,- Ft.
A 2023. évi tényadatok figyelembevételével, 2024. évre a 2023. évi tervnél 37,5 %-al alacsonyabb jogosult számmal és 21,5 %-al alacsonyabb előirányzattal számoltunk a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény tervezése során.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A szünidei gyermekétkezést tervezése során a 2023. évi tényadatok figyelembe vételével az előző évivel megegyező igénylőszámmal és előirányzattal számoltunk a 2024. évi tervek készítése során.
Szociális étkezésben részesülők támogatása:
A 2023. évi tényadatok alapján 2024. évre a 2023. évinél magasabb előirányzattal és 4 fő igénylő támogatásával számoltunk.
Településkép védelmével kapcsolatos költségek
Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testülete elfogadta Lulla Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 8/2018.(XII.20.) önkormányzati rendeletét, amely 2019. január 1. napján lépett hatályba.
A védett érték karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos kötelezettsége. A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jókarbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat. A támogatás mértékét a Képviselő-testület évente a költségvetésben határozza meg.
A védett építmények felújítására nyújtható támogatásokra 2024. évre 200.000 forint költséget tervezünk.
A település főépítésze - alkalmazása hiányában a polgármester - kérelemre szakmai konzultációt biztosít a településképi követelményekről.
Az építtetőnek vagy meghatalmazottjának az építés megkezdése előtt szakmai konzultációt kell kérni:
1. ha a tervezett építési tevékenység a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI.13.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó, egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység alapján történő új lakóépület építése, illetve meglévő épület bővítése történik,
2. közterületen kapubeálló, híd építése, átépítése esetén,
3. új elektronikus hírközlési építmény elhelyezése esetén:
műtárgynak minősülő antenna szerkezetnél, ha annak bármely irányú mérete a bruttó 6 m-t meghaladja,
antennatartó szerkezet méretétől függetlenül a szerkezetre antenna felszerelésénél, ha az antenna bármely irányú mérete a 4,0 m-t meghaladja.
Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az alábbi esetekben:
1. új építmény építési engedélyezési eljárását megelőzően,
2. meglévő építmény bővítésére, valamint a településképet érintő átalakítására irányuló építési, fennmaradási engedélyezési eljárást megelőzően, amelynél a településrendezési és építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendelet szerinti területi építészeti-műszaki tervtanácsnak nincs hatásköre, és amennyiben összevont telepítési eljárást, ezen belül telepítési hatásvizsgálati szakaszt nem kezdeményezett az építtető.
Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében felsorolt, építési engedély nélkül végezhető építési munkák közül:
1. az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása estén, amennyiben közterületről látható,
2. szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése esetén, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t,
3. építménynek minősülő, háztartási hulladék elhelyezésére szolgáló hulladékgyűjtő és -tároló, sorompó, árnyékoló elhelyezése esetén, amennyiben közterületről látható.
A község teljes közigazgatási területére vonatkozóan településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni:
1. védett érték közterületre néző homlokzatán történő színezés, új tetőhéjalás, nyílászáró csere, valamint előtető építése esetén;
2. védett értéken cégér, üzletfelirat stb. elhelyezése tekintetében;
3. reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatban.
A településképi követelmények megszegése esetén a polgármester felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a jogszabálysértésre és végzésben megfelelő határidőt biztosít a jogszabálysértés megszüntetésére.
A polgármester véleménye a fent meghatározott esetekben az önkormányzati főépítész szakmai álláspontján alapul.
A főépítészi munka elvégzésére 200.000 forint költséget tervezünk.
Helyi lakáscélú támogatás
Lakáscélú támogatás (vissza nem térítendő) max: 300.000 Ft
a) olyan lakás építéséhez vagy vásárlásához, mely a kérelmezők első közös lakástulajdonát képezi, vagy
b) olyan lakás lakáscélú kölcsöne törlesztő részleteinek megfizetéséhez, mely a kérelmezők első közös lakástulajdonát képezi, vagy
c) komfort nélküli vagy félkomfortos lakás komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átalakításához.
d) a lakás komfortfokozatát nem érintő, a lakás használatát lehetővé tevő felújításhoz.
A 2024-es évre a lakáscélú rendelet alapján 300.000 Ft támogatási összeggel terveztünk.
Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházások, felújítások:
2022. évi TOP Plusz 1.2.1.-21-SO1 kódszámú pályázat: Élhető települések. Lulla Község Önkormányzata 2022. 01.13-án pályázatot nyújtott be a kultúrház belső udvarán új közösségi épület kialakítására. Somogy Megyei Kormányhivatallal Konzorciumi szerződést kötöttünk. Kadlicskó Krisztián tervező elkészítette 500.000 Ft-ért az új közösségi épület terveit. Pályázatot 50.653.800 Ft azaz ötvenmillió-hatszázötvenháromezer-nyolcszáz forint vissza nem térítendő támogatásban részesítették, amiből az önkormányzatot megillető támogatás 47.840.000 Ft, amit 2022.év végén már megkapott az önkormányzat. A 2023. évben az önkormányzat 25.613.425 Ft-ot költöttünk a pályázat terhére, ebből 2.000.000 Ft a építészeti tervköltség, 23.264.175 e Ft a kivitelezéshez kapcsolódó I. és II. résszámla, 349.250 e Ft pedig a műszaki ellenőri tevékenység összege. A 2024 évben tervezett kiadás 26.146.175 Ft, melyből 23.264.175 Ft a kivitelezésből visszalévő, 2.882.000 Ft pedig a pályázathoz szükséges szakmai, projektelőkészítő és egyéb szolgáltatás költségei.
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló beruházásokat, felújításokat a 8. melléklet tartalmazza.
A 2024. évi közvetett támogatások tervezett összegének indoklása:
Közvetett támogatások tervezésénél az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. tv. 134. § alapján a méltányosság gyakorlásának lehetőségét vettük figyelembe (6. melléklet).
Lulla, 2024. február 20.
Kleiber Jenőné
polgármester