Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2011. 05. 18

Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról és a fizetendő díjak mértékéről

2011.05.18.

Sérsekszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján Sérsekszőlős Község Önkormányzatának a közterület használatáról és a fizetendő díjak mértékéről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy meghatározza a helyi adottságok figyelembevételével a közterületek használatának rendjére vonatkozó szabályokat, megállapítsa a közterület-használati díj mértékét.

(2) A rendelet hatálya Lulla község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletekre terjed ki.

(3) Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott terület részére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni." (147/1992. (XI. 6.) Korm. rendelet 4. sz. melléklet)

(4) A rendelet rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjednek, akik vagy amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a város területén tartózkodnak és tevékenykednek.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában: Közterület: A közhasználatra szolgáló minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan nyilvántartás ekként tart nyilván. Közúti közlekedési szolgáltatás: Járművel díj ellenében végzett személyszállítás, árufuvarozás, és autómentés. (89/1988. (XII. 20.) MT rendelet 1. § (2) bekezdés) Mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz. .Mozgó árusítás: az árusításnak az a formája, amikor a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgó boltnak. Ideiglenes vagy idényjellegű árusítás: A kereskedő árukészletének az üzlet homlokzatával érintkező közterületen ideiglenesen illetve idényjelleggel történő árusítása. Ideiglenes jellegű árusító pavilon, építmény: Bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló, vagy csoportosan telepített, a környezetébe illeszkedő építmény, amelyhez nem minősül épületnek.

Közterület használata

3. § (1) A közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő- és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése." (147/192. (XI. Korm. rendelet 4. számú melléklet)

(2) A közterületet az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérő célra csak az önkormányzattal kötött szerződés (továbbiakban: szerződés) alapján, a szerződéskötést követően lehet használni.

Közterületen szeszesital fogyasztása

4. § (1) Sérsekszőlős Község közigazgatási területén az 1. § (2) és (3) bekezdéseinek hatálya alá tartozó közterületeken a szeszes ital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik:

a) a vendéglátó egységnek az önkormányzattal kötött közterület-használati megállapodás alapján használt teraszára, kerthelyiségére,

b) a 9. § (2) bekezdésében felsorolt rendezvények alkalmával a rendezvény helyszínére.

Közterület használati szerződés létrejötte

5. § (1) A közterület használatára a közterület tulajdonosa - továbbiakban: használatbaadó - és a közterületet használó - továbbiakban: használó - szerződése alapján, az abban foglaltaknak megfelelően kerülhet sor.

(2) A szerződés létrejöttét az ajánlat megtételével kell kezdeményeznie annak, aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni. Az ajánlatot a használat megkezdése előtt legalább 5 nappal kell megtenni.

(3) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) az ajánlat tevő nevét, az állandó lakó- székhely vagy telephelyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát,

c) a közterület helyének pontos meghatározását, és a használni kívánt terület nagyságát,

d) a közterületen folytatni kívánt engedélyköteles tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl.: vállalkozói igazolvány, működési engedély) másolatát,

e) a tevékenység jellegétől függően - szükség esetén - a szakhatóságok hozzájárulását,

f) országos közút belterületi szakasza felett, vagy mellett hirdetőtáblák elhelyezésére vonatkozó ajánlathoz csatolni kell a közlekedési hatóság szakhatósági szakvéleményét.

A közterület használati szerződés

6. § (1) A szerződés megkötése a Polgármester átruházott hatáskörébe tartozik.

(2) A szerződés csak akkor köthető meg, ha a vonatkozó jogszabályok, szakhatósági előírások és az e rendeletben foglalt feltételek azt lehetővé teszik.

(3) A szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződő felek nevét, az állandó lakó- székhely vagy telephelyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát,

c) a közterület helyét, területét,

d) a közterület használati szerződés megszűnését követően az eredeti állapot visszaállítására vonatkozó kötelezettség rögzítését és annak határidejét,

e) közterület-használati díj mértékét, a befizetés módját, és határidejét,

f) a szerződés megszűnésének eseteit,

g) a (2) bekezdés alapján meghatározott követelményeket és feltételeket.

(4) A szerződésben a kötelező tartalmi elemeken kívül a felek egyéb feltételekben is megállapodhatnak.

(5) A közterület használat során keletkezett károkért a használatbaadó felelősséget nem vállal.

(6) A gépjármű tárolás céljára kötött szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a közterületen gépjármű javításával, karbantartásával kapcsolatos tevékenységek nem végezhetők.

(7) A szerződések egy példányát meg kell küldeni:

a) Tab Város Polgármesteri Hivatala pénzügyi irodának,

b) az érintett szakhatóságoknak.

A szerződés megszűnése és megszüntetése

7. § (1) A határozott időre szóló vagy feltételhez kötött szerződés a szerződésben megállapított idő elteltével vagy feltétel bekövetkeztével megszűnik.

(2) A felek a szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

(3) A szerződés időtartamától függetlenül az 3 hónapos felmondási idővel felmondható.

(4) A szerződést a használatbaadó azonnali hatállyal felmondja, ha a szerződő fél a közterületet nem a szerződésben rögzített célra, és módon használja, vagy a díjfizetési kötelezettségének a felszólítást követő 15 napon belül nem tesz eleget.

(5) Ha a szerződés megszűnik, a közterület használója köteles saját költségén az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani, kivéve, ha a szerződő felek ettől eltérően állapodnak meg.

(6) Ha a közterület-használat megszűnik, a megszűnésig az esedékes közterület használati díjat kell megfizetni. A szerződés hátralévő időtartamára előzetesen befizetett díjat a használónak a használatbaadó köteles a megszűnés időpontjában visszatéríteni.

A közterület közterület-használati szerződésnélküli használatának jogkövetkezményei

8. § Szerződés nélküli közterület használat esetén a jogosulatlan használó köteles felhívásra a használatot azonnal megszüntetni, és a közterület eredeti állapotát saját költségén kártalanítási igény nélkül helyreállítani. A szerződés nélküli használat idejére a használó köteles az e rendeletben megállapított díj kétszeres mértékét megfizetni.

9. § (1) A szerződés alapján folytatható tevékenységek, közterület-használatért fizetendő díj mértéke:A szerződés alapján folytatható tevékenységek, közterület-használatért fizetendő díj mértéke:

a) közterületbe benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, előtető, előszerkezet, hirdető-berendezés, fényreklám, cég- és címtábla 150 Ft/m2/hó
b) árusító és egyéb fülke (élelmiszer, zöldség-gyümölcs, virág, hírlap, stb.) 240 Ft/m2/hó
c) teher- és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányai gépkocsinként, illetve nvomtatványonként 50 Ft/db/hó
d) önálló utcai hirdető-berendezés 90 Ft/m2/hó
e) építőanyag-tárolás (legfeljebb 1 évig) 20 Ft/m2/hó
f) tüzelő és egyéb anyag tárolása 48 órán túl, legfeljebb 30 napig 50 Ft/m2/hó
g) idényjellegű árusítás 480 Ft/m2/hó
h) alkalmi és mozgóárusítás 120 Ft/m2/hó
i) vendéglátóipari előkert 50 Ft/m2/hó
j) mutatványos tevékenység 50 Ft/m2/nap
Minden megkezdett naptári hónap egész hónapnak számít, kivéve az egy napra igénybe vett közterület használatot.A fenti díjak általános forgalmi adót nem tartalmaznak.
(2) Nem kell közterület használati díjat fizetni az önkormányzat szervezésében tartandó rendezvényekkel együttjáró közterület használatkor: Falunap, Búcsú

10. § A közterület használati díj összegét a szerződéskötést követően – a kiállított számla alapján - legkésőbb 15 napon belül Sérsekszőlős község költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni.

Vegyes és záró rendelkezések

11. §1

12. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

Hatályát vesztette a 12/2012. (V. 31.) rendelet 6. §-ával, hatálytalan 2012. május 31. napjától.