Sérsekszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020. (IX.9.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosításáról.

Hatályos: 2020. 09. 10- 2021. 02. 14

SÉRSEKSZŐLŐS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

8/2020.(IX.9.)

RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Sérsekszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:



  1. §



Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 13. § (1) –(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.


  1. Sérsekszőlős Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig - jövedelemre való tekintet nélkül pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (továbbiakban: kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal azt a rászoruló személyt, aki rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.


  1. Az (1) bekezdés esetén adható kölcsön mértéke legfeljebb a kérelmező családja havi nettó összjövedelmének megfelelő összeg, de maximum 100.000,- Ft lehet.


  1. Nem részesíthető kölcsönben az (1) bekezdésben megjelölt feltételeknek megfelelő személy, ha:
    1. önhibájából kerül nehéz anyagi helyzetbe, vagy
    2. a kérelem benyújtását megelőző három évben igénybe vett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.


  1. A kölcsönt a folyósítást követő hónap 15. napjától kezdődően tíz hónapon belül kell visszafizetni, havonta egyenlő részletekben. Előtörlesztés az esedékes havi részlet befizetése felett lehetséges.


  1.  A kölcsönben részesülőkkel az 1. sz. melléklet szerinti szerződést a polgármester köti meg.



  1. §


A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(2)     A 7. §, a 11. § (4) bekezdése, a 12. §, a 13. §, a 14. § szerinti települési támogatás elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.




  1. §


  1. E rendelet 2020. szeptember hó 10. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyek elbírálása során is alkalmazni kell.


  1. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Rendelet 13. § (6) – (7) bekezdése, valamint 16. § (3) bekezdése hatályát veszti.



Sérsekszőlős, 2020. szeptember 8.




        Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit                                                 Teleki Ákos

                          jegyző                                                                    polgármester









ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

SÉRSEKSZŐLŐS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására



Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosítását az alábbi okok indokolták.

Jelen módosítással, a kamatmentes kölcsönre való jogosultság jövedelemre való tekintet nélkül megállapítható válik.



Sérsekszőlős, 2020. szeptember 8.




                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Teleki Ákos

                                                                                                   polgármester