Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi zárszámadásról

Hatályos: 2023. 05. 26

Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.26.
a 2022. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
a 2022. évi zárszámadásról szóló rendelethez
Sérsekszőlős Község Képviselő-testülete a 2/2022. (II.25.) sz. rendeletével jóváhagyta a 2022. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, polgármesteri döntések alapján, a pótlólag kapott állami támogatások pénzügyi kihatása következtében.
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §. alapján a zárszámadásról a képviselő-testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-15. mellékletek.
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
A 2022. évi bevételi előirányzatot 97.410 e Ft összegben hagyta jóvá a képviselő-testület, ami év közben 111.524 e Ft-ra módosult, a teljesítés, pedig 112.151 e F t amely 101 %-os teljesítést jelent (1. melléklet), ezen belül a működési célú bevételek 104%-ra (3. melléklet) realizálódtak.
A működési bevétel, amely az összes bevétel 0,5 %-át teszi ki, kamatbevételből, sírhelymegváltásból, gázpalackok cseréjéből befolyt bevételből tevődik össze A működési bevételek 90 %-ra teljesültek.
A 2022. évi adókivetések március 15. előtt megtörténtek. Az adó befizetésére kamatmentesen két egyenlő részletben van lehetőség, minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.
A helyi adók befizetése a tervezetthez képest 144 %-ra, míg az egyéb közhatalmi bevételek 38%-ra teljesültek. Az előző évhez képest a vagyoni adók befizetése 110 %-ra teljesült, az iparűzési adó befizetések az előző évihez képest viszont 110 %-ra teljesültek.
Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek, a következő csoportosítás szerint:
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása
10 025 e Ft
Szociális feladatok támogatása 8 026 e Ft
Kulturális feladattok támogatása 2 270 e Ft
Kiegészítő támogatások bevételei 3 700 e Ft
Elszámolásból származó bevételek 1.453 e Ft
A támogatásértékű bevételek összességében 100 %-ra teljesültek.
A működési célú támogatásértékű bevételeknél a teljesítés 2 632 e Ft, melyből 1 901 e Ft a közfoglalkoztatás, 100 e Ft a diákmunka támogatása, 631 e ft a kulturális dolgozó bérfejlesztésének támogatása.
A felhalmozási célú bevételek összege 10 000 e Ft, a Magyar Falu Program keretében MFP-Út,kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítására kapott támogatás, valamint 53 659 e Ft a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázat támogatása.
A finanszírozási bevételek összege 13 372 e Ft maradvány igénybevételéből és 921 e Ft államháztartáson belüli megelőlegezésből tevődik össze.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások a módosított előirányzathoz viszonyítva 90 %-ra realizálódtak az 1. sz. melléklet alapján.
A működési kiadások 79 %-ra realizálódtak (3. melléklet). A működési kiadások, amelyek az összes kiadás 33 %-át teszik ki, a személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, ellátottak juttatásaikból, működési célú támogatásértékű kiadásból és átadott pénzeszközből, valamint a dologi kiadásokból tevődik össze.
Dologi kiadások közé tartoznak a helyi hivatal, a közösségi ház, a köztemető működtetési kiadásai, a közüzemi díjak, a postaköltség, a vagyonbiztosítás, a bankköltségek és egyéb szolgáltatási díjak.
A működési célú pénzeszköz átadások 80 %-ban teljesültek (5. melléklet). Az államháztartáson belüli átadások 48 %-ra teljesültek. Tab Város Önkormányzatának óvodai működésre nem valósult meg átadás, a Koppány-Völgye Többcélú Kistérségi Társulásnak működésre 143 e Ft-t adtunk át.
Az államháztartáson kívüli átadások a tervezetthez képest 89 %-ban teljesültek.
Koppány-völgye KEK-nek ügyeleti ellátásra 849 e Ft-ot, háziorvosi ellátásra 70 e Ft-t, Anyatejes Világnapra 5 e Ft-t adtunk át. A Kaposvári Egyházmegye Karitasz csoportjának 50 e Ft került átadásra.
SZOCIÁLIS KIADÁSOK ALAKULÁSA
Az összkiadás 1,2 %-a került kifizetésre szociális juttatásként a lakosságnak az alábbi jogcímekre (6. melléklet ):
Létfenntartási gondok enyhítésére 1027 e Ft
Lakhatási támogatás 0 e Ft
Szociális tüzifa támogatás 0 e Ft
Kamatmentes kölcsön nyújtása 0 e Ft
Eltemetés költségeihez nyújtott támogatás 30 e Ft
Köztemetés 0 e Ft
Gyermekvédelmi kedvezmény 0 e Ft
Étkezési térítési díj kedvezmény 0 e Ft
Iskolakezdési támogatás 150 e Ft
Bursa Hungarica ösztöndíj 0 e Ft
Újszülöttek támogatása 0 e Ft
Összesen: 1 207 e Ft
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
2013. január hó 1. napjától - több lépcsőben - számos addig jegyzői hatáskörben lévő szociális ellátás való jogosultság elbírálása a járási hivatal hatáskörébe került.
A 2015. március hó 1. napjától megszűnő ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást, illetve más pénzbeli ellátást. Sérsekszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
2021. márciusában a Somogy Megyei Kormányhivatal megkereste valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét és kérte, azon önkormányzatokat, amelyek eddig jövedelemre való tekintet nélkül nyújtottak szociális rendeletük alapján támogatásokat, hogy 2021. április 30. napjáig módosítsák a helyi szociális rendeletüket, és csak a szociálisan rászorult személyek részére, meghatározott jövedelemhatár alatt folyósítsák a támogatásokat. A fenti kérésnek eleget téve, a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás, a 60 év felettiek részére nyújtott támogatás, elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás, az étkezési térítési díjban részesülők támogatása, az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekek részére iskolakezdéskor, karácsony előtt nyújtható támogatás, az újszülöttek részére nyújtható támogatás esetén került hatályon kívül helyezésre az a rendelkezés, mely értelmében jövedelemre való tekintet nélkül nyújtható volt a támogatás. A fenti ellátások esetén – a 60 év felettiek részére nyújtott támogatás kivételével - az ellátásra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelemhatár családos személyek esetén egységesen 130.000 forintban, míg egyedülállók esetén egységesen 150.000 forintban került meghatározásra.
Az infláció miatt 2022. 09. hó 15-étől jövedelemhatárok tovább emelése vált szükségessé, így ettől az időponttól az ellátásra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelemhatár családos személyek esetén egységesen 150.000 forintra, míg egyedülállók esetén egységesen 180.000 forintra került emelésre.
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A településen 2022. szeptember 15-étől azt a személyt lehetett települési támogatásban részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot. Az így megállapított támogatás összege, rászorultsághoz igazodva, maximum 50.000,- forint lehet.
Továbbá évente egy alkalommal kérelemre, azokat az adott év október 1. napján a 60. életévüket betöltő személyeket, akiknek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem éri el a 180.000.-forintot, egyedülálló esetén a 200.000.- forint összeget a képviselő-testület települési támogatásban részesítheti.
2022. évben 30 esetben került megállapításra a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás, valamennyi esetben pénzbeli támogatást nyújtott az önkormányzat. Sérsekszőlős Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) 25 esetben a településen élő 60 év feletti személyeket részesítette személyenként 30.000 forint összegű támogatásban, 5 esetben nehéz élethelyzetre került személyek részére nyújtott támogatást. A vizsgált időszakban települési támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Az előző év azonos időszakában 28 fő részesült települési támogatásban.
A költségvetés tervezésekor 37 fő támogatásával számoltunk, 770 e forint összegben.
Szociális célú tűzifa:
2022. évben szociális célú tűzifára nem pályázott az önkormányzat.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Sérsekszőlős Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 30.000,- forintra támogatást állapított meg az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személy részére, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladta meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot.
A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2022. évben elhunyt személy eltemettetésének költségihez való hozzájárulásként 1 fő részére került megállapításra a temetési támogatás. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
2022. évre 2 hozzátartozó segélyezésével számoltunk, 60 e Ft összegben. Előző év azonos időszakában 2 alkalommal került megállapításra a fenti támogatás.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtott települési támogatás
Sérsekszőlős Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig - jövedelemre való tekintet nélkül pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (továbbiakban: kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal azt a rászoruló személyt, aki rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
A kölcsön mértéke legfeljebb a kérelmező családja havi nettó összjövedelmének megfelelő összeg, de maximum 100.000,- Ft lehet.
A vizsgált időszakban a Sérsekszőlős Község Önkormányzattól senki nem igényelt kamatmentes kölcsönt.
Előző év azonos időszakában szintén nem részesült senki kölcsönben. A költségvetés tervezésekor 2 fő támogatásával, és 100 e Ft előirányzattal számoltunk.
Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem az 100.000,- Ft-ot nem haladja meg. A támogatás összege jövedelemtől függően 5.000,- forint, illetve 7.000,- forint.
2022. december hó 31. napján 1 személy részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban. Ezen ellátás iránti kérelem nem került elutasításra 2022. évben.
A költségvetés tervezésekor 3 háztartás támogatásával, és 150 e Ft előirányzattal számoltunk. Előző év azonos időpontjában szintén 1 fő részesült a fenti támogatásban.
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Sérsekszőlős Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra. Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.
2022. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.
A költségvetés tervezésekor 1 fő támogatásával, és 180 e Ft előirányzattal számoltunk.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2022. évre 1 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 200 e Ft volt. 2022. évben köztemetés elrendelésére nem került sor.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások
Az oktatási, nevelési intézmények tanulói, akiknek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatának befejezéséig a következő támogatásokban részesülhetnek:
Étkezési térítési díjkedvezmény
A helyi rendelet értelmében az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekekre tekintettel a szülők gyermekenként napi 150.-Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek(ek) más térítési díjkedvezményen nem részesülnek.
2022. évben étkezési térítési díjkedvezmény iránti igény nem érkezett. 2022. évre 2 gyermek támogatásával számoltunk, 20 e Ft összegben.
Gyermekek részére évente kettő alkalommal nyújtható támogatás:
A képviselő testület az oktatási és nevelési intézménybe járó, életvitelszerűen a településen élő gyermekeket évente kettő alkalommal támogatásban részesítheti.
Sérsekszőlős község polgármestere 2022. év szeptemberében 4, a jövedelmi feltételeknek megfelelő tanulót személyenként 30.000,- forint támogatásban részesített.
Újszülöttek támogatása:
A képviselő-testület a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és a lakóhelyén életvitelszerűen élő, újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülő részére 30.000,- forint támogatást állapíthat meg, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladta meg a 150.000,- forintot, egyedülálló esetén a 180.000.- forintot.
2022. évben újszülöttek támogatásának megállapításra nem került sor.
A költségvetés tervezésekor 2 újszülött támogatásával számoltunk.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6.500,- forint összegű támogatást.
A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6.000,- forint.
2022. december hó 31. napján a településről senki nem részesült ebben az ellátásban. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására sem került sor. 2022. évre 2 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre 25 e Ft állt rendelkezésre.
Előző év azonos időpontjában szintén nem volt a településen rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesített gyermek.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.
A településről senki nem vette igénybe 2022. évben a szünidei gyermekétkeztetést. A költségvetés tervezésekor 1 igénylővel és 40 e Ft előirányzattal számoltunk.
Szociális étkezésben részesülők támogatása:
2022. évben a szociális étkezést igénybe vevők közül senki nem részesült a településről jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben.
KÖZFOGLALKOZTATÁS
Sérsekszőlős Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont hatósági szerződést kötött a 2022. évi közfoglalkoztatás támogatására.
Az Önkormányzatnál 2022-ben az alábbi hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok keretében történt a közfoglalkoztatás:


Program elnevezése

Foglalkoztatottak száma

Támogatás


Program időtartama


Hosszabb időtartamú program - közterület takarító

2 fő

90%


2021. március 10-
2022. február 28.

Hosszabb időtartamú program – közterület takarító

2 fő

80%

2022. március 1. –
2022. július 31. –
2022. augusztus 1. –
2022. augusztus 31.


Hosszabb időtartamú program - közterület takarító

1 fő

80%


2022. szeptember 1-
2023. február 28.

A 2021. március 10-től 2022. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek- és parkok takarítása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, temetők karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés.
A 2022. március 1-től 2022. július 31-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program meghosszabbításra került 2022. augusztus 1-től 2022. augusztus 31-ig, melynek keretében 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek- és parkok takarítása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, temetők karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása.
A 2022. szeptember 1-től 2023. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 1 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, kommunális feladatok ellátása, közterületek- és parkok takarítása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, árkok tisztítása, bozót- és cserje irtás, temetők karbantartása, önkormányzat épületének karbantartása, hóeltakarítás, síkosság-mentesítés.
Támogatások
Sérsekszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 49/2022. (V.17.) számú határozatában foglaltak alapján a Kaposvári Egyházmegyei Karitászon keresztül 50.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Utolsó Vacsora Plébánia Tab Karitászcsoport részére tartós élelmiszercsomagok és tisztálkodószerek vásárlásának céljára.
Sérsekszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi költségvetéséről szóló 2/2022. (II.25.) számú rendeletében foglaltak alapján a „Koppány-Völgye KEK” Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft. részére 5.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Anyatejes táplálás Világnapi ünnepség megrendezésének céljára.
Sérsekszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 3/2020. (II.10.) számú rendeletében és a 48/2020. (VIII.12.) számú határozatában foglaltak alapján a Sérsekszőlősért Egyesületnek 400.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott az egyesület által elnyert pályázathoz szükséges önerő biztosításához. Az Önkormányzat támogatása a pályázatíró bérének önerejéhez nyújtott támogatást, mellyel az egyesület megfelelően elszámolt.
Adóbeszámoló 2022. évről Sérsekszőlős
Gépjárműadó: 2021. január 1. napjától az önkormányzati adóhatóság helyett a NAV vette át belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos adóztatási feladatokat. Érkezett még 2022-ben is az adózóktól befizetés az önkormányzati számlára. Az eddigi túlfizetéseket rendezni kellett év végén.
Magánszemélyek kommunális adója adónemben a népesség-nyilvántartás adatai, az ingatlan-nyilvántartás adatai, a Földhivataltól igényelt adózási földkönyv, az adóívek kiküldése utáni adategyeztetés alapján valamint önbevallással új kivetés összesen 5 adózónál 18.750,- Ft összegben történt, a 2022. évben 1 mentességre jogosult adózó volt a Sérsekszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a magánszemélyek kommunális adójáról szóló többször módosított 9/1991. (IX. 17.) rendelete 6. § (1) bekezdése alapján.
Helyi iparűzési adóban 29 állandó helyi iparűzési adó bevallás érkezett 2021. évről, és 7 KATA-s adózót tartottunk nyilván 2022-ben.
Hatósági bizonyítványok, adóigazolás:
Az ügyfél kérelmére különböző eljárásokhoz (pl. pályázat, közbeszerzési eljárás, stb.) kell kiállítani az önkormányzati adóhatóságnak. Kiállítása abban az esetben történhet, amennyiben az adózó folyószámlája tartozást nem mutat. Amennyiben valamilyen hátralék áll fenn, az adózónak be kell fizetnie, ahhoz, hogy kiállítsuk az igazolást részére.
5 adóigazolást adtunk ki.
Adó-és értékbizonyítvány
Az adó- és értékbizonyítványok kiállítása hagyatéki eljáráshoz, gyámügyi eljáráshoz, végrehajtási eljáráshoz és egyéb közigazgatási eljáráshoz történik, az önkormányzat illetékességi területén található ingatlanokra vonatkozóan.
2022. évben 13 db adó- és értékbizonyítvány került kiállításra.
Adóhátralékok alakulása 2022. évben
Az adóalanyok számára 2022-ban mindkét félévben küldtünk értesítőt a fizetendő összegekről az adózók részére. (Az első félévit februárban, a második félévit augusztusban.)
Az adóív adónemenként tartalmazza az adókötelezettséget, a befizetést és a számlaegyenleget.
Adóalanyok száma adónemenként 2021-2022. évben (fő):

Adónem

2021

2022

Magánszemélyek komm. adója

52

52

Gépjárműadó

-

-

Helyi iparűzési adó

30

36

Összesen

82

88

A második félévi adóbefizetés után november hónapban 11 hátralékkal rendelkező adózót szólítottunk fel hátralékának befizetésére.
Az intézkedések (felszólítás) hatására csökkent a hátralék összege.
A fennálló összes adóhátralék összegei adónemenként 2018.12.31.-2022.12.31. az alábbiak szerint alakultak (e. Ft-ban):

Adónem

2018.12.31.

2019.12.31.

2020.12.31.

2021.12.31.

2022.12.31.

Magánsz.komm.adója

28

30

21

27

42

Helyi iparűzési adó

77

9

133

44

489

Pótlék

47

24

22

16

56

Összesen

234

88

361

108

587

Hátralék: a kamatmentes fizetési határidő lejártával esedékessé vált és meg nem fizetett adóösszeg.
A 2021-2022. évre vonatkozóan az adókövetelések (előírás, kivetés) összegei:

Összes követelés (e Ft)

Fennálló hátralék (e Ft)

Hátralék a követelés arányában (%)

2021

2022

2021

2022

2021

2022

Önkorm. sajátos bevételei

4 226

5 513

87

587

2,1%

10,6%

Ebből
-helyi adók

4 162

5 433

71

531

1,7%

9,8%

-egyéb bevétel (pótlék)

64

80

16

56

25,0%

70,0%

A táblázat az év végén fennálló hátralékot, valamint a hátralék arányát a követeléshez képest mutatja.
Pályázatok
VP6-Külterületi helyi közutak fejlesztése:
54.748.534 Ft támogatásban részesült az Önkormányzat 2021. év decemberében a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú Külterületi helyi közutak fejlesztése című pályázatot illetően. Az ÖkoBau Kft. benyújtotta az 1. részszámláját 27.668.389 Ft összegű kivitelezői munkálatról, amely kifizetésre került. A végszámla is kiküldésre került az Önkormányzat részére 27.668.389 Ft összegről. A műszaki ellenőri feladatokat Incze Mérnök Kft. látta el 500.000 Ft-ért. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére Taubert Balázs egyéni vállalkozó benyújtotta az 1.440.751 Ft összegű végszámláját. 30.000 Ft összegért látta el Horváth Tamás e.v. a kötelező nyilvánossági és tájékoztatási feladatokat. A forgalomba helyezési eljárás során 83.200 Ft hatósági díjat kellett fizetni. 2023.évben várhatóan kiadások nem lesznek, hiszen már helyszíni ellenőrzés is megtörtént.
MFP- Szabadság utca 170 méteres szakaszának felújítása
A pályázatot Kulcsár Péter készítette elő 120.000 Ft értékben. A beadott pályázat pozitív elbírálásban részesült. 9.999.995 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott Sérsekszőlős Község Önkormányzata. A projektmenedzseri feladatokat Kulcsár Péter látta el 379.570 Ft összegért. A kivitelezési munkálatokat az ÖkoBau Kft. végezte el, akik benyújtották a 9.400.426 Ft-os végszámlájukat. A munkálatok ellenőrzésével Incze Domokos műszaki ellenőrt bízta meg az Önkormányzat, melyet 100.000 Ft-ért vállalt el. A műszaki átadás-ávétel megtörtént 2022. októberében. A forgalomba helyezési eljárás során 55.600 Ft hatósági díjat kellett fizetni az Önkormányzatnak. Az elszámolás benyújtásra került
Egyéb:
Vízkárelhárítási védelmi terv felülvizsgálatát a VitalWater Kft. készítette bruttó 157.734 Ft értékben.
Falubusz garázsának ajtó készítését Wirth Nyílászáró Kereskedés és Építőipari Kft készítette bruttó 785 114 Ft összegért.
Vagyongazdálkodás :
Beszerzésre került 1 db alulétra 12 e Ft-ért, ping pong asztal 145 e Ft-ért, csocsó asztal 170 e Ft-ért, metszőolló 20 e Ft-ért.
Megvásárlásra került Sérsekszőlős 113/1 és 113/2 hrsz-ú telek 180 e Ft-ért.
Értékesítésre került 3 soros függesztett vetőgép,szárzúzó,sk-3 kultivátor tárcsa burgonyaültető, kapálógép 1 169 e ft-ért illetve egy buszváró rész 40 e Ft-ért.
Közvetett támogatás indoklása:
Az önkormányzat 2022. évben közvetett támogatást nem nyújtott.
Többéves kihatással járó kötelezettségek:
Az önkormányzatnak többéves kihatással járó kötelezettségei nincsenek, az önkormányzatnak tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettsége nem áll fenn. (15.melléklet)
Az önkormányzat maradványa:
Az önkormányzat 2022. évi maradványa 11 263 eFt (8. melléklet) .
Az önkormányzat hitelállománya:
Az Önkormányzatnak 2022. 12.31-én hitelállománya nincs.
Sérsekszőlős, 2023.05.24.
Teleki Ákos
polgármester