Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (X. 31.) önkormányzati rendelete

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 27

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2000. (X. 31.) önkormányzati rendelete

A köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.05.27.

Zala Község Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII törvény 40. §.(1) bekezdésének és 41. §.(3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Zala község közigazgatási területén az 86, 016 hrsz alatt fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló működő temetőre.

(2) Az (1) bekezdésben említett temető fenntartásáról, üzemeltetéséről Zala község Önkormányzata gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra használatba vétele

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

3. § (1) A temetőt sírhely-táblákra és urnafülke-táblára lehet felosztani, a sírhely táblákon belül kell kijelölni a sírbolthelyeket.

(2) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – a foghíjhelyek feltöltése után folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(3)1

4. § (1) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén: 60 év

b) sírhely esetén 25 év

c) urnafülke estén: 25 év

(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.

(4) A köztemető üzemeltetője temetkezési hely elővételét engedélyezheti.

(5)2

5. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely:2.10 m hosszú, 2,00 m. mély, 0.90 m széles

b) Gyermek sírhely:1.30 m hosszú, 1,60 m. mély, 0.60 m széles

c) Sírboltok:Két személyes: 3.00 m hosszú, 2,10 m. mély, 2.00 m széles Négy személyes: 4.00 m hosszú, 2.10 m. mély, 3.00 m széles

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Felnőtt sírba az elhelyezett koporsón kívül még két urna is temethető. Ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg. A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két férőhelyes sírboltban további 6 urna, négy személyes sírboltban további 12 urna helyezhető el.

(4) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

Temetkezési szolgáltatások

6. § (1)3 A köztemetőben temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető - temetkezési vállalkozók útján - gondoskodik.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetésenként – a rendelet 2. számú mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni.

Temetői munkák

7. § (1) A sírokra és a sírboltokhoz olyan növények ültethetők, amelyek a sír körüli utakon a közlekedést nem akadályozzák és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Tilos a sírokra 2 m-nél magasabbra növő díszfák és díszcserjék ültetése. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) Ülőhelyet elhelyezni csak a temető üzemeltetőjének előzetes engedélyével lehet úgy, hogy az a sírok és a sírboltok közötti közlekedést ne akadályozza.

(3) A temetőben a temetkezési helyek bekerítése tilos.

(4) Sírbolt, síremlék állítását, bontását, egyéb munkálatok végzését, valamint a szükséges építőanyagok temetőbe való beszállításának időpontját és várható időtartamát az üzemeltetőnek előzetesen be kell jelenteni. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(5) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjével történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

8. § (1) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, temetkezési szolgáltató, kertész stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani.

(2)4 A vállalkozók a rendelet 2. számú melléklet 1. pontjában meghatározott díjat kötelesek fizetni a temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért.

9. § Temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (ékszer, nemesfémből készült protézis) és a megtalálás körülményeiről jegyzőkönyvet kell felvenni. A talált érték biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásáig.

A temetők rendje

10. § (1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerinti időben végezhetik. Tevékenységük gyakorlása során más temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(2) A temetkezési helyek díszítése, növénnyel való beültetése, ápolása és rendszeres gyomtalanítása a temetési hely feletti rendelkezési jog tulajdonosának, illetve a hozzátartozóknak a kötelessége, de megbízás alapján – térítés ellenében – a temető üzemeltetője is elvégezheti.

(3) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(4) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(5) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(6) A temetkezési helyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temető tisztántartása az üzemeltető feladata.

(7) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(8) A temetőben meggyújtott kegyeleti gyertyákat és mécseseket nem lehet őrizetlenül hagyni, távozáskor azokat el kell oltani (kivétel november 1.). A temetőben avart, elszáradt virágot és koszorút elégetni nem szabad.

(9) A temetők területére állatokat bevinni – a vakvezető kutyák és őrkutyák kivételével – tilos.

(10) A temető bejáratához, a ravatalozó épületének falára vagy a temető egész területén egyéb helyre reklámtáblák és hirdetmények elhelyezése tilos.

11. § A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a telephelyen lát el.

Záró rendelkezések

12. §5

13. § Ez a rendelet 2000. november 1-jén lép hatályba.

14. §6 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Hatályon kívül helyezte az 1/2015(I.23) rendelet 1§-a. Hatálytalan: 2015. január 24-től.

2

Hatályon kívül helyezte az 1/2015(I.23) rendelet 2§-a. Hatálytalan: 2015. január 24-től.

3

Módosította a 18/2004. (XI. 29.) rendelet 1. §-a, hatályos 2004. december 1. napjától.

4

Módosította a 18/2004. (XI. 29.) rendelet 2. §-a, hatályos 2004. december 1. napjától.

5

Hatályon kívül helyezte a 12/2012. (V. 31.) rendelet 9. §-a, hatálytalan 2012. május 31. nap 19.00 órától.

6

Beiktatta a 12/2009. (VIII. 27.) rendelet 2. §-a, hatályos 2009. augusztus 28. napjától.

7

Az 1. melléklet a Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.