Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2004. 01. 01

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról

2004.01.01.

1Zala Község Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi lakáscélú támogatásokról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a szociálisan rászoruló fiatalok lakáshelyzetének megoldásához való anyagi hozzájárulás segítségével a település népességmegtartó képességének javítása.

A rendelet hatálya

2. § Helyi lakáscélú támogatás (továbbiakban: támogatás)

a) fiatal házas- illetve élettársaknak,

b)2 40 év alatti egyedül élőknek nyújtható.

Értelmező rendelkezések

3. §3 E rendelet alkalmazásában:

a) Fiatal házas- illetve élettársak: Azok a házas- illetve élettársak, akik közül a felek egyike a kérelem benyújtásának időpontjában a 40. életévét nem töltötte be.

b) Új lakás: Olyan lakás, amelyben még lakó- illetve tartózkodási helyet nem létesítettek.

c) Felújítás: Az OTÉK. 1. számú mellékletének 26. pontja szerinti munkák köre.

d) Jövedelem: A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. a) pontja szerinti vagyoni érték.

e) e)Vagyon: Ingatlan, jármű, gépi meghajtású termelő- és munkaeszköz, vagyoni értékű jog, értékpapír, készpénz, bankbetét.

f) Méltányolható lakásigény: A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 3. § (1) – (3) bekezdéseiben meghatározott lakásnagyság.

g) Lakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. §-ában meghatározott helyiségcsoport.

h) Együttköltöző: a támogatást kérő és közeli hozzátartozója, aki a támogatással érintett lakásba költözik, él.

i) Közeli hozzátartozó: A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (továbbiakban: Ptk.) 685. § b.) pontjába megjelölt személyek.

j) Egyedülálló: Az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

A támogatás formái

4. §4 A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában adható olyan lakás építéséhez vagy vásárlásához, ami a kérelmezők első közös lakástulajdonát képezi, komfort nélküli lakás komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átalakításához, valamint lakás felújításához.

II. Fejezet

A TÁMOGATÁS FELTÉTELEI

A támogatás feltételei

5. § A támogatáshoz a kérelmezőknek az alábbi feltételeknek együttesen meg kell felelniük:

a) a támogatást Zala Község belterületén lévő lakás vásárlásához, építéséhez, felújításához vagy komfortosításához kívánják igénybe venni,

b) előnyt élvez az a kérelmező, aki a kérelem benyújtását megelőzően zalai lakóhellyel rendelkezik,

c) komfort nélküli lakás komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átépítéséhez a kérelmezők valamelyikének legalább ½-ed részben tulajdonában legyen a komfortosítandó lakás,

d) a megvásárolandó illetve építendő lakás a kérelmezők valamelyikének kizárólagos vagy a kérelmezők közös tulajdonába kerüljön.

Támogatást kizáró okok

6. § (1) Nem nyújtható támogatás, ha

a)5 a kérelmezők valamelyike már részesült Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületétől helyi lakáscélú támogatásban,

b) a kérelmezők a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közölnek, amely számukra jogtalan előnyt jelent,

c)6 a kérelmezők és a velük együtt költöző családtagok olyan vagyonnal rendelkeznek (ide nem értve a támogatással komfortosítani kívánt ingatlant), amelynek értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150-szorosát meghaladja,

d)7 a kérelmezők a méltányolható lakásigényüket meghaladó mértékű lakást építenek vagy vásárolnak.

(2) El kell utasítani a támogatás iránti kérelmet, ha a tárgyévi költségvetési rendeletben e célra megállapított pénzösszeg elfogyott.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a kérelem a következő évben ismét benyújtható.

III. Fejezet

A TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE, DÖNTÉS A TÁMOGATÁSRÓL8

A támogatás igénylése

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a tabi polgármesteri hivatalba:

a) lakásépítés esetén a használatba vételi engedély iránti kérelem benyújtásáig,

b)9 lakáskomfortosítás és felújítás esetén a munkálatok megkezdése előtt,

c)10 lakásvásárlás esetén a végleges adásvételi szerződés megkötéséig.

(2) A kérelemhez mellékelni kell

a)11 a kérelmező és a vele együtt költöző családtagok jövedelméről szóló alábbi igazolásokat: - havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző három hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,- álláskeresési ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában a foglalkoztatási osztály által kiállított igazolást, - a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,- vállalkozó esetében az illetékes NAV igazolását, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról, - egyéb jövedelmek esetében a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett a 2. melléklet szerinti formában tett nyilatkozatát a havi átlagos nettó jövedelméről,

b) lakás vásárlása esetén az adásvételi előszerződést vagy szándéknyilatkozatot és a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot,

c) lakás építése esetén a jogerős építési engedélyt és az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát,

d) komfort nélküli lakás komfortosítása esetén a lakás 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát és ha a fürdőszoba kialakítása engedélyköteles építési munkával jár, a jogerős építési engedélyt valamint a zárt szennyvíztároló jogerős építési engedélyét,

e) komfortosítás esetén - amennyiben nem 100 %-ban a kérelmezők tulajdonát képezi az átalakítandó ingatlan – a tulajdonostársak hozzájáruló nyilatkozatát,

f) lakásfelújítás esetén az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát.

Döntés a támogatásról, megállapodás megkötése, támogatás folyósítása

8. § (1) A kérelem elbírálása előtt a Polgármesteri Hivatal ügyintézője környezettanulmányt készít.

(2) A kérelmekről a képviselő-testület dönt.

(3)12 Az e rendelet alapján nyújtható támogatás összege legfeljebb 300.000,- Ft lehet.

(4)13 Lakásvásárlás esetén a megállapodás aláírásának feltétele, hogy a támogatottak a képviselő-testületi döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül az adásvételi szerződést becsatolják.

(5) A támogatás a megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül folyósításra hitelintézeten keresztül. Amennyiben a kérelmezők lakásépítési kedvezményt illetve adó-visszatérítési támogatást vagy hitelintézeti kölcsönt vesznek igénybe, a helyi lakáscélú támogatást a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító hitelintézet útján kell nyújtani.

(6) Lakásvásárlás esetén a támogatottak kötelesek a támogatás folyósítását követő 30 napon belül a tulajdonjog bejegyzést tartalmazó tulajdoni lap másolatot benyújtani a polgármesteri hivatalba.

(7) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében állapítja meg az e rendelet alapján támogatásként felhasználható pénzösszeget.

(8)14 A támogatásban részesülőkkel a képviselő-testület döntése alapján a polgármester támogatási szerződést köt. A szerződéskötésre a Képviselő-testület értesítését követő 30 napon belül kerül sor, melynek tartalmaznia kell különösen: a támogatást nyújtó és a támogatott adatait, a támogatással érintett ingatlan megjelölését,a támogatás összegét, jogcímét, a folyósítás módját,e rendelet alapján a feleket megillető jogokat és kötelezettségeket.

A kamatmentes kölcsön visszafizetése15

9. §16

IV. Fejezet

A TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA, NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSE, ADATVÉDELEM

A támogatás felhasználása

10. § (1) A támogatásban részesítettek a támogatás összegét csak a megállapodásban rögzített célra használhatják fel.

(2) A támogatás megállapodás szerinti felhasználását a polgármesteri hivatal ügyintézője a helyszínen ellenőrzi a megállapodás aláírását követő 1 év elteltével.

A megállapodásban foglaltak megszegésének következményei

11. § (1) A polgármester köteles a megállapodást azonnali hatállyal az önkormányzat nevében felmondani

a) a polgármesteri hivatal ügyintézőjének ellenőrzését követő 3 napon belül, ha a támogatásban részesítettek a megállapodás aláírását követő 1 éven belül a támogatás összegét nem használták fel a megállapodásban rögzített célra,

b) ha a támogatottak a kérelem elbírálásához valótlan adatokat közöltek és így jogtalanul jutottak a támogatáshoz (a kérelemben szereplő adatok valótlanságáról való tudomásszerzést követő 3 napon belül),

c) lakásvásárlás esetén ha a támogatottak a támogatás folyósítását követően a 8. § (6) bekezdése szerint a tulajdoni lapot 30 napon belül nem nyújtják be.

d)17

(2)18 Az (1) bekezdés szerinti azonnali hatályú felmondás esetén a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét egy összegben, a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 6:48. § (1) bekezdése szerinti kamattal növelve kötelesek a támogatottak a felmondás kézhezvételét követő 15 napon belül visszafizetni.

12. § (1) Amennyiben a támogatás folyósítását követően a megállapodásban rögzített cél meghiúsul, a támogatottak kötelesek 5 napon belül a polgármesteri hivatalban a támogatott cél meghiúsulását bejelenteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben kötelesek a felek a megállapodást közös megegyezéssel megszűntetni és a támogatás összegét a támogatottak egy összegben a bejelentést követő 15 napon belül visszafizetni.

Nyilvántartások vezetése, adatvédelem

13. § (1) A jegyző nyilvántartást vezet a támogatásban részesülőkről.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás évenkénti bontásban tartalmazza a támogatásban részesülők nevét, születési helyét, idejét, a támogatásról szóló képviselő-testületi döntés számát, az ügyiratszámot, a támogatás összegét, a támogatás célját és a támogatott ingatlan címét.

(3) A jegyző – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a jogosultsági feltételeinek megállapítása érdekében a tudomására jutottak.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

14. § (1) E rendelet 2004. január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Zala Község Önkormányzatának 5/1998. (IV. 10.) számú rendelete hatályát veszti.

(3)19 E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről rendelkezéseit kell alkalmazni.

1

Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 1. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

2

Módosította a 16/2004. (VIII. 23.) rendelet 1. §-a, hatályos 2004. szeptember 1. napjától.

3

Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 2. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

4

Módosította a 4/2017.(II.13.) rendelet 1. §-a, a 4/2020.(III.31.) rendelet 1. §-a, hatályos 2020. április 1. napjától.

5

Módosította a 4/2020.(III.31.) rendelet 2. § (1) bekezdése, hatályos 2020. április 1. napjától.

6

Módosította a 4/2020.(III.31.) rendelet 2. § (2) bekezdése, hatályos 2020. április 1. napjától.

7

Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

8

Módosította a 4/2020.(III.31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2020. április 1. napjától.

9

Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 4. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

10

Beiktatta a 7/2008. (III. 31.) rendelet 5. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

11

Módosította a 4/2020.(III.31.) rendelet 4. §-a, hatályos 2020. április 1. napjától.

12

Módosította a 11/2007. (IX. 3.) rendelet 1. §-a, a 4/2017.(II.13.) rendelet 2. §-a, hatályos 2017. február 13. napjától.

13

Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 6. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

14

Beiktatta a 7/2008. (III. 31.) rendelet 7. §-a, módosította a 9/2013. (IX. 4.) rendelet 1. §-a, hatályos 2013. szeptember 4. napjától.

15

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(II.13.) rendelet 3. § (1) bekezdése, hatálytalan 2017. február 13. napjától.

16

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(II.13.) rendelet 3. § (1) bekezdése, hatálytalan 2017. február 13. napjától.

17

Hatályon kívül helyezte a 4/2017.(II.13.) rendelet 3. § (1) bekezdése, hatálytalan 2017. február 13. napjától.

18

Módosította a 4/2017.(II.13.) rendelet 3. § (2) bekezdése, hatályos 2017. február 13. napjától.

19

Módosította a 4/2017.(II.13.) rendelet 4. §-a, hatályos 2017. február 13. napjától.