Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2003. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Hatályos: 2003. 04. 04- 2003. 04. 04

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2003. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete1

2003.04.04.

8/2003. (IV. 4.) számú

RENDELETE
a helyi közművelődési feladatokról
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete a civil szerveződések feladatvállalása a közművelődésben, a közművelődés finanszírozási rendszerének szabályozása, a közművelődés feltételeinek biztosítása érdekében – a helyi sajátosságok figyelembe vételével – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 77. §-ában (a továbbiakban: Tv.) kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. A rendelet célja

1. § (1) Zala Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és az azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) A rendelet célja, hogy Zala Község kulturális értékeit szem előtt tartva meghatározza a községi önkormányzat közművelődési feladatait, a helyi közművelődési tevékenység támogatásának módját.

II. A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed Zala község területén működő közösségi színterekre, szervezetekre, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

III. A kulturális élethez kötődő önkormányzati célok

3. § (1) Kulturális élethez kötődő önkormányzati célok:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása;

b) részben az információs társadalom felé haladás, részben a magyarországi és a magyar nemzetet érintő globális folyamatok értelmezésének segítése;

c) a nemzeti, regionális és kistáji stratégiák kialakításakor a község kulturális érdekképviselete az esélyegyenlőség szolgálata;

d) a község sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele;

e) a község népességmegtartó kondícióinak megőrzése, illetve növelése;

f) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása;

g) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása;

h) a község kulturális arculatának kialakítása, a lakosság polgárosodásának elősegítése folyamatos cél.

IV. A közművelődési feladatok ellátásának

alapelvei és formái

4. § (1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait, és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismerete formálásában, valamint – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze;

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közösségi színtér nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat;

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

5. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásához közösségi színteret biztosít, gondoskodik a közösségi színtérként szolgáló épület (helyiség) fenntartásáról, felújításáról. Ezen túlmenően a képviselő-testület épít a civil szervezetekre, egyéni és helyi közösségi kezdeményezésekre és feladatvállalásra, mely a község kulturális életét gazdagítja.

(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására nincs intézményi feltétel.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozók közreműködését is igénybe veszi.

(1) Az önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(2) Az önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy:

a) a közművelődési programokat ismertesse a helyi sajtó és az elektronikus média;

b) a községben működő egyesületek, szervezetek programjaikat plakátokon, és önkormányzati hirdető táblákon és szórólapokon is közzé tehessék, és műsorfüzeteiket eljuttathassák a lakossághoz.

V. Az önkormányzat

közművelődési feladatai

6. § (1) Az önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a község fejlesztésének koncepciójára, valamint a civil szervezetek és a polgárok tevékenységére alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatai:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása;

b) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása;

c) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása;

d) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése;

e) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése;

f) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása;

g) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása

(3) Az önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá

a) a község szellemi vonzerejének, a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a községi polgárok életminőségének javítását;

b) a község tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét;

c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét;

d) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit;

e) a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét;

f) a lokálpatriotizmust, a helyi kulturális értékek védelmét;

g) a humán és közhasznú információs szolgáltatásokat.

VI. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának

szervezeti keretei

7. § (1) Az önkormányzat közösségi színteret működtet, közművelődési megállapodásokat köt, közművelődési feladatokat ellátó közalapítványokat hozhat létre, illetve fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogat.

(2) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) a községi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel;

b) a községi székhelyű, kulturális tevékenységet is végző társaságokkal;

c) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

d) az egyházakkal;

e) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel;

f) a hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel;

g) a tabi Városi Könyvtárral,

h) a tabi Zichy Mihály Művelődési Központtal,

i) Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt intézményekkel, szervezetekkel és magánszemélyekkel sajátos, hiánypótló, az önkormányzati intézmények által nem ellátott községi jellegű közművelődési feladatok teljesítése érdekében az önkormányzat közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet.

(4) A közművelődési megállapodás megkötéséről a Képviselő-testület dönt, a megállapodás kötelező tartalmi elemeit a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

VII. A közművelődési tevékenység

irányítása és ellenőrzése

8. § (1) A Tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A közművelődési megállapodásban résztvevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente beszámolnak. A szakmai beszámoló elfogadásáról a Képviselő-testület dönt.

VIII. A közművelődési feladatok finanszírozása

9. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző alapítványokból pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az önkormányzat a rendeletben foglalt feladatainak ellátásában közreműködő közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezetet (egyesületek, klubok, szakkörök és egyéb közösségek) az éves költségvetésében tervezett előirányzatból az átvállalt feladat arányában pénzügyi támogatásban részesíti.

(3) A művelődési feladatokat ellátó civil szervezetek, jogi és magánszemélyek átvállalt feladataikhoz igazodóan a polgármesterrel történt előzetes egyeztetés alapján ingyenesen használhatják a közösségi színtérként szolgáló épületeket, helyiségeket. A használat módját és mértékét, továbbá az egyéb szervezetek helyiséghasználatának szabályait, és a használatért fizetendő térítési díj mértékét külön megállapodásban kell rögzíteni.

(4) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési feladatok támogatására – biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

(5) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) A közösségi színtér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek, helyiségek működőképessége megőrzésének költségeit;

b) A közművelődésre fordítandó és pályáztatás útján felhasználható pénzösszegeket az önkormányzat költségvetési rendelete elkülönítetten tartalmazza. Ezen pénzek pályáztatási úton való felhasználásáról a képviselő-testület dönt.

IX. Az önkormányzati közösségi színtér alkalmazottainak

foglalkoztatásával kapcsolatos szabályok

10. § (1) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér foglalkoztatottainak alkalmazásával kapcsolatban a mindenkor hatályos jogszabályok az irányadók.

(2) Az önkormányzati fenntartású közösségi színtér alkalmazottja felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

X. Hatálybalépés

11. § E rendelet 2003. kihirdetése napján lép hatályba.

Zala, 2003. április 3.
Szarka László Dr. Mezőfi Ágnes
polgármester körjegyző
1. számú melléklet

A közművelődési megállapodás kötelező tartalma

Az 1997. évi CXL . törvény 79. § (2) bekezdése előírásainak figyelembevételével a közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell:
1) A megállapodó felek adatai.
2) Az ellátandó közművelődési szolgáltatás pontos rögzítése.
3) A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése (épület, helyiség, eszközök, gépek, berendezések leltár szerinti felsorolása, esetleg érték szerinti megállapítása).
4) A tevékenység, illetve a szolgáltatás helyszínének, időtartamának illetve időpontjának, a nyitva tartás rendjének meghatározása. A vonatkozó jogszabályok, közöttük az önkormányzat rendeleteinek betartására történő figyelemfelhívás.
5) A szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése (a létszám meghatározásával vagy más módon).
6) Annak rögzítése, hogy mely szolgáltatás igénybevétele ingyenes, s melyekért kell díjat fizetni.
7) A feladatellátásért a feladat ellátójának járó díj és a megfizetés módjának rögzítése.
8) A szolgáltatás ellátásában közreműködő személyek jogszabály szerinti szakképzettségének ellenőrzése.
9) A megbízás időtartamának határozatlan idejű, vagy (napok meghatározásával) határozott idejű rögzítése. A szolgáltatás megkezdésének pontos megállapítása.
10) A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.
11) A megállapodás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése, hogy az önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.
12) A kapcsolattartó személyek kijelölése.
13) A megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.
Indokolás
a rendelethez
A községi önkormányzat - az 1997. évi CXL. törvény értelmében - a közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében közösségi színteret biztosít az azt igénybevevők részére, valamint közművelődési megállapodást köt jelen rendelet-tervezetben meghatározott közművelődési feladatok ellátására. Ezzel eleget tesz a törvény által előírt kötelező feladatának. A rendelet-tervezet figyelembe veszi a községben meglévő kulturális igényeket, a lakosság szociokulturális helyzetét, a meglévő infrastrukturális és személyi feltételeket, a helyi önkormányzat költségvetésében rejlő lehetőségeket.
Zala, 2003. április 3.
Dr. Mezőfi Ágnes
körjegyző
1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2003. április 5. napjával.