Zala Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2004. (XII.20.) önkormányzati rendelete

Az egészségügyi alapellátások körzeteiről

Hatályos: 2005. 01. 01- 2005. 09. 26

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének          

21/2004. (XII. 20.) rendelete

az egészségügyi alapellátások körzeteiről



Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 152. § (2) bekezdésében, és a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendelet 2. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


I.

A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések


1. §


A rendelet hatálya Zala község közigazgatási területén kiterjed a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi egészségügyi szolgáltatást nyújtókra, valamint a területi védőnői ellátást, és az iskola-egészségügyi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóra, és az e rendeletben meghatározott egészségügyi alapellátást igénybe vevőkre.


2. §



E rendelet alkalmazásában:


  1. „Önálló orvosi tevékenység: A területi ellátási kötelezettség körében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szerint a háziorvos, a házi gyermekorvos, a fogorvos (a továbbiakban együtt háziorvos) által nyújtott egészségügyi ellátás.” (2000. évi II. törvény 1. § (2) bek. a) pont)


  1. „Orvos: A külön jogszabály szerint vezetett alap- és működési nyilvántartásban szereplő orvosi, fogorvosi szakképesítéssel rendelkező személy.” (2000. évi II. törvény 1. § (2) bek.  b) pont)


  1. „Működtetési jog: A Magyar Orvosi Kamara által az (1) bekezdés szerinti orvos részére adott önálló orvosi tevékenység nyújtására jogosító engedélyben foglalt jog.” (2000. évi II. törvény 1. § (2) bek. c) pont)


  1. Védőnői tevékenység: A területi ellátási kötelezettség körében a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendeletben meghatározottak szerint nyújtott preventív egészségügyi ellátás.


  1. Védőnő: A külön jogszabály szerint az egészségügyi főiskolai karon védőnői oklevelet szerzett vagy azzal egyenértékűnek elismert oklevéllel rendelkező, és az önkormányzat Egészségügyi Szolgálatánál védőnőként alkalmazásban álló közalkalmazott. (49/2004. (V. 21.) ESZCSM rendelet 2. § (1) bek.)


  1. Iskola-egészségügyi ellátás: az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX. 3.) NM rendeletben meghatározott ellátás.



II.

Háziorvosi körzetek

3. §


  1. A működtetési jog alapján végezhető önálló orvosi tevékenység e rendeletben meghatározott háziorvosi körzetben folytatható.




a) Felnőtt ellátást biztosító háziorvosi körzet:

            Zala község közigazgatási területe

A körzetben az önálló orvosi tevékenységet a tabi II. számú körzet háziorvosa látja el.

b) Gyermekorvosi körzet:

             Zala község közigazgatási területe

A körzetben az önálló orvosi tevékenységet a tabi gyermekorvosi körzet         gyermekorvosa látja el.


c) Fogorvosi körzet:

                        Zala község közigazgatási területe

A körzetben az önálló orvosi tevékenységet a tabi II. számú fogorvosi körzet fogorvosa látja el.

.


III.

Háziorvosi ügyelet

4. §



A háziorvosi ügyelet ellátásáról az önkormányzat a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás útján gondoskodik.



IV.

Védőnői körzetek

5.§



A területi védőnői tevékenységet Zala Község területén a tabi II. számú védőnői körzet védőnője látja el.



V.

Iskola-egészségügyi ellátás

6. §



Az iskola-egészségügyi ellátást a területi védőnő körzetéhez tartozó feladatként végzi. Az iskolaorvos és iskola-fogorvos az önkormányzattal kötött megállapodás szerint vesz részt az iskola-egészségügyi ellátásban.




VI.

Záró rendelkezések

7. §



(1)  Az egészségügyi alapellátás biztosítására Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületével társulási megállapodást köt.


(2)  Ezen rendelet 2005. január 1-jén lép hatályba.


(3)  E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének háziorvosi körzetekről szóló 6/2002. (VII. 24.) számú rendelete hatályát veszti.



Zala, 2004. december 16.





               Szarka László                                             Dr. Mezőfi Ágnes

    polgármester                                                     jegyző






Általános indokolás



Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 152. § (1) bekezdésének értelmében a helyi önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról, a fogorvosi alapellátásról, az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátásról, a védőnői ellátásról, az iskola-egészségügyi ellátásról. A törvény 152. § (2) bekezdése szerint a települési önkormányzat képviselő-testülete megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit, több településre is kiterjedő ellátás esetén a körzet székhelyét. A területi védőnői ellátásról szóló - 2005. január 1-jétől hatályba lépő - 49/2004. (V. 21.) sz. ESZCSM rendelet 2. § (3) bekezdése szerint a védőnő ellátási területe a települési önkormányzat képviselő-testülete által kialakított és megállapított védőnői körzetre terjed ki. Zala Község Önkormányzatának 6/2002. (VII. 24.) sz. rendelete a háziorvosi körzetekről nem rendelkezett a védőnői körzetekről, ezért szükséges jelen rendelet megalkotása, és e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a háziorvosi körzetekről szóló 6/2002. (VII. 24.) számú rendelet hatályon kívül helyezése. 



Részletes indokolás



A rendelet 2.§-ához:

Az értelmező rendelkezések a rendeletben használt fogalmakat tartalmazzák, összhangban az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény, valamint a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) sz. ESZCSM rendelet rendelkezéseivel.


A rendelet 3. §-ához:

(2) bekezdés

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátás biztosítására Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete 1998-ban (20/1998. (IV. 2.) sz. határozat) társulási megállapodást kötött Tab Város Önkormányzata Képviselő-testületével. A megállapodás felülvizsgálatára 2003-ban került sor (44/2003. (VIII. 28.) sz. határozat).


A rendelet 4. §-ához:

A Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás létrehozására vonatkozó társulási megállapodás IV. fejezet B/1) pontja szerint a Társulás a kistérségben Központi Orvosi Ügyeletet működtet. Az intézmény létrehozásával a háziorvosi ügyelet ellátásáról a társulás gondoskodik.


A rendelet 5. §-ához:

A 49/2004. (V. 21.) sz. ESZCSM rendelet 5. § (4) bekezdése szerint a védőnői körzet kialakításánál figyelembe kell venni a település szerkezetét, a lakosság összetételét, egészségi állapotát, szociális helyzetét és az ellátott gondozottak számát, továbbá - ha az iskolai védőnői feladatok ellátása teljes munkaidejű iskolavédőnő foglalkoztatásával nem biztosított - az ellátandó oktatási intézmények számát és típusát is, valamint mindezekre vonatkozóan a szakmai felügyelet véleményét. A tabi I. sz. védőnői körzet látja el a község területén a védőnői tevékenységet Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete és Tab Város Önkormányzata Képviselő-testülete között az 1998-ban megkötött (jóváhagyta: 20/1998. (IV. 2.) sz. határozat, módosítását jóváhagyta: 44/2003. (VIII. 28.) sz. határozat) társulási megállapodás alapján. A körzet meghatározásakor figyelembe vettük a kialakult gyakorlatot, valamint a szakmai felügyeletet gyakorló vezető védőnő állásfoglalását is.

A rendelet 6. §-ához:

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 152. § (1) bekezdésének e) pontja értelmében a helyi önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik az iskola-egészségügyi ellátásról. Az iskola-egészségügyi ellátást a 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet 1. § (1) bekezdése szerint a 3-18 éves korosztály, valamint a 18 év feletti, középfokú nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevők részére kell biztosítani.

Az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet 2. § (1) bekezdése szerint az iskola-egészségügyi ellátást az iskolaorvos teljes vagy részmunkaidőben, a védőnő teljes munkaidőben, vagy a külön jogszabályban foglalt esetben részmunkaidőben, illetve a területi védőnő körzetéhez tartozó feladatként végezheti.


A rendelet 7. §-ához

(1)

Az egészségügyi alapellátás biztosítására Zala Község Önkormányzata 1998-ban határozatlan időre társulási megállapodást kötött Tab Város Önkormányzatával, ezért az erre utaló rendelkezés a rendeletbe is beépült.


(2)

A rendelet hatálybalépésének időpontját a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V. 21.) sz. ESZCSM rendelet hatálybalépésével összhangban javaslom 2005. január 1-jével megállapítani.


Zala, 2004. december 16.




                                                                                                 Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                        jegyző