Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2007. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2007. 02. 13

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2007. (II. 13.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásáról

2007.02.13.

Zala Község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (Ötv.) 1. § (6) bek. a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az adományozható helyi kitüntetésekről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Zala Község Önkormányzata a településért végzett kiemelkedő munka elismerésére „ZALA KÖZSÉGÉRT” Emlékplakett és „ZALA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím kitüntetést adományozhat.

2. § (1) Zala Község Önkormányzata „ZALA KÖZSÉGÉRT” Emlékplakettet adományozhat azon személyek, intézmények, gazdálkodó szervezetek és civil szerveződések részére akik, illetve amelyek:

a) kimagasló helyi közéleti tevékenységet végeztek,

b) a község gazdasági, társadalmi, politikai kulturális és sport életének fejlesztéséhez jelentősen hozzájárultak.

(2) A „ZALA KÖZSÉGÉRT” Emlékplakett leírása:Öntött bronz érem, applikált címerrel és „ZALA KÖZSÉGÉRT” felirattal. Átmérője 11 cm.

(3) A kitüntetés ugyanazon személy, intézmény, gazdálkodó szervezet és civil szerveződés részére - az előző kitüntetéstől számított 3 év elmúltával - több esetben is adható.

(4) A kitüntetésből évente egy adományozható.

(5) Az emlékplakett adományozásáról oklevelet kell kiállítani.

3. § (1) A „ZALA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” kitüntető cím a község elismerését és megbecsülését kifejező, az önkormányzat által alapított legmagasabb kitüntetés, amely olyan magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Zala község fejlesztésében hosszú időn át kiemelkedően munkálkodott, a községhez is kötődő közéleti, tudományos, művészeti munkássága során maradandót alkotott.

(2) Díszpolgári cím adományozásával elhunyt személy emléke is megtisztelhető.

(3) Zala Község Díszpolgára az önkormányzat és a község lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:díszpolgárrá választásakor

a) az adományozott nevét, az adományozás indokait, az adományozó képviselő-testületi határozat számát valamint a polgármester aláírását és a város pecsétjét tartalmazó oklevelet,

b) valamint kör alakú öntött bronz emlékérmet kap, applikált címerrel. Az emlékérem egyik felülete sima. A megmunkált oldal felső részén félkör ívben „ZALA KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA” felirat. Átmérője 11 cm.

Neve bekerül Zala Község Díszpolgárainak névkönyvébe.

4. § (1) A kitüntetések adományozására a települési képviselők és a civil szervezetek helyi képviselői tehetnek javaslatot.

(2) A kitüntetések adományozásáról Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a márciusi ülésén dönt.

(3) A testületi határozatban fel kell tüntetni az adományozott nevét az adományozás időpontját és rövid indokát.

(4) A kitüntetés adományozásáról nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza a kitüntetett nevét, lakcímét, foglalkozását, az adományozás időpontját, rövid indokolását, valamint az adományozó testületi határozat számát.

5. § (1) A kitüntetést ünnepélyes keretek között a falunapon a polgármester adja át.

(2) A kitüntetett személyt meg kell hívni a községi rendezvényekre és ünnepekre.

6. § (1) A kitüntetés visszavonható attól, aki magatartásával arra érdemtelenné válik. A visszavonásra a 4. §. /1/ bekezdésében felsorolt szervek és személyek tehetnek javaslatot.

7. § (1) A visszavonásra vonatkozó javaslatot a polgármester köteles döntésre a képviselőtestület soron következő ülése elé terjeszteni.

(2) A kitüntetés visszavonásának tényét, időpontját és a testületi határozat számát a 4. § (4) bekezdése alapján vezetett nyilvántartásba fel kell vezetni.

(3) A kitüntetésekkel kapcsolatos teljes körű ügyintézés /javaslatkérés, előterjesztés készítése, nyilvántartások vezetése, hozzátartozókkal való kapcsolattartás, kitüntetés átadásának szervezése, emlékplakettek, ajándéktárgyak, emléklapok, oklevelek rendelése, beszerzése stb./ Tab Város Polgármesteri Hivatala személyzeti munkatársának feladata.

8. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.