Zala Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

A helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről.

Hatályos: 2013. 12. 21- 2014. 12. 02

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének

14/2013. (XII.20.)

RENDELETE

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről


Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 50. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:


1. A rendelet hatálya

1.  §

(1)  E rendeletet kell alkalmazni helyi népszavazás és népi kezdeményezés esetén.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Zala község azon polgáraira, akik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választók.


2. Helyi népszavazás


2. §



A helyi népszavazást a polgármesternél kezdeményezheti a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban:Ötv.) 47. § (1) bekezdés a-c) pontjaiban meghatározottakon kívül a választópolgárok legalább 20 %-a.


3. §


  1. A polgármester a helyi népszavazásra irányuló kezdeményezést visszautasítja, ha azt nem az arra jogosultak nyújtották be.
  2. A polgármester a helyi népszavazásra irányuló kezdeményezést elutasítja, ha a kezdeményezést késve nyújtják be, vagy ha az érvényes aláírások száma nem éri el a 2.§ -ban meghatározott számot.
  3. A népszavazás időpontját a képviselő-testület a népszavazás elrendelésével egyidejűleg tűzi ki. A népszavazás elrendeléséről és a napszavazás időpontjának kitűzéséről szóló határozatot a helyben szokásos módon közzé kell tenni.


3. Népi kezdeményezés


4. §


A népi kezdeményezést az Ötv. 49.(1) bekezdésében meghatározott ügyekben a   polgármesternek nyújthatja be a választópolgárok legalább 10 %-a.



4. Aláírásgyűjtés


5. §


(1)   Helyi népszavazás kezdeményezése és népi kezdeményezés érdekében Zala község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személy jogosult aláírásokat gyűjteni, illetve aláírás gyűjtés céljából szervező munkát végezni.


  1.  Nem gyűjthető aláírás munkahelyen és munkaviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben, illetve egészségügyi intézmény betegellátó részlegében.


  1. Aláírásgyűjtés céljára közreműködőként sem szervezhető be az, aki Zala településen  lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik.


6. §


(1) Helyi népszavazás, népi kezdeményezés ügyében aláírást gyűjteni a Helyi Választási    Iroda Vezetője által hitelesített aláírásgyűjtő íven lehet.

(2) A Helyi Választási Iroda Vezetője a jogszabályi feltételeknek megfelelő aláírásgyűjtő ívet a benyújtástól számított 15 napon belül hitelesíti.

(3)  Az aláírást gyűjtő ív hitelesítést meg kell tagadni, ha

      a)  a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe,

      b)  a kérdésben nem lehet helyi népszavazást tartani,

      c)        ugyan abban a kérdésben egy éven belül népszavazást tartottak,

      d)  nem felel meg az aláírásgyűjtő ív e rendeletben előírt követelményeknek.


7. §


    Az aláírásgyűjtő ív hitelesítésekor a Helyi Választási Iroda Vezetőjének fel kell tüntetnie a szükséges aláírások számát az 2. § és 4. §-ban meghatározottak szerint.


8. §


(1) Helyi népszavazás kezdeményezése esetén minden aláírást gyűjtő ívnek azonos        módon tartalmaznia kell:

a) a népszavazásra bocsátandó kérdést 

       b) a kezdeményezők nevét

       c) az aláírók azonosításhoz szükséges rovatokat

ca) olvasható név,

cb  lakcím

cc) születési hely,idő

cd) aláírás

(2) A népszavazásra feltett kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy annak alapján valamennyi választópolgár egyértelműen tudjon válaszolni.


9. §

         

Az aláírást gyűjtő ívet a hitelesítését követő egy hónapon belül egyszer lehet benyújtani a polgármesterhez.


 10. §


A polgármester a helyi népszavazásra, valamint népi kezdeményezésre irányuló állampolgári kezdeményezést /aláírásgyűjtő íveket/ az átvételtől számított 3 napon belül átadja a helyi választási bizottságnak.


      11. §


  1. A helyi választási bizottság gondoskodik az aláírások ellenőrzéséről, melynek során az aláíró állampolgárokat a személyi adat és lakcímnyilvántartás adatai alapján azonosítja, a választó jogosultság és a lakóhely megállapítása céljából.
  2. Az aláírások ellenőrzését 15 nap alatt kell elvégezni, melynek eredményéről a helyi választási bizottság haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.

(3) Ha az aláírások ellenőrzése során alapos gyanú merül fel az aláírások eredetiségét illetően, és az ilyen aláírások érvényessége vagy érvénytelensége befolyásolja a kezdeményezés érvényességét, a helyi választási bizottság a személyazonosságot is ellenőrizheti. Ez esetben az aláírások ellenőrzésének határideje 30 nappal meghosszabbodik.


5. Helyi népszavazás lebonyolítása


       12. §


  1. A helyi népszavazást a helyi választási bizottság bonyolítja le.
  2. A helyi népszavazáson Helyi Választási Iroda működik.


13. §

(1) A helyi népszavazásban résztvevő választópolgárokat a helyi önkormányzati képviselők  választásáról szóló törvény alapján nyilvántartásba kell venni.

(2)   A választók nyilvántartását a polgármesteri hivatalban 8 napra közszemlére kell kitenni, és ennek időpontját a helyben szokások módon ki kell hirdetni.



6. Helyi népszavazás érvényessége, eredményessége



                                                                            14. §


  1. A népszavazás eredményét a helyi választási bizottság állapítja meg
  2. A népszavazás akkor érvényes ha a választópolgárok több mint fele szavazott, és akkor eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.


   15. §

(1)   A képviselő-testület a helyi népszavazás eredménye szerint köteles eljárni, azzal ellentétes, vagy eltérő döntést nem hozhat.

(2)   Érvénytelen vagy eredménytelen helyi népszavazás esetén a képviselő-testület dönthet.

(3)   Ugyan abban az ügyben egy éven belül nem lehet ismét helyi népszavazást tartani akkor sem, ha az eredménytelen volt.


7. Költségek viselése


16. §

A helyi népszavazás, népi kezdeményezés lebonyolításának költségei az önkormányzat költségvetését terhelik.



8. Záró rendelkezések


17. §

(1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ötv. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 8/1995. (X.26.) számú rendelettel módosított 5/1992.(XI.26.) önkormányzati rendelete.




Tab, 2013. december 17.






                                 Dr. Szűts Dóra                                 Kadlicskó György

                                       jegyző                                            polgármester                                                                                                             








Indokolás


                             a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló

                                               14/2013.(XII.20.) rendelethez



Az Alaptörvény B cikk (3) bekezdése alapján a közhatalom forrása a nép. A (4) bekezdés értelmében a nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja. A közvetlen joggyakorlás módja a népszavazás. A települési önkormányzatok a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény alapján rendeletben szabályozzák a közvetlen helyi joggyakorlás módját , annak szabályait.

Az önkormányzati törvény a népszavazási, népi kezdeményezési feltételek kereteit állapítja meg. Az önkormányzat ezen keretek között határozhatja meg a pontos szabályokat, állapíthatja meg, hogy milyen számú, illetve arányú aláírás esetén kötelező kitűzni a helyi népszavazást, indítványozni a népi kezdeményezést.


A helyi népszavazást kezdeményező választópolgárok száma nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százaléknál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál.

A rendelet-tervezetben 20 %-ban került meghatározásra. A népi kezdeményezésnél a választópolgárok öt százalékánál nem kevesebb és tíz százaléknál nagyobb számot nem határozhat meg az önkormányzati rendelet. A tervezetben 10 % került meghatározásra.


A rendelet-tervezet tartalmazza ezen kívül az aláírásgyűjtésre, a helyi népszavazás lebonyolítására, érvényességére és eredményességére vonatkozó szabályokat.


Tab, 2013. december 17.





                                                                                                 Kadlicskó György