Zala Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (IX.4.) önkormányzati rendelete

a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 04- 2017. 02. 12

ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

16/2004. (VIII. 23.), 11/2007. (IX. 3.), 7/2008. (III. 31.), 9/2013. (IX. 04.) rendelettel módosított

21/2003. (XII. 15.)

RENDELETE

a helyi lakáscélú támogatásokról


[1]Zala Község Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi lakáscélú támogatásokról az alábbi rendeletet alkotja:


I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja a szociálisan rászoruló fiatalok lakáshelyzetének megoldásához való anyagi hozzájárulás segítségével a település népességmegtartó képességének javítása.


A rendelet hatálya


2. §


Helyi lakáscélú támogatás (továbbiakban: támogatás)

  1. fiatal házas- illetve élettársaknak,

b) [2]40 év alatti egyedül élőknek nyújtható.


Értelmező rendelkezések


[3]3. §


E rendelet alkalmazásában:

a.) Fiatal házas- illetve élettársak: Azok a házas- illetve élettársak, akik közül a felek egyike a kérelem benyújtásának időpontjában a 40. életévét nem töltötte be.

b.) Új lakás: Olyan lakás, amelyben még lakó- illetve tartózkodási helyet nem létesítettek.

c.) Felújítás: Az OTÉK. 1. számú mellékletének 26. pontja szerinti munkák köre.

d.) Jövedelem: A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló módosított 1993. évi III. törvény 4. § (1) bek. a) pontja szerinti vagyoni érték.

e.)Vagyon: Ingatlan, jármű, gépi meghajtású termelő- és munkaeszköz, vagyoni értékű jog, értékpapír, készpénz, bankbetét.

f.) Méltányolható lakásigény: A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 3. § (1) – (3) bekezdéseiben meghatározott lakásnagyság.

g.) Lakás: a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. §-ában meghatározott helyiségcsoport.

h.) Együttköltöző: a támogatást kérő és közeli hozzátartozója, aki a támogatással érintett lakásba költözik, él.

i.) Közeli hozzátartozó: A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (továbbiakban: Ptk.) 685. § b.) pontjába megjelölt személyek.

j.) Egyedülálló: Az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.


A támogatás formái


4. §


A támogatás kamatmentes kölcsön formájában adható olyan lakás építéséhez vagy vásárlásához ami a kérelmezők első önálló saját lakástulajdonát képezi, komfort nélküli lakás komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átalakításához, valamint lakás felújításához.


II. FEJEZET


A TÁMOGATÁS FELTÉTELEI


A támogatás feltételei


  1. §


A támogatáshoz a kérelmezőknek az alábbi feltételeknek együttesen meg kell felelniük:


  1. a támogatást Zala Község belterületén lévő lakás vásárlásához, építéséhez, felújításához vagy komfortosításához kívánják igénybe venni,
  2. előnyt élvez az a kérelmező, aki a kérelem benyújtását megelőzően zalai lakóhellyel rendelkezik,
  3. komfort nélküli lakás komfortos vagy összkomfortos lakássá történő átépítéséhez a kérelmezők valamelyikének legalább ½-ed részben tulajdonában legyen a komfortosítandó lakás,

d) a megvásárolandó illetve építendő lakás a kérelmezők valamelyikének kizárólagos vagy a kérelmezők közös tulajdonába kerüljön.


Támogatást kizáró okok


6.§


  1. Nem nyújtható támogatás, ha


  1. a kérelmezők valamelyike már kétszer részesült Zala Község Önkormányzatától helyi lakáscélú támogatásban, illetve a támogatás összege elérte a 100.000.- Ft-ot,
  2. a kérelmezők a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közölnek, amely számukra jogtalan előnyt jelent,
  3. a kérelmezők és a velük együtt költöző családtagok olyan vagyonnal rendelkeznek (ide nem értve a támogatással komfortosítani kívánt ingatlant), amelynek értéke

a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 100-szorosát meghaladja,

    [4]d) a kérelmezők a méltányolható lakásigényüket meghaladó mértékű lakást építenek vagy vásárolnak.



  1. El kell utasítani a támogatás iránti kérelmet, ha a tárgyévi költségvetési rendeletben e célra megállapított pénzösszeg elfogyott.


  1. A (2) bekezdés szerinti esetben a kérelem a következő évben ismét benyújtható.


III. FEJEZET


A TÁMOGATÁS IGÉNYLÉSE, DÖNTÉS A TÁMOGATÁSRÓL A KAMATMENTES KÖLCSÖN VISSZAFIZETÉSE


A támogatás igénylése


7. §


  1. A támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a tabi polgármesteri hivatalba:
  1. lakásépítés esetén a használatba vételi engedély iránti kérelem benyújtásáig,

    [5]b) lakáskomfortosítás és felújítás esetén a munkálatok megkezdése előtt,

    [6]c) lakásvásárlás esetén a végleges adásvételi szerződés megkötéséig.


  1. A kérelemhez mellékelni kell

a)    a kérelmező és a vele együtt költöző családtagok jövedelméről szóló alábbi igazolásokat:

  • havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző három hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,
  • munkanélküli járadékról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást,
  • a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot,
  • vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolását, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról,
  • egyéb jövedelmek esetében a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett a 32/1993. (II. 17.) Korm. számú rendelet 1. melléklete szerinti formában tett nyilatkozatát a havi átlagos nettó jövedelméről.
  1. lakás vásárlása esetén az adásvételi előszerződést vagy szándéknyilatkozatot és a 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatot,
  2. lakás építése esetén a jogerős építési engedélyt és az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát,
  3. komfort nélküli lakás komfortosítása esetén a lakás 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát és ha a fürdőszoba kialakítása engedélyköteles építési munkával jár, a jogerős építési engedélyt valamint a zárt szennyvíztároló jogerős építési engedélyét,
  4. komfortosítás esetén  - amennyiben nem 100 %-ban a kérelmezők tulajdonát képezi az átalakítandó ingatlan – a tulajdonostársak hozzájáruló nyilatkozatát,
  5. lakásfelújítás esetén az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát.


Döntés a támogatásról, megállapodás megkötése, támogatás folyósítása


8. §


  1. A kérelem elbírálása előtt a Polgármesteri Hivatal ügyintézője környezettanulmányt készít.


  1. A kérelmekről a képviselő-testület dönt.


[7](3) Az e rendelet alapján nyújtható támogatás összege legfeljebb 200.000,- Ft lehet.


[8](4) Lakásvásárlás esetén a megállapodás aláírásának feltétele, hogy a támogatottak a képviselő-testületi döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül az adásvételi szerződést becsatolják.


(5) A támogatás a megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül folyósításra hitelintézeten keresztül. Amennyiben a kérelmezők lakásépítési kedvezményt illetve adó-visszatérítési támogatást vagy hitelintézeti kölcsönt vesznek igénybe, a helyi lakáscélú támogatást a kedvezményt vagy kölcsönt folyósító hitelintézet útján kell nyújtani.


(6) Lakásvásárlás esetén a támogatottak kötelesek a támogatás folyósítását követő 30 napon belül a tulajdonjog bejegyzést tartalmazó tulajdoni lap másolatot benyújtani a polgármesteri hivatalba.


(7) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében állapítja meg az e rendelet alapján támogatásként felhasználható pénzösszeget.


[9](8) A támogatásban részesülőkkel a képviselő-testület döntése alapján a polgármester támogatási szerződést köt. A szerződéskötésre a Képviselő-testület értesítését követő 30 napon belül kerül sor, melynek tartalmaznia kell különösen:

  • a támogatást nyújtó és a támogatott adatait, a támogatással érintett ingatlan megjelölését,
  • a támogatás összegét, jogcímét, a folyósítás módját,
  • e rendelet alapján a feleket megillető jogokat és kötelezettségeket.


A kamatmentes kölcsön visszafizetése


9. §


  1. A kamatmentes kölcsön visszafizetésének határideje lakás vásárlás és építés esetén 5 év év, komfortosítás és felújítás esetén 3 év.


  1. A kamatmentes kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni a megállapodás aláírását követő harmadik hónaptól kezdődően.


  1. A havi törlesztő részleteket minden hónap 15. napjáig kell Zala Község Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára befizetni.


  1. Bármely esedékes törlesztő részlet befizetési határidejének elmulasztása esetén a Polgármesteri Hivatal írásban felszólítja a kölcsönt igénybe vevőket a fizetési kötelezettség 8 munkanapon belül történő teljesítésére.


  1. [10]


Jelenleg építés és vásárlás esetén legfeljebb 5 év, komfortosítás és tatarozás esetén legfeljebb 3 év alatt kell megfizetni a kölcsönt.


IV. FEJEZET


A TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA, NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSE, ADATVÉDELEM


A támogatás felhasználása


10. §


  1. A támogatásban részesítettek a támogatás összegét csak a megállapodásban rögzített célra használhatják fel.


(2) A támogatás megállapodás szerinti felhasználását a polgármesteri hivatal ügyintézője a helyszínen ellenőrzi a megállapodás aláírását követő 1 év elteltével.


A megállapodásban foglaltak megszegésének következményei


11. §


  1. A polgármester köteles a megállapodást azonnali hatállyal az önkormányzat nevében felmondani
  1. a polgármesteri hivatal ügyintézőjének ellenőrzését követő 3 napon belül, ha a támogatásban részesítettek a megállapodás aláírását követő 1 éven belül a támogatás összegét nem használták fel a megállapodásban rögzített célra,
  2. ha a támogatottak a kérelem elbírálásához valótlan adatokat közöltek és így jogtalanul jutottak a támogatáshoz (a kérelemben szereplő adatok valótlanságáról való tudomásszerzést követő 3 napon belül),
  3. lakásvásárlás esetén ha a támogatottak a támogatás folyósítását követően a 8. § (6) bekezdése szerint a tulajdoni lapot 30 napon belül nem nyújtják be.
  4. a kamatmentes kölcsön havi törlesztő részletének meg nem fizetése esetén az esedékesség időpontját követően a 9. § (4) bekezdése szerinti felszólítás kézhezvételétől számított 8. munkanapot követő 3 napon belül.


  1. Az (1) bekezdés szerinti azonnali hatályú felmondás esetén a vissza nem térítendő támogatás teljes összegét illetve a kamatmentes kölcsön még vissza nem fizetett összegét egy összegben, az 1959. évi IV. törvény 301. § (2) bekezdése szerinti kamattal növelve kötelesek a támogatottak a felmondás kézhezvételét követő 15 napon belül visszafizetni.


12. §


  1. Amennyiben a támogatás folyósítását követően a megállapodásban rögzített cél meghiúsul, a támogatottak kötelesek 5 napon belül a polgármesteri hivatalban a támogatott cél meghiúsulását bejelenteni.


(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben kötelesek a felek a megállapodást közös megegyezéssel megszűntetni és a támogatás összegét a támogatottak egy összegben a bejelentést követő 15 napon belül visszafizetni.


Nyilvántartások vezetése, adatvédelem


13. §


  1. A jegyző nyilvántartást vezet a támogatásban részesülőkről.


  1. Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás évenkénti bontásban tartalmazza a támogatásban részesülők nevét, születési helyét, idejét, a támogatásról szóló képviselő-testületi döntés számát, az ügyiratszámot, a támogatás összegét, a támogatás célját és a támogatott ingatlan címét.


(3) A jegyző – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a jogosultsági feltételeinek megállapítása érdekében a tudomására jutottak.


V. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


14. §


  1. E rendelet 2004. január 1-jén lép hatályba.


  1. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Zala Község Önkormányzatának                 5/1998. (IV. 10.) számú rendelete hatályát veszti.


  1. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


Tab, 2003. december 11.




         Dr. Mezőfi Ágnes                             Szarka László

           városi jegyző                                   polgármester








Záradék:


Az egységes szerkezetbe foglalt rendelet a mai napon hatályos jogszabályi szöveget tartalmazza.


Zala, 2013. szeptember 4.



                       


                        Kadlicskó György                                                                Dr. Szűts Dóra

                        polgármester                                                                   jegyző








1. számú melléklet


Lakáscélú támogatás iránti kérelem


1.) A kérelmező                                                        A kérelmező házastársának / élettársának


neve: .........................................................                                                                            

születési helye, ideje:..................................                                                                            

.................................................................                                                                            

anyja neve: ................................................                                                                            

lakcíme: ....................................................                                                                            

zalai lakóhely létesítésének időpontja:

.................................................................                                                                            

havi nettó jövedelme: .................................                                                                            


2.) Az igénylővel együtt költözők

neve: ....................................................................................................................................

születési ideje:........................................................................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                        

havi nettó jövedelme: ............................................................................................................


neve: ....................................................................................................................................

születési ideje:............................................ ...........................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                        

havi nettó jövedelme: ............................................................................................................


neve: ....................................................................................................................................

születési ideje:........................................................................................................................

a kérelmezővel való hozzátartozói kapcsolata:                                                                        

havi nettó jövedelme: ............................................................................................................


3.) Az egy főre eső átlagos havi nettó jövedelem: .......................................................................


4.) Az igényelt támogatás összege: .............................................................................................


5.) Az igényelt támogatás célja *: 

lakás vásárlása, lakás építése, lakás komfortosítás

6.)  a)    A felépítendő illetve megvásárolandó lakás:

címe: ...................................................................................................

hrsz-a: .................................................................................................

alapterülete: .........................................................................................

szobáinak száma: .................................................................................

komfortfokozata: .................................................................................


        b)    A komfortosítandó lakás:

címe: ...................................................................................................

hrsz-a: .................................................................................................

alapterülete: .........................................................................................

szobáinak száma: .................................................................................

komfortfokozata: .................................................................................

vételára:...............................................................................................

tulajdoni hányada: ................................................................................

7.) Nyilatkozom, hogy nekem és házastársamnak / élettársamnak

  • önálló, saját lakástulajdona*   nincs         van       illetve*      volt          nem volt
  • nekem és házastársamnak / élettársamnak és a velünk együtt költöző családtagoknak olyan vagyona (ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, értékpapír, készpénz, bankbetét), amelynek értéke a…………………..    ……-szeresét (a 6. § (1) bek. d) pontja szerint) meghaladja*                       nincs         van


-    ………. Önkormányzattól lakáscélú támogatásban*    részesültünk    nem részesültünk

- Az önkormányzattól térítésmentesen építési telket*         kaptunk       nem kaptunk


8.) Egyéb közlendők:

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy olyan valótlan adatok közlése, amely számomra jogtalan előnyt jelent, a kérelmem elutasítását jelenti.


Kérelmemhez mellékelek * ………… db jövedelemigazolást, adásvételi szerződést, tulajdoni lap másolatot, jogerős építési engedélyt.


Zala, 200…………………………….


………………………………………………..

kérelmező



………………………………………………..

kérelmező


  • A megfelelő szövegrész aláhúzandó

































I N D O K O L Á S


Zala Község Önkormányzatának 21/2003. (XII. 15.) sz. rendelethez



Általános Indokolás



Zala Község Önkormányzata 1998-ban alkotta meg a helyi önkormányzati lakáscélú támogatásokról szóló rendeletet. A rendelet a 106/1988. (XII.26.) MT sz. rendelet felhatalmazása alapján készült.

Időközben a felhatalmazó jogszabály megváltozott, jelenleg a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet határozza meg a helyi támogatások nyújtásának feltételeit.

A központi joganyag változása a támogatás feltételrendszerében ugyan jelentős változást nem hozott (az új joganyag is lényegében az önkormányzatok szabad döntésére bízza a helyi támogatások normarendszerének kialakítását.) de a jogalkalmazás során nyert tapasztalatok sokszor világítottak rá a hatályos önkormányzati rendeleti szabályozás pontatlanságára.

Emellett bizonyos rendelkezések felülvizsgálata az eltelt évek miatt aktuális lehet: pl. támogatás összege, élettársi kapcsolatban élők támogatásának lehetősége.

Ezen túlmenően a hatályos rendelet nem felel meg a jogszabály szerkesztési alapelveknek, illetve a helyi képviselő-testületi előterjesztések rendjéről szóló szabályzatban foglaltaknak. (pl. nincsenek értelmező rendelkezések, nincs szerkezeti tagolása a jogszabálynak)

Mindezek alapján indokolt a hatályos jogszabály hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása.


A jelenleg hatályos 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet 23.§. (1) bekezdése szerint az önkormányzatok kamatmentes kölcsönt, illetve részben, vagy egészben vissza nem térítendő támogatás nyújthatnak az alábbi célokra:


  • lakótelek megszerzése,
  • új lakás megszerzése,
  • használt lakás megszerzése,
  • lakás bővítése,
  • lakás korszerűsítése,
  • lakás felújítása,
  • lakás fenntartása,
  • lakáscélú kölcsön törlesztő részleteinek megfizetése,
  • lakás lakbérének megfizetése,
  • más, a lakással kapcsolatos költségek fizetése



A fenti célra nyújtható támogatás odaítélésének feltételeit kizárólag rászorultságra tekintettel az önkormányzat rendeletben állapítja meg.








Részletes indokolás:


  1. §-hoz:


A jelenlegi szabályozás szerint az élettársi kapcsolatban állók nem részesülhetnek támogatásban. Az a) pont esetében a „B” változat elfogadásával lehetőség van azon párok számára is azonos feltételekkel biztosítja a támogatást, akik élettársi kapcsolatban élnek. 

A jelenleg hatályos rendelet szerint a házaspárokon kívül a 35 év alatti egyedül élők is kaphatnak támogatást.


4.§-hoz:


A rendelettervezetben az általános indoklásban leírt, a Kormány rendelet által meghatározott célok közül a jelenleg hatályos rendeletben szereplő célok kerültek (a tatarozás helyett a kormány rendelet szövegezése alapján a felújítás).

Ez testületi döntés alapján bővíthető, illetve szűkíthető.

A rendelet tervezetben (a hatályos rendelethez hasonlóan) csak kamatmentes kölcsön nyújtása szerepel. A Kormány rendelet szerint azonban lehetőség van vissza nem térítendő támogatás nyújtására. A testület döntése alapján ezzel bővíthető a rendelet.)


5. §-hoz:


A támogatás tervezetben szereplő feltételei bővebbek a jelenleg hatályos rendelkezéseknél Jelenleg csak az a) pontban szereplő feltétel szerepel a rendeletben.

A c./ pontban az egy főre eső jövedelem meghatározásával lehetőség van a viszonyítási alap kiválasztására, illetve a %-os mérték meghatározására.


  1. §-hoz:


A kizáró okoknál a hatályos rendelet csak b) és d) pont szerinti okokat szerepelteti. Lehetőség van ennél bővebb körben meghatározni a kizáró okokat.

Az a) pont esetén a hatályos rendelet szerint egy igénylő részére maximum két alkalommal adható támogatás és a két támogatás összege nem lehet több 100 000 Ft-nál.

Az d./ pont esetében lehetőség van a vagyon nagyságát a minimálbérhez, illetve az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítva meghatározni. (Jelenleg a nyugdíjminimum 50-szerese)


8. §-hoz:


A támogatás mértékét az építési költségek növekedését szem előtt tartva, de figyelemmel a költségvetési korlátokra kell meghatározni.

Jelenleg 100.000.-Ft építés és vásárlás esetén, 50 000 Ft komfortosítás és tatarozás esetén.




Tab, 2003. december 11.


                                                                             Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                                     városi jegyző




I N D O K O L Á S

a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) sz. rendelet

módosításáról szóló 16/2004. (VIII. 23.) sz. rendelethez



A Rendelet szerint jelenleg azon házas- illetve élettársak, valamint egyedül élők részesíthetők támogatásban, akik (házas- és élettársak esetén a felek egyike) a kérelem benyújtásának időpontjában a 35. életévüket nem töltötték be. Jelen módosítás követi a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001.(I. 31.) sz. Korm. rendelet azon változását, miszerint a házastársak a korábbi 35. életév helyett a 40. életévük betöltéséig részesíthetők közvetlen lakáscélú támogatásban, bővítve így a támogatásra jogosultak körét.



Tab, 2004. augusztus 18.




Dr. Mezőfi Ágnes                                                             városi jegyző



ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének

a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003.(XII.15.) rendeletének módosítására

11/2007. (IX.3.) rendelethez



Zala Község népességmegőrző, ill. megtartó képességének elősegítése érdekében célszerű - a helyi lakáscélú támogatások felhasználási körének megtartása mellett – a képviselő-testület által nyújtható támogatások felső határának megemelése tekintettel arra, hogy magasabb összegű támogatások esetében a lakósság terhei tovább enyhíthetőek, s mindemellett ez pozitív hatással is bírhat a népességmegőrző, ill. megtartó képességre.


Zala, 2007. augusztus 30.




                                                                                  Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                          jegyző


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének

a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003.(XII.15.) rendeletének módosítására

7/2008. (III. 31.) rendelethez



Zala Község népességmegőrző, ill. megtartó képességének elősegítése érdekében célszerű, ha a helyi lakáscélú támogatások esetében a jogalkalmazói gyakorlat során felmerült hiányosságok, pontosítások átvezetésre kerülnek a helyi rendelet egyes szabályai tekintetében, mindamellett, hogy a jelen módosítás során az időközben végrehajtott központi jogszabályváltozás is figyelembevételre kerül, melynek megfelelően a helyi rendelet vonatkozó rendelkezésének a módosítása is megtörténik.  


RÉSZLETES INDOKOLÁS:


1. §-hoz:


A lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet  23. § (1) - (4) bekezdése, mely korábban felhatalmazást adott a helyi önkormányzatok számára, 2006. XII. 31-től hatályát vesztette, mindezért nem indokolt ezen jogszabály szerepeltetése a felhatalmazó rendelkezések között.


2. §-hoz:


E rendelkezés keretében a helyi rendeletben alkalmazott fogalmak kerültek pontosításra annak érdekében, hogy a fogalmak eltérő értelmezése a helyi rendelet alkalmazása során elkerülhető legyen.


3. §-hoz:


A helyi rendelet a támogatást kizáró okok között szerepelteti azon feltételeket, melyek fennállása esetén a kérelmező nem részesíthető a helyi rendelet szerinti lakáscélú támogatásban. A támogatás igénybevételének lehetőségét célszerű behatárolni azáltal, hogy csak olyan ingatlanok tekintetében teszi a képviselő-testület lehetővé a támogatást, közelebbről: lakás építéséhez, ill. lakás vásárlásához kapcsolódó támogatást, melyek nem haladják meg a kérelmezők az un. méltányolható lakásigényét. Ezen támogatási célok méltányolható lakásnagysághoz való rendelésével elősegíthető, hogy csak a rászorult családok részesüljenek ilyen jellegű támogatásban.  


4. §-hoz:


A korábbi szabályozás értelmében a támogatás iránti kérelmet lakáskomfortosítás és felújítás esetén a belső munkálatok megkezdése előtt kell benyújtania a kérelmezőnek. Tekintettel arra, hogy a lakások vonatkozásában felújítási munka alatt nemcsak belső, hanem külső felújítások is értendőek, indokolt a „belső munkálatok” szövegrész esetében a „belső” jelzőt elhagyni, s ennek megfelelően módosítani a helyi rendelet vonatkozó részét.  





5. §-hoz:


A rendeletben foglaltak alapján a támogatás meghatározott célra nyújtható azon kérelmezők részére, akik megfelelnek a helyi rendeletben foglalt feltételeknek. Az önkormányzat által támogatás formájában biztosított pénzösszeg felhasználása célhoz kötött. A célhoz kötöttség teljesülése érdekében a támogatás folyósításához előzetes és utólagos ellenőrzés is párosul, melynek eredményeképpen ellenőrizhető, hogy a támogatott a meghatározott célra használta fel-e a támogatást, vagy sem. Minderre tekintettel célszerű, ha lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatás esetében is a képviselő-testület feltételként határozza meg, hogy a kérelem benyújtásának a végleges adásvételi szerződés megkötését meg kell előznie.


6. §, 7. §, 8. §-hoz:


A helyi rendelet korábbi 8.§ (4) bekezdése a támogatási szerződést meghatározott tartamhoz és alakhoz kötötte. Ennek eredményeképpen minden esetben a helyi rendelet 2. számú melléklete került megkötésre a támogatottal, mely sok esetben az egyedi esetekhez nem volt igazítható. Tekintettel arra, hogy a rendelet 2. számú melléklete szerinti szerződés nem vette figyelembe az egyes esetek egyedi, esetleg speciális sajátosságait, indokolt ezen melléklet hatályon kívül helyezése mindamellett, hogy a rendeletben – 8.§ (8) bekezdés - célszerű meghatározni azon elemeket, melyeket az egyes támogatási szerződéseknek a jövőben minden egyes esetben tartalmazniuk szükséges. Ezen rendelkezés beiktatásával az Önkormányzat érdekei maradéktalanul érvényesíthetőek.

Célszerű, ha a képviselő-testület lakásvásárlás esetén a megállapodás aláírásának feltételeként továbbra is meghatározza meghatározott időtartamon belül az adásvételi szerződés benyújtását – a korábbi rendelkezésnek megfelelően. Minderre tekintettel e vonatkozásban a korábbi rendelet (4) bekezdését indokolt hatályban tartani, s egyidejűleg – a fentiekkel összhangban – a támogatási szerződésre vonatkozó részét pedig indokolt hatályon kívül helyezni.



Zala, 2008. március 27.




                                                                                  Dr. Mezőfi Ágnes

                                                                                          jegyző




ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosítására


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosítását az indokolta, hogy a maximálisan nyújtható támogatási összeg esetén is nagyon magas lenne a jelzálogjog valamint elidegenítési és terhelési tilalom bejegyeztetése az illetékes Földhivatalnál, valamint a szerződés ellenjegyzéséért ügyvédi munkadíjat is kellene fizetni.


Zala, 2013. szeptember 05.



                                                                                              Kadlicskó György

                                                                                               polgármester
















[1] Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 1. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

[2] Módosította a 16/2004. (VIII. 23.) rendelet 1. §-a, hatályos 2004. szeptember 1.  napjától.

[3] Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 2. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

[4] Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 3. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

[5] Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 4. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

[6] Beiktatta a 7/2008. (III. 31.) rendelet 5. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

[7] Módosította a 11/2007. (IX. 3.) rendelet 1. §-a, hatályos 2007. szeptember 3. napján.

[8] Módosította a 7/2008. (III. 31.) rendelet 6. §-a, hatályos 2008. április 1. napjától.

[9] Beiktatta a 7/2008. (III. 31.) rendelet 7. §-a, módosította a 9/2013. (IX. 4.) rendelet 1. §-a, hatályos 2013. szeptember 4. napjától.

[10] Hatályon kívül helyezte a 9/2013. (IX. 4.) rendelet 2. § (2) bekezdése, hatálytalan 2013. szeptember 4. napjától.