Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (XII.10.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2015. 12. 31

ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

12/2015. (XII.10.)

RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) számú rendeletének módosítására


Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 136. § (8)-(9) bekezdéseiben, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 174. § (4)-(5) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:



  1. §


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendelet 5/2015. (II. 20.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.


  1. §


A Rendelet 2. § e) pont első mondata helyébe az alábbi rendelkezés lép:


e) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások tekintetében a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központra (a továbbiakban: Alapszolgáltatási Központ) és az általa nyújtott ellátásokra, valamint a családsegítés és gyermekjóléti szolgálat esetében a Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központra.


  1. §


A Rendelet 18. § (1) bekezdés d) pontja hatályát veszti.


  1. §


(1) A Rendelet Családsegítés címe és 22. § (1) bekezdése helyébe az alábbi cím és (1) bekezdés lép:


Családsegítés és gyermekjóléti szolgálat


(1) A családsegítést és gyermekjóléti szolgálatot a Tabi Közös Önkormányzati Hivatal székhelye szerinti települési önkormányzat, Tab Város a Tabi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ útján látja el.


(2) A Rendelet 22. § (2) bekezdése hatályát veszti.


  1. §


E rendelet 2016. január 1. napján lép hatályba.



Zala, 2015. december 2.



                 Dr. Szűts Dóra                                                      Kadlicskó György

                          jegyző                                                            polgármester




ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) számú rendeletének módosítására


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 5/2015. (II. 20.) számú rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi ok indokolta.


A Gyvt. 2016. január 1. napjától hatályos 94. § (2a) bekezdése, valamint az Szt. 2016. január 1. napjától hatályos 86. § (1) bekezdése alapján a közös önkormányzati hivatal székhelye szerinti települési önkormányzat köteles biztosítani a gyermekjóléti szolgálatot és a családsegítést.


Ennek megfelelően Zala Község Önkormányzatának 2016. január 1. napjától nem lesz feladata a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítés működtetése.


A fentiek miatt szükségessé vált a Rendelet módosítása.



Zala, 2015. december 2.




                                                                                     Kadlicskó György

                                                                                        polgármester