Zala Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2015. (V.26.) önkormányzati rendelete

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2015. (V.26.) rendelete a 2014. évi zárszámadásról

Hatályos: 2015. 05. 21- 2021. 02. 19

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
6/2015. (V.26.)

RENDELETE

a 2014. évi zárszámadásról


Az önkormányzat képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdése f.) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény /továbbiakban: Áht./ 91. §-ában kapott felhatalmazás alapján a 2014. évi zárszámadásáról az alábbiakat rendeli el:


I.

A BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK TELJESÍTÉSE

1. §


(1)       Zala Község Önkormányzata Képviselő - testülete a 2014. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót



            31.153 eFt bevétellel (1.sz.melléklet)

                                               26.617 eFt kiadással (1.sz.melléklet)

                                                 4.536 eFt maradvánnyal (6.sz.melléklet)

jóváhagyja.


(2)       Az Önkormányzat bevételeit forrásonként és a kiadásokat – ezen belül a kiemelt kiadásokat kormányzati funkciók szerint részletezve a 2. számú mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.


(3)       Az önkormányzat költségvetésében szereplő átadott pénzeszközök teljesítését a 5. sz. mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.


2. §


Az Önkormányzat fejlesztési kiadásainak teljesítését 7.325 Ft főösszegben, valamint célonkénti részletezését az 4. számú mellékletben foglaltak szerint határozza meg.


3. §


A képviselő-testület az önkormányzat közvetett támogatásait a 7. számú melléklet szerint fogadja el.


4. §


Az Önkormányzatnak 2013. 12.31-én hitelállománya nincs.



II.


AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONA


6. §


(1)       Az Önkormányzat 2014. év december 31-i állapot szerinti vagyonát a 8. számú mellékletben részletezett mérlegadatok alapján 101.469 eFt-ban állapítja meg.


(2)       Az Önkormányzat vagyonleltárát a képviselő-testület a 9.sz. melléklet alapján  jóváhagyja.


7. §


Az Önkormányzat adósságának és az általa nyújtott hitelek állományának kimutatását a 10. sz. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá.



III.


A PÉNZMARADVÁNY MEGÁLLAPÍTÁSA, JÓVÁHAGYÁSA


8. §


Az Önkormányzat 2014. évi költségvetési maradványát 4.536 eFt összegben a 6. számú mellékletnek megfelelően hagyja jóvá. A maradványból 711 e.ft kötelezettséggel terhelt, melyből 556 eft az államháztartáson belüli megelőlegezés.




IV.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. §


A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


Zala, 2015. május 21.




                       Kadlicskó György                                            Dr. Szűts Dóra
                        polgármester                                                           jegyző





I N D O K O L Á S

a 6/2015. (V.26.)

a 2014. évi zárszámadásról szóló rendelethez


A 2014. évi költségvetés végrehajtása a következők szerint alakult:


BEVÉTELEK ALAKULÁSA:

A bevételek összességében 100 %-ra teljesültek (1. sz. melléklet) a módosított előirányzathoz viszonyítva, ezen belül a működési bevételek 99 %-ra (3. sz. melléklet) realizálódtak.


Az intézményi működési bevétel, amely az összes bevétel 2.3 %-át teszi ki, a szociális kölcsön és a köztemetés törlesztő részleteiből, kamatbevételből, sírhelymegváltásból, közterület bérleti díjból,  a gázpalackok cseréjéből befolyt bevételből tevődik össze.

.


A 2014. évi adókivetések március 15. előtt megtörténtek. Az adó befizetésére kamatmentesen két egyenlő részletben van lehetőség, minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.

A helyi adók 100 %-ra teljesültek, az átengedett központi adók (gépjárműadó) teljesülése 100 %-os.

.

A helyi adóbevétel az előző évhez képest  5 %-os emelkedést mutat.


Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek, a következő csoportosítás szerint:


  • Normatív állami hozzájárulás                       13.041 eFt
  • Egyéb működési célú támogatás                     4.486 eFt



A támogatásértékű bevételek összességében 100 %-ra teljesültek.


A működési célú támogatásértékű bevételeknél a teljesítés 17.527 eFt, melyből 4.486 eFt a közfoglalkoztatás támogatása


A fejlesztési bevételek 100%-ra (4. sz. melléklet) realizálódtak.



KIADÁSOK:

A kiadások a módosított előirányzathoz viszonyítva 85 %-ra realizálódtak az 1. sz. melléklet alapján.


A működési kiadások 83 %-ra realizálódtak. (3.sz.melléklet). A működési kiadások, amelyek az összes kiadás 72 %-át teszik ki, a személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, szociális juttatásokból, működési célú támogatásértékű kiadásból és átadott pénzeszközből, valamint a dologi kiadásokból tevődik össze.

Dologi kiadások közé tartoznak a helyi hivatal, a közösségi ház, a köztemető működtetési kiadásai, a közüzemi díjak, a postaköltség, a vagyonbiztosítás, a bankköltségek és egyéb szolgáltatási díjak.


A működési célú pénzeszköz átadások 98 %-ban teljesültek (5. sz. melléklet). A kötelező alapfeladatok ellátásáért /hivatali feladatok, iskolai, óvodai ellátások, orvosi ügyelet, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat/ az önkormányzat az összes kiadás 57 %-át térítette meg az ellátó Tab Város Önkormányzatának és a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulásnak. Az államháztartáson belüli átadások a tervezetthez képest 110 %-ra teljesültek.


A Koppány-völgye KEK-nek járóbeteg szakellátásra 713 eFt-ot adtunk át, a Tabi Vsc működéséhez 10 e Ft-tal, Nefela Egyesülés működéséhez 1e Ft –tal járultunk hozzá. A Délny.- Balatoni Vízitársulat támogatására 124 eFt-t, Somogy M-i Munka- és Tűzvédelmi Társulásnak 63 e Ft-ot adtunk át.



2014. évi szociális kiadásainak alakulásáról

A 2014-es évben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) alapján az önkormányzat aktív korúak ellátását, lakásfenntartási támogatást, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) alapján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, óvodáztatási támogatást nyújtott. Zala Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatást és a szociális ellátást szabályozó 16/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: helyi rendelet) meghatározott feltételek esetén önkormányzati segélyben részesítette a rászorulókat pénzbeli vagy természetbeni ellátás formájában. A helyi rendelet alapján az önkormányzat méltányossági ápolási díjat és méltányossági közgyógyellátást állapíthatott meg az arra jogosultaknak. Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/1998. (IV. 15.) rendelete (a továbbiakban: helyi gyermekvédelmi rendelet) a gyermekekre tekintettel állapított meg támogatásokat. Az ellátások a következőképpen alakultak 2014-ben:


RENDSZERES PÉNZBENI ELLÁTÁSOK:


Aktív korúak ellátása:


Az aktív korúak ellátása közül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (a továbbiakban: FHT) összege 2012. január hó 1. napjától nem változott, azóta 22.800.-Ft/hó.

A nyugdíjkorhatár emelkedése miatt rendszeres szociális segélyre életkoruknál fogva – a korábbi 55. életévet betöltő személyek helyett – az jogosult, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül betölti. A jogszabályváltozás következtében az 55 év feletti személyek is foglalkoztathatóvá váltak, így nagyobb lehetőség nyílik a munkaerő-piacra történő visszavezetésükre.

Az FHT felülvizsgálata során meg kell szüntetni azon személyek ellátását, akik egy éve részesülnek az ellátásban, és ezen idő alatt nem tudtak legalább 30 nap kereső tevékenységet igazolni, illetve az Flt. szerinti és legalább hat hónap időtartamra meghirdetett képzésben nem vettek részt, illetve közérdekű önkéntes tevékenységet nem folytattak.


2014. december 31-én 7 fő volt jogosult aktív korúak ellátására, melyből 6 fő foglalkoztatást helyettesítő támogatásban (közülük 5 fő ellátása szünetelt, közfoglalkoztatásuk miatt), 1 fő egészségkárosodottak rendszeres szociális segélyében részesült.

Az előző év azonos időszakában 11 fő részesült aktív korúak ellátásában. A 2014. évre 13 fő ellátásával számoltunk.

A településen az aktív korúak ellátására jogosult személyek számában, az elmúlt év azonos időpontjához képest jelentős csökkenés figyelhető meg.


Ápolási díj:


Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított havi rendszerességű anyagi hozzájárulás.

A helyi rendelet alapján megállapított méltányossági ápolási díj fedezetét a község saját költségvetéséből biztosítja. Ezen ellátás esetében az ápolási díjra való jogosultság megállapítása előtt az ápoló családjának a jövedelmét vizsgálnunk kell.


2014. december 31-én 2 személy részesült a településen ápolási díjban, hozzátartozója ápolására, gondozására tekintettel.


A költségvetés tervezése során éves szinten átlagosan 1 fő ápolási díjra jogosult személlyel számoltunk, 283 eFt összegben. Mivel mindként személy ápolási díjra való jogosultságát 2014. II. félévében állapította meg a képviselő-testület, így a tervezett szerint alakult az ellátásban részesülők száma. Az elmúlt évben ellátás megszüntetésére, illetve ápolási díj iránti kérelem elutasítására nem került sor.



Lakásfenntartási támogatás:


A települési önkormányzat lakásfenntartási támogatást nyújthat annak a családnak vagy személynek, aki a lakásával kapcsolatos költségeit nehezen, vagy egyáltalán nem képes fedezni, és a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelel.

Ezen ellátásra az jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át (71.250.- forintot), és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


2014. december 31-én 12 háztartás részesült lakásfenntartási támogatásban, 2013. december 31-én ezen ellátásban részesülő háztartások száma 11 volt.

A költségvetés tervezésekor 14 háztartás támogatásával számoltunk, 722 eFt összegben.

A vizsgált időpontban a tervezett alatt alakult az ellátás igénybevevő háztartások száma.





ESETI PÉNZBENI ELLÁTÁSOK:


Önkormányzati segély:


Az Szt. 2014. január 1. napján bekövetkezett változásai miatt Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 12/2003. (VIII. 29.) rendeletének a hatályon kívül helyezése, és új rendelet megalkotása vált szükségessé. 2014. január 1. napjától a korábbi átmeneti segélyt, kamatmentes kölcsönt (szociális kölcsön), temetési segélyt, illetve a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást - ezen belül a beiskolázási segélyt, az étkezési térítési díjkedvezményt, és az üdülési támogatást - felváltotta az önkormányzati segély.


Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott önkormányzati segély:


Zala Község Képviselő-testülete a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő, életvitelszerűen Zalán lakó,- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, nagykorú személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.


A vizsgált időszakban 83 alkalommal került megállapításra az önkormányzati segély, valamennyi esetben a képviselő-testület a településen élő nyugellátásban részesülő személyeket részesítette hivatalból 3.000 forint/fő összegű támogatásban. Az elmúlt évben önkormányzati segély elutasítására nem került sor.

Az előző év azonos időszakában 93 fő részesült átmeneti segélyben.


Eltemettetés költségeihez nyújtott önkormányzati segély:


Az eltemettetés költségeihez nyújtott önkormányzati segély olyan szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás, amelyet a települési önkormányzatok nyújthatnak a rászorultak részére. 2014. évben 6 alkalommal került megállapításra eltemettetés költségeihez nyújtott önkormányzati segély.

2014 évre 4 hozzátartozó segélyezésével számoltunk, 90.000 forint összegben. Előző év azonos időszakában 4 hozzátartozó részére került megállapításra ezen ellátási forma.


Kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segély:


Zala Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában önkormányzati segélyben (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-ának megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.


A képviselő-testület a vizsgált időszakban nem állapított meg kamatmentes kölcsön formájában nyújtott önkormányzati segélyt, ilyen ellátás iránti kérelem sem érkezett a képviselő-testülethez. Előző év azonos időszakában szintén nem igényelték ezt a szociális ellátást. A költségvetés tervezésekor 2 fő támogatásával, és 60 e Ft előirányzattal számoltunk.


Beiskolázási támogatás:

A képviselő-testület az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket évente kettő alkalommal hivatalból, a család életkörülményeire és jövedelmi viszonyaira való tekintet nélkül támogatásban részesítheti.


A képviselő testület 2014. év júliusi ülésén döntött (25 gyermek esetében) beiskolázási támogatások odaítéléséről. Az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket személyenként 3.000 – 5.000 forint közötti támogatásban részesítette a testület, mely ellátások kifizetésére 2014. augusztus hó 15-ig került sor.


Étkezési térítési díjkedvezmény

A helyi gyermekvédelmi rendelet értelmében a kettő vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30 Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülnek, a gyermek 16 éves koráig, utolsó alkalommal abban a tanévben, amelyben a gyermek a 16. életévét betölti. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek más térítési díjkedvezményben nem részesül.

2014. évben étkezési térítési díjkedvezmény 2 gyermek részére került megállapításra, 3.840.-Ft összegben.


Üdülési támogatás:


A helyi gyermekvédelmi rendelet értelmében Zala Község Polgármestere évente egy alkalommal üdülési támogatásban részesíti az oktatási intézmény által belföldön, vagy csereüdültetés keretében szervezett legalább 5 napos üdülésen, illetve táborozáson részt vevő gyermekeket, amennyiben a gyermeket nevelő családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

Üdülési támogatás megállapítására 2014. évben nem került sor.


Összességében 116 esetben került odaítélésére az önkormányzati segély valamely formája, a költségvetés tervezésekor 134 fő támogatásával számoltunk, 650 e forint összegben.


Közgyógyellátás


A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére – egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához – az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását célzó hozzájárulás. Az önkormányzat által nyújtott méltányossági közgyógyellátás jogosultsági feltételei a helyi rendeletben kerültek szabályozásra.


2014. évben méltányosságból közgyógyellátásra való jogosultság nem került megállapításra, ilyen irányú kérelem sem érkezett az önkormányzathoz. A költségvetésben éves szinten 1 fő közgyógyellátásra való jogosultságának megállapításával számoltunk, 30 e forint összegben.

Az előző év azonos időszakában szintén nem volt igény ezen ellátási formára.


Köztemetés:


A haláleset szerint illetékes települési önkormányzat polgármesterének kell gondoskodnia az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

2014. évre 1 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 150 eFt volt. 2014. évben köztemetés elrendelésére nem került sor.


Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:


Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 5.800 – 5.800,- Ft támogatást, Erzsébet utalvány formájában.

2014. december 31-én 6 gyermek részesült ebben az ellátásban, akik 5 családban nevelkedtek. A vizsgált időszakban ezen ellátás iránti kérelem nem került elutasításra.

Előző év azonos időpontjában 5 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A 2014. évi költségvetés tervezésekor 8 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 93 e forint.

A településen a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak személyek számában, az elmúlt év azonos időpontjához képest kismértékű növekedés tapasztalható.


EGYÉB GYERMEKVÉDELMI TÁMOGATÁS:


Óvodáztatási támogatás:


A települési önkormányzat jegyzője az óvodáztatási támogatásra való jogosultságát - kérelmére - annak a szülőnek állapítja meg, akinek gyermeke tekintetében a halmozottan hátrányos helyzet fennállását a jegyző megállapította, és a gyermek legkésőbb annak az óvodai nevelési évnek a kezdetéig, amelyben az ötödik életévét betölti, megkezdi az óvodai nevelésben való tényleges részvételt és a kérelem benyújtását megelőző időszakban legalább két hónapon keresztül rendszeresen jár óvodába.

Az óvodáztatási támogatás összege a 2013. évhez hasonlóan 2014. évben gyermekenként első alkalommal 20.000,- Ft, ezt követően esetenként és gyermekenként 10.000,- Ft.

2014. évben a településen óvodáztatási támogatás megállapítására nem került sor.

2014. évben 1 gyermek óvodáztatási támogatásával számoltunk 30.000 forint összegben.




Beruházási, felújítási feladatok


Tab város és Zala község csapadékvíz elvezetésének fejlesztése

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete 96/2011. (XI.17.) számú határozatával döntött a DDOP 5.1.5/B-11, helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése című felhívás nyomán Tab várossal konzorcium keretében történő pályázat benyújtásáról. A pályázat keretében Zala község esetében a Kossuth Lajos utca árok rekonstrukciója és a csapadékvíz befogadókig történő elvezetése valósult meg.


Zala Község Önkormányzata esetében a sok érintett ingatlan és a sok tulajdonos nehezítette a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, de végül „Zala község belterületi vízrendezés” vízjogi létesítési engedélye 2013. október 3. napján jogerőre emelkedett.


Pályázati azonosítószám: DDOP-5.1.5/B-11-2012-0008

A Támogatási Szerződés aláírása, hatályba lépése: 2013. február 9.

A teljes projekt elszámolható összes költsége: 85.331.963,- Ft. 

A támogatás intenzitása 95,00 %


Zala Község Önkormányzata által biztosítandó önrész mértéke: 1.249.313,- Ft


A projekt befejezésének tervezett napja: 2014. november 30.


A projekt megvalósításában részt vevő szerződött partnerek:


projektmenedzsment feladatok:      Z17 Építőipari és Szolgáltató Kft.;

közbeszerzési szakértői feladatok: Kapos Hidro Kft.;

műszaki ellenőri feladatok:             Kapos Hidro Kft.;

nyilvánosság:                                   Satellite Bt.;

kivitelező (+ kiviteli tervek) :          1. számú Mélyépítő Kft.; 2013. december 13.

könyvvizsgálat:                               ECODIT Bt.


A konzorciumvezető BM Önerő támogatási kérelmet nyújtott be, melyben 2.773.288 Ft, azaz 65% önerő kiegészítést kérelmezett. A támogatás ügyében döntés született: az önerő támogatást a konzorcium elnyerte.


Zala község csapadékvíz elvezetésének fejlesztése vállalkozási szerződés keretében elnevezésű beruházás sikeres műszaki átadására 2014. június 11-én sor került. Az elkészült vízi létesítmény üzemeltetési engedélye 2014. december 9-én jogerőre emelkedett.


A projekt Záró Kifizetési Igénylése és Záró Beszámolója 2014. december 22. napján benyújtásra került.


Épület felújítás


2014. május 21-én vállalkozási szerződést kötött az Önkormányzat Kadlicskó Andrással, a Zala, Zichy Mihály u. 31. szám alatta található lakóépület bejárati ajtajának cseréjre, bruttó 116.840,-Ft vállalkozási díjért. A kivitelező a feladatot határidőre teljesítette.


Útfelújítás:


A belügyminiszter 10/2014. (II.19.) BM rendelete szerint az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztésére támogatást nyújtott. A támogatást a támogatási szerződés megkötését követően (2014. március 28.) a miniszter utalványozása alapján a kincstár folyósította.

A pályázaton nyert összegből A Petőfi Sándor utca útfelületét, a Zichy Mihály utcai kereszteződéstől a Patakon lévő hídig /185m hossz, 6,3m szélességben/ fel lehet egy rétegben újítottuk fel. A meglévő útalapot előkészítik 0/32-es dolomit zúzalék hozzáadásával 3 cm vastagságban, gréderezéssel, tömörítéssel. Majd egyrétegű bitumenemulziós itatást készítenek száraz zúzalék elszórással NZ 8/11-es bazaltzúzalék terítése 15 kg/m2 mennyiségben, behengerlés, bitumenemulzió szórása 3,5 kg/m2 mennyiségben, KZ 4/8-as bazaltzúzalék terítése, behengerlése. A kivitelezési munkálatokat a Roadtechnik Kft végezte bruttó 2.950.000.-Ft vállalkozási díjért.


A Petőfi utca további útszakaszát a hídtól kezdődően 1620 m2 útfelületet az önkormányzat önerőből felújította. A kivitelezési munkálatokat a Roadtechnik Kft. végezte, bruttó 3.048.152,-Ft vállalási díjért. Kétrétegű bitumenemulziós réteg készítése, előzetes kátyúzás után.


2014. 10. 06-án bruttó 243.523-Ft vállalkozási díjért a falu külterületén lévő földutak rendbetételét végezte a BFC Kft.




Vagyongazdálkodás


- Az Önkormányzat tulajdonában lévő  Zala, Zichy M. u. 31. sz. alatti bérlakás bejárati ajtó cseréjére került sor, 92 000,-Ft értékben, melyet nyilvántartásba vettünk.


--Befejeződött  a Tab-Zala vízvédelmi rendszer fejlesztése tárgyú projekt.

   A beruházást 1 743 940,-Ft értékben nyilvántartásba vettük.


-Vállalkozási szerződés keretén belül elkészült a Petőfi S. utca útburkolatának felújítása a Zichy M. u. csatlakozásától a hídig és a hídtól Bótapusztára vezető út, 4 722 955,-Ft értékben, melyet nyilvántartásba vettünk.


-A START munkaprogram keretén belül 2 db talicska került beszerzésre,13 386,-Ft értékben, melyet nyilvántartásba vettünk.


-Beszerzésre került 1 db fűnyíró 23 613,-Ft értékben, 1db használt sörpad garnitúra 27 559,-Ft értékben valamint 1 db szőnyeg 23 622,-Ft értékben, melyeket nyilvántartásba vettünk.



Közfoglalkozatás:


Zala Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Tabi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége hatósági szerződést kötött a 2014. évi közfoglalkoztatás támogatására.


Önkormányzatunknál 2014-ben a közfoglalkoztatás keretében az alábbi START - munka programban, illetve egyéb hosszú időtartamú közfoglalkoztatás keretében történt a foglalkoztatás:


PROGRAM

MEGNEVEZÉSE

LÉTSZÁM

Foglalkoztatás időtartama

Hosszabb időtartamú – téli közfoglalkoztatás (képzéssel)

3 fő

2013.11.01 – 2014.04.30.

Hosszabb időtartamú – téli közfoglalkoztatás

2 fő

2014.03.01 – 2014.04.30.

Téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatás

5 fő

2014.05.01 – 2014.09.30.

Kistérségi startmunka mintaprogram – mezőgazdasági földutak karbantartása

2 fő

2014.10.01 – 2014.12.31.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2 fő

2014.12.01 – 2015.02.28.


A 2013. évről áthúzódó téli közfoglalkoztatás keretében 3 fő motorfűrész kezelő képzésen vett részt. A képzés alatt a közfoglalkoztatottak mentesítve voltak a munkavégzési kötelezettség alól, az első és utolsó hónapban (november, április), 3 fő az önkormányzatnál dolgozott közterület takarító munkakörben (a közfoglalkoztatotti bér és szociális hozzájárulási adó támogatása 100 %-os.)

2014. évben elkezdődött a téli és egyéb értékteremtő start munkaprogram 2014. 05.01 – 2014. 09.30-ig 5 fő foglalkoztatásával, majd 2014. 10.01 – 2014.12.31 -ig, 2 fővel  a kistérségi startmunka mintaprogram keretében a mezőgazdasági földutak karbantartása. A támogatás itt is 100 %-os volt.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására önkormányzatunk 2 alkalommal nyújtott be kérelmet, összesen 4 fő foglalkoztatására került sor (egy személy természetesen több programban is részt vett). A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében a támogatás (a közfoglalkoztatotti bér és szociális hozzájárulási adó) 85 %-os volt az egyik esetben, a másikban  100 %.


Közvetett támogatás indoklása:

Az önkormányzat 2014. évben közvetett támogatást nem nyújtott.



Többéves kihatással járó kötelezettségek:

Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó kötelezettsége.



Az önkormányzat pénzmaradványa:

Az önkormányzat 2014. évi maradványa -1.246 eFt. (6. sz. melléklet).


Az önkormányzat előző években képzett pénzmaradványa 6.217 eFt, így a felhasználható pénzmaradvány 4.971 eFt.


Az önkormányzat hitelállománya:

Az Önkormányzatnak 2014.12.31-én hitelállománya nincs.



Zala, 2015. május 21.



                                                                                                   Kadlicskó György

                                                                                                       polgármester




Mellékletek