Zala Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (V.13.) önkormányzati rendelete

A 2015. évi zárszámadásról

Hatályos: 2016. 05. 13- 2021. 02. 19

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
3/2016. (V.13.)

RENDELETE

a

 2015. évi zárszámadásról


Az önkormányzat képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdése f.) pontjában és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény /továbbiakban: Áht./ 91. §-ában kapott felhatalmazás alapján a 2015. évi zárszámadásáról az alábbiakat rendeli el:



I.

A BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK TELJESÍTÉSE

1. §


(1)       Zala Község Önkormányzata Képviselő - testülete a 2015. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót



            27.466 eFt bevétellel (1.sz.melléklet)

                                               15.412 eFt kiadással (1.sz.melléklet)

                                               12.054 eFt maradvánnyal (6.sz.melléklet)

jóváhagyja.


(2)       Az Önkormányzat bevételeit forrásonként és a kiadásokat – ezen belül a kiemelt kiadásokat kormányzati funkciók szerint részletezve a 2. számú mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.


(3)       Az önkormányzat költségvetésében szereplő átadott pénzeszközök teljesítését az 5. sz. mellékletben foglaltaknak megfelelően hagyja jóvá.


2. §


Az Önkormányzat fejlesztési kiadásainak teljesítését 921 eFt főösszegben, valamint célonkénti részletezését az 4. számú mellékletben foglaltak szerint határozza meg.


3. §


A képviselő-testület az önkormányzat közvetett támogatásait a 7. számú melléklet szerint fogadja el.


4. §



Az Önkormányzatnak több éves kihatással járó kötelezettsége nincs.


5. §


Az Önkormányzatnak 2015.12.31-én hitelállománya nincs.



II.


AZ ÖNKORMÁNYZAT VAGYONA


6. §



(1)       Az Önkormányzat 2015. év december 31-i állapot szerinti vagyonát a 8. számú mellékletben részletezett mérlegadatok alapján 141.305 eFt-ban állapítja meg.


(2)       Az Önkormányzat vagyonleltárát a képviselő-testület a 9.sz. melléklet alapján  jóváhagyja.



7. §



Az Önkormányzat adósságának és az általa nyújtott hitelek állományának kimutatását a 10. sz. mellékletnek megfelelően hagyja jóvá.



8. §



A Stabilitási törvény 10.§.(3) bekezdése alapján előírt adósságot keletkeztető ügyletek és saját bevételek összevetését a 14.sz. melléklet h





III.


A MARADVÁNY MEGÁLLAPÍTÁSA, JÓVÁHAGYÁSA


9. §



Az Önkormányzat 2015. évi költségvetési maradványát 12.054 eFt összegben a 6. számú mellékletnek megfelelően hagyja jóvá. A maradványból 1.265 eFt kötelezettséggel terhelt, melyből 627eFt az államháztartáson belüli megelőlegezés.

Az Önkormányzat a 2015. évi mérleg szerinti eredményét 2266 eFt összeggel hagyja jóvá.









IV.


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. §


A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


Zala, 2016. május 10.






                       Kadlicskó György                                           Dr. Vanó Szilárd
                        polgármester                                                           jegyző











    IN D O K O L Á S

a 3/2016. (V.13.)

a 2015. évi zárszámadásról szóló rendelethez



Zala Község Képviselő testülete a 4/2015. (II.20.) számú rendeletével jóváhagyta a 2015. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások pénzügyi kihatása következtében.


Az államháztartásról szóló többször módosított 2011.évi CXCV. törvény 91.§.alapján a zárszámadásról a képviselő- testületnek rendeletet kell alkotni. A pénzügyi teljesítést, a vagyon, a maradvány alakulását mutatják be a rendelet mellékletét képező 1-14 számú mellékletek.


BEVÉTELEK ALAKULÁSA:

A bevételek összességében 101 %-ra teljesültek (1. sz. melléklet) a módosított előirányzathoz viszonyítva, ezen belül a működési célú bevételek 100 %-ra (3. sz. melléklet) realizálódtak.


A működési bevétel, amely az összes bevétel 2.5 %-át teszi ki kamatbevételből, sírhelymegváltásból, közterület bérleti díjból, gázpalackok cseréjéből befolyt bevételből tevődik össze. Az intézményi működési bevételek 70 %-ra teljesültek. 


A 2015. évi adókivetések március 15. előtt megtörténtek. Az adó befizetésére kamatmentesen két egyenlő részletben van lehetőség, minden év március 15. és szeptember 15. napjáig.


A helyi adók 105 %-ra teljesültek, az átengedett központi adók (gépjárműadó) teljesülése 97 %-os.



Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek 14.745 eFt értékben, a következő csoportosítás szerint:

  • Helyi önkormányzatok működési támogatása      12.280 eFt
  • Kiegészítő támogatás                                              2.465 eFt

                                                                                                 


Egyéb működési célú támogatások 87%-ra teljesültek 3.691 eFt összegben, melyből 3.610 eFt a közfoglalkoztatás támogatása, 81 eFt a gyermekvédelmi kedvezmény támogatása.


Működési célú átvett pénzeszközként Sunyecz István örökösétől bírósági úton behajtott köztemetés értéke szerepel 175 eFt értékben.


A felhalmozási  bevételek 302 %-ra (4. sz. melléklet) realizálódtak 212 eFt összegben, amelyből 78 eFt lakástámogatási kölcsön visszatérülés, 134 eFt Tab-Zala pályázat elszámolása kapcsán önerő visszatérítés volt.


Finanszírozási bevétel összesen 5.701 eFt, melyből 627 eFt állami megelőlegezésből, 5.074 eFt  előző évi maradvány igénybevételéből tevődik össze.

KIADÁSOK ALAKULÁSA:

A kiadások a módosított előirányzathoz viszonyítva 57 %-ra realizálódtak az 1. sz. melléklet alapján.


A működési kiadások 60 %-ra realizálódtak. (3.sz.melléklet). A működési kiadások, amelyek az összes kiadás 94 %-át teszik ki, a személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, szociális juttatásokból, működési célú támogatásértékű kiadásból és átadott pénzeszközből, valamint a dologi kiadásokból tevődik össze.

Dologi kiadások közé tartoznak a helyi hivatal, a közösségi ház, a köztemető működtetési kiadásai, a közüzemi díjak, a postaköltség, a vagyonbiztosítás, a bankköltségek és egyéb szolgáltatási díjak.


A működési célú pénzeszköz átadások 91 %-ban teljesültek (5. sz. melléklet). A kötelező alapfeladatok ellátásáért (óvodai ellátás, orvosi ügyelet, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat) 1.496 eFt került átadásra a feladatot ellátó Tab Város Önkormányzatának és a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulásnak, Koppány-Völgye Kek Nonprofit Kft. részére, tervezett kiadás 92 %-a.


A Koppány-völgye KEK-nek járóbeteg szakellátásra 304 eFt-ot adtunk át, háziorvosi ügyeleti feladat ellátásra 559 eFt-ot. Pro Maternitas Kft. szervezésében tartott anyatejes nap rendezvényhez 9 eFt –tal járultunk hozzá.


Testületi döntés értelmében 80 eFt tagi kölcsönt került átadásra a Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás részére, 15 e Ft értékben pótbefizetés történt. Somogy Megyei Munka és Tűzvédelmi Társulás részére 5e Ft került átadásra.



Szociális kiadások alakulása:


Magyar Államkincstár részére 16 eFt támogatás visszafizetés történt lakásfenntartási támogatások felülvizsgálata alapján.

2013. január 1. napjától nagy változást jelentett a Járási rendszer kialakítása. 2015. március hó 1. napjától újabb változások következtek be a szociális ellátás területén. Az addig jegyzői hatáskörben lévő aktív korúak ellátása a fenti időponttól a járási hivatal hatáskörébe került. Továbbá ezen időponttól megszűnt a méltányossági ápolási díj, továbbá lakásfenntartási támogatást, valamint a méltányossági közgyógyellátást már nem lehet megállapítani. Ez utóbbi két ellátás a jogosultság kezdetétől számított 1 év elteltével szűnt meg. A fenti ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást. Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a helyi rendeletében létfenntartási gondok enyhítésére, elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából, kamatmentes kölcsön céljából, lakhatási támogatás céljából és ápolási támogatás céljából állapított meg települési támogatást, mely ellátások egy részéről való döntést a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalta.


RENDSZERES PÉNZBENI ELLÁTÁSOK:


  • Aktív korúak ellátása:

Magyarország 2012. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXVI. törvény alapján a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) 2012. január hó 1. napjától az öregségi nyugellátás havi összegéről, annak 80 %-ára (22.800.-Ft/hó) csökkent.

A nyugdíjkorhatár emelkedése miatt rendszeres szociális segélyre életkoruknál fogva – a korábbi 55. életévet betöltő személyek helyett – az jogosult, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül betölti. A jogszabályváltozás következtében az 55 év feletti személyek is foglalkoztathatóvá váltak, így nagyobb lehetőség nyílt a munkaerő-piacra történő visszavezetésükre.

A felülvizsgálat során meg kellett szüntetni azon személyek foglalkoztatást helyettesítő támogatását, akik egy éve részesültek az ellátásban, és ezen idő alatt nem tudtak legalább 30 nap kereső tevékenységet igazolni, illetve az Flt. szerinti és legalább hat hónap időtartamra meghirdetett képzésben nem vettek részt.


2015. február 28-án 6 fő volt jogosult aktív korúak ellátására, melyből 5 fő foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, 1 fő egészségkárosodottak rendszeres szociális segélyében részesült.

A 6 fő aktív korú ellátott közül 2 fő foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személy ellátása szünetelt, közfoglalkoztatásuk miatt.

2015. évre 7 személy támogatásával számoltunk, így a tervezett alatt alakult az ellátást igénybevevők száma.


  • Ápolási díj:

Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított havi rendszerességű anyagi hozzájárulás.

2013. január hó 1. napjától az önkormányzat hatáskörében csak a méltányossági alapon megállapítandó ápolási díj maradt, melynek a fedezetét a település saját költségvetéséből biztosította. Ezen ellátás esetében az ápolási díjra való jogosultság megállapítása előtt az ápoló családjának a jövedelmét kellett vizsgálnunk.


2015. február hó 28-án 2 személy részesült ápolási díjban hozzátartozója ápolására, gondozására tekintettel. Az év első két hónapjában ellátás megállapítása iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.

A költségvetés tervezése során átlagosan 2 fő ápolási díjra jogosult személlyel számoltunk, így a tervezett szerint alakult az ellátásban részesülők száma. A fenti ellátás 2015. 02. hó 28. napjával megszüntetésre került. Ezen ellátás helyébe lépett 2015. március hó 1. napjától az ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás.



  • Lakásfenntartási támogatás:

A települési önkormányzat lakásfenntartási támogatást nyújthatott annak a családnak vagy személynek, aki a lakásával kapcsolatos költségeit nehezen, vagy egyáltalán nem volt képes fedezni, és a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelt.

A jövedelemszámítás alapja 2011. szeptember hó 1-től az egy főre jutó jövedelem helyett, a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egység lett. Ezen ellátásra az volt jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladta meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át (71.250.- forintot), és a háztartás tagjai egyikének sem volt vagyona.

A jogszabályváltozás következtében 2015. január hó 1. napja előtt megállapított lakásfenntartási támogatás a jogosultság kezdetétől számított egy év elteltével szűnt meg. A 2015. január hó 1. napja után már csak 2015. február hó 28-ig lehetett megállapítani a fenti ellátásra való jogosultságot.

Így a lakásfenntartási támogatásra jogosultak száma hónapról hónapra csökkent, majd 2015. november hó 30. napjával megszűnt. Ezen ellátás helyébe lépett 2015. március hó 1. napjától a lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás.



ESETI PÉNZBENI ELLÁTÁSOK:


2015. február hó 28. napjával megszűnt ellátások:


Önkormányzati segélyek:


  • Rendkívüli élethelyzetre tekintettel nyújtott önkormányzati segély:

Zala Község Képviselő-testülete a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő nagykorú személyek részére önkormányzati segélyt nyújt.


A település 2015. évben 1 alkalommal nyújtottunk pénzbeli önkormányzati segélyt. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor.


  • Eltemettetés költségeihez nyújtott önkormányzati segély:

Az eltemettetés költségeihez nyújtott önkormányzati segély olyan szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás, amelyet a települési önkormányzatok nyújthatnak a rászorultak részére. 2015. évben 1 kérelem érkezett, az igénylő ellátásra való jogosultsága megállapításra került.



  • Közgyógyellátás

A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére – egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához – az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások kompenzálását célzó hozzájárulás. 2013. január hó 1 napjától az önkormányzattól már csak méltányossági alapon volt igényelhető a közgyógyellátási igazolvány, a jogosultsági feltételek a helyi rendeletben kerültek szabályozásra.


2015. évben méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.

A költségvetésben 1 fő közgyógyellátásra való jogosultságának megállapításával számoltunk.


2015. március hó 1. napjától megállapítható ellátások:


Települési támogatások:


  • Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:

Települési támogatásban lehet részesíteni azt a személyt, akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugellátás 130 %-át, egyedülálló esetén 150 %-át nem haladja meg. Az így megállapított támogatás összege, rászorultsághoz igazodva, maximum az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege lehet. Évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható települési támogatás, különösen betegséghez, elemi kár elhárításához, iskoláztatáshoz, hosszabb kórházi kezeléssel járó betegséghez…stb.


A vizsgált időszakban 82 esetben került megállapításra a fenti települési támogatás, valamennyien pénzbeli ellátásban részesültek. A képviselő-testület 81 esetben a településen élő nyugellátásban részesülő személyeket részesítette karácsony előtt hivatalból személyenként 3.000 forint összegű támogatásban. 1 esetben kérelemre indult az eljárás. A vizsgált időszakban települési támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.

Az előző év azonos időszakában 83 esetben került megállapításra az önkormányzati segély. A költségvetés tervezésekor 97 fő támogatásával számoltunk, 318 e forint összegben.


  • Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:

Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtandó települési támogatás összege az eltemettető családja jövedelmének a függvényében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 és 100 %-a (28.500.-forint) között változik.

A támogatás iránti kérelemhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.

2015. évben elhunyt személy eltemettetésének költségihez való hozzájárulásként 1 kérelmező részére került megállapításra a települési támogatás. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására nem került sor.

2015. évre 4 hozzátartozó segélyezésével számoltunk. Előző év azonos időszakában 6 személy részére került megállapításra ezen ellátás.


  • Kamatmentes kölcsön céljából nyújtott települési támogatás

Zala Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-ának megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.


A vizsgált időszakban kamatmentes kölcsön iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.

Előző év azonos időszakában szintén nem igényelték ezt a szociális ellátást. A költségvetés tervezésekor 2 fő támogatásával, és 60 e Ft előirányzattal számoltunk.

  • Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás

A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó nettó jövedelem az 50.000,- Ft-ot nem haladja meg. A támogatás összege jövedelemtől függően 2000.-forint, illetve 3.000.- forint.

2015. december hó 31. napján 3 személy részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban.

A költségvetés tervezésekor 5 háztartás támogatásával, és 120 e Ft előirányzattal számoltunk, így a tervezett alatt alakult támogatásban részesítettek száma.


  • Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás

Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Zala Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.

Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15.000,- Ft/hó.


2015. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránt 1 kérelem érkezett, melynek a képviselő-testület helyt adott, majd ugyanebben az évben nevezett ellátása megszüntetésre került.

A költségvetés tervezésekor 3 fő támogatásával, és 450 e Ft előirányzattal számoltunk.

Így nem került teljes egészben felhasználásra az előirányzat.


  • Köztemetés:

A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.


2015. évre 1 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 150 eFt volt. 2015. évben köztemetés elrendelésére nem került sor. Így nem került felhasználása az előirányzat.


Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások


  • Étkezési térítési díjkedvezmény

A helyi rendelet értelmében a kettő, vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30 Ft étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek a gyermek 16 éves koráig, utolsó alkalommal abban a tanévben, amelyben a 16. életévét betölti. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek (ek) más térítési díjkedvezményben nem részesülnek.

2015. ében étkezési térítési díjkedvezmény nem került megállapításra. 2015. évre 4 gyermek támogatásával számoltunk, 20 eFt összegben.

 

  • Iskolakezdésre tekintettel nyújtandó támogatás:

A képviselő testület az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket évente kettő alkalommal hivatalból, a család életkörülményeire és jövedelmi viszonyaira való tekintet nélkül támogatásban részesítheti.

A képviselő testület 2015. év július 2-i, illetve a 2015. október 19-i ülésén döntött (23 gyermek esetében) támogatások odaítéléséről. Az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket személyenként 3.000 – 5.000 forint közötti támogatásban részesítette a testület, mely ellátások kifizetésére 2015. augusztus hó 15-ig, illetve két hallgató esetén 2015. november hó 15-ig került sor.



  • Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:

Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 5800 – 5800 forint támogatást, Erzsébet utalvány formájában.

2015. december hó 31 napján 7 gyermek részesült ebben az ellátásban, akik 5 családban nevelkedtek. Ezen ellátás iránti kérelem 1 esetben került elutasításra. 2015. évre 7 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre rendelkezésre álló előirányzat 81 e forint.

Előző év azonos időpontjában 6 fő részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben.

A támogatásban részesítettek számának emelkedését figyelhetjük meg.



Közfoglalkozatás 2015. – Zala:


Zala Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Tabi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége hatósági szerződést kötött a 2015. évi közfoglalkoztatás támogatására.

Önkormányzatunknál 2015-ben a közfoglalkoztatás keretében az alábbi START - munka programban, illetve egyéb hosszú időtartamú közfoglalkoztatás keretében történt a foglalkoztatás:


PROGRAM

MEGNEVEZÉSE

LÉTSZÁM

Foglalkoztatás időtartama

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

2 fő

2014.12.01 – 2015.02.28.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás  Közút program

4 fő

2015.03.01. -  2015.10.31.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

3 fő

2015.12.01. – 2016.02.29.


A 2014. évről áthúzódó téli közfoglalkoztatás keretében 2 fő az önkormányzatnál dolgozott közterület takarító munkakörben (a közfoglalkoztatotti bér és szociális hozzájárulási adó támogatása 100 %-os.)

2015. évben hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében Közút program indult 4 fő 2015.03.01-2015.10.31.  A támogatás itt is 100 %-os volt.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás téli programban 3 fő dolgozott közterület takarító munkakörben. A támogatás 100 %-os volt.

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás támogatására önkormányzatunk 2 alkalommal nyújtott be kérelmet, összesen 7 fő foglalkoztatására került sor (egy személy természetesen több programban is részt vett). A hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében a támogatás (a közfoglalkoztatotti bér és szociális hozzájárulási adó) 100 %-os.



Beruházási, felújítási feladatok alakulásáról


- Hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése


A Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás – amelynek önkormányzatunk is a tagja – támogatást nyert a Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer továbbfejlesztése a Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás területén” tárgyú, KEOP-1.1./C/13-2013-0031 számú projekt megvalósítására.


A pályázat elfogadott összköltsége: 1.892.700.000,-Ft.

A megítélt támogatás: 1.798.065.000,-Ft.

A támogatási intenzitás: 95,00 %.

A biztosítandó saját erő összege 94.635.000,-Ft.


A projekt megvalósítása elkezdődött. Ennek során a társulás az elmúlt időszakban több közbeszerzési eljárást indított, illetve több, a megvalósításhoz előírt szolgáltatási szerződést  kötött meg. A projekt 5%-os önerejét az EU Önerő Alapból kívánja a Társulás megfinanszírozni, az erre vonatkozó támogatási igény már benyújtásra és a 2015. június 18-i Miniszterelnökséget vezető miniszteri döntéssel elfogadásra került. Mivel a döntés értelmében a Társulás a teljes igényelt összegre kapta meg a támogatást, nincs szükség az önkormányzatok anyagi hozzájárulására.


- Tab város és Zala község csapadékvíz elvezetésének fejlesztése:


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete 96/2011. (XI.17.) számú határozatával döntött a DDOP 5.1.5/B-11, helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése című felhívás nyomán Tab várossal konzorcium keretében történő pályázat benyújtásáról. A pályázat keretében a Zala község esetében a Kossuth Lajos utca árok rekonstrukciója és a csapadékvíz befogadókig történő elvezetése valósult meg.


Pályázati azonosítószám: DDOP-5.1.5/B-11-2012-0008

A Támogatási Szerződés aláírása, hatályba lépése: 2013. február 9.

A teljes projekt elszámolható összes költsége: 85.331.963,- Ft.

A beruházás tényleges bekerülési értéke: 85.053.410,- Ft.


A támogatás intenzitása 95,00 %


Zala Község Önkormányzata által biztosítandó önrész mértéke: 1.249.313,- Ft


A projekt befejezésének tervezett napja: 2014. november 30. volt.


A projekt megvalósításában részt vevő szerződött partnerek:


projektmenedzsment feladatok:        Z17 Építőipari és Szolgáltató Kft.;

közbeszerzési szakértői feladatok: Kapos Hidro Kft.;

műszaki ellenőri feladatok:    Kapos Hidro Kft.;

nyilvánosság: Satellite Bt.;

kivitelező (+ kiviteli tervek) :             1. számú Mélyépítő Kft.; 2013. december 13.

könyvvizsgálat:          ECODIT Bt.


A konzorciumvezető BM Önerő támogatási kérelmet nyújtott be, melyben 2.773.288 Ft, azaz 65% önerő kiegészítést kérelmezett. A támogatás ügyében döntés született: az önerő támogatást a konzorcium elnyerte.


Zala község csapadékvíz elvezetésének fejlesztése vállalkozási szerződés keretében elnevezésű beruházás sikeres műszaki átadására 2014. június 11-én sor került. Az elkészült vízi létesítmény üzemeltetési engedélye 2014. december 9-én jogerőre emelkedett.


A projekt Záró Kifizetési Igénylése és Záró Beszámolója 2014. december 22. napján benyújtásra került. A projekt záró helyszíni ellenőrzésére 2015. február 4-én került sor. A Közreműködő Szervezet 2015. május 12-én fogadta el a benyújtott záró elszámolási csomagot, ezzel a projektet szakmailag és pénzügyileg befejezettnek tekintik és egyúttal megkezdődött a tárgyi projekt fenntartási időszaka. 2015. június 10-én lezajlott a „Zala Község csapadékvíz elvezetésének fejlesztése” munkarész 1 éves garanciális bejárása is.


- Benyújtott pályázatok:


Útfelújítás

2015. 06.22-én az önkormányzat pályázatot nyújtott be ”Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására”, belterületi utak, járdák, hidak felújítására. A pályázat elutasításra került.


2015. szeptember 1-jén az önkormányzat pályázatot nyújtott be az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztési támogatására. A pályázat elutasításra került.



Vagyongazdálkodás:


Közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódóan 38 eFt értékű szerszám (fejsze, lapát, talicska, ásó) vásárlás történt.

Közművelődésre kapott támogatás terhére a Kultúrházhoz beszerzésre került 4 db asztal 109 eFt és 50 db Lucia szék 290 eFt értékben. Szintén közművelődési programokhoz kapcsolódóan az Önkormányzat vásárolt 1 db hűtőszekrényt 106 eFt és egy gáztűzhelyt 58 eFt összegben.

Felújításra került a Hivatal kerítése 320 eFt értékben.




Közvetett támogatás indoklása:

Az önkormányzat 2015. évben közvetett támogatást nem nyújtott.



Többéves kihatással járó kötelezettségek:

Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó kötelezettsége.



Az önkormányzat maradványa:

Az önkormányzat 2015. évi maradványa 12.054 (6. sz. melléklet), a kötelezettségvállalással csökkentett szabad maradvány 10.789 eFt.




Az önkormányzat hitelállománya:

Az Önkormányzatnak 2015.12.31-én hitelállománya nincs.





Zala, 2016. május 10.



                                                                                                   Kadlicskó György

                                                                                                       polgármester



Mellékletek