Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2016. (XII.9.) önkormányzati rendelete

A helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 3/2003.(II.14.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 10- 2016. 12. 09

Zala község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2016. (XII.9.)


RENDELETE


a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 3/2003. (II.14.) számú rendelet módosítására


Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában valamint a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35.§ (1) bekezdésében, valamint a 88. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Zala Község Önkormányzatának a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 3/2003. (II. 14.) önkormányzati rendeletének módosítására az alábbi rendeletet alkotja:


   1. §


A helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 3/2003. (II. 14.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(4) Amennyiben a lakóingatlanban legalább 2 hónapos időtartamban nem tartózkodnak és emiatt azokon települési hulladék nem keletkezik, annak kezdeti időpontját megelőző legalább 7 nappal korábban a közszolgáltatónál maximum 12 hónapra szüneteltetés kérhető a közszolgáltatásban. A szüneteltetésre vonatkozó kérelem többször megismételhető. Az ingatlantulajdonos a szüneteltetési időszak leteltét követő 30 napon belül közüzemi számlákkal (víz, villany) hitelt érdemlően igazolja, hogy a lakóingatlan nem volt használatban (12 hónap alatt a vízfogyasztás kevesebb, mint 4 m³ és a villanyfogyasztás kevesebb, mint 20 kWh). Aki közüzemi számlákkal utólag nem tudja igazolni, hogy az ingatlant nem használta, a szüneteltetés idején érvényben lévő közszolgáltatási díjat kamattal növelten egy összegben köteles a közszolgáltató részére megfizetni. A szüneteltetés a kérelmezett időszak lejártát követően automatikusan megszűnik, és a díjfizetési kötelezettség újraindul.

2.§

Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Zala, 2016. december 7.


                        Dr. Vanó Szilárd                                           Kadlicskó György

                               jegyző                                                         polgármester
















Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2016. (XII.9.)


RENDELETE


a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás díjának megállapításáról szóló 3/2003. (II. 14.) számú rendelet módosításáról


Általános indokolás



A rendeletben a „hitelt érdemlően igazolja” megfogalmazás alapján kizárólag a nullás fogyasztás fogadható el az összes közműszolgáltató által kiállított számlákon. Ha bármelyiken ettől eltérő fogyasztás mutatkozik, az ingatlanra ki kell fizetni teljes mértékben a szüneteltetési időre vonatkozó szemétszállítás díját.


A településen lévő nem életvitel szerűen használt ingatlanokon a hulladékszállítás szüneteltetési ideje alatt, ettől függetlenül keletkezik minimális vízfogyasztás és áramhasználat. Ezek alapján nem lehet nullás fogyasztást igazolni. Célszerű lenne egy minimális fogyasztást megállapítani víz- és áramfogyasztásra egyaránt.


Fentiek alapján szükségessé vált a rendelet módosítása.



Zala, 2016. december 7.



                                                                                                          Kadlicskó György

                                                                                                           polgármester