Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2017. (II.13.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015.(II.20.) számú rendeletének módosítására

Hatályos: 2017. 03. 01- 2017. 02. 28

ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

3/2017. (II.13.)

RENDELETE

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) számú rendeletének módosítására


Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) rendelete módosításáról az alábbiakat rendeli el:



  1. §


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendelet 5/2015. (II. 20.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (5) bekezdése hatályát veszti.



  1. §


A Rendelet 8. §-a az alábbiak szerint módosul:


Hivatalból vagy kérelemre, évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható települési támogatás, amennyiben a 7. § (3) bekezdésében meghatározott körülmény fennáll. Az így megállapított támogatás összege a 7. § (4) bekezdésében meghatározott összegtől eltérhet.



  1. §


(1) A Rendelet 14. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(1)Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Zala Község közigazgatásai területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személynek az alábbi feltételek együttes fennállása esetén


  1.  az igénylő

aa) 18. életévét betöltött tartós beteg, közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi;

ab) kora, egészségi állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel a feladat ellátására;

ac) társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult;

ad) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- Ft-ot, egyedülálló esetén a 42.000,- Ft-ot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek;

ae) nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra;

af) keresőtevékenységet nem folytat;

ag) álláskeresési támogatásban nem részesül;


  1.  a 18. életévét betöltött tartós beteg személy háztartásában a kérelmezőn kívül ápolásra, gondozásra alkalmas, a) pont ac) alpontja szerinti más személy nincs;


  1. az ápoló és az ápolt között tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés nem áll fenn.


(2) A Rendelet 14. §-a az alábbi (11) bekezdéssel egészül ki:


(11) Amennyiben az ápoló e szakasz (1) bekezdés a) pontjának ac) pontjában, ae) pontjában és ag) pontjában meghatározott ellátásra válik jogosulttá, illetve keresőtevékenységet folytat, úgy az ápolási célú települési támogatást a körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.



  1. §


(1)A Rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


(4)     A képviselő-testület zalai lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen élő, az adott év december hó 31. napjáig 18. életévét be nem töltő gyermekeket évente egy alkalommal hivatalból, a család életkörülményeire és jövedelmi viszonyaira való tekintet nélkül, támogatásban részesítheti.


(2)A Rendelet 17. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:


(5)     A (2) bekezdésében szabályozott támogatást átruházott hatáskörben a polgármester állapítja meg.



  1. §


A Rendelet az alábbi alcímmel és 17/A. §-al egészül ki:


Újszülöttek támogatása


17/A. §


(1) A képviselő-testület a településen lakóhellyel rendelkező, újszülött gyermeket nevelő szülőt egyszeri támogatásban részesítheti. A támogatás összege 20.000 Ft.

(2) Az újszülöttek támogatása iránti kérelmet a gyermek születését követő 60 napon belül lehet benyújtani a hivatal szociális ügyintézőjénél.

(3) Az újszülött szülője a támogatás összegének felhasználását a támogatás megállapítását követő 6 hónapon belül köteles igazolni.

(4) A támogatása iránti kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.




  1. §


A Rendelet az alábbi alcímmel és 17/B. §-al egészül ki:


Fiatal házasok támogatása


17/B. §


  1. A képviselő-testület a településen lakóhellyel rendelkező, 40 év alatti fiatal házasokat egyszeri támogatásban részesítheti. A támogatás összege 20.000 Ft.
  2. A támogatásra való jogosultság feltételei az alábbiak:
    1. a házasságkötés időpontjában legalább az egyik házasuló félnek zalai lakóhellyel kell rendelkeznie,
    2. a fiatal házasok támogatásában részesülő személy vállalja, hogy a zalai lakóhelyét a házasságkötést követő 1 éven belül nem szünteti meg.
  3. Amennyiben a támogatásban részesített személy zalai lakóhelye a házasságkötéstől számított
    1. fél éven belül megszűnik, akkor a támogatás teljes összegét,
    2. egy éven belül, de féléven túl szűnik meg, akkor a támogatás 50 %-át

köteles visszafizetni az önkormányzat részére.

  1. A fiatal házasok támogatása iránti kérelmet a házasságkötés napját követő 60 napon belül lehet benyújtani a hivatal szociális ügyintézőjénél. A kérelemhez mellékelni kell a házassági anyakönyvi kivonat fénymásolati példányát.
  2. A támogatás iránti kérelem elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik.




  1. §



E Rendelet 2017. március 1. napján lép hatályba.




Zala, 2017. február 7.




                 Dr. Vanó Szilárd                                                      Kadlicskó György

                          jegyző                                                                polgármester


















ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) számú rendeletének módosítására


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 5/2015. (II. 20.) számú rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi okok indokolták.


A Rendelet megalkotása óta eltelt 2 évben több, a Rendelet alkalmazhatóságát nehezítő rendelkezésre derült fényt.


A Rendelet két helyen szabályozta, hogy a települési támogatás nem csak pénzbeli, hanem természetbeni ellátásként is nyújtható.


A Rendelet 8. §-a téves szakaszra hivatkozik vissza, mely pontosításra került.


Az ápolási célú települési támogatás esetében a megszüntetés esetei pontosításra kerültek.


A Rendelet korábbi szabályozása szerint, csak az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeknek nyújthatott az önkormányzat támogatást. Így a 3 év alatti gyermekek támogatására nem volt mód, ezen változtat a Rendelet jelen módosítása.


Két új ellátás - az újszülöttek és az ifjú házasok támogatásának – bevezetésére került sor.






Zala, 2017. február 7.




                                                                                            Kadlicskó György

                                                                                              polgármester