Zala Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2017. (VII.14.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 14

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének

8/2017.(VII.14.)

önkormányzati rendelete


a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól




Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében, 6/A. § (3) bekezdésében, a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában, és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 16. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában, és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések

1. §


  1. Zala község településrendezési eszközeinek (településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településszerkezeti tervének, helyi építési szabályzatának, valamint a településképi rendeletének, és településképi arculati kézikönyvének) készítése, vagy azok módosítása széleskörű egyeztetés keretén belül, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: TFR) és az e rendelet alapján alkotott partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.


  1. E rendelet alkalmazásában:


állandó partnerek: a lakosság, az érdekképviseleti szervek, érintett helyi önkormányzati intézmények.


eseti partnerek: érintettség esetén a TFR előírásainak megfelelően a területi önkormányzat, a szomszédos települési önkormányzatok, továbbá a véleményezési eljárásba esetenként meghívott civil- és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek, intézmények és magánszemélyek.



Állandó partnerekkel történő egyeztetés szabályai

2.§


  1. Az előzetes tájékoztatás során a TFR 29/A. § (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény útján nyújt tájékoztatást az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás és a véleményezés módjáról és annak határidejéről.


  1. A véleményezési eljárás során a TFR 29/A. § (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény útján nyújt tájékoztatást az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezés módjáról és annak határ idejéről.


  1. Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.


  1. Amennyiben nincs lakossági fórum, a lakosság az észrevételeit, javaslatait a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül teheti meg, a polgármesterhez címzett és a települési főépítészhez írásban benyújtott, indoklással ellátott véleményben.


  1. Az érdekképviseleti szervek, a helyi önkormányzati intézmények a lakossági fórumon, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül, ha nincs lakossági fórum, a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül, a polgármesterhez címezve és a települési főépítésznél, papíralapon vagy elektronikus úton tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat.



Eseti partnerekkel történő egyeztetés szabályai

3.§


  1. Az eseti partnerek köréről az egyeztetési eljárást megelőzően a Képviselő-testület határozattal dönt.


  1. Az eseti partnerek a TFR szerinti előzetes tájékoztatási, illetve a véleményezési szakaszban a településrendezési eszközök tervezett módosításáról a tervezet megküldésével értesülnek.


  1. Az eseti partnerek az egyeztetési eljárásba a polgármesterhez címzett és a települési főépítészhez írásban benyújtott, indoklással ellátott, a megadott határidőn belül benyújtott véleménnyel, észrevétellel, javaslattal élhetnek, melyen a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét, elérhetőségét meg kell jelölni.



Vélemények dokumentálása, nyilvántartása, megválaszolása, településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények közzététele

4.§


  1. A beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása, valamint az el nem fogadott javaslatok indokolása, azok dokumentálása és nyilvántartása az államigazgatási véleményekre vonatkozó, a TFR-ben rögzített szabályok szerint történik.


  1. A beérkezett véleményekről, javaslatokról készült összefoglaló és az annak elfogadásáról szóló határozat a honlapon kerül kihirdetésre.


  1. A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat követően a honlapon közzé kell tenni.



Záró rendelkezés

5.§


Ez a rendelet 2017. július 14. napján lép hatályba.



Zala, 2017. július 12.







            Kadlicskó György                                                         Dr. Vanó Szilárd

                polgármester                                                                       jegyző









ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló önkormányzati rendeletéhez



Az építésjogi szabályozási környezet módosítása során a tavalyi évben megjelent a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény, valamint a törvény végrehajtási rendeleteként a módosított a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet. Az új jogszabály a partnerségi egyeztetés szabályait új alapokra helyezte, előírta, hogy ennek helyi szabályait, - a jogszabályi előírások figyelembevételével - önkormányzati rendelettel kell szabályozni.


A településrendezési eszközök megalkotásánál állandó és eseti partnerekként a helyi lakosságon kívül azokat a partnereket vettük figyelembe, akik a település életében, a település arculatának alakításában jelentős szereppel bírnak, a települést hosszabb idő óta ismerik, ezért tapasztalataik alapján vélhetően értékes hozzászólásokkal, véleményekkel segíthetik a településrendezési eszközöket készítők munkáját, és akik az így elkészült munkának haszonélvezői is.



Zala, 2017. július 12.






                                                                                                          Kadlicskó György

                                                                                                          polgármester