Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.31.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015.(II.20.) önkormányzati rendeletének módosítására

Hatályos: 2020. 02. 01- 2021. 02. 19

ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

1/2020.(I.31.)

RENDELETE


a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:


  1. §


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1.  Zala Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként jövedelemre való tekintet nélkül, 25.000,- Ft települési támogatást állapít meg annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott.


  1. §


(1) A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1.  A lakhatás elősegítése érdekében települési támogatásként


  1.  közüzemi díj támogatás a megjelölt szolgáltatóhoz történő utalással,
  2. készpénzben

állapítható meg.


(2) A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint


a)      akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a 40.000,- Ft-ot,


b)      akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja a 40.000,- Ft-ot, de a 75.000,- Ft-ot nem haladja meg.


(3) A Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1. A lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás havi összege


  1. a (2) bekezdés a) pontja esetében 4.000,- Ft,


  1. a (2) bekezdés b) pontja esetében 3.000,- Ft.


(4) A Rendelet 13. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


  1.  Az áram közszolgáltatási díjat havonta kell a közszolgáltató részére átutalni. A támogatás havi mértéke a havi, lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatás teljes összege.


(5) A Rendelet 13. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(9) A lakhatás elősegítése érdekében nyújtott települési támogatást elsősorban áramdíj támogatásban kell megállapítani. Amennyiben a kérelmező nem rendelkezik áram közszolgáltatási szerződéssel, úgy a támogatás összegét egyéb közszolgáltató részére kell utalni, vagy készpénzben kell megállapítani.


(6) A Rendelet 13. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(10) Amennyiben a kérelmező nem rendelkezik közszolgáltatási szerződéssel, úgy bérleti szerződéssel, valamint a lakcímmel köteles igazolni jogosultságát.


(7) A Rendelet 13. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(11) A kérelemhez csatolni kell a közszolgáltatási szerződést.


  1. §


A Rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(2) A képviselő-testület az étkeztetés intézményi térítési díját a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás, mint fenntartó döntésével összhangban 710,- Ft/ ebéd összegben határozza meg.


  1. §


(1) E rendelet 2020. február hó 1. napján lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 17. § (1) bekezdése hatályát veszti.


Zala, 2020. január 28.



                 Dr. Vanó Szilárd                                                      Kadlicskó Krisztián

                          jegyző                                                                   polgármester













ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletének módosítására


Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról rendelkező 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendelet módosítását az alábbi okok indokolták.

A elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás összege egységesítésre, a lakhatás elősegítése céljából nyújtott települési támogatás jövedelemhatára, illetve támogatási összege megemelésre, míg az üdülési támogatás megszüntetésre került.

A Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa a 61/2019. (XII.19.) TKT számú határozatával döntött arról, hogy a tabi főzőhely vonatkozásában a szociális étkeztetés intézményi térítési díját 2020. január hó 01. napjától 630,- Ft/ebéd/főről 710,- Ft/ebéd/főre változtatta.


Zala, 2020. január 28.




                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kadlicskó Krisztián

                                                                                                   polgármester