Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, védelméről és a fizetendő díjak mértékéről

2024.01.01.

Zala Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya Zala község közigazgatási területének valamennyi közterületére kiterjed.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, egyéb szervezetre, aki (amely) e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Közterület: a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

b) Közúti közlekedési szolgáltatás: járművel üzletszerűen- díj ellenében vagy ellenérték fejében, gazdasági tevékenységként-végzett személyszállítás.

c) Az üzemképtelen jármű: az a jármű, amely nem felel meg az alábbi feltételeknek:

ca) a jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye és jelzése van

cb) a jogszabályban meghatározott műszaki feltételekkel rendelkezik

d) Mozgóbolt: kiskereskedelmi tevékenység folytatására kialakított jármű, illetve járműre szerelt vagy általa vontatott eszköz.

e) Mozgó árusítás: az árusításnak az a formája, amikor a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak.

f) Ideiglenes vagy idényjellegű árusítás: a kereskedő árukészletének az üzlethomlokzatával érintkező közterületen ideiglenesen, illetve idényjelleggel történő árusítása.

g) Ideiglenes jellegű árusító pavilon, építmény: bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló, vagy csoportosan telepített, a környezetébe illeszkedő építmény, amely nem minősül épületnek.

h) Reklámtábla: 2 m2-nél nem nagyobb, két lábon álló fémszerkezetű reklámcélú berendezés.

3. § (1) A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül, forgalmának veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok és a hatályos jogszabályok betartásával – bárki ingyenesen használhatja.

(2) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

4. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati hozzájárulás és használati díj megfizetése szükséges a jogszabályokban meghatározott kivételekkel.

(2) A közterület-használati hozzájárulás nem helyettesíti a közterület jogszerű használatához esetlegesen szükséges hatósági és egyéb engedélyeket, azokat a közterület használója köteles a közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem benyújtását megelőzően saját költségén és felelősségére beszerezni.

(3) A közterület használója köteles a közterület-használati hozzájárulás eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát, valamint a tevékenység folytatásához szükséges és az adott tevékenység folytatására jogosultságot igazoló dokumentumokat a helyszínen magánál tartani és az ellenőrzésre jogosult személyek felhívására felmutatni.

5. § (1) A közterület-használati hozzájárulás – jogszabályban meghatározott kivételekkel - harmadik személy részére át nem engedhető, az kizárólag a jogosult részére szól, azonban ez nem korlátozza a jogosult azon jogát, hogy a közterület-használathoz közreműködőket vegyen igénybe.

(2) Tilos a közterületeken a közterület rendeltetésszerű használatát zavaró módon, vagy engedély nélkül különböző szolgáltatásokat nyújtani, árusítani.

(3) A közterület-használati hozzájárulás alapján a közterületet úgy kell használni, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát, a szükséges gyalogos sáv folyamatosan biztosított legyen.

(4) A közterület-használati hozzájárulás jogosultja felel az általa használt közterület és az azon elhelyezett építmény, eszköz, tárgy folyamatos tisztántartásáért és karbantartásáért, azok mindenkori műszaki megfelelőségéért, különös tekintettel a baleseti források kiküszöbölésére.

(5) A közterület-használati hozzájárulás jogosultja köteles a használatra átadott területet és annak környékét folyamatosan tisztán tartani, a használatból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolíttatásáról naponta gondoskodni, és a tevékenység során keletkezett hulladék elszállítására vagy elszállíttatására.

6. § (1) A közterület-használati hozzájárulást annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Építési engedélyhez kötött építmény esetében és az építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőnek vagy az építtető képviseletére jogosult személynek kell a közterület-használati hozzájárulást kérnie.

(3) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és lakóhelyének, vagy székhelyének és telephelyének címét, telefonszámát, e-mail címét;

b) a közterület-használat célját és időtartamát;

c) a közterület-használat helyének helyrajzi szám szerinti, pontos területnagyságának, módjának meghatározását, a közterület tervezett használatát és berendezését bemutató helyszínrajzot (vázlatrajzot), az utcabútorok, egyéb közlekedést befolyásoló elemek feltüntetésével;

d) a közterületen folytatandó tevékenység végzéséhez szükséges hatósági és szakhatósági engedélyek, hozzájárulások egyszerű másolatát;

e) vendéglátó terasz létesítése esetén a teraszt és annak berendezéseit, valamint a környezetét is ábrázoló helyszínrajzokat (méretes vázlatrajzokat), vagy távlati képet (esetleg fotómontázst);

f) közterületi épületek, pavilonok, információs berendezések esetében a külön jogszabályok által meghatározott tartalmú és formájú tervdokumentációt;

g) használat jogcímét igazoló okiratot.

7. § (1) Közterület-használati hozzájárulás – jogszabályban meghatározott kivételekkel - csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható, de legfeljebb 3 év időtartamra.

(2) A közterület-használati hozzájárulás tárgyában átruházott hatáskörében eljárva a polgármester dönt.

8. § A közterület-használati hozzájárulás megszűnik:

a) a hozzájárulásban meghatározott idő elteltével,

b) a hozzájárulásban meghatározott feltétel bekövetkeztével,

c) a jogosult halálával,

d) ha a területre üzemzavar-elhárítás miatt, vagy a tulajdonos Önkormányzatnak fontos közérdekből szüksége van,

e) a használatba adott közterület tulajdonjoga vagy a használt közterület közterületi besorolása ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel megszűnik,

f) a közterület-használati hozzájárulás visszavonásával.

g) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik, vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti.

9. § (1) A közterület használatáért közterület-használati díjat a közterület-használati hozzájárulásban foglaltak alapján kell megfizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(2) A közterület-használati díj a végzett tevékenységnek, a közterület-használat mértékének, valamint az igénybevétel időpontjának és időtartamának alapul vételével kerül megállapításra.

(3) A közterület használati díjak mértékeit e Rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon, különösen a hozzájárulásban rögzített céltól, vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy a hozzájárulásban meghatározott mértéket meghaladó alapterületben használ, köteles az Önkormányzat felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén az Önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

10. § (1) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéskor még el nem bírált, folyamatban lévő közterület-használati ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti a közterület-használati díjak megállapításáról szóló 5/1991. (IX.3.) számú önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.