Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1991. (IX. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 1991. 09. 03
A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
8/2007. (IV. 23.) számú rendeletéhez
A Rendelet szabályozása alapján az építési munkákhoz szükséges anyagokat eddig 5 Ft/m2/hó illetve 10 Ft/m2/hó közterület használati díjért lehetett kihelyezni a közterületre.
Mivel ez az összeg elég kismértékű, a tulajdonosok nem igyekeztek az építőanyagok közterületről történő elszállítására.
A díj mértékének emelésével remélhetőleg gyorsabban helyreállítják a tulajdonosok az igénybevett közterületeket, ezzel elősegítve a községkép kedvezőbb kialakítását.
Zala, 2007. április 19.
Dr. Mezőfi Ágnes
városi jegyző
Általános indokolás
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a közterület-használati díjak megállapításáról szóló 5/1991. (IX. 3.) számú rendelet módosításához
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete 5/1991. (IX. 3.) számon rendeletet alkotott a körterület-használati díjak megállapításáról, melyben a közterület rendeltetéstől eltérő használatát önkormányzati hatósági ügyként szabályozta.
A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdésének b) pontja szerint „A helyi önkormányzat a törvény keretei között önkormányzati tulajdonával önállóan rendelkezik,
a 80. § (1) bekezdése szerint „A helyi önkormányzatot - e törvényben meghatározott eltérésekkel - megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetőleg terhelik. A tulajdonost megillető jogok gyakorlásáról a képviselő-testület rendelkezik.”
Az önkormányzat a hatályos jogi szabályozásnak megfelelően szabályozza a közterület-használatot, amikor mint tulajdonos, a tulajdonosi jogállásából fakadó hozzájárulás megadásával és ahhoz kapcsolódó polgárjogi szerződés megkötésével teszi azt lehetővé.
A rendelet módosítása következtében a rendeltetéstől eltérő közterület-használat önkormányzati hatósági engedély helyett, polgárjogi szerződéses jogviszonnyal történhet.
A közterület-használati díj fizetése alóli felmentés – az alacsony összegben megállapított díjakra tekintettel, továbbá annak figyelembevételével, hogy az elmúlt években ilyen jellegű kérelem nem érkezett – mellőzhető, ezért felmentésre vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezése indokolt.
Tab, 2008. szeptember 4.
Dr. Mezőfi Ágnes
városi jegyző
INDOKOLÁS
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
6/2010. (III.30.) számú rendeletéhez
A helyi közterület használati a közterület-használati díjak megállapításáról szóló 2/1991. (IX. 3.) számú rendelet módosítására a díjemelés miatt került sor. A rendeletmódosításban szereplő közterület használati díjak megállapítása annak a ténynek a figyelembevételével történtek, hogy a rendelet 1991-es hatálybalépése óta - az építési munkákra vonatkozó díjtétel kivételével - azok nem módosultak. A díjak átlagosan 100 % feletti emelkedést mutatnak.
Zala, 2010. március 25.
Dr. Szűts Dóra
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
Az egyes rendeletek módosításáról
12/2012. ( V. 31. )
rendeletéhez
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt rendelkezés tette szükségessé Zala Község Képviselő-testülete rendeleteinek felülvizsgálatát, és a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezését.
Zala, 2012. május 31.
Kadlicskó György
polgármester
INDOKOLÁS
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
2/2014. (II.7.) számú rendeletéhez
Az alkalmi és mozgó árusítás közterület használati díj mértékének csökkentése vált szükségessé a lakosság alaptermékekkel történő ellátásának folyamatos biztosítása érdekében, különös tekintettel a nehezebben közlekedő időskorú lakosokra
Zala, 2014. február 6.
Kadlicskó György
polgármester