Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi lakáscélú támogatásokról

Hatályos: 2004. 01. 01
a helyi lakáscélú támogatásokról
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
Zala Község Önkormányzatának 21/2003. (XII. 15.) sz. rendelethez
Általános Indokolás
Zala Község Önkormányzata 1998-ban alkotta meg a helyi önkormányzati lakáscélú támogatásokról szóló rendeletet. A rendelet a 106/1988. (XII.26.) MT sz. rendelet felhatalmazása alapján készült.
Időközben a felhatalmazó jogszabály megváltozott, jelenleg a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet határozza meg a helyi támogatások nyújtásának feltételeit.
A központi joganyag változása a támogatás feltételrendszerében ugyan jelentős változást nem hozott (az új joganyag is lényegében az önkormányzatok szabad döntésére bízza a helyi támogatások normarendszerének kialakítását.) de a jogalkalmazás során nyert tapasztalatok sokszor világítottak rá a hatályos önkormányzati rendeleti szabályozás pontatlanságára.
Emellett bizonyos rendelkezések felülvizsgálata az eltelt évek miatt aktuális lehet: pl. támogatás összege, élettársi kapcsolatban élők támogatásának lehetősége.
Ezen túlmenően a hatályos rendelet nem felel meg a jogszabály szerkesztési alapelveknek, illetve a helyi képviselő-testületi előterjesztések rendjéről szóló szabályzatban foglaltaknak. (pl. nincsenek értelmező rendelkezések, nincs szerkezeti tagolása a jogszabálynak)
Mindezek alapján indokolt a hatályos jogszabály hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása.
A jelenleg hatályos 12/2001. (I.31.) Korm. rendelet 23. §. (1) bekezdése szerint az önkormányzatok kamatmentes kölcsönt, illetve részben, vagy egészben vissza nem térítendő támogatás nyújthatnak az alábbi célokra:
lakótelek megszerzése,
új lakás megszerzése,
használt lakás megszerzése,
lakás bővítése,
lakás korszerűsítése,
lakás felújítása,
lakás fenntartása,
lakáscélú kölcsön törlesztő részleteinek megfizetése,
lakás lakbérének megfizetése,
más, a lakással kapcsolatos költségek fizetése
A fenti célra nyújtható támogatás odaítélésének feltételeit kizárólag rászorultságra tekintettel az önkormányzat rendeletben állapítja meg.
Részletes indokolás:
1. §-hoz:
A jelenlegi szabályozás szerint az élettársi kapcsolatban állók nem részesülhetnek támogatásban. Az a) pont esetében a „B” változat elfogadásával lehetőség van azon párok számára is azonos feltételekkel biztosítja a támogatást, akik élettársi kapcsolatban élnek.
A jelenleg hatályos rendelet szerint a házaspárokon kívül a 35 év alatti egyedül élők is kaphatnak támogatást.
4. §-hoz:
A rendelettervezetben az általános indoklásban leírt, a Kormány rendelet által meghatározott célok közül a jelenleg hatályos rendeletben szereplő célok kerültek (a tatarozás helyett a kormány rendelet szövegezése alapján a felújítás).
Ez testületi döntés alapján bővíthető, illetve szűkíthető.
A rendelet tervezetben (a hatályos rendelethez hasonlóan) csak kamatmentes kölcsön nyújtása szerepel. A Kormány rendelet szerint azonban lehetőség van vissza nem térítendő támogatás nyújtására. A testület döntése alapján ezzel bővíthető a rendelet.)
5. §-hoz:
A támogatás tervezetben szereplő feltételei bővebbek a jelenleg hatályos rendelkezéseknél Jelenleg csak az a) pontban szereplő feltétel szerepel a rendeletben.
A c./ pontban az egy főre eső jövedelem meghatározásával lehetőség van a viszonyítási alap kiválasztására, illetve a %-os mérték meghatározására.
1. §-hoz:
A kizáró okoknál a hatályos rendelet csak b) és d) pont szerinti okokat szerepelteti. Lehetőség van ennél bővebb körben meghatározni a kizáró okokat.
Az a) pont esetén a hatályos rendelet szerint egy igénylő részére maximum két alkalommal adható támogatás és a két támogatás összege nem lehet több 100 000 Ft-nál.
Az d./ pont esetében lehetőség van a vagyon nagyságát a minimálbérhez, illetve az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítva meghatározni. (Jelenleg a nyugdíjminimum 50-szerese)
8. §-hoz:
A támogatás mértékét az építési költségek növekedését szem előtt tartva, de figyelemmel a költségvetési korlátokra kell meghatározni.
Jelenleg 100.000.-Ft építés és vásárlás esetén, 50 000 Ft komfortosítás és tatarozás esetén.
Tab, 2003. december 11.
Dr. Mezőfi Ágnes
városi jegyző
I N D O K O L Á S
a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) sz. rendelet
módosításáról szóló 16/2004. (VIII. 23.) sz. rendelethez
A Rendelet szerint jelenleg azon házas- illetve élettársak, valamint egyedül élők részesíthetők támogatásban, akik (házas- és élettársak esetén a felek egyike) a kérelem benyújtásának időpontjában a 35. életévüket nem töltötték be. Jelen módosítás követi a lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001.(I. 31.) sz. Korm. rendelet azon változását, miszerint a házastársak a korábbi 35. életév helyett a 40. életévük betöltéséig részesíthetők közvetlen lakáscélú támogatásban, bővítve így a támogatásra jogosultak körét.
Tab, 2004. augusztus 18.
Dr. Mezőfi Ágnes városi jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003.(XII.15.) rendeletének módosítására
11/2007. (IX.3.) rendelethez
Zala Község népességmegőrző, ill. megtartó képességének elősegítése érdekében célszerű - a helyi lakáscélú támogatások felhasználási körének megtartása mellett – a képviselő-testület által nyújtható támogatások felső határának megemelése tekintettel arra, hogy magasabb összegű támogatások esetében a lakósság terhei tovább enyhíthetőek, s mindemellett ez pozitív hatással is bírhat a népességmegőrző, ill. megtartó képességre.
Zala, 2007. augusztus 30.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003.(XII.15.) rendeletének módosítására
7/2008. (III. 31.) rendelethez
Zala Község népességmegőrző, ill. megtartó képességének elősegítése érdekében célszerű, ha a helyi lakáscélú támogatások esetében a jogalkalmazói gyakorlat során felmerült hiányosságok, pontosítások átvezetésre kerülnek a helyi rendelet egyes szabályai tekintetében, mindamellett, hogy a jelen módosítás során az időközben végrehajtott központi jogszabályváltozás is figyelembevételre kerül, melynek megfelelően a helyi rendelet vonatkozó rendelkezésének a módosítása is megtörténik.
RÉSZLETES INDOKOLÁS:
1. §-hoz:
A lakáscélú támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 23. § (1) - (4) bekezdése, mely korábban felhatalmazást adott a helyi önkormányzatok számára, 2006. XII. 31-től hatályát vesztette, mindezért nem indokolt ezen jogszabály szerepeltetése a felhatalmazó rendelkezések között.
2. §-hoz:
E rendelkezés keretében a helyi rendeletben alkalmazott fogalmak kerültek pontosításra annak érdekében, hogy a fogalmak eltérő értelmezése a helyi rendelet alkalmazása során elkerülhető legyen.
3. §-hoz:
A helyi rendelet a támogatást kizáró okok között szerepelteti azon feltételeket, melyek fennállása esetén a kérelmező nem részesíthető a helyi rendelet szerinti lakáscélú támogatásban. A támogatás igénybevételének lehetőségét célszerű behatárolni azáltal, hogy csak olyan ingatlanok tekintetében teszi a képviselő-testület lehetővé a támogatást, közelebbről: lakás építéséhez, ill. lakás vásárlásához kapcsolódó támogatást, melyek nem haladják meg a kérelmezők az un. méltányolható lakásigényét. Ezen támogatási célok méltányolható lakásnagysághoz való rendelésével elősegíthető, hogy csak a rászorult családok részesüljenek ilyen jellegű támogatásban.
4. §-hoz:
A korábbi szabályozás értelmében a támogatás iránti kérelmet lakáskomfortosítás és felújítás esetén a belső munkálatok megkezdése előtt kell benyújtania a kérelmezőnek. Tekintettel arra, hogy a lakások vonatkozásában felújítási munka alatt nemcsak belső, hanem külső felújítások is értendőek, indokolt a „belső munkálatok” szövegrész esetében a „belső” jelzőt elhagyni, s ennek megfelelően módosítani a helyi rendelet vonatkozó részét.
5. §-hoz:
A rendeletben foglaltak alapján a támogatás meghatározott célra nyújtható azon kérelmezők részére, akik megfelelnek a helyi rendeletben foglalt feltételeknek. Az önkormányzat által támogatás formájában biztosított pénzösszeg felhasználása célhoz kötött. A célhoz kötöttség teljesülése érdekében a támogatás folyósításához előzetes és utólagos ellenőrzés is párosul, melynek eredményeképpen ellenőrizhető, hogy a támogatott a meghatározott célra használta fel-e a támogatást, vagy sem. Minderre tekintettel célszerű, ha lakásvásárláshoz kapcsolódó támogatás esetében is a képviselő-testület feltételként határozza meg, hogy a kérelem benyújtásának a végleges adásvételi szerződés megkötését meg kell előznie.
6. §, 7. §, 8. §-hoz:
A helyi rendelet korábbi 8. § (4) bekezdése a támogatási szerződést meghatározott tartamhoz és alakhoz kötötte. Ennek eredményeképpen minden esetben a helyi rendelet 2. számú melléklete került megkötésre a támogatottal, mely sok esetben az egyedi esetekhez nem volt igazítható. Tekintettel arra, hogy a rendelet 2. számú melléklete szerinti szerződés nem vette figyelembe az egyes esetek egyedi, esetleg speciális sajátosságait, indokolt ezen melléklet hatályon kívül helyezése mindamellett, hogy a rendeletben – 8. § (8) bekezdés - célszerű meghatározni azon elemeket, melyeket az egyes támogatási szerződéseknek a jövőben minden egyes esetben tartalmazniuk szükséges. Ezen rendelkezés beiktatásával az Önkormányzat érdekei maradéktalanul érvényesíthetőek.
Célszerű, ha a képviselő-testület lakásvásárlás esetén a megállapodás aláírásának feltételeként továbbra is meghatározza meghatározott időtartamon belül az adásvételi szerződés benyújtását – a korábbi rendelkezésnek megfelelően. Minderre tekintettel e vonatkozásban a korábbi rendelet (4) bekezdését indokolt hatályban tartani, s egyidejűleg – a fentiekkel összhangban – a támogatási szerződésre vonatkozó részét pedig indokolt hatályon kívül helyezni.
Zala, 2008. március 27.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosítására
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosítását az indokolta, hogy a maximálisan nyújtható támogatási összeg esetén is nagyon magas lenne a jelzálogjog valamint elidegenítési és terhelési tilalom bejegyeztetése az illetékes Földhivatalnál, valamint a szerződés ellenjegyzéséért ügyvédi munkadíjat is kellene fizetni.
Zala, 2013. szeptember 05.
Kadlicskó György
polgármester
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosítására
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosítását a fiatalok a településen történő letelepedésének, illetve családalapításának támogatása indokolja.
Zala, 2017. február 7.
Kadlicskó György
polgármester
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) rendeletének módosítására
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi lakáscélú támogatásokról szóló 21/2003. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) módosítását az alábbi okok indokolták.
Korábban azok, akik már rendelkeztek lakásingatlannal, nem voltak jogosultak a lakáscélú kérelem benyújtására lakásvásárláshoz. Ez a rendelkezés elsősorban azokat zárta ki, akiknek tulajdonában öröklés útján szerzett lakástulajdon volt. Ezek a személyek általában az ingatlan bizonyos tulajdoni hányadával rendelkeztek, amit általában haszonélvezeti jog is terhelt. A módosítás lehetővé tette ezen személyek támogatásban részesítését, amennyiben első közös lakásukat szerzik meg.
A módosítást követően egy alkalommal részesülhetnek a kérelmezők lakáscélú támogatásban, biztosítva azt, hogy minden arra jogosult részesülhessen a támogatásban.
Az ingatlanpiacon az ingatlanok értéke az elmúlt években jelentősen megnőtt. A módosítást követően támogatásban részesíthető személyek vagyona az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150-szorosát nem haladhatja meg.
A kérelemhez csatolandó igazolások esetében pontosításokra került sor.
Korábban a kamatmentes kölcsön formájában nyújtható támogatás hatályon kívül helyezésre került, azonban a III. Fejezet címe még tartalmazta a kamatmentes kölcsön visszafizetését, ez szintén módosításra került.
Figyelemmel arra, hogy a Rendelet 1. mellékletében foglalt kérelemben nem lehetett megjelölni, ha valaki felújításra kívánta igénybe venni a támogatást, így kiegészítésre és pontosításra került a kérelem.
A Rendelet 2. melléklettel, jövedelemnyilatkozattal egészült ki. A kérelmezőnek a nem munkaviszonyból vagy vállalkozói jogviszonyból származó jövedelméről a melléklet szerinti nyilatkozatot kell benyújtania.
Zala, 2020. március 26.
Kadlicskó Krisztián
polgármester