Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (VIII. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a környezetvédelemről

Hatályos: 2004. 09. 01
a környezetvédelemről
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
A KÖRNYEZETVÉDELEMRŐL SZÓLÓ
ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ
(továbbiakban: rendelet)
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS:
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) pontja alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete illetékességi területére a más jogszabályokban előírtaknál kizárólag nagyobb mértékben korlátozó környezetvédelmi előírásokat határozhat meg, továbbá az 58. § (1) pontja alapján a környezetvédelmi feladatai megoldásának elősegítése érdekében a települési önkormányzat önkormányzati rendelettel önkormányzati környezetvédelmi alapot hozhat létre.
Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2004. évi rendelet alkotási programjában szerepel a környezetvédelemről szóló rendelet megalkotása. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontja alapján állásfoglalást kell kérni a Somogy Megyei Önkormányzattól, a 48. § (2) pontja alapján pedig szakmai véleményezés céljából meg kell küldeni a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnek, illetve tájékoztatás céljából a szomszédos önkormányzatoknak.
A Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelősége egy pontosítást javasolt a rendelettervezetben, amelyeket a képviselő-testület elé terjesztett változatban már átvezettünk. A Somogy Megyei Önkormányzat ezidáig nem jelzett vissza.
A jelenlegi tervezettel javasoljuk, hogy az önkormányzat hozza létre a környezetvédelmi alapot, határozza meg annak forrásait, felhasználást, kezelését, továbbá javasoljuk a környezeti elemekkel kapcsolatos tilalmak, kötelezettségek megállapítását, és a közterületek tisztántartásához, rendjéhez szükséges előírásokat.
RÉSZLETES INDOKOLÁS:
Az 1. §-hoz
A rendelet célja, hatálya került megfogalmazásra.
A 2. §-hoz
Azokat a definíciókat fejti ki, amelyet a rendelet olvasása során feltétlenül ismerni kell az értelmezéshez.
A 3. §-hoz
Meghatározásra kerül az önkormányzat általános feladatai.
A 4. §-hoz
Kimondja, hogy Környezetvédelmi Alapot hoz létre az önkormányzat, felsorolja az Alap bevételi forrásait, továbbá meghatározza, hogy az Alap bevételeit csak környezetvédelmi célokra használhatja fel.
Az 5. §-hoz
Rendelkezik az Alap felhasználási módjáról, továbbá részletezi a célokat, amelyekre az Alapot fel lehet használni.
A 6. §-hoz
Előírja az Alap kezelésével kapcsolatos elszámolások felelősségi- és a döntések ellenőrzési rendjét.
A 7. §-hoz
Kimondja, hogy határértékeken felül tilos szennyezni a levegőt. Szabályozza, hogy az avar és növényi hulladékot mi módon kell ártalmatlanítani, továbbá az égetésének a módját, időintervallumát.
A 8. §-hoz
Előírja, hogy tilos bármiféle szennyvizet illetve egyéb szennyeződést a rendeltetésszerű használathoz szükséges műtárgyon kívül bárhová kiengedni, kiönteni.
Továbbá szabályozza a csatornahálózatra való rácsatlakozás szabályát.
A 9. §-hoz
Előírja a földterületek roncsolásának rendezési kötelezettségét. Szabályozza, hogy milyen növényzet milyen módon ültethető a közterületekre.
A 10. §-hoz
Előírja, hogy a zajforrásnak minősülő berendezéseket csak úgy lehet üzemeltetni, hogy az a határértékeket ne lépje túl. Meghatározza a mobil hangosító berendezések működtetésének szabályait, továbbá előírja, hogy új zajkibocsátó berendezés üzembe helyezéséhez a környezetvédelmi hatóság engedélye szükséges.
A 11. §-hoz
Szabályozza a város területén lévő közterületek tisztántartását. A tisztántartás felelőseit meghatározza, továbbá előírja, hogy a síkosság mentesítést mivel és milyen módon kell elvégezni.
A 12. §-hoz
Előírja a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartását, a csapadékvíz saját területen történő elhelyezését. Továbbá megtiltja szennyezet víz illetve eldugulást, rongálódást okozására alkalmas anyag bevezetését a csapadékelvezető árokba.
A 13. §-hoz
Szabályozza, hogy építkezések, beruházások és kivitelezések alkalmával ki és milyen módon köteles a közterületek, zöldterületek tisztántartására. Továbbá szabályozza, hogy közterület használat végett szerződést kell kötni a polgármesterrel. Közterület felbontásához a jegyző illetve a közút kezelőjének a hozzájárulása szükséges.
A 14. §-hoz
Előírja, hogy a közterületen történő hulladékszállítását milyen feltételekkel lehet végezni, és az esetleges szennyeződés során mi a teendő.
A 15. §-hoz
Megtiltja közterületeken a jármű mosást, olajcserét illetve olyan tevékenységet, amely szennyeződéssel jár. Továbbá meghatározza, hogy az önkormányzat tulajdonában álló gondozott zöldterületekre járművel ráhajtani, parkolni illetve azt károsítani tilos.
A 16. §-hoz
Előírja, hogy a közterületet beszennyezni tilos, a szemetet, hulladékot csak az arra kijelölt helyekre lehet eldobni. Előírja, hogy az állati hullák tetemével mit kell tenni, illetve tájékoztat, hogy az állattartással kapcsolatos köztisztasági feladatokról külön rendelet rendelkezik.
A 17. §-hoz
Előírja a tulajdonosnak, hogy az épületről lefolyó esővizet, hólevet ne engedje a járdára folyni. Megtiltja a település területén lévő tavak, holtágak, élő vízfolyások, belvízelvezető árkok szennyezését.
A 18. §-hoz
Szabályozza a járdáról letakarított hó, jég elhelyezését.
A 19. §-hoz
A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. tv. 1. §. (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a helyi önkormányzatnak szabálysértési tényállás megállapítására is kiterjedő hatásköre van.
A felsorolt tényállások nem állnak ellentétben törvényben, kormányrendeletben nevesített tényállásokkal, azokat nem ismétlik meg, csak e rendelet megsértőivel szemben helyeznek kilátásba szankciókat.
Tab, 2004. augusztus 18.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
Indokolás
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a környezetvédelemről szóló 14/2004. (VII. 23.) számú rendelet
módosító 19/2008.(IX.10.) rendeletéhez
Általános indokolás
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testülete 14/2004. (VII. 23.) számon rendeletet alkotott a környezetvédelemről, melyet az időközben változott magasabb szintű jogszabályokkal összhangba kell hozni.
A rendeletben a 8/2002. (III.22.) KöM-EüM együttes rendeletben rögzített értékben, de attól eltérő megnevezéssel szerepelnek a zajterhelési határértékek, ezért ezt a szabályozást vagy törölni kell a helyi rendeletből, vagy a magasabb szintű jogszabályból szószerit idézni.
A rendelet a közterület használattal kapcsolatosan is tartalmaz szabályozást, valamint szabálysértési rendelkezést, melyek pontosítása, egyértelműbb szabályozása kívánatos.
A rendelet több rendelkezését a vonatkozó magasabb szintű jogszabályokkal összhangba kell hozni.
A fentiek miatt a rendelet módosítása szükséges.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A településen jelenleg nincs kiépített csatornahálózat, az arra történő rákötés szabályozása felesleges.
A zajkibocsátási határértékeket a 8/2002. (III.22.) KöM-EüM együttes rendeletben magasabb szintű jogszabály szabályozza, emiatt az kikerül a rendeletből.
a 2-3. §-hoz
A 284/2007. (X. 29.) Korm rendelet 4. § (1) bekezdése szerint, a zaj és rezgésvédelmi ügyekben az elsőfokú hatósági jogkört a kistérségekről szóló külön jogszabályban meghatározott kistérség székhelye szerinti települési önkormányzat jegyzője gyakorolja.
A rendeletben módosításra került az eljáró hatóság megnevezése.
a 4. §-hoz
A környezetvédelmi hatóság számára előírt nyilvántartási kötelezettség kikerül a rendeletből.
az 5. §-hoz
A hatályos rendelet 10. § (4) bekezdése közterület-használatra vonatkozóan polgárjogi szerződést és önkormányzati hatósági engedélyt is említ.
A tulajdonosi jogok gyakorlása során a közterület rendeltetéstől eltérő használatának a jóváhagyása, a hatályos jogszabályoknak megfelelően szerződéssel történhet. Az engedély kifejezés törlésre került.
a 6. §-hoz
A rendelet módosítással a szabálysértési tényállás kiigazítása illetve módosítása is szükségessé vált.
a 7. §-hoz
A rendelet 1 számú melléklete a magasabb szintű jogszabályban meghatározott határértéket ismételte meg, így az felesleges, ezért hatályon kívül helyezése indokolt.
Tab, 2008. szeptember 4.
Dr. Mezőfi Ágnes
városi jegyző
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
Az egyes rendeletek módosításáról
12/2012. ( V. 31. )
rendeletéhez
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt rendelkezés tette szükségessé Zala Község Képviselő-testülete rendeleteinek felülvizsgálatát, és a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezését.
Zala, 2012. május 31.
Kadlicskó György
polgármester