Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2004. (VIII. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az állattartás helyi szabályairól

Hatályos: 2004. 09. 01
az állattartás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
AZ ÁLLATTARTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ
ÖNKORMÁNYZATI RENDELETHEZ
(továbbiakban: rendelet)
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS:
Az állattartás helyi szabályozásáról szóló rendelet célja, hogy biztosítsa a nemzetközi szabályozási szempontok, a közegészségügyi, állategészségügyi, állatvédelmi, környezetvédelmi, építési előírások és a lakossági érdekek összehangoltságát.
A rendelet-tervezet a többször előforduló lakossági viták elkerülése és egy egységes helyi körülményeket, adottságokat figyelembe vevő szabályozás megalkotása érdekében kerül a képviselő-testület elé. A rendelet magalkotására a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet 36. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján kerülhet sor.
RÉSZLETES INDOKLÁS:
Az 1.-3. §-hoz
A rendelet hatálya került megfogalmazásra
A 4. §-hoz
A rendelet célja került megfogalmazásra
A 5. §-hoz
Azokat a definíciókat fejti ki, amelyet a rendelet olvasása során feltétlenül ismerni kell az értelmezéshez;
A 6 §-hoz
A (1)-(2) bekezdésekben előírja az alapvető követelményeket, és az állatok tartására szolgáló építmények megépítéséhez szükséges szabályokat illetve az ehhez kapcsolódó védőtávolságokat az 1. számú melléklet tartalmazza, amelyeket a megyei állategészségügyi szakemberek tapasztalatai alapján javasoljuk
A 7. §-hoz
Az (1)-(5) bekezdésekben meghatározásra kerülnek az állattartó kötelezettségei.
A 8. §-hoz
Előírja, hogy bármely állat tartásával szennyezést nem lehet okozni. Esetleges szennyezés esetén pedig azonnal gondoskodni kell annak megszüntetéséről.
A 9. §-hoz
Meghatározásra kerül a belterületen tartható állatok milyensége, száma.
A 10. §-hoz
Előírja, hogy mely területeken nem lehet haszonállatot tartani, illetve, hogy ezen területektől számított 20 méterre is tilos azok tartása.
A 11. §-hoz:
Előírja, hogy a húsgalamb tartását csak zárt ketrecben lehet megoldani. Továbbá feltételként tűzi ki, hogy csak olyan helyen lehet elhelyezni a ketrecet, ahol a szomszéd jogát nem zavarja.
A 12. §-hoz
Előírja, hogy az állattartással kapcsolatos állati ürüléket hogyan és mi módon lehet tárolni.
A 13. §-hoz
Meghatározza a külterületi ingatlanokon tartható állatok számát, attól függően, hogy az ingatlan mekkora nagyságú. A 3000 m2 területet nem meghaladó ingatlanokon annyi állat tatható, amennyi nem éri el a nagy létszámú állattartó telep darabszámú előírásait. A 3000 m2 területet meghaladó ingatlanokon korlátlan számban tartható.
Előírja, hogy külterületen a belterületi határtól 500 méterre nem lehet legeltető állattartást végezni.
A 14. §-hoz
Az (1)-(3) bekezdések meghatározzák, hogy mennyi kedvtelésből tartott állat tartható lakásonként illetve többlakásos épületben. Előírja, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő udvarokon csak az összes tulajdonos belegyezésével lehet állatot tartani.
A 15-16. §-hoz
Meghatározza az ebek tartásának feltételeit, az ebtartók kötelezettségeit.
A 17. §-hoz
Felsorolja azokat a helyiségeket, ingatlanokat, ahova tilos bevinni az ebeket.
A 18. §-hoz
Előírja a közterület-felügyelő kötelezettségeit, feladatait az állattartásról szóló rendelet betartásával kapcsolatban.
A 19. §-hoz
Ismerteti, hogy a veszett ebekkel kapcsolatos eljárásra mely jogszabály rendelkezései az irányadóak.
A 20. §-hoz
Meghatározza, hogy mi minősül tenyészetnek, és hogy a tenyészethez milyen engedélyre van szükség. Előírja, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani ahhoz, hogy engedélyt lehessen kiadni. A (4) bekezdés kimondja, hogy többlakásos épületbe nem adható ki tenyészet létesítéséhez engedély.
A 21. §-hoz
Ismerteti a veszélyes állatok tartására vonatkozó külön jogszabályokat.
A 22. §-hoz
A rendeletben szabályozott kötelezettségek betartásának ellenőrzésére jogosultakat jelöli meg.
A 23. §-hoz
A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. tv. 1. §. (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a helyi önkormányzatnak szabálysértési tényállás megállapítására is kiterjedő hatásköre van.
A felsorolt tényállások nem állnak ellentétben törvényben, kormányrendeletben nevesített tényállásokkal, azokat nem ismétlik meg, csak e rendelet megsértőivel szemben helyeznek kilátásba szankciókat.
Tab, 2004. augusztus 18.
Dr. Mezőfi Ágnes
jegyző
INDOKOLÁS
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
8/2011. (V.23.) számú rendeletéhez
A helyi rendelet teljes körű felülvizsgálatát követően a szükséges módosításokra, kiegészítésekre került sor. A felsőbb szintű jogszabályi változások következtében a helyi rendelet kiegészítése, pontosítása, történt meg valamint a felsőbb szintű rendelkezéseknek megfelelő fogalmak, előírások meghatározására került sor.
Zala, 2011. május 19.
Dr. Szűts Dóra
jegyző h.
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
ZALA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
Az egyes rendeletek módosításáról
12/2012. ( V. 31. )
rendeletéhez
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvényben foglalt rendelkezés tette szükségessé Zala Község Képviselő-testülete rendeleteinek felülvizsgálatát, és a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezését.
Zala, 2012. május 31.
Kadlicskó György
polgármester
I N D O K O L Á S
Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének
15/2012. (IX. 07.) számú rendeletéhez
A rendelet módosítását az tette szükségessé, hogy a 2008. évi XLVI. törvény módosításának hatályba lépését követően annak 6 § (6) bekezdése alapján mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható. Emiatt a rendelet haszonállattartásra vonatkozó részeit hatályon kívül kell helyezni. Az egyéb jogszabályi változások miatt a rendelet felülvizsgálata és a módosítások átvezetése vált szükségessé.
Zala, 2012. szeptember 6.
Kadlicskó György
polgármester