Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (XII.20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről

Hatályos: 2019. 01. 01
a településkép védelméről
Végső előterjesztői indokolás
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A 2013. január elsején hatályba lépett és azóta is folyamatosan módosuló, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet), valamint azzal kapcsolatosan szintén módosuló régi, valamint az új jogszabályok jelentős változásokat vezettek be az építésüggyel kapcsolatos eljárásokba, mind a hatósági engedélyezés szabályaiba, mind a településrendezés során lefolytatandó nem hatósági eljárásokba.
A 2017. január 1-től egyik legjelentősebb jogszabályváltozás maga a Korm. rendelet módosítása, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Törvény) hatályba léptetése.
A Korm. rendelet 21. §-ában illetve 22. §-ában új elemként megjelenik a településképi arculati kézikönyv készítésének és a településképi rendelet megalkotásának szükségessége. Mindezek megváltoztatták az államigazgatási és a partnerségi egyeztetés folyamatát is.
A Törvény értelmében a helyi építési szabályzatban vagy egyéb építési tárgyú önkormányzati rendeletekben szabályozott településképi előírásokat, illetve „reklám” rendeletben a reklámok, reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésével kapcsolatos szabályozásokat 2018. december 31-ig lehet alkalmazni.
Fentiek miatt vált szükségessé a településképre vonatkozó előírásokat szabályozó teljesen új rendelet megalkotása.
Zala, 2018. december 13.
…………………………………..
Kadlicskó György
polgármester