Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közművelődésről

Hatályos: 2022. 03. 01
A közművelődésről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
A Kultv. 73. §-a értelmében a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. A törvény értelmében a közművelődés feltételeinek biztosítása alapvetően az állam és az önkormányzatok feladata. A Kultv. 76. §-a értelmében a települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, mely feladatkörében ellátja a közművelődési alapszolgáltatások megszervezését, biztosítja azok pénzügyi támogatását.
Az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége, hogy rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. A települési önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, a közművelődési alapszolgáltatások megszervezése, pénzügyi támogatása.
A közművelődési alapszolgáltatásokat a Kultv. az alábbiakban határozza meg:
a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,
a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása
az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása
a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása
a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.
A települési önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színteret, illetve közművelődési intézményt biztosít.
Zalán az Önkormányzat nem alapított intézményt, a közművelődési alapfeladatok ellátása ún. közösségi színtéren történik.
A közösségi színtér a települési közösségi művelődés szervezése, a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében fenntartott, működtetett vagy erre a célra alkalmassá tett és üzemeltetett, adott helyen rendszeresen működő, jogi személyiséggel nem rendelkező intézmény vagy egyéb létesítmény, helyiség-együttes, épület.
A közösségi színtér fenntartója és működtetője az önkormányzat.
A közösségi színtér feladata:
segíti a közösségi tevékenységeket, a művelődő közösségek működését, ösztönzi a társadalmi összetartozást és a közösségek kulturális értékteremtésben való aktív részvételét,
működése a közösségek öntevékenységén alapul, tevékenységének tervezésébe, értékelésébe a közösségeket bevonja,
mindenki számára nyitott, mindenki számára hozzáférhető,
együttműködik a civil, gazdasági és egyéb szervezetekkel, kulturális intézményekkel, más szakterületekhez tartozó intézményekkel.
A közösségi színtér működtetése, továbbá a helyi közösségi művelődés szervezése és az alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében az önkormányzatnak szakirányú végzettséggel rendelkező személyt kell foglalkoztatnia.
A törvény lehetővé teszi a közművelődési alapfeladat ellátását közművelődési megállapodás alapján is.
Zala, 2022. február 25.
Kadlicskó Krisztián
polgármester