Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi zárszámadásról

Hatályos: 2022. 05. 20
a 2021. évi zárszámadásról
Végső előterjesztői indokolás
I N D O K O L Á S
a 2021. évi zárszámadásról szóló rendelethez
Zala Község Képviselő testülete a 3/2021. (III.08.) számú rendeletével jóváhagyta a 2021. évi költségvetést. A költségvetés az év folyamán többször módosításra került, az év közben hozott képviselő-testületi határozatok, pótlólag kapott állami támogatások pénzügyi kihatása következtében.
BEVÉTELEK ALAKULÁSA:
A bevételek összességében 100 %-ra teljesültek (1. melléklet) a módosított előirányzathoz viszonyítva, ezen belül a működési célú bevételek 101 %-ra (3. melléklet) realizálódtak.
A működési bevétel, amely az összes bevétel 5 %-át teszi ki bérleti díjakból, földbérlet- és kultúrház bérleti díjából, temető fenntartási hozzájárulásból, sírhelymegváltásokból, koncessziós díj bevételéből, kamatbevételből, PB gázpalackok értékesítéséből és a Szépművészeti Múzeummal kötött szerződés alapján a Zichy Mihály Emlékház kertfenntartási munkáira kapott bevételből tevődik össze. A működési bevételek 98 %-ra teljesültek 3774 e Ft összegben.
A helyi adók teljesítése 1608 e Ft, mely 124%-os bevételt eredményezett.
Az átengedett központi adókból (gépjárműadó) 0 e Ft folyt be, mivel a 92/2020. (IV. 6.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése értelmében a települési önkormányzat által 2020. január 1-jétől beszedett gépjárműadó teljes összege a központi költségvetést illeti meg. A koronavírus járvány miatt 2020. áprilisától a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi.
Az egyéb közhatalmi bevételek 27 e Ft összegben teljesültek.
Az állami támogatásokat a költségvetési törvényben meghatározottak szerint kaptuk, ezek 100 %-ra teljesültek 21753 e Ft értékben, a következő csoportosítás szerint:
Helyi önkormányzatok működésének ált. támogatása 16468 e Ft
Települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatása 2775 e Ft
Települési önkormányzatok kulturális támogatása 2270 e Ft
Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások 231 e Ft
Elszámolásból származó bevétel 9 e Ft
Egyéb működési célú támogatások 89 %-ban teljesültek 4269 e Ft értékben, melyből 1979 e Ft a közfoglalkoztatási programhoz nyújtott támogatás, 1290 e Ft az EFOP-1.5.3-16-2017-00006 kódszámú pályázati támogatás, 1000 e Ft pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott „Kistelepülési önkormányzati rendezvények támogatása” elnevezésű támogatás összege.
Felhalmozási célú önkormányzati támogatás 98 %-os teljesülést mutat (1. melléklet), 28072 e Ft értékben.
Ebből 5677 e Ft az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” elnevezésű támogatás, 7395 e Ft a VP6-19.2.1..-53-13-17 kódszámú, „Látkép turisztikai vagy természeti erőforrás megőrzési szempontból jelentős tájelemek rekonstrukciója” elnevezésű pályázati támogatás előlege, 15000 e Ft pedig a Magyar Falu Program keretén belül meghirdetett „Út-, híd-, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása-2021” című MFP-UHK/2021 kódszámú pályázati támogatás összege.
Finanszírozási bevétel összesen 16141 e Ft, (1.melléklet) melyből 884 e Ft államháztartáson belüli megelőlegezésből, 15257 e Ft előző évi maradvány igénybevételéből tevődik össze.
KIADÁSOK ALAKULÁSA:
A kiadások a módosított előirányzathoz viszonyítva 78 %-ra realizálódtak az 1. melléklet alapján.
A működési célú kiadások 75 %-ra realizálódtak. (3.melléklet). A működési kiadások, amelyek az összes kiadás 51 %-át teszik ki, a személyi juttatásokból, a munkaadókat terhelő járulékokból, szociális juttatásokból, működési célú támogatásértékű kiadásból, átadott pénzeszközből, megelőlegezett állami támogatás visszafizetéséből, előző évi elszámolásból származó kiadásokból valamint dologi kiadásokból tevődik össze.

A személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok a hivatalsegéd bérét, ruházati költségtérítését és járulékait, a polgármester bérét és járulékait, az alpolgármester tiszteletdíját, a közfoglalkoztatottak és az EFOP pályázat keretén belül foglalkoztatott mentor bérét és járulékait, az önkormányzat tulajdonában lévő kisgépek karbantartására megbízott személy megbízási díját, a Zichy Mihály Emlékháznál foglalkoztatott zöldterület karbantartó bérét és járulékait, illetve január hónapban a mozgó könyvtáros juttatásait mutatja. A személyi juttatások 99%-ban míg a járulékok 87%-ban teljesültek.
Dologi kiadások összességében 88%-ban teljesültek 11207 e Ft összegben. Ide tartoznak a polgármesteri hivatal, a kultúrház, a könyvtár, ifjúsági ház, a múzeum, a köztemető, a zöld területek működtetési kiadásai, utak, földutak karbantartása, készletbeszerzés, informatikai- és kommunikációs szolgáltatások, közüzemi díjak, a közvilágítás díja, posta- és bankköltség, karbantartási költségek, biztosítási díjak, illetve a szakmai és egyéb szolgáltatási díjak és ezek ÁFA-ja.
A működési célú pénzeszköz átadások 91%-ban teljesültek (5. melléklet). Államháztartáson belül a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulásnak 242 e Ft,
illetve a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer részére 50 e Ft került átadásra.
Államháztartáson kívülre a Koppány-Völgye KEK Nonprofit Kft. részére 1202 e Ft-ot adtunk át háziorvosi ügyeleti ellátásra, 129 e Ft-ot pedig a 2021. évi Lakossági víz-és csatornaszolgáltatás támogatás összege, ami tovább utalásra került a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. részére.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai 75%-ban teljesült 1978 e Ft összegben.
A beruházások 93%-os teljesülést mutatnak 1579 e Ft értékben (4.melléklet).
Ezen belül 325 e Ft értékben a VP6-7.2.1.1-21 kódszámú pályázathoz kapcsolódóan útépítési engedélyezés költsége került kifizetésre. Könyvtárhoz kapcsolódóan áram fázis bővítés, Lanberg fali szekrény, router és televízió vásárlása történt 342 e Ft összegben.
Kerti pavilon is beszerzésre került 43 e Ft értékben, a „Kistelepülési önkormányzati rendezvények támogatása” pályázatból 314 e Ft értékben elektromos hálózat, illetve aljzat kiépítésére került sor a színpadhoz.
Magyar Falu Program pályázatból a temetőnél parkoló kialakításához kapcsolódóan építési engedélyezési költségeket fizettünk ki 555 e Ft összegben.
A felújítások 80 %-os teljesülést mutatnak. Ezen belül 2115 e Ft értékben a Petőfi Sándor utca útszerkezete került felújításra, az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések” elnevezésű megnyert pályázatból 6679 e Ft értékben a Petőfi Sándor utca útszerkezetének és a csapadékvíz elvezető árok felújítására került sor. Magyar Falu Program keretein belül meghirdetett az MFP-UHK/2021 kódszámú, „Út-, híd-, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása-2021” című pályázati támogatásból szintén a Petőfi Sándor utca útszerkezetének felújítása történt 14560 e Ft összegben.
A VP6-19.2.1.-53-13-17 kódszámú, „Látkép turisztikai vagy természeti erőforrás megőrzési szempontból jelentős tájelemek rekonstrukciója” elnevezésű pályázati támogatásból 3040 e Ft összegben a Zichy Mihály Park felújítása történt. A park további felújítási munkái és a felújítás befejezése a következő évre várható.
Lakástámogatásként 2021. évben 600 e Ft került kiosztásra.
A finanszírozási kiadások 100%-ban 858 e Ft összegben teljesült, ami az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése.
Szociális kiadások alakulása:
A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására szociális ellátás nyújtható.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) értelmében, a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatnak a feladata.
Az önkormányzat a szociális és gyermekjóléti feladatait a központi költségvetésből biztosított állami normatív támogatásból, valamint az önkormányzat saját bevételeiből látja el.
2013. január hó 1. napjától - több lépcsőben - számos addig jegyzői hatáskörben lévő szociális ellátás való jogosultság elbírálása a járási hivatal hatáskörébe került.
A 2015. március hó 1. napjától megszűnő ellátások helyébe az önkormányzatok döntésére bízta a jogalkotó, hogy mely élethelyzetekre állapítanak meg települési támogatást, illetve más pénzbeli ellátást. Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) a Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 5/2015. (II. 20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: helyi rendelet) szabályozza az önkormányzat által nyújtandó és nyújtható ellátási formákat és a jogosultsági feltételeket.
2021. márciusában a Somogy Megyei Kormányhivatal megkereste valamennyi települési önkormányzat jegyzőjét és kérte, azon önkormányzatokat, amelyek eddig jövedelemre való tekintet nélkül nyújtottak szociális rendeletük alapján támogatásokat, hogy 2021. április 30. napjáig módosítsák a helyi szociális rendeletüket, és csak a szociálisan rászorult személyek részére, meghatározott jövedelemhatár alatt folyósítsák a támogatásokat. A fenti kérésnek eleget téve, a létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás, a nyugdíjasok részére nyújtott támogatás, elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás, az étkezési térítési díjban részesülők támogatása, az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekek részére iskolakezdéskor, karácsony előtt nyújtható támogatás, az újszülöttek, és a fiatal házasok részére nyújtható támogatás esetén került hatályon kívül helyezésre az a rendelkezés, mely értelmében jövedelemre való tekintet nélkül nyújtható volt a támogatás. A fenti ellátások esetén az ellátásra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető jövedelemhatár családos személyek esetén egységesen 130.000 forintban, míg egyedülállók esetén egységesen 150.000 forintban került meghatározásra.
A költségvetésben tervezett összeg felhasználásától való eltérés oka lehet, hogy év közben módosultak a felsorolt ellátások jogosultsági feltételei.
Települési támogatások:
Létfenntartási gondok enyhítésére nyújtott települési támogatás:
A településen 2021. május 1-étől azt a személyt lehetett települési támogatásban részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 130000 forintot, egyedülálló esetén a 150.000.- forintot. Az így megállapított támogatás összege, rászorultsághoz igazodva, maximum 60000 Ft lehet.
2021. évben 41 esetben került megállapításra a fenti települési támogatás, valamennyi támogatott pénzbeli ellátásban részesült. A képviselő-testület mind a 41 esetben a településen élő nyugellátásban részesülő személyeket részesítette személyenként 33.000 forint összegű támogatásban. A vizsgált időszakban települési támogatás iránti kérelem elutasítására nem került sor.
Az előző év azonos időszakában 74 esetben került megállapításra a települési támogatás. A költségvetés tervezésekor 82 fő támogatásával számoltunk, 1115 e Ft összegben.
Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás céljából nyújtott települési támogatás:
Zala Község Képviselő-testülete az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként 2021. április hó 30. napjáig jövedelemre való tekintet nélkül 25.000 forint támogatást nyújtott. 2021. május hó 1. napjától 30.000,- forintra emelkedett a települési támogatás mértéke, de már csak az, az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodó személy volt rá jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladta meg a 130000 forintot, egyedülálló esetén a 150000 forintot.
A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonatot, és a temetés költségeiről a támogatást kérő nevére kiállított számlák eredeti példányát.
2021. évben elhunyt személy eltemettetésének költségihez való hozzájárulásként 1 fő részére került megállapításra a települési támogatás. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására szintén 1 esetben került sor.
2021. évre 3 hozzátartozó segélyezésével számoltunk, 75 e Ft összegben. Előző év azonos időszakában 2 alkalommal került megállapításra a fenti támogatás.
Kamatmentes kölcsön céljából nyújtott települési támogatás
Zala Község Képviselő-testülete - az éves költségvetésben meghatározott keretösszeg mértékéig – pénzügyi tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában települési támogatásban (a továbbiakban: kamatmentes kölcsön) részesítheti évente egy alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-ának megfelelő összeg erejéig azt a rászoruló személyt, akinek a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és rendelkezik olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.
A vizsgált időszakban kamatmentes kölcsön iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.
Előző év azonos időszakában szintén nem igényelték ezt a szociális ellátást. A költségvetés tervezésekor 2 fő támogatásával, és 60 e Ft előirányzattal számoltunk.
Lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
A lakhatás elősegítése érdekében annak a rászorulónak nyújtható települési támogatás, akinek nincs az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyona, valamint akinek családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembevételével az egy főre jutó nettó jövedelem az 75000 forintot nem haladja meg. A támogatás havi összege jövedelemtől függően 3000,- forint, illetve 4000 forint.
2021. december hó 31. napján 2 személy részesült lakhatási támogatás céljából nyújtott települési támogatásban.
A költségvetés tervezésekor 4 háztartás támogatásával, és 200 e Ft előirányzattal számoltunk, így a tervezett alatt alakult támogatásban részesítettek száma. Előző év azonos időpontjában szintén 2 fő részesült a fenti ellátásban
Ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás
Ápolási célú települési támogatás állapítható meg Zala Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen lakó nagykorú személy részére, amennyiben 18. életévét betöltött tartós beteg közeli hozzátartozója gondozását, ápolását végzi; regisztrált álláskereső és a munkanélküliek ellátására, társadalombiztosítási ellátására, valamint nyugellátásra nem jogosult; a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 35.000,- forintot, egyedülálló esetén a 42.000,- forintot nem haladja meg, és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkeznek; nem jogosult az Szt. 41. §-a alapján ápolási díjra.
Az ápolási célú települési támogatás a kérelem benyújtásának napjától 12 hónapra kerül megállapításra, összege 15000 forint/hó.
2021. évben ápolási támogatás céljából nyújtott települési támogatás iránti kérelem nem érkezett az önkormányzathoz.
A költségvetés tervezésekor 1 fő támogatásával, és 180 e Ft előirányzattal számoltunk.
Köztemetés:
A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat képviselő-testülete gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.
2021. évre 1 köztemetéssel számoltunk, a tervezett összeg 200 e Ft volt. 2021. évben köztemetés elrendelésére nem került sor. Így nem került felhasználása az előirányzat.
Oktatási intézmények tanulóinak nyújtandó támogatások
Az oktatási, nevelési intézmények tanulói, akiknek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 130000 forintot, egyedülálló esetén a 150000 forintot a következő támogatásokban részesülhetnek:
Étkezési térítési díjkedvezmény
A helyi rendelet értelmében a kettő, vagy több gyermekes, továbbá gyermeküket egyedül nevelő szülők az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekekre tekintettel gyermekenként napi 30,- forint étkezési térítési díjkedvezményben részesülhetnek a gyermek 16 éves koráig, utolsó alkalommal abban a tanévben, amelyben a 16. életévét betölti. E térítési díjkedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha a gyermek (ek) más térítési díjkedvezményben nem részesülnek.
2021. évben étkezési térítési díjkedvezmény iránti igény nem érkezett. 2021. évre 2 gyermek támogatásával számoltunk, 20 e Ft összegben.
Előző év azonos időszakában szintén nem részesült egy gyermek sem a fenti támogatásban.
Gyermekek iskolakezdés és karácsony előtti támogatása:
A képviselő-testület az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket évente kettő alkalommal támogatásban részesítheti.
A képviselő testület 2021. év augusztus 13-i ülésén döntött (15 gyermek esetében) támogatások odaítéléséről. Az oktatási és nevelési intézménybe járó gyermekeket személyenként 25000 forint támogatásban részesítette a testület.
A költségvetés készítése során 2021. évre a gyermekek esetén 52 támogatási alkalommal számoltunk, 500 e Ft összegben. Előző évben 25 gyermek részére nyújtott támogatást a képviselő-testület.
Újszülöttek támogatása:
A képviselő-testület a település közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és a lakóhelyén életvitelszerűen élő, újszülött gyermeket nevelő, a gyermekkel egy lakcímen élő szülő részére 2021. április hó 30. napjáig jövedelemre való tekintet nélkül 20000 forint támogatást nyújtott. 2021. május hó 1. napjától 30.000,- forintra emeltet az újszülöttek támogatásának a mértékét, amennyiben a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladta meg a 130000 forintot, egyedülálló esetén a 150000 forintot.
2021. évben újszülöttek támogatásának megállapításra 3 alkalommal került sor, a kifizetett támogatás összege 70 e Ft volt. A költségvetés tervezésekor 3 újszülött támogatásával, és 60 e Ft előirányzattal számoltunk.
Előző év azonos időszakában 1 gyermek részesült újszülöttek támogatásában.
Fiatal házasok támogatása
A helyi rendelet értelmében a képviselő-testület a településen lakóhellyel rendelkező, 40 év alatti fiatal házasokat egyszeri 20 e Ft összegű támogatásban részesítheti. 2021. május hó 1 napjától e támogatásra való jogosultság is az újszülöttek támogatásánál meghatározott jövedelemhatárhoz van kötve.
2021. évben fiatal házasok támogatásának megállapításra nem került sor. A költségvetés tervezésekor 2 házasulandó pár támogatásával, és 40 e Ft előirányzattal számoltunk.
Előző év azonos időszakában szintén nem részesült házaspár a fenti támogatásban.
Bursa Hungarica Ösztöndíj:
A képviselő-testület a 14/2020. (XI. 30.) számú határozatával döntött 1 felsőoktatási intézményben tanuló hallgató támogatásban részesítéséről. A támogatás mértéke havonta 5000 forint/fő volt. Továbbá a képviselő-testület egy kérelmezőt a pályázatból kizárt, mivel kérelmét papír alapon nem nyújtotta be, csak elektronikusan, és nem csatolta hozzá a jogszabályban előírt mellékleteket.
A költségvetés tervezése során az ösztöndíjra 150000 forint előirányzatot tervezett a képviselő-testület.
Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény:
Ezen ellátásra jogosultak nem részesülnek havi rendszerességgel pénzellátásban, csak egy évben két alkalommal, augusztusban és novemberben kapnak jelenleg gyermekenként 6000,- forint, illetve 6500 forint összegű támogatást.
A jogosultak részére fizetendő esetenkénti támogatás összege a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetben lévő gyermekek esetén 6.500,- forint, míg a többi gyermek esetében 6000 forint.
2021. december hó 31. napján a településről senki nem részesült ebben az ellátásban. Ezen ellátás iránti kérelem elutasítására sem került sor. 2021. évre 3 gyermek támogatásával számoltunk, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre 36 e Ft állt rendelkezésre.
Előző év azonos időpontjában szintén nem volt a településen rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesített gyermek.
Szünidei gyermekétkeztetés:
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 21/C. § (1) bekezdés a) pontja szerint, a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek részére ingyenesen biztosítja.
A településről senki nem vette igénybe 2021. évben a szünidei gyermekétkeztetést. A költségvetés tervezésekor 1 igénylővel és 40 e Ft előirányzattal számoltunk.
Szociális étkezésben részesülők támogatása:
2021. évben a szociális étkezés igénybe vevők közül 1 fő részesült jövedelmi helyzetére tekintettel kedvezményben. A költségvetés tervezésekor is 1 személy támogatásával számoltunk.
Közfoglalkoztatás
Zala Község Önkormányzata és a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatal Tabi Munkaerőpiaci Pont hatósági szerződést kötött a 2021. évi közfoglalkoztatás támogatására.
Az Önkormányzatnál 2021. II. félévében az alábbi hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok keretében történt a foglalkoztatás:


Program elnevezése

Foglalkoztatottak száma

Támogatások


Program időtartama

Hosszabb időtartamú program –
közterület takarító

2 fő

90%

2021. március 10. –
2022. február 28.

A 2021. március 10-től 2022. február 28-ig tartó hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében, 2 fő közterület takarító foglalkoztatásával valósultak meg a programban tervezett feladatok: település karbantartása, közterületek- és parkok takarítása, kommunális feladatok ellátása, fűnyírás, parlagfű-mentesítés, temetők karbantartása, árok tisztítása, bozót- és cserje irtás, önkormányzat épületének karbantartása és fűtése, hóeltakarítás és síkosság-mentesítés.
Támogatások
Zala Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2021. évben senkit nem részesített támogatásban.
Adóbeszámoló:
Gépjárműadó: 2021. január 1. napjától az önkormányzati adóhatóság helyett a NAV vette át belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos adóztatási feladatokat. A 2021. év előtti tartozásokat és túlfizetéseket az önkormányzatnak kell intéznie. Sok esetben érkezett még 2021-ben az adózóktól az önkormányzati számlára utalás, ezeket is még rendezni kell.
Magánszemélyek kommunális adója adónemben a népesség-nyilvántartás adatai, az ingatlan-nyilvántartás adatai, a Földhivataltól igényelt adózási földkönyv, az adóívek kiküldése utáni adategyeztetés alapján, felderítés során, valamint önbevallással új kivetés összesen 17 adózónál (ebből 12 adózó esetében több évre visszamenőleg) 212.000 Ft/év összegben történt. A felderítés során előírt adó nagy része, 2022-ben vált véglegessé, így ezek a követelés oldalon még nem érezhetőek.
Helyi iparűzési adóban 21 állandó helyi iparűzési adó bevallás érkezett a 2020. évről 2021-ben, és 4 KATA-s adózót tartottunk nyilván.
Hatósági bizonyítványok, adóigazolás:
Az ügyfél kérelmére különböző eljárásokhoz (pl. pályázat, közbeszerzési eljárás, stb.) kell kiállítani az önkormányzati adóhatóságnak. Kiállítása abban az esetben történhet, amennyiben az adózó folyószámlája tartozást nem mutat. Amennyiben valamilyen hátralék áll fenn, az adózónak be kell fizetnie, ahhoz, hogy kiállítsuk az igazolást részére.
2 adóigazolást állítottunk ki.
Adó-és értékbizonyítvány
Az adó- és értékbizonyítványok kiállítása hagyatéki eljáráshoz, gyámügyi eljáráshoz, végrehajtási eljáráshoz és egyéb közigazgatási eljáráshoz történik, az önkormányzat illetékességi területén található ingatlanokra vonatkozóan.
2020. évben 14 db adó- és értékbizonyítvány került kiállításra.
Adóhátralékok alakulása 2021. évben
Az adóalanyok számára 2021-ben mindkét félévben küldtünk értesítőt a fizetendő összegekről az adózók részére. (Az első félévit februárban, a második félévit augusztusban.)
Adóalanyok száma adónemenként 2020-2021. évben (fő):

Adónem

2020

2021

Magánszemélyek komm. adója

119

122

Helyi iparűzési adó

24

22

Összesen

143

144

Az adóív adónemenként tartalmazza az adókötelezettséget, a befizetést és a számlaegyenleget.
A második félévi adóbefizetés után november hónapban 20 hátralékkal rendelkező adózót szólítottunk fel hátralékának befizetésére.
Az intézkedések (felszólítás) hatására csökkent a hátralék összege.
A behajtási munkát növeli a más hatóságok, társulatok által kimutatott és megküldött adók módjára behajtandó köztartozások (gondozási díj, szabálysértési bírság).
A fennálló összes adóhátralék összegei adónemenként 2018.12.31.-2021.12.31. az alábbiak szerint alakultak (e Ft-ban):

Adónem

2018.12.31.

2019.12.31.

2020.12.31.

2021.12.31.

Magánsz.komm.adója

482

454

80

195

Helyi iparűzési adó

47

33

707

398

Gépjárműadó

205

54

94

65

Pótlék

61

50

65

54

Összesen

795

591

946

712

Hátralék: a kamatmentes fizetési határidő lejártával esedékessé vált és meg nem fizetett adóösszeg.
A 2020-2021. évre vonatkozóan az adókövetelések (előírás, kivetés) összegei:

Összes követelés (e Ft)

Fennálló hátralék (e Ft)

Hátralék a követelés arányában (%)

2020

2021

2020

2021

2020

2021

Önkorm. sajátos bevételei

6588

2174

591

647

12,7%

30%

Ebből
-helyi adók

4303

2082

487

593

20,4%

28,5%

-egyéb bevétel (pótlék)

75

92

50

54

66,7%

58,7%

A táblázat az év végén fennálló hátralékot, valamint a hátralék arányát a követeléshez képest mutatja.
A 2020. év és a 2021.év követelése közötti különbség abból adódik, hogy a 2020. évben az egyik vállalkozótól 5 évre visszamenőleg kértük be az elmaradt bevallást, ami nagyban megnövelte a 2020. évi követelés összegét.
Beruházási, felújítási, karbantartási feladatok alakulásáról
Benyújtott pályázatok:
Az EFOP-1.5.3-16-2017-00006 kódszámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Tabon és térségében” című pályázathoz kapcsolódóan az ifjúsági klub foglalkozások megtartására a Koppány Vezér népe Íjász Egyesülettel 496000 Ft összegű szerződés került aláírásra 2021.06.04-én. Az egyéni kompetenciák felmérése tanácsadói tevékenység biztosítására a PredicTeen-Solution Kft-vel 1270000 Ft összegű szerződés került aláírásra 2021.07.04-én. A projekt lezárul 2022. április 30-án.
Az MFP-ÖTU/2020 kódszámú „Önkormányzati tulajdonú utak felújítása” című felhívásra Zala Község Önkormányzata 2020.05.08-án pályázatot nyújtott be „Önkormányzati tulajdonú Petőfi Sándor utca útburkolatának felújítása Zalán” címen. A pályázat benyújtásához szükséges tervek elkészítésére a Balaton-Út Kft-vel került szerződés megkötésre bruttó 110000 Ft összegben. A pályázat benyújtására Boros Istvánné egyéni vállalkozóval került szerződés megkötésre bruttó 80000 Ft összegben. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, az erről szóló döntést 2020.07.14-én kapta meg az önkormányzat. Az elnyert támogatás összege 8101665,- Ft. A kivitelezési munkálatokat a Kővágó-Ép Kft. végezte el bruttó 7611666 Ft összegben. A műszaki ellenőrzési feladatokat Incze Domokos egyéni vállalkozó látta el bruttó 90000 Ft összegért. A projektmenedzseri feladatokat Boros Istvánné egyéni vállalkozó biztosította bruttó 210000 Ft összegben. A pályázat elszámolása 2021.03.18-án került benyújtásra.
Az VP6-19.2.1.-53-13-17 kódszámú „Látképi, turisztikai vagy természeti erőforrás megőrzése szempontból jelentős tájelemek rekonstrukciója” című felhívásra Zala Község Önkormányzata 2020.03.31-én pályázatot nyújtott be „Látképi, turisztikai szempontból jelentős tájelemek rekonstrukciója Zalán” címen. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, az erről szóló döntést 2020.07.14-én kapta meg az önkormányzat. Az elnyert támogatás összege 7999997 Ft. A Munkálatok elvégzéséhez a Szépművészeti Múzeum hozzájárulását adta 2021.02.24-én és a természetvédelmi engedélyt 2021.03.29-én kaptam meg az önkormányzat. A kivitelezési munkálatok elvégzésére a TABBER Kft-vel került aláírásra a szerződés bruttó 7440000 Ft összegben. A műszaki ellenőrzési feladatokat a Trompus Mérnöki Kft. látja el bruttó 80000 Ft összegben.
2021-ben benyújtott pályázatok:
A Magyar Falu Program keretében az MFP-UHK/2021 kódszámú „Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építése/ felújítása” alprogramra Zala Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3281026190 projektazonosító számon „Önkormányzati tulajdonú Petőfi Sándor utca útburkolatának felújítása Zalán II.” címen. A pályázat 2021.07.01-én pozitív elbírálásban részesült. A megítélt támogatási összeg 14999964 Ft, amely átutalásra is került. A pályázat benyújtására Boros Istvánné egyéni vállalkozóval került szerződés megkötésre bruttó 80000 Ft összegben.
A Magyar Falu Program keretében az MFP-ÖTIF/2021 kódszámú „Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése” alprogramra Zala Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3282987069 projektazonosító számon „Temető parkoló kialakítása Zalán” címen. A pályázat támogatása kapcsán a döntés 2021.07.09-én érkezett meg, mely szerint tartalék listára került. A pályázat benyújtására Boros Istvánné egyéni vállalkozóval került szerződés megkötésre bruttó 80000 Ft összegben. A pályázat beadásához szükséges tervdokumentáció elkészítésére Hajdu Brigitta egyéni vállalkozóval kötött szerződést az önkormányzat bruttó 275000 Ft összegben. A számla ki lett fizetve. Boros Istvánné által küldött 80000 Ft összegű számlát rendezte az önkormányzat.
A VP6-7.2.1.1-21 kódszámú, „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című pályázati felhívásra Zala Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3299926798 projektazonosító számon „Zala külterületi út felújítása” címen, 66835387 Ft összegben. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére Taubert Balázs egyéni vállalkozóval 220000 Ft + a pályázati összeg 2,5 %-a összegben szerződés került aláírásra. A pályázathoz szükséges önerő összege a pályázati összeg 5 %-a, azaz 3341770 Ft. A pályázat benyújtásra került.
2021. márciusában a település pályázatot nyújtott be a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. melléklet szerinti önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Nyertes pályázat esetén az elnyert összegből a Zala, 213. hrsz-ú Zala, Petőfi Sándor utca aszfaltburkolatú út felújítása valósulna meg. Kettő rétegű Multi-Mac 0/8j. bevonat készítése. Murvapadka 0,5 m szélességben, valamint a csapadékvíz elvezető árok tisztítása. A miniszteri döntés a második félévben esedékes.
2021-es pályázat:
Top Plusz -1.2.1-21-SO1 kódszámú Élhető település pályázat Település fejlesztés Zala községben. Igénylést 2022. január 14-én nyújtotta be Zala Község Önkormányzata. Konzorciumi megállapodást Somogy Megyei Önkormányzattal kötött. Jelenleg elbírálás alatt van a pályázat.
Közvetett támogatás indoklása:
Az önkormányzat 2021. évben közvetett támogatást nem nyújtott.
Többéves kihatással járó kötelezettségek:
Az önkormányzatnak nincs több éves kihatással járó kötelezettsége. (15.melléklet)
Az önkormányzat maradványa:
Az önkormányzat 2021. évi maradványa 16940 e Ft (6. melléklet), a kötelezettségvállalással csökkentett szabad maradvány 12150 e Ft.
Az önkormányzat hitelállománya:
Az Önkormányzatnak 2021.12.31-én hitelállománya nincs.
Zala, 2022. május 20.
Kadlicskó Krisztián
polgármester