Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeleteknek a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben meghatározott önkormányzati hatósági hatáskörök átruházásával összefüggő módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 23
egyes önkormányzati rendeleteknek a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben meghatározott önkormányzati hatósági hatáskörök átruházásával összefüggő módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
A településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi XXXIX. törvény (a továbbiakban: Mód. tv.) 2021. július 1-jével hatályba lépett rendelkezéseivel összhangban szükségessé vált Zala Község Önkormányzata Képviselő-testületének a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SzMSz), valamint a településkép védelméről szóló 8/2018.(XII.20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: településképi rendelet) módosítása.
A Mód. tv. 65. §-a alapján a településképi véleményezési eljárással, a településképi bejelentési eljárással, valamint a településképi kötelezéssel és bírság kiszabásával (a továbbiakban együtt: településkép-érvényesítési eszközök) kapcsolatos önkormányzati hatósági hatáskörök címzettje 2021. július 1-jével kezdődően a polgármester helyett a képviselő-testület.
A településképi rendelet jelenleg is úgy rendelkezik, hogy a megjelölt hatásköröket a polgármester gyakorolja, és az eddigi gyakorlat szerint ez így megfelelően működik, illetve alkalmazható. Ugyanakkor a megváltozott törvényi szabályozás miatt az eddigi gyakorlat, illetve jogalkalmazás fenntartásához szükséges a településképi rendeletnek az érintett településkép-érvényesítési eszközöket tartalmazó fejezeteinek kiegészítése azzal, hogy az azokkal kapcsolatos önkormányzati hatósági hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.
A településképi rendelet e kiegészítő rendelkezéseit az egyes önkormányzati rendeleteknek a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben meghatározott önkormányzati hatósági hatáskörök átruházásával összefüggő módosításáról szóló önkormányzati rendelet 2. alcíme tartalmazza.
A településképi rendelet kiegészítésével összhangban szükséges az SzMSz módosítása, amelynek 4. mellékletben, a képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök között egységesen és összefoglalóan szerepelhetnek a településkép-érvényesítési eszközök, melyek alkalmazásának jogosultjaként, és az ezekkel kapcsolatos hatáskörök gyakorlójaként a polgármester kerül megjelölésre.
A településképi rendelet e kiegészítő rendelkezéseit az egyes önkormányzati rendeleteknek a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben meghatározott önkormányzati hatósági hatáskörök átruházásával összefüggő módosításáról szóló önkormányzati rendelet 1. alcíme tartalmazza.
Részletes indoklás
Az 1. §-hoz:
Az SzMSz-t módosító rendelkezést tartalmaz, amelynek alapján az SZMSZ 4. melléklet egységesen és összefoglalóan tartalmazza a településkép-érvényesítési eszközökkel kapcsolatos hatáskörök átruházására vonatkozó rendelkezéseket.
A 2. - 4. §-hoz:
A településképi rendeletet kiegészítő rendelkezéseket tartalmaznak, melyek a hatáskör átruházásról rendelkeznek.
Az 5. §-hoz:
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.